Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

0

Θα μπουν σε ρέγουλα όλα
Κάποιοι είναι βιαστικοί. Το θεωρώ λογικό να θέλουν όλα να επανέλθουν όπως ήταν πριν. Όμως η επάνοδος θα γίνει σιγά-σιγά και μεθοδικά.
Μάλιστα για να είμαστε κι ειλικρινείς, όλα δεν θα είναι όπως παλιά ή όπως τα γνωρίζαμε. Κάποια θ’ αλλάξουν κάτω από τα νέα δεδομένα πλέον που διαμορφώνονται από τον κορωνοϊό.
Όλα, ή σχεδόν όλα, θα μπουν σε ρέγουλα. Θα ξεκινήσει η ζωή να βρίσκει τους ρυθμούς της, οι ανθρώπινες σχέσεις να γίνονται πιο ζεστές, πιο κοντινές, πιο ερωτικές.
Αδέλφια, όλα θα ξαναμπούν σε ρέγουλα. Υπομονή…
Γ.Δ.


Πρότασή μας
Η συζήτηση με φιλική παρέα στο διάλειμμα της απογευματινής βόλτας. Ομόφωνα η παρέα συμφώνησε με την ιδέα του συνοδοιπόρου ως προς το θέμα των βραδινών συγκεντρώσεων, κυρίως των νέων σε διάφορες πλατείες.
Κατ’  αρχάς το θέμα δεν λύνεται με τα ΜΑΤ. Είναι παράλογο να κυνηγάς πιτσιρικάδες από πλατεία σε πλατεία. Άρα τι χρειάζεται;  Να επιτρέψει η κυβέρνηση ν’ ανοίξουν μπαρ, καφετέριες, εστιατόρια και γενικά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας. Πάντα δε με τους κανόνες που θα ορίσει αυτή.
Να είναι δε σίγουρη, ότι οι επαγγελματίες θα περιφρουρήσουν απόλυτα τον ζωτικό τους χώρο καλύτερα από τα ΜΑΤ.
-Αυτή η πρόταση της παρέας.
Γ.Δ.


Ν’ αποφύγουμε το πάθημα της Λάρισας
Να λοιπόν που προέκυψε επιστροφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα. Μάλιστα, αναφέρονται δύο κρούσματα την ημέρα.
Δικαιολογημένα θα ρωτήσουν όλοι, πού οφείλεται αυτή η επιστροφή των κρουσμάτων.
Η απάντηση είναι απλή. Στην απειθαρχία μερίδας κατοίκων.
Κάποιοι «έξυπνοι» θεώρησαν ότι όλα τελείωσαν και επέστρεψαν στα παλιά τους τερτίπια. Άφησαν πίσω προφυλάξεις και υγιεινή χεριών και άλλων, και ο ιός επέστρεψε.
Το πάθημα των Ρομά της Λάρισας είναι ένα καλό μάθημα για όλους μας, για ν’ αποφύγουμε το ίδιο λάθος.
Γ.Δ.


Αναβαθμίζεται ο χώρος διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων για διπλώματα οδήγησης
Ξεκινούν δειλά δειλά από την Δευτέρα 18 Μαΐου οι θεωρητικές εξετάσεις για διπλώματα οδήγησης που διεξάγει η Διεύθυνση Συγκοινωνιών της Π.Ε. Ξάνθης.  Μάλιστα λόγω του κορωνοϊού ανεβαίνει όροφο ο χώρος διεξαγωγής προκειμένου να είναι πιο ευάερος και πιο ευήλιος. Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα η αίθουσα διεξαγωγής των εξετάσεων ήταν στο υπόγειο του κτηρίου της Αντιπεριφέρειας. Τώρα  θα διεξάγονται στον α’ όροφο του κτηρίου που είναι και τα υπόλοιπα γραφεία της Διεύθυνσης. Η αίθουσα θα διαμορφωθεί καταλλήλως αφού πρώτα πάρει το πράσινο φως της Οικονομικής επιτροπής. Να σημειώσουμε ότι οι πρακτικές εξετάσεις οδήγησης θα ξεκινήσουν την μεθεπόμενη Δευτέρα. Υπενθυμίζουμε ότι οι Σχολές εκπαίδευσης οδηγών ήδη έχουν ξεκινήσει τα μαθήματα από την αρχής της εβδομάδας.


Θετικά είναι τα νέα από το …μέτωπο του κορωνοϊού και στη Ξάνθη
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας από το Σάββατο δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως όσα είχαν ανακοινωθεί την προηγούμενη εβδομάδα σε ρεπορτάζ καναλιού πανελλαδικής εμβέλειας για  6 νέα κρούσματα στην Ξάνθη που διακομίστηκαν στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ήταν fake news. Τα κρούσματα ήταν 3 και ήταν ξενόφερτα και όχι από τον τοπικό πληθυσμό μας βεβαιώνει η πηγή μας. Είναι γεγονός ότι η Ξάνθη είχε δυσανάλογα μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο σε σχέση με τον πληθυσμό της αλλά πολλοί ήταν και αυτοί που το εκμεταλλεύτηκαν για να δημιουργούν ντόρο, να κινδυνολογούν, να στοχοποιούν ομάδες του πληθυσμού και στο τέλος να αυτοδιαψεύδονται από τα γεγονότα και παρόλα αυτά να συνεχίζουν τις κινδυνολογίες. Πολλά ακούσαμε και πολλά είδαμε αυτούς τους δύο μήνες και όταν τελειώσουν όλα αυτά θα έρθει η ώρα που θα ασκηθεί κριτική. Γιατί κάποιοι τέτοιες ώρες δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και πρέπει η τοπική κοινωνία να τους αξιολογήσει αν πρέπει να την εκπροσωπούν.


 «Πόλεμος σε καιρό Ειρήνης»
Εύστοχος ο τίτλος του άρθρου του Γιάννη Μήτσιου, Πολιτικός Επιστήμων- διεθνολόγος, που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Παρασκευής.
Κυριολεκτικά ο πλανήτης μας, από τη μία άκρη έως την άλλη, βιώνει έναν πρωτοφανή «πόλεμο»  σε καιρό ειρήνης.
Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο ως γεγονός, είναι μία πραγματικότητα διότι τα θύματα είναι καταγεγραμμένα, τα κρούσματα επίσης και η τεράστια παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια για το εμβόλιο είναι στα εργαστήρια.
Η παγκόσμια κοινότητα είναι σε ένταση και επιφυλακή και προσπαθεί για το μικρότερο κακό έως ότου νικηθεί ο θανατηφόρος ιός.
Γ.Δ.


Ο Στέφανος Μάνος
Χρόνια πολλά πίσω αλλά και τώρα, παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις θέσεις και τις απόψεις του Στέφανου Μάνου.  Ένας ιδιώτης επιχειρηματίας που πριν χρόνια ενεπλάκη με την πολιτική φθάνοντας μέχρι το αξίωμα του Υπουργού Οικονομικών.
Τόσο πριν όσο και μετά της θητείας του, εξέφραζε καινοτόμες ιδέες, δημιουργικές και κυρίως ρεαλιστικές. Δεν δίσταζε να λέει τα πράγματα με το όνομά τους να συγκρούεται με κατεστημένες απόψεις κρατισμού και να προωθεί τον διαφορετικό ρόλο του κράτους στο επίπεδο του στρατηγικού οδηγού, με τον ιδιωτικό τομέα να έχει την ευθύνη της αναπτυξιακής δράσης.
Είναι γεγονός πως ο Στέφανος Μάνος υπήρξε νεωτεριστής για την εποχή του και δύσκολα αποδεκτός από τον συντηρητικό πολιτικό κόσμο.
Γ.Δ.


Δύο προτάσεις
Αυτού του πρώην υπουργού της Ν.Δ. λοιπόν αναδημοσιεύουμε δύο προτάσεις. Δύο προτάσεις απλές και εφαρμόσιμες που θα βοηθήσουν άμεσα τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία.
«Μείωση της τιμής του βιομηχανικού ρεύματος στα επίπεδα της Γερμανίας. Αμέσως, την άλλη εβδομάδα, με την εισαγωγή αρνητικού φόρου στην τιμή, μέχρις ότου οι αρμόδιοι να σκεφτούν πιο ορθόδοξο τρόπο μείωσης της τιμής. Διότι είναι αδιανόητο να πρέπει να ανταγωνιστούν οι ελληνικές βιομηχανίες τις γερμανικές με κόστος ρεύματος κατά 70% υψηλότερο.
Πλήρη κατάργηση των συνταξιοδοτικών εισφορών εργαζομένων και εργοδοτών στις συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας του αμιγώς ιδιωτικού τομέα (εξαιρούνται ΔΕΚΟ, τράπεζες) για την περίοδο μέχρι 31-12-2021. Χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα συνταξιοδότησης των εργαζομένων.
Η πανδημία θα περάσει. Είναι προσωρινή. Οι συνέπειες της πανδημίας όμως δεν πρέπει να αφήσουμε να γίνουν μόνιμες. Η Ευρώπη λόγω της κρίσης ξέχασε τους κανόνες που είχε θεσπίσει. Θα τους θυμηθεί μόλις οι «μεγάλοι» ξεπεράσουν την κρίση. Αυτό είναι το δικό μας χρονικό παράθυρο για δράση. Τολμηρή και αποτελεσματική, χωρίς αναστολές. Με καθαρό στόχο να διεκδικήσουμε παγκόσμια ανταγωνιστικότητα
Γ.Δ.


Στημένη προβοκάτσια
Η μέθοδος της προβοκάτσιας είναι παλιά και αποδοτική και έχει εφαρμογή εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Χρησιμοποιήθηκε δε από απολυταρχικά καθεστώτα ως αφορμή για να επιτεθούν κατά των γειτόνων τους, ή να εξοντώσουν εσωτερικούς αντιπάλους ή ν’ ασκήσουν πιέσεις δυναμιτίζοντας το κλίμα τόσο εντός όσο κι εκτός της χώρας.
Τα προβοκατόρικα συμβάντα εκατοντάδες στη διαδρομή της ιστορίας. Πρόσφατο και μάλλον όχι τελευταίο, η χοντροκομμένη προβοκάτσια εναντίον του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλως και του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου αλλά και άλλων ιεραρχών άλλων θρησκευμάτων και ιδιωτών.
Δημοσίευμα φιλοκυβερνητικού εντύπου αποδίδει εμπλοκή του Πατριάρχη υπέρ του θρησκευτικού ηγέτη Μπ.Γκιουλέν που ζει στην Αμερική και υπέρ της προσπάθειας, δήθεν, εις βάρος της κυβέρνησης Ερντογάν. Η προβοκάτσια είναι τόσο χοντροκομμένη, τόσο ανόητη ως προς το περιεχόμενό της που κανείς λογικός άνθρωπος δεν μπορεί να την δεχτεί.
Η απόλυτη διάψευση από τους ιεράρχες, κυρίως τον Πατριάρχη αναμενόμενη. Μένει όμως η απορία ως προς την επιλογή εμπλοκής ενός θρησκευτικού ηγέτη δισεκατομμυρίων πιστών, τέσσερα χρόνια μετά τα γνωστά γεγονότα στην Τουρκία.
Γ.Δ.


Ο κορωνοϊός ζωντάνεψε το αντιμνημονιακό μέτωπο
Εκτός από τις ξεχασμένες αρετές του νεοέλληνα (όπως το φιλότιμο), ο κορωνοϊός φαίνεται πως αφύπνισε και το αντιμνημονιακό μέτωπο του 2010-15, όπως διαπιστώνουμε με έκπληξη τώρα που ξεμυτίσαμε και μιλάμε λίγο περισσότερο με γνωστούς στο δρόμο.
Άρχισαν πάλι τις συνομωσιολογικές θεωρίες τους, άλλοι από δεξιά κι άλλοι από αριστερά: «Φουσκώνουν τον αριθμό των νεκρών για να φοβίσουν τον κόσμο γιατί θέλουν να μας απομακρύνουν από την εκκλησία», λένε οι εκ δεξιών. «Μας τρομοκρατούν για να περιορίσουν τις δημοκρατικές μας ελευθερίες», «όλα είναι στημένα για να κόψουν μισθούς και συντάξεις», λένε οι εξ αριστερών συνωμοσιολάγνοι.  «Κρύβουν νεκρούς για να δείχνει πετυχημένος ο Μητσοτάκης» λένε οι αντιπολιτευόμενοι…
Το τι ακούσαμε αυτές τις μέρες δεν περιγράφεται! Τόσες τερατώδεις θεωρίες που μας κάνουν να θέλουμε να ξανακλειστούμε στα σπίτια μας! Απογοητευθήκαμε σίγουρα, γιατί είχαμε πιστέψει ότι επιτέλους οι Έλληνες συναντήθηκαν με τη λογική και τον ορθολογισμό μετά από δέκα χρόνια κρίσης και Μνημονίων. Αλλά όχι όλοι. Υπάρχει ένα ποσοστό που είναι διατεθειμένο να πιστέψει την πιο απίθανη θεωρία παρά την ολοφάνερη αλήθεια.
Αυτή τη στιγμή βέβαια είναι μία μικρή πλην θορυβώδης μειοψηφία. Αλλά υπάρχει το ενδεχόμενο το μέτωπο να φουντώνει όσο θα απομακρύνεται ο φόβος της αρρώστιας και θα κορυφώνεται η οικονομική κρίση που σίγουρα θα ακολουθήσει…
Κ.Λ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…