Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σάλος με τροπολογία για την άρση ποινικών ευθυνών στους αιρετούς

Σάλος με τροπολογία για την άρση ποινικών ευθυνών στους αιρετούς

0
sfyri_dikastirio-empros

Μύδροι από το ΚΙΝΑΛ  – Αντιδράσεις από Ζαγναφέρη  – Μωραΐτη στα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης

 

Μετά την πανελλαδική κατακραυγή, αλλάζουν την τροπολογία εισάγοντας εξαιρέσεις

 

 

Σάλος έχει προκληθεί στον αυτοδιοικητικό χώρο από την τροπολογία του ΥΠΕΣ για άρση ποινικών ευθυνών σε αιρετούς α’ και β’ βαθμού αυτοδιοίκησης. Οι επικριτές που βρίσκονται σ’ όλους τους πολιτικούς χώρους την χαρακτηρίζουν «ντροπολογία» καθώς επίσης και «φωτογραφική» για να ξεπλύνει κάποιους μεγαλοσχήμονες, εναντίον των οποίων έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις. Να σημειώσουμε ότι η τροπολογία ψηφίστηκε από την ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και καταψηφίστηκε από το ΚΙΝΑΛ και την Ελληνική Λύση ενώ η Μέρα25 δήλωσε «Παρών»

Αντιδράσεις από Ζαγναφέρη  – Μωραΐτη

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης χαρακτηρίζει την τροπολογία «ράπισμα»:  ΣΟK …

Ισοπεδωτική συμπεριφορά προς όλους όσοι ασχοληθήκαμε με την ΤΟΠΙΚΗ   ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΡΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΒΑΘΜΟΥ . Ράπισμα σε  όσους υπηρετήσαμε  αξίες και προσπαθήσαμε για χρηστή διοίκηση .Η τροπολογία απαλλαγής όλων ,αιρετών και υπάλληλων, από διώξεις υπαρκτών και ανύπαρκτων σκανδάλων ( σε βάθος χρόνου) ψηφίστηκε από  ΝΔ  ,ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ .

Δυστυχώς η απαξίωση των πολιτών  για το πολιτικό σύστημα  συνεχίζεται με ευθύνη του ιδίου του ΠΣ. Όλα αυτά θα τα βρούμε μπροστά μας  ΒΕΒΑΙΩΣ  …..ΒΕΒΑΙΩΣ».

Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, Στέλιος Μωραΐτης  την χαρακτηρίζει «Αισχρή Ντροπολογία…4735/2020. Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων υπαλλήλων και αιρετών και παύουν οι πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αυτών και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους….. Μεγάλη Ήττα της Δημοκρατίας. Και νίκη των επίορκων λαμογίων και ενθάρρυνση των κλεφτών και απατεώνων σε βάρος του δημοσίου».

Μύδροι κατά της τροπολογίας από το ΚΙΝΑΛ

Το ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του κάνει λόγο για Κατάλυση του δημοσιονομικού έλεγχου -ακόμη και του Ελεγκτικού Συνεδρίου- αλλά και ωμή επέμβαση στο χώρο της Δικαιοσύνης και καλεί τα επίσημα θεσμικά όργανα της αυτοδιοίκησης, την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, να λάβουν καθαρή θέση για το θέμα αυτό και να αιτιολογήσουν τη στάση τους: «Η τροπολογία εξαλείφει με μονοκονδυλιά πειθαρχικές και ποινικές διώξεις αιρετών και υπαλλήλων της αυτοδιοίκησης, σε βάθος χρόνων, ακόμη και κακουργημάτων, με αντικείμενο κατάχρησης εκατομμυρίων, σε βάρος του ελληνικού δημοσίου!

Εν κρυπτώ και με ύπουλο τρόπο, πέρασε η Κυβέρνηση αυτή τη διάταξη νόμου χωρίς δημόσια διαβούλευση, χωρίς την άποψη των φορέων και της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, χωρίς κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο, χωρίς καμία θεσμική θωράκιση, με σοβαρότατη αμφισβήτηση της συνταγματικότητάς της.

Μετά τη δημόσια κατακραυγή και τις καταιγιστικές αποκαλύψεις για το μέγεθος της παρέμβασης και ειδικά τα πρόσωπα που αφορά, οφείλει ο κ. Υπουργός Εσωτερικών να ενημερώσει τον ελληνικό λαό σε πόσες υποθέσεις αυτή η διάταξη αναφέρεται, ποια ποσά αφορά, σε ποιες υποθέσεις έχουν ασκηθεί διώξεις και πόσες βρίσκονται ήδη σε εκκρεμοδικία, καθώς και ποια συγκεκριμένα πρόσωπα αιρετών αναμιγνύονται σε κακουργήματα», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Μετά την κατακραυγή, αλλάζουν την τροπολογία εισάγοντας εξαιρέσεις

Διευκρινίσεις για το άρθρο 67 του προσφάτως ψηφισθέντος ν. 4735/2020 για παύση ποινικών και πειθαρχικών διώξεων αιρετών των ΟΤΑ, έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, ενώ γνωστοποιεί ότι θα ισχύσουν εξαιρέσεις στην εφαρμογή της διάταξης.

Απαντώντας σε σχετικά δημοσιεύματα, το υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει ότι «η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά αποκλειστικά και μόνον, όπως άλλωστε ρητά αναφέρεται και στην αιτιολογική της έκθεση, περιπτώσεις πληρωμών που διενεργήθηκαν κατόπιν ελέγχου των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου και θεώρησης του σχετικού εντάλματος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι οποίες κρίθηκαν νόμιμες».

Ακόμη, επισημαίνει ότι «για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία σε κανέναν πολίτη», θα περιληφθεί διάταξη σε νομοσχέδιο, που κατατίθεται την προσεχή εβδομάδα, με την οποία θα ξεκαθαρίζεται ότι το πλαίσιο εφαρμογής της διάταξης εξαιρεί ρητά τις περιπτώσεις θεώρησης των ενταλμάτων που έγιναν με δόλο από τους υπαίτιους.

Στις κατηγορίες που κάνουν λόγο για «τροπολογία της τελευταίας στιγμής», το υπουργείο Εσωτερικών απαντά ότι η εν λόγω βουλευτική τροπολογία κατατέθηκε τρεις ημέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Βουλή.

«Η εξάλειψη των φαινομένων διαφθοράς είναι κεντρική επιλογή της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς του δημόσιου τομέα. Ειδικά για την Αυτοδιοίκηση, ο έλεγχος νομιμότητας ενισχύεται ακόμη περισσότερο μέσα από τον νέο Κώδικα Αυτοδιοίκησης που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών», τονίζεται χαρακτηριστικά.

Το άρθρο 67 του ν.4735/2020 αναφέρει:

«Αίρεται το αξιόποινο των πράξεων αιρετών και υπαλλήλων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, οι οποίες αφορούν πληρωμές ενταλμάτων που έλαβαν χώρα μέχρι 31.7.2019 και οι οποίες διενεργήθηκαν επί τη βάση ελέγχων των Υπηρεσιών Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) και του Ελεγκτικού Συνεδρίου και παύουν οριστικά οι ποινικές και πειθαρχικές διώξεις εναντίον των προσώπων αυτών, καθώς και κάθε διαδικασία καταλογισμού σε βάρος τους».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…