Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Νέα ερώτηση από το ΚΚΕ για το Γενικό Νοσοκομείο

Νέα ερώτηση από το ΚΚΕ για το Γενικό Νοσοκομείο

0

Ο βουλευτής Γιάννης Δελής ζητά άμεσα μέτρα για τη στελέχωση και τον εξοπλισμό του

 Επικαλείται το αίτημα των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας για την επιτακτική ανάγκη προμήθειας μηχανήματος PCR

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας το ΚΚΕ μέσω του βουλευτή Γιάννη Δελή επανέρχεται στο θέμα της ανάγκης στήριξης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, επικαλούμενο το αίτημα των γιατρών του νοσοκομείου και των ΚΥ για προμήθεια μηχανήματος PCR. Η ερώτηση αναφέρει: «όπως φαίνεται μέχρι τώρα, κυβέρνηση και Υπουργείο Υγείας, δέσμιοι της πολιτικής τους της εμπορευματοποίησης της δημόσιας υγείας, κωφεύουν στο αίτημα των γιατρών του Νοσοκομείου Ξάνθης για τη στελέχωση του νοσοκομείου με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό και για τις απαραίτητες υποδομές. Στελέχωση που γίνεται ακόμα πιο επιτακτική από το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή, όπως φανερώνεται από τα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά.

Από τις 21 Απριλίου η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης έχει καταθέσει αίτημα για την ανάγκη άμεσου εξοπλισμού του νοσοκομείου με μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορονοϊό (PCR). Τρεισήμισι μήνες μετά και ενώ η Ξάνθη εδώ και καιρό μετράει καθημερινά τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού, ακόμα να προμηθευτεί το Νοσοκομείο με το απαραίτητο PCR. Έτσι τα δείγματα στέλνονται για εξέταση στην Αλεξανδρούπολη ή στη Θεσσαλονίκη, παίρνοντας τα αποτελέσματα την επόμενη μέρα και συχνά τη μεθεπόμενη ή και αργότερα, ξοδεύοντας καθημερινά ανθρώπινους και υλικούς πόρους για τη μεταφορά τους. Την ίδια ώρα τοπικό ιδιωτικό εργαστήριο πραγματοποιεί τεστ με αποτελέσματα αυθημερόν, αναδεικνύοντας γλαφυρά πως στόχος της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας είναι η ενίσχυση του ιδιωτικού.

Ταυτόχρονα, καμιά ενίσχυση σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι σε αυτό να είναι στα όρια της αντοχής με ελλείψεις σε προσωπικό που δεν αναπληρώνονται, με αναβολές χειρουργείων, με κατάρτιση προγραμμάτων εφημεριών με υπέρβαση, με μη χορήγηση καλοκαιρινών αδειών. Ακόμα και η εμβαλωματική λύση που χρησιμοποιούνταν με τη μετακίνηση προσωπικού από την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στο Νοσοκομείο, δεν μπορεί να υλοποιηθεί καθώς μετακινείται προσωπικό από δομές της ΠΦΥ της Ξάνθης σε άλλους νομούς.

Όλα τα παραπάνω που καταγγέλλονται από την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείου και Κέντρων Υγείας Ξάνθης είτε για το μηχάνημα PCR είτε για τις τραγικές ελλείψεις προσωπικού στο ΓΝΞ αναδεικνύουν πως είναι επιτακτική ανάγκη η άμεση επίλυσή τους για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού στην περιοχή της Ξάνθης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε τι επείγουσες ενέργειες θα προβεί, για:

  • Την άμεση προμήθεια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης με το μηχάνημα μοριακής ανάλυσης εξετάσεων για τον κορωνοϊό (PCR) και των απαραίτητων αντιδραστηρίων για τη λειτουργία του μηχανήματος.
  • Την επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.
  • Μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης. Καμία απόλυση επικουρικού. Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Πλήρης, επαρκής και αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος υγείας».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Μητσοτάκης στο Υπουργικό: Έχουμε δύο μέτωπα- Διαχείριση κρίσεων και καθημερινότητα των πολιτών

Μεταρρυθμίσεις και κλιματική κρίση στην εισήγηση του πρωθυπουργού Για διμέτωπο αγώνα της κ…