Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Την Τρίτη θα διαμορφωθούν τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών

Την Τρίτη θα διαμορφωθούν τα μέτρα ανακούφισης των επαγγελματιών

0

Σύσκεψη με τους θεσμικούς και επαγγελματικούς φορείς αντί έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου λόγω μη απαρτίας

Έντονη δυσαρέσκεια, απορία και πικρία για το γεγονός ότι ακυρώθηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις, αλλά επιτρέπεται η μαζική μετάβαση από Θεσσαλονίκη για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Κυριακής

 

Σε σύσκεψη με θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς μετατράπηκε η έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν λίγο στο δημαρχείο Ξάνθης, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει απαρτία. Παρούσες ήταν σύσσωμες οι παρατάξεις του δήμαρχου και «Αγάπη για την Ξάνθη μας», μαζί με τον Κώστα Βογιατζή της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ απουσίαζαν οι παρατάξεις «Ξάνθη για Όλους», «Πολίτες για την Ξάνθη», «Νέα Ξάνθη» και «Δήμος-Πρότυπο» με εξαίρεση τον Ματθαίο Σαββίδη.

Ο δήμαρχος Μανόλης Τσέπελης καλωσόρισε τους εκπροσώπους των φορέων τονίζοντας τον αιφνιδιαστικό χαρακτήρα της απόφασης ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων και τη διακριτική προσέγγιση ανάμεσα σε καρναβάλι και άλλες μαζικές εκδηλώσεις, όπως οι ποδοσφαιρικοί αγώνες. Αιχμή για την απουσία των παρατάξεων της αντιπολίτευσης άφησε ο Μανόλης Φανουράκης, σχολιάζοντας ότι ενώ ζητούν έκτακτη συνεδρίαση για τα μέτρα ανακούφισης δεν… καταδέχτηκαν να βρεθούν στην αποψινή συνεδρίαση.

Ο δήμαρχος εξήγησε ότι πρόθεση για τη συνεδρίαση ήταν να εκτεθούν οι προτάσεις, ώστε να καταγραφούν σε σύσκεψη που θα γίνει την Τρίτη το πρωί και στη συνέχεια να προγραμματιστούν οι τρόποι διεκδίκησης, με τεκμηριωμένες θέσεις και μέτρα ανακούφισης και μετάβαση στην Αθήνα.

Τ. Καραδέδος: Πρέπει να μην ενθαρρύνουμε το «γλεντήστε άφοβα»

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης Τάσος Καραδέδος διαφώνησε με την προσέγγιση, σημειώνοντας ότι «η πόλη νιώθει ότι της επιβλήθηκε η απόφαση» και προσθέτοντας: «δε το δεχθήκατε ως μία ανάγκη, αλλά πρέπει να πάρουμε όλοι τις ευθύνες που υπάρχουν στον καθένα. Δήμαρχε, παρασύρθηκε από το οικονομικό αποτύπωμα, δεν αντιλήφθηκες το μέγεθος του κινδύνου. Πρέπει να αντιληφθούν οι αιρετοί και να μεταφέρουν ότι ο καθένας πρέπει να λάβει την ευθύνη που του αναλογεί, σαν αρχή ή σαν άτομο». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε από το δήμαρχο δημόσια να υπάρχει τοποθέτηση προς τους πολίτες να μην πάνε στο γήπεδο ή σε μαζικές εκδηλώσεις. «Δεν είμαστε στο «γλεντήστε άφοβα», σχολίασε ο ίδιος.

Σ. Μωραΐτης: Οι επαγγελματίες έχασαν τον ύπνο τους-Απαράδεκτη η θεσμική εικόνα του δημοτικού συμβουλίου

Η εικόνα του ΔΣ σήμερα δεν είναι αυτή που αρμόζει στο δήμο μας. Είναι απαράδεκτη η θεσμική εικόνα. Λυπάμαι πάρα πολύ και κάνω έκκληση. Οι επαγγελματίες από χθες το βράδυ δεν κοιμούνται. Θέλαμε να μας ακούσετε, να νιώσουμε ότι είμαστε ενωμένοι. Η Ξάνθη στηρίζει την οικονομία της σε μεγάλο βαθμό σ’ αυτό το τριήμερο. Έγιναν προμήθειες 100%, οι κρατήσεις ήταν 100%. Γι’ αυτό κάνω έκκληση να συνεννοηθούμε για να ληφθούν αποφάσεις άμεσα. Ως προς τις προτάσεις μας για τα μέτρα ανακούφισης θα σας τα περιγράψω στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει γι’ αυτό το λόγο. Για να μας ακούσει η κυβέρνηση πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να διαμορφώσουμε τεκμηριωμένη πρόταση».

Ι. Σπανόπουλος: Η δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί

“Ο κορωνοϊός είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Η απόφαση ματαίωσης των εκδηλώσεων θα προκαλέσει οικονομικά δεινά στην Ξάνθη, πράγματι, όπως το πρόβλημα υγείας είναι σοβαρό. Ο δήμος θα πρέπει να συμβάλει για την ανακούφιση των επιχειρήσεων. Όμως η ανάγκη αποφυγής των μαζικών εκδηλώσεων έχει άλλη διάσταση. Η δημόσια υγεία πρέπει να διαφυλαχθεί”, σημείωσε από την πλευρά του ΙΣΞ και ο Ι. Σπανόπουλος.

Ε.Ροφαέλα: Προσπαθούμε αρχικά να προασπίσουμε το χώρο του Νοσοκομείου

«Το Νοσοκομείο παίρνει καθημερινά οδηγίες από το Υπουργείο. Παίρνουμε συνεχώς έκτακτα μέτρα. Προσπαθούμε αρχικά να προασπίσουμε το χώρο του Νοσοκομείου» επεσήμανε η διοικήτρια του Νοσοκομείου Έλενα Ροφαέλα και επανέλαβε ότι θα πρέπει οι πολίτες να αποφεύγουν να προσέρχονται με συμπτώματα στο Νοσοκομείο, ώστε να αποφευχθεί τυχόν εξάπλωση του ιού. Ο πρόεδρος της ΕΙΝΟΚΥΞ Γεώργιος Γεωργίου από την πλευρά του σημείωσε ότι «εμείς σαν γιατροί είμαστε ύποπτοι να αντιμετωπίσουμε ύποπτα η επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται τη σιγουριά ότι οτιδήποτε θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε με όλους τους κανόνες που υπάρχουν» και εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι παρότι ματαιώθηκε το καρναβάλι, επιτρέπεται η μαζική μετακίνηση πληθυσμού για τον ποδοσφαιρικό αγώνα της Κυριακής.

Μ. Τσιακίρογλου-Μ. Δαργανάκης: Η δημόσια υγεία είναι αδιαπραγμάτευτη-Τεράστιο το πλήγμα των επαγγελματιών

Και η πρόεδρος της ΟΕΒΕ επεσήμανε την απαξίωση των επαγγελματιών λόγω της απουσίας των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. «Όταν τίθεται θέμα υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο, ωστόσο οι επαγγελματίες είναι πραγματικά σε απόγνωση γι’ αυτό και πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα». Ο πρόεδρος των καφέ μπαρ Μπάμπης Δραγανάκης συντασσόμενος με τη θέση της Ομοσπονδίας πρόσθεσε: «όλοι νομίζουν ότι έχει στοχοποιηθεί η Ξάνθη. Πρέπει να διασαφηνιστούν κάποια πράγματα με δημόσια ανακοίνωση. Γιατί δε γίνεται η παρέλαση αλλά επιτρέπεται ο ποδοσφαιρικός αγώνας; Χρειάζονται διευκρινίσεις και να κατανοήσουμε την κατάσταση, να δούμε τις προθέσεις των νέων, ώστε να μην υπάρξει χάος».

Αντέδρασε στην ακύρωση των μικρών εκδηλώσεων ο δήμαρχος

Ο Μανώλης Τσέπελης διευκρίνισε ότι το σημείο αντίδρασής του εντοπίζεται στην καθολική απαγόρευση. Ειδικά για τις μικρές εκδηλώσεις της Καθαράς Δευτέρας στα ορεινά χωριά επεσήμανε ότι υπάρχουν συγκεντρώσεις που είναι πολύ μαζικότερες. Ο κ. Καραδέδος διευκρίνισε ότι δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις, αλλά πρέπει να αποφεύγονται οι μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών.

Ο δήμαρχος συμφώνησε, σχολιάζοντας ότι ο κόσμος πανικοβλήθηκε λόγω της αιφνιδιαστικής απόφασης και δεν δόθηκε χρόνος προετοιμασίας στην τοπική κοινωνία.

Ζήτησε πάντως, αφού ευχαρίστησε όλους τους φορείς, οι επιστημονικοί σύλλογοι να καθοδηγήσουν το δήμο πώς να ενημερώσουν σωστά ανάλογα με την ηλικία, τις ιδιαιτερότητες, η όποια άλλη παράμετρο. Επίσης,να δοθούν οδηγίες για τα σχολεία και τις απαιτήσεις στην καθαριότητα.

Σ. Χριστοδούλου: Πρέπει να δούμε πώς θα διαχειριστούμε και πώς θα ευχαριστήσουμε όσους θα έρθουν και όσους δε θα  έρθουν

Ο εκπρόσωπος του συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης Σάββας Χριστοδούλου αναφέρθηκε στο οικονομικό πρόβλημα και ότι θα πρέπει να υπάρχουν διεκδικήσεις με ενότητα. “Να δούμε πώς θα διαχειριστούμε και πώς θα ευχαριστήσουμε όσους θα έρθουν και όσους δε θα έρθουν. Θα επανέλθουμε την Τρίτη με προτάσεις”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Κ. Βογιατζής: Επιχειρησιακό σχέδιο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για γρίπη και κορωνοϊό

Ο Κώστας Βογιατζής σχολίασε “μακάρι όλες οι συζητήσεις στο ΔΣ να ήταν τόσο ήρεμες” και ανέφερε: “η ακύρωση των εκδηλώσεων έφερε στεναχώρια, πικρία, δυσαρέσκεια και στη δημοτική αρχή και σε συνδημότες, επισκέπτες και συλλόγους, όμως η δημόσια υγεία είναι πάνω απ’ όλα. Πρέπει να καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κυρίως τους υγειονομικούς και να δοθούν έκτακτα κονδύλια για τις σχολικές επιτροπές και την υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία.

 

Το ραντεβού με βάση τις κατευθύνσεις που έδωσε το υπουργείο για τα μέτρα ανακούφισης, δόθηκε για την Τρίτη το πρωί όπου και θα καταγραφούν οι προτάσεις που θα συνδιαμορφωθούν από τους επαγγελματίες και το δήμο. Άμεσα θα προγραμματιστεί και συνέντευξη Τύπου για την ορθή ενημέρωση των πολιτών και τη διατήρηση της ψυχραιμίας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…