Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Οι μισοί μαθητές της Γ’ Λυκείου έμειναν σπίτι

Οι μισοί μαθητές της Γ’ Λυκείου έμειναν σπίτι

0

 

58% η προσέλευση στις τάξεις την Δευτέρα , 53% την Τρίτη. Τηρούνται τα μέτρα .

Κάθετα αντίθετη η ΕΛΜΕ Ξάνθης με την βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας– Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην 12 στην πλατεία

 

 

Πρόβλημα με την μεταφορά μαθητών από το ΚΤΕΛ  – Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , Ν. Ευφραιμίδης: «Θα λύσουμε το πρόβλημα της μεταφοράς με επιδότηση των γονέων τους»

 

 

Μειωμένη σχεδόν στο μισό ήταν η προσέλευση των μαθητών της Γ’ Λυκείου την Δευτέρα πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας της διδακτικής διαδικασίας μόνο για αυτούς. Ειδικότερα σύμφωνα με τα ποσοστά που μας δίνει το γραφείο Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης ,την Δευτέρα η προσέλευση ήταν 58% ενώ χθες Τρίτη έπεσε στο 53%.  Η περαιτέρω μείωση εξηγείται από το γεγονός ότι πολλοί μαθητές  προσήλθαν για να συμπληρώσουν την αίτηση για τη συμμετοχή τους στις  Πανελλήνιες που θα διεξαχθούν στις 15 Ιουνίου. Να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας οι αίθουσες δεν μπορούν να δεχτούν περισσότερα από 15 παιδιά και η προσέλευση γίνεται σε δύο ή τρεις δόσεις όπως στο Μειονοτικό που αντιμετωπίζει πρόβλημα χώρου. Εκ του πρακτέου όμως φροντίζουν τα παιδιά με τις απουσίες τους γι αυτό! Επισημαίνεται πως δίνεται στα παιδιά η δυνατότητα με Υπεύθυνη δήλωση να μην παραστούν στις τάξεις σε περιπτώσεις που έχουν στην οικογένεια άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Τηρούνται τα μέτρα – Ευαισθητοποιημένοι οι Ξανθιώτες μαθητές Γ. Λυκείου

papathanasiou Όπως ανέφερε στο «Ε» ο προϊστάμενος του Γραφείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Παπαθανασίου οι μαθητές επέδειξαν υπευθυνότητα και τήρησαν τα μέτρα: «Δεν είχαμε κανένα πρόβλημα. Υπάρχει επάρκεια αντισηπτικών και στην πλειοψηφία τηρήθηκαν οι αποστάσεις στο διάλειμμα εκτός από τα παιδιά που έχουν φιλικές συναναστροφές και συναντιούνται κι εκτός σχολείου. Τα παιδιά είναι ευαισθητοποιημένα και αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το ζήτημα αυτό παρότι στην παρούσα φάση αυτό που τους αγχώνει περισσότερο είναι οι Πανελλήνιες και όχι ο κορωνοϊός», σημειώνει ο κ. Παπαθανασίου.

Καθηγητές στις έδρες αλλά με προβληματισμό και ανησυχία

Στις θέσεις τους στην έδρα ήταν οι καθηγητές άλλοτε με μάσκα για να δίνουν το καλό παράδειγμα άλλοτε όχι αλλά πάντα τηρώντας τις αποστάσεις ωστόσο η πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Σοφία Ζήση δεν κρύβει την ανησυχία της   για την προστασία των συναδέλφων της όχι από τα παιδιά της Γ’ Λυκείου που είναι μεγάλα και συνειδητοποιημένα» όπως λέει αλλά από την τήρηση των μέτρων από τις μικρότερες τάξεις του Λυκείου και των Γυμνασίων. Εκφράζει δεν την άποψη της ΕΛΜΕ ότι ναι μεν καλώς άνοιξε η Γ’  Λυκείου αλλά την αντίθεσή της για τις υπόλοιπες τάξεις όπως και για το νέο «φρούτο» στην εκπαιδευτική διαδικασία αυτό της βιντεοσκόπησης του μαθήματος που γίνεται  στην τάξη για να το παρακολουθούν και τα παιδιά από το σπίτι: «Είμαστε σύμφωνοι για την Γ΄ Λυκείου με όλες αυτές τις προϋποθέσεις  και με μεγαλύτερη οργάνωση γιατί οι μαθητές πρέπει να εγκλιματιστούν καθώς έχουν μπροστά τους τις εξετάσεις. Σαν ΕΛΜΕ όμως είμαστε αντίθετοι με την επάνοδο των  μικρότερων τάξεων. Τα παιδιά δεν είναι αρκετά ώριμα ώστε να προσέχουν όταν αυλίζονται . Εμείς απ’ την πλευρά μας θα κάνουμε ότι μπορούμε ωστόσο είναι δύσκολο. Και αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι ένα ποσοστό από εμάς ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, με χρόνια προβλήματα ή μεγαλύτερη ηλικία. Τα άτομα αυτά κινδυνεύουν περισσότερο και είναι φυσικό να είναι φοβισμένα». Υπενθυμίζεται ότι στις 18 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Α΄ και Β΄ Λυκείου και στα γυμνάσια. Σε ό,τι αφορά στα δημοτικά οι ειδικοί λένε ότι θα δουν την πορεία των σχολείων και θα εκτιμήσουν τα δεδομένα μετά τις 20 Μαΐου.

Κάθετα αντίθετη η ΕΛΜΕ Ξάνθης με την βιντεοσκόπηση της διδασκαλίας στην τάξη – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα στην 12 στην πλατεία για το νομοσχέδιο

Την πλήρη αντίθεσή της στο ζήτημα που έχει τεθεί ως ενδεχόμενο να βιντεοσκοπείται η διδασκαλία στην τάξη , να περνά στο σύστημα  δηλώνει η κα Ζήση: «Πρόκειται για παραβίαση προσωπικών δεδομένων που αλλοιώνει την εκπαιδευτική διαδικασία, διαταράσσει την παιδαγωγική σχέση εκπαιδευτικών-μαθητών και περιορίζει  την παιδαγωγική  και  διδακτική ελευθερία. Είμαστε αρνητικοί όμως και σε κάποια σημεία του νομοσχεδίου για τα οποία έχουμε αρκετές αντιρρήσεις. Για το λόγο αυτό θα συμμετέχουν στην διαμαρτυρία μαζί με Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης».  Μάλιστα στο διεκδικητικό πλαίσιο της διαμαρτυρίας αναφέρεται: Να αποσυρθεί το αντιεκπαιδευτικό πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία.

– Να μην εφαρμοστεί η τροπολογία Κεραμέως για τη ζωντανή μετάδοση του μαθήματος.

– Να ληφθούν άμεσα ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας σε όλα τα σχολεία.

– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση των σχολείων από τον κρατικό προϋπολογισμό».

Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαθανασίου προς το παρόν δεν γίνεται βιντεοσκόπηση διδασκαλίας αλλά κάποιοι καθηγητές συνεχίζουν την τηλεκπαίδευση ωστόσο όπως ανέφερε έχει μειωθεί πολύ ο αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν σ’ αυτή.

Πρόβλημα με την μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ – Παρέμβαση Μπουρχάν

Ένα ζήτημα που προκύπτει στην Ξάνθη με την επαναλειτουργία και όπως διαμορφώνεται στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊου είναι η μεταφορά των μαθητών με λεωφορεία του ΚΤΕΛ . Όπως διευκρίνισε ο κ. Παπαθανασίου το ΚΤΕΛ δήλωσε ότι δεν επαρκούν τα λεωφορεία για να κάνουν τα διπλά δρομολόγια που απαιτούνται αφού περιορίζεται στο μισό ο αριθμός των μαθητών στο λεωφορείο. Κι όπως είναι γνωστό μεταφέρονται παιδιά του ΕΠΑΛ από τον δήμο Μύκης  που φοιτούν σε ειδικότητες που δεν έχει το ΕΠΑΛ Γλαύκης αλλά στο Μειονοτικό καθώς  και από τα χωριά του κάμπου που φοιτούν στο ΕΠΑΛ ή σε Λύκεια της Ξάνθης. Για το θέμα  μάλιστα έκανε παρέμβαση προς τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο και ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ κ. Μπαράν Μπουρχάν ενώ συγχρόνως κατέθεσε και ερώτηση στην Βουλή επισημαίνοντας πως : «Έως και σήμερα δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί λύση για το εν λόγω θέμα και εύλογη είναι η ανησυχία γονέων και μαθητών για τον τρόπο μεταφοράς των τελευταίων, σύμφωνα μάλιστα και με τις ανακοινώσεις των Συλλόγων Γονέων των σχολείων. Η κατάσταση χρήζει άμεσης λύσης με την τοποθέτηση επαρκούς αριθμού οχημάτων (λεωφορείων και ταξί) που θα εξυπηρετήσουν την πληθώρα των μαθητών και με  αύξηση των καθημερινών δρομολογίων για την καλύτερη εξυπηρέτησης τους».

Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης , Ν. Ευφραιμίδης: «Θα λύσουμε το πρόβλημα της μεταφοράς με επιδότηση των γονέων τους»

Την λύση του προβλήματος της μεταφοράς των παιδιών ανακοίνωσε στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Νίκος Ευφραιμίδης: «Το θέμα μας απασχόλησε την προηγούμενη εβδομάδα. Αποφασίσαμε να παρέχουμε επιδότηση στους γονείς  που θα αναλάβουν την καθημερινή μεταφορά των παιδιών τους με βάση ότι ορίζει ο νόμος. Θα γίνει κανονικά η μεταφορά των παιδιών δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα», βεβαιώνει ο κ. Ευφραιμίδης.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πάνω από πέντε χιλιάδες φακελάκια με σπόρους μοίρασαν οι «Σπορίτες» στην Ξάνθη

Σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν τις δράσεις τους βρέθηκαν στο κέντρο της πόλης το απόγευμ…