Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Ενέργεια Υπό διερεύνηση νέο γεωθερμικό πεδίο στο Μυρωδάτο

Υπό διερεύνηση νέο γεωθερμικό πεδίο στο Μυρωδάτο

0

Έχει ενταχθεί στο ερευνητικό πρόγραμμα του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. –Μιλά στο «Ε» ο Δρ Απόστολος Αρβανίτης Γεωλόγος, MSc, PhD Γεωθερμίας, Προϊστάμενος ΓΕΩΘΕ

 

 

Εγκαταστάθηκαν 2 σταθμοί καταγραφής και τηλεμετάδοσης στο Ν. Εράσμιο  – Πρώτη πανελλαδικά εφαρμογή του προγράμματος

 

 

Το γεωθερμικό πεδίο Ερασμίου είναι το πρώτο στην χώρα που επέλεξε η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών  & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), (πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.)  ως πεδίο εφαρμογής  του πιλοτικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και αφορά την εγκατάσταση σταθμών καταγραφής και τηλεμετάδοσης των δεδομένων του πεδίου. Σκοπός αυτού του προγράμματος, όπως ανέφερε το «Ε» ο Δρ Απόστολος Αρβανίτης

Γεωλόγος, MSc, PhD Γεωθερμίας, Προϊστάμενος Τμήματος Γεωθερμίας και Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) είναι η συνεχής παρακολούθηση του πεδίου της πίεσης και της θερμοκρασίας και των μεταβολών τους  γεγονός που βοηθά στην διαχείριση του πεδίου και δίνει τη δυνατότητα στου εκμισθωτές γεωθερμικών πεδίων να έχουν συνεργασία με το ΕΑΓΜΕ και να αντλούν πληροφορικό υλικό και δεδομένα ώστε να κάνουν στα σωστά σημεία γεωτρήσεις. Ο κ. Αρβανίτης αποκάλυψε επίσης μια εξόχως σημαντική πληροφορία για τον νομό μας και συγκεκριμένα ότι υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη και νέου  γεωθερμικού πεδίου  που εντοπίζεται κοντά στο Μυρωδάτο!

Εγκαταστάθηκαν 2 σταθμοί καταγραφής και τηλεμετάδοσης στο Ν. Εράσμιο

Σ’ ότι αφορά την εγκατάσταση των 2  σταθμών  στο γεωθερμικό πεδίο του νέου Ερασμίου αυτή έγινε από μεταξύ 1 και 8 Οκτωβρίου από κλιμάκιο του Ε.Α.Γ.Μ.Ε., αποτελούμενο από τους κ. Αρβανίτη, Γεώργιο Βουγιουκαλάκη, Μάρκο Ξενάκη, Χρήστο Μυλωνά και Πολυάνθη Τρίμη. Οι σταθμοί τοποθετήθηκαν σε ερευνητικές γεωτρήσεις κατασκευασμένες από το Ι.Γ.Μ.Ε., ενώ καταγράφουν και μεταδίδουν τη στάθμη και τη θερμοκρασία του γεωθερμικού ρευστού στον υπό εκμετάλλευση ταμιευτήρα καθώς και τη θερμοκρασία εξόδου του ρευστού κατά την άντληση στην πλησιέστερη προς το σταθμό παραγωγική γεώτρηση.

Το γεωθερμικό πεδίο του Νέου Ερασμίου – Μαγγάνων θεωρείται ως καλά ερευνημένο με σημαντικό αριθμό ερευνητικών και παραγωγικών γεωτρήσεων, ενώ τυγχάνει και αξιοποίησης με τη θέρμανση θερμοκηπιακής μονάδας 185 στρεμμάτων, αφυδάτωση αγροτικών προϊόντων και υπεδαφική θέρμανση σπαραγγιών. Σημειώνεται δε ότι σχεδιάζεται η περαιτέρω κάλυψή του με τη σταδιακή τοποθέτηση και άλλων σταθμών συνεχούς παρακολούθησης σε επιλεγμένες και κρίσιμες θέσεις γεωτρήσεων. Επιδιωκόμενα αποτελέσματα είναι η συλλογή, καταχώριση σε βάσεις δεδομένων, επεξεργασία και αξιολόγηση των πρωτογενών στοιχείων με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση και βιώσιμη διαχείριση αυτού του σημαντικού γεωθερμικού πεδίου.

Νέο γεωθερμικό πεδίο κοντά στο Μυρωδάτο

Όπως ανέφερε ο κ. Αρβανίτης ο νομό μας παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ΕΑΓΜΕ καθώς έχει 3 γνωστά γεωθερμικά πεδία. Εκτός από του Ερασμίου είναι της Κεσσάνης αλλά και των Θερμών. Εκτός όμως απ’ αυτά σύμφωνα με τον κ. Αρβανίτη έχει εντοπιστεί και βρίσκεται υπό διερεύνηση νέο γεωθερμικό πεδίο κοντά στο Μυρωδάτο του Δήμου Αβδήρων. Μάλιστα όπως σημείωσε το ΕΑΓΜΕ το έχει εντάξει στο ερευνητικό του πρόγραμμα

Αν ολοκληρωθεί η έρευνα και βεβαιωθεί το πεδίο, είναι φανερό ότι ανοίγονται νέοι δρόμοι για τους αγρότες της περιοχής καθώς επίσης και για επιδόξους επενδυτές. Να σημειώσουμε πως όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού, τόσο μεγαλύτερο ενεργειακό φορτίο έχει και μπορεί να έχει αλυσιδωτή χρήση. Όπως εξήγησε ο κ. Αρβανίτης θα μπορεί να χρησιμοποιείται στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, για τηλεθέρμανση και για ιαματική χρήση αφού βεβαιωθεί και πιστοποιηθεί μέσα από μια διαδικασία και μετά από γνωματεύσεις ειδικών για τις ιαματικές του ιδιότητες. Το γεωθερμικό του Ερασμίου είχε 63 – 65 βαθμούς αλλά μία τελευταία γεώτρηση που έκανε ο εκμισθωτής μεγάλου μέρους του πεδίου (Θερμοκήπια Θράκης) βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες νερού 72 και 73 βαθμών. Το πεδίο της Κεσσάνης έχει έως και 80 βαθμούς ενώ των Θερμών 52 – 53 βαθμούς.

Το πρόγραμμα

Η εγκατάσταση των σταθμών παρακολούθησης υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ενέργειας «Διαχρονική Παρακολούθηση Ιαματικών Φυσικών Πόρων & Γεωθερμικών Πεδίων της Χώρας» του Υποέργου «Δράσεις για την Ορθολογική και Αειφόρο Αξιοποίηση της Γεωθερμίας – GEOTHERM», ενταγμένου στο Έργο «Μελέτες και έρευνες στήριξης του ενεργειακού τομέα της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας – ΟΠΥΓΕΚ». Η Ενέργεια αυτή σχετίζεται άμεσα με το Υποέργο 1 «Διαχειριστικά σχέδια Γεωθερμικών Πεδίων χαμηλής θερμοκρασίας» (ΔΙΑ.ΓΕΩΘ.) της Πράξης «Αναβάθμισης λειτουργιών της Γενικής Γραμματείας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών για την υποστήριξη του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων» (Σύμβαση-Συμφωνία μεταξύ Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ε.Α.Γ.Μ.Ε.). Και τα δύο Υποέργα, «GEOTHERM» και «ΔΙΑ.ΓΕΩΘ.», εκτελούνται από το Τμήμα Γεωθερμίας & Ιαματικών Φυσικών Πόρων (ΓΕΩΘΕ) της Ε.Α.Γ.Μ.Ε.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Ενέργεια
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…