Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Σκόντο» κάνει η ΔΙΑΜΑΑΘ στους δήμους λόγω κορωνοϊού

«Σκόντο» κάνει η ΔΙΑΜΑΑΘ στους δήμους λόγω κορωνοϊού

0
xyta xanthi

Το Δ.Σ. αποφάσισε μείωση κατά 50% στην εισφορά της 3ης δόσης που καταβάλλουν για την διαχείριση των απορριμμάτων τους

 

 

1.700.000 ευρώ λιγότερα θα πληρώνουν οι 22 δήμοι στην ΔΙΑΜΑΑΘ – Αντιστοιχεί σε 12,5% μείωση της συνολικής εισφοράς των Δήμων για όλο το 2020

 

 

«Σκόντο» κάνει η ΔΙΑΜΑΑΘ στους δήμους μειώνοντας στο μισό την εισφορά της τρίτης δόσης που πληρώνουν για την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Αυτή την απόφαση έλαβε σε συνεδρίαση του την Τρίτη το Δ.Σ. της ΔΙΑΜΑΑΘ προκειμένου να δώσει μια ανάσα στους 22 δήμους μέλη της που ταλαιπωρήθηκαν και ξοδεύτηκαν καθώς είχαν να αντιμετωπίσουν αυξημένες ανάγκες  κατά την διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού και τα περιοριστικά μέτρα.

 1.700.000 ευρώ λιγότερα θα πληρώνουν οι 22 δήμοι στην ΔΙΑΜΑΑΘ

Μιλώντας στο «Ε» ο πρόεδρος της ΔΙΑΜΑΑΘ δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης επεσήμανε πως η μείωση στο 50% της 3ης δόσης αντιστοιχεί σε 1.700.000 ευρώ για τους 22 δήμους και σε 12,5% μείωση της συνολικής εισφοράς των Δήμων για όλο το χρόνο: «Κρίθηκε αναγκαία γιατί είναι μια δύσκολη περίοδος για τους δήμους λόγω του κορωνοϊού και θέλαμε να τους διευκολύνουμε», σημείωσε ο κ. Τσέπελης.

 Σε δημοπράτηση η ΜΕΑ Καβάλας

Σ’ ότι αφορά στα υπόλοιπα θέματα που αφορούν στην ΔΙΑΜΑΑΘ, όπως ανέφερε ο κ. Τσέπελης σύντομα πρόκειται να δημοπρατηθεί η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Καβάλας, ενώ εκτελείται το έργο της ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης και προχωρά κι άλλη μελέτη για τον Έβρο. Γενικότερα εξέφρασε την ικανοποίηση από την πορεία των έργων ενώ σ’ ότι αφορά το έργο επέκτασης του ΧΥΤΑ της Ξάνθης,  έθεσε έναn αστερίσκο.

Τσέπελης: «Περιμένουμε την τελική απόφαση για παραχώρηση από τον δήμο Τοπείρου»

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα δεν εγκρίθηκε από τον δημοτικό συμβούλιο του δήμου Τοπείρου η παραχώρηση έκτασης για το έργο της επέκταση του ΧΥΤΑ ωστόσο ο κ. Τσέπελης υπονόησε ότι δεν ήταν η τελική: «Περιμένουμε την τελική απόφαση του δήμου Τοπείρου για την παραχώρηση ώστε να προσχωρήσουμε. Θα διεκδικήσουμε χρηματοδότηση ως ΔΙΑΜΑΑΘ μέσω του ΕΠΕΡΑ».

Υπενθυμίζουμε ότι το έργο αυτό είχε ενταχθεί σε πρόγραμμα με προϋπολογισμό 5,5 εκ ευρώ αλλά απεντάχθηκε λόγω αδέξιων χειρισμών κατά την διαδικασία της δημοπράτησης  της προηγούμενης δημοτικής αρχής που είχε σαν αποτέλεσμα να εκκρεμούν δίκες και την τελική απένταξη του έργου. Ένα έργο υψίστης σημασίας για όλο το νομό καθώς είναι γνωστό πως έχει προ πολλού περατωθεί η δυνατότητα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ.

 Οι ΧΥΤΑ και τα αντισταθμιστικά που λαμβάνουν

Ο ΧΥΤΑ στο Δήμο Κομοτηνής λαμβάνει τα περισσότερα απορρίμματα από τους υπόλοιπους, περίπου 82.113,69 τόνους ετησίως, και έτσι θα λάβει και το μεγαλύτερο μέρος από τα αντισταθμιστικά, δηλαδή 141.481,64 ευρώ που αντιστοιχεί σε ποσοστό 40%

Στη ΜΜΔ στο Δήμο Δράμας καταλήγει το 14,78% των απορριμμάτων, με το αντισταθμιστικό ποσό να ανέρχεται στα 52.277,47 ευρώ, στο ΧΥΤΑ Καβάλας καταλήγει το 29,06% των απορριμμάτων και το αντισταθμιστικό ποσό είναι 102.786,41 ευρώ, ενώ τέλος ο ΧΥΤΑ Ξάνθης στο Δήμο Τοπείρου δέχεται το 16,16% των απορριμμάτων και το ποσό ανέρχεται στα 57.158,59 ευρώ.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…