Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Μήνυμα συνεργασίας για την ανάπτυξη της Θράκης από την Ντόρα Μπακογιάννη

Μήνυμα συνεργασίας για την ανάπτυξη της Θράκης από την Ντόρα Μπακογιάννη

0

Ψηφίστηκε ομόφωνα και από την Ολομέλεια της Βουλής η σύσταση της Διακομματικής για τη Θράκη

 Θα είναι 25μελής κατά αναλογία των κομμάτων και θα υποβάλει προτάσεις εντός 6μήνου

Μετά την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η Ολομέλεια της Βουλής, επίσης ομόφωνα, ενέκρινε τη Δευτέρα και τυπικά την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την σύσταση Διακομματικής Επιτροπής που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την ανάπτυξη της Θράκης.

Η Διακομματική Επιτροπή της Βουλής θα αποτελείται από 25 μέλη -κατά αναλογία κομμάτων- και θα υποβάλει τις προτάσεις της εντός εξαμήνου από τη συγκρότηση της. «Το μήνυμα της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού είναι ξεκάθαρο. Είναι μήνυμα ενότητας των Ελλήνων και φροντίδας για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας», τόνισε ο παριστάμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν από την πλευρά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου που τάχθηκε υπέρ της αρχής για τη σύσταση Διακομματικής αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς τους σκοπούς της κυβέρνησης κάνοντας λόγο για επικοινωνιακό, ψευδεπίγραφο και υποκριτικό ενδιαφέρον της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Θράκης.

Μετά την ομόφωνη απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η Ολομέλεια της Βουλής, επίσης ομόφωνα, ενέκρινε τη σύσταση της Διακομματικής

Ν. Μπακογιάννη: Έχουμε έξι μήνες να προτείνουμε, να συμφωνήσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη της Θράκης

Η πρόεδρος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης Ντόρα Μπακογιάννη, έκανε λόγο για «επιλογή αυξημένης σημασίας και επίκαιρου χαρακτήρα απέναντι στις πολλές και μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ακριτική αυτή περιοχή».

«Στόχος της Επιτροπής μας είναι τους επόμενους έξι μήνες να προτείνει πολιτικές ανάπτυξης της Θράκης. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία, μετά την επιτυχή διαβούλευση στη Σύνοδο Κορυφής και έχοντας η χώρα περίπου 70 δισ. για την επόμενη επταετία, να καταρτίσουμε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη περιοχή που θα της επιτρέψει οριστικά να γυρίσει σελίδα. Κοινός μας στόχος είναι να προσφέρουμε τα θεσμικά και αναπτυξιακά εργαλεία στη Θράκη ώστε και να κρατήσουμε τους νέους στη περιοχή και να φέρουμε επενδύσεις. Έχουμε έξι μήνες να προτείνουμε, να συμφωνήσουμε και να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ανάπτυξη της Θράκης που σήμερα το χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Η συνεργασία όλων είναι απαραίτητη ώστε σε έξι μήνες να παραδώσουμε το ομόφωνο πόρισμα που θα είναι οδηγός των αναπτυξιακών εργαλείων της Θράκης», σημείωσε η κ. Μπακογιάννη.

Η ίδια απαντώντας στις αντιδράσεις που εκφράστηκαν από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε: «η σύσταση της Επιτροπής δεν έχει στόχο στο να αναμετρηθούμε αλλά στο να συνεργαστούμε. Να υπάρξουν προτάσεις και πολιτικές, να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε για να προωθήσουμε το κοινό εθνικό συμφέρον και όχι για να χαρακτηρίζουμε αντιπάλους τους εκπροσώπους της βουλής. Από κοινού πρέπει να επεξεργαστούμε πολιτικές με στόχο η Θράκη να γυρίσει σελίδα».

Σ. Φάμελλος: Η Θράκη δεν έχει ανάγκη από συμπάθεια αλλά από μια πραγματική πατριωτική πολιτική

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετέχει στην Διακομματική Επιτροπή αλλά δεν θα σας δώσουμε συγχωροχάρτι. Η συμφωνία πρέπει να γίνει με τους πολίτες της Θράκης και τους παραγωγικούς και τοπικούς φορείς της περιοχής και όχι σε κλειστές πόρτες. Η Θράκη δεν έχει ανάγκη από συμπάθεια αλλά από μια πραγματική πατριωτική πολιτική, με προτάσεις για πραγματική ανάπτυξη και δημοκρατία και εκεί θα αναμετρηθούμε», τόνισε ο κ. Φάμελλος.

Το ΚΙΝΑΛ επέμεινε για τη διεύρυνση της αρμοδιότητας σε όλη την ΑΜΘ

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας, δήλωσε ότι το κόμμα του συμφωνεί επί της αρχής με την πρόταση, όμως όπως είπε, «πρέπει να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα αφορά μόνο τη Θράκη αλλά το σύνολο της περιφέρειας της Ανατολικής Μακεδονίας». «Η Επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί με την ουσία των προβλημάτων και την ανάπτυξη αυτών των περιοχών ώστε να τους δώσουν μια νέα προοπτική», συμπλήρωσε.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…