Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Εκατομμύρια ευρώ αφήνουν κάθε μήνα οι Εβρίτες στις αγορές της Τουρκίας

Εκατομμύρια ευρώ αφήνουν κάθε μήνα οι Εβρίτες στις αγορές της Τουρκίας

0

Πάνω από 34.000 καταναλωτές του βορείου Έβρου πέρασαν τα σύνορα στις Καστανιές το δίμηνο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023, σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας


Την ίδια στιγμή, από την ίδια πύλη εισόδου, μπήκαν 23.000 Τούρκοι οι οποίοι είχαν ως προορισμό την Αλεξανδρούπολη


Πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ εκτιμάται πως άφησαν μέσα σε μόλις 2 μήνες καταναλωτές από τον βόρειο Έβρο στις αγορές της Τουρκίας. Μόνο από την πύλη εισόδου των Καστανεών, το δίμηνο Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2023, πέρασαν στη γειτονική χώρα 34.000 άτομα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων είχε ως μοναδικό σκοπό να ψωνίσει, είτε είδη ένδυσης, υπόδησης, και άλλα προσωπικά και οικιακή είδη, είτε είδη διατροφής από σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων. Αν στους αριθμούς αυτούς συνυπολογιστούν και όσοι μπαίνουν στην Τουρκία από τους Κήπους, το ποσό που αφήνουν κάθε μήνα οι Εβρίτες στη γειτονική χώρα εκτοξεύεται.

Τα στοιχεία έδωσε στη ΓΝΩΜΗ η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώ Μυλωνά, η οποία χτυπά για μία ακόμη φορά το «καμπανάκι» προς τους αρμόδιους. «Και μόνο 100 ευρώ να άφησε ο καθένας από αυτούς τους 34.000 συμπολίτες μας, στις αγορές της Τουρκίας, καταλαβαίνετε για τι απώλεια χρημάτων μιλάμε, τόσο για την τοπική αγορά και τον Έβρο, όσο και κατ’ επέκταση για όλη τη χώρα», διαπιστώνει με πικρία η κα Μυλωνά, εκφράζοντας παράλληλα την κατανόησή της για τις τεράστιες δυσκολίες που περνούν οι καταναλωτές με την ακρίβεια που σαρώνει τα νοικοκυριά. Η ίδια απευθύνεται εκ νέου στους κυβερνώντες ζητώντας επιτέλους να υπάρξει πραγματικό ενδιαφέρον ειδικά για τον βόρειο Έβρο, με εφαρμογή διαφορετικού φορολογικού καθεστώτος και μείωση του ΦΠΑ. «Δεν μπορεί η Ορεστιάδα, όπου σχεδόν σε μηνιαία βάση βλέπουμε να κλείνουν 4-5 καταστήματα, να έχει ίδιο ΦΠΑ με τα καταστήματα στο Κολωνάκι. Τα μαγαζιά κλείνουν, τα φώτα σβήνουν, οι νέοι άνθρωποι φεύγουν και στο τέλος δεν θα μείνει κανείς. Θα μεταναστεύσουμε όλοι προς Αλεξανδρούπολη».

Άλλη «χώρα» η Αλεξανδρούπολη

Την ίδια στιγμή, το διάστημα Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2023, από τις Καστανιές εισήλθαν στη χώρα μας περίπου 23.000 Τούρκοι, οι οποίοι, ωστόσο, απλώς … προσπέρασαν τον βόρειο Έβρο και κατευθύνθηκαν προς την Αλεξανδρούπολη. «Δεν κυκλοφορούν πάνω από 4-5 αυτοκίνητα με τουρκικές πινακίδες στην Ορεστιάδα, όσοι λίγοι μένουν, μένουν για πολύ λίγο» σημειώνει η κα Μυλωνά, τονίζοντας πως θα πρέπει και ο Έβρος να συμπεριληφθεί στις περιοχές με την προσωρινή βίζα.

Στον αντίποδα, η Αλεξανδρούπολη λαμβάνει σχεδόν το 100% των Τούρκων επισκεπτών, οι οποίοι μπορεί να μην πραγματοποιούν αγορές από εμπορικά καταστήματα, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, όπως επιβεβαιώνει και ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, ωστόσο συμβάλλουν στον τζίρο των καταλυμάτων, των καταστημάτων εστίασης και των σούπερ μάρκετ. Οι αγορές τους ιδιαίτερα από καταστήματα σούπερ μάρκετ, σε ποτά, λάδια, απορρυπαντικά κλπ., είναι πολλές φορές μαζικές.

ΠΗΓΗ: Κική Ηπειρώτου/gnomionline.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα όρια τους οι γιατροί από τις ελλείψεις στα περιφερειακά νοσοκομεία

Δυσαρεστημένοι ένας στους δύο με το ΕΣΥ σύμφωνα με έρευνα της GPO Στο «Ε» μιλούν ο γ.γ. τη…