Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Αδικία στις αποζημιώσεις των κατοίκων του Δημαρίου

Αδικία στις αποζημιώσεις των κατοίκων του Δημαρίου

0

Το αναγνωρίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Νίκος Ευφραιμίδης ωστόσο δήλωσε αδυναμία να παρέμβει ως περιφερειακή αρχή καθόσον το θέμα αφορά την δικαιοσύνη

 

 

Υπάρχει παραεμπόριο;   – Δεν έχει εντοπιστεί κατά τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης.

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα του ΟΣΚ – Σε εκκρεμότητα η προγραμματική με τον δήμο Ξάνθης για την  αλλαγή κουφωμάτων σε νηπιαγωγείο του Δαφνώνα

 

 

Συζήτηση για μια σειρά από ζητήματα  που αφορούν την Π.Ε. Ξάνθης έγινε στο τελευταίο περιφερειακό συμβούλιο με αφορμή ερωτήσεις που έθεσε ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Μιχάλης Αμοιρίδης. Οι ερωτήσεις αφορούσαν κυρίως το έργο του κάθετου άξονα αλλά η συζήτηση επεκτάθηκε σε θέματα όπως οι αποζημιώσεις τον κατοίκων της περιοχής Δημαρίου αλλά και το διαχρονικό μέγα ζήτημα του παραεμπορίου από την δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου. Να σημειώσουμε πως ο κ. Αμοιρίδης δεν έμεινε ικανοποιημένος από τις απαντήσεις που έλαβε τόσο από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Νίκο Ευφραιμίδη όσο και τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο που παρενέβη.

Αποζημιώσεις στα ορεινά όπως στα πεδινά

Το «Ε» ζήτησε από τον κ. Ευφραιμίδη να δώσει απαντήσεις για το θέμα των αποζημιώσεων στο Δημάριο. Να σημειώσουμε πως είναι ένα ζήτημα που «καίει» τους κατοίκους της ορεινής περιοχής καθώς αποζημιώνονται με τους ίδιους όρους που ισχύουν για αγρούς της πεδινής ζώνης, τη στιγμή που στην ορεινή ζώνη  οι ιδιοκτησίες είναι πολύ μικρές σε στρέμματα και όταν γίνει απαλλοτρίωση σ’ ένα αγρό το υπόλοιπο παραμένει ακαλλιέργητο με αποτέλεσμα να έχουν τεράστια απώλεια εισοδήματος ενώ δεν ισχύει αυτό βέβαια στην πεδινή ζώνη.

Ο κ. Αμοιρίδης ζήτησε παρέμβαση της περιφέρειας ώστε να συνυπολογιστεί στην απόφαση του δικαστηρίου που ορίζει την κατανομή των αποζημιώσεων. Ο κ. Ευφραιμίδης μιλώντας στο «Ε» αναγνώρισε ότι συνιστά αδικία για τους κατοίκους της περιοχής Δημαρίου ωστόσο δήλωσε αδυναμία να παρέμβει ως περιφερειακή αρχή καθόσον το θέμα αφορά την δικαιοσύνη.

Υπάρχει παραεμπόριο;   – Δεν έχει εντοπιστεί κατά τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης

Σ’ ότι αφορά δε το ζήτημα του παραεμπορίου ο κ. Ευφραιμίδης επανέλαβε ότι απ’ την στιγμή που δεν λειτουργούν τα ΚΕΛΑΥΕ δεν γίνονται έλεγχοι και ότι από την εποχή του κ. Φώτη Καραλίδη δεν κατέστη δυνατόν να στηθεί ούτε ένα τροχόσπιτο για να εγκατασταθεί το κλιμάκιο ελέγχου. Όπως είπε αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι ο δρόμος έχει χαρακτηριστεί ως τουριστική δίοδος. Επί της ουσίας όμως στο θέμα του παρεμπορίου ο κ. Ευφραιμίδης κράτησε αποστάσεις επισημαίνονταν ότι φαινόμενα παρεμπορίου από τη Βουλγαρία δεν έχουν εντοπιστεί. Η αντίδραση του κ. Αμοιρίδη ήταν άμεση: «Τότε το επιμελητήριο και οι λοιποί φορείς λένε τόσα χρόνια ψέματα… Τότε γιατί βάζουν τέτοια ζητήματα σε κάθε επίσημο επισκέπτη; Κάποιος κοροϊδεύει την κοινωνία τελικά. Αντί να κυνηγάτε φαντάσματα να κυνηγήσετε στόχους και αποτελέσματα».

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα του ΟΣΚ – Σε εκκρεμότητα η προγραμματική με τον δήμο Ξάνθης για την  αλλαγή κουφωμάτων σε νηπιαγωγείο του Δαφνώνα

Να σημειώσουμε ότι μετά την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων που είχε την αρμοδιότητα κατασκευής και συντήρησης σχολικών μονάδων και την μεταφορά της αρμοδιότητα τους δήμους υπήρχαν υπόλοιπα περί τα 150.000 ευρώ τα οποία με απόφαση του τότε αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης Κώστα Ζαγναφέρη μεταφέρθηκαν στον προϋπολογισμό της αντιπεριφέρειας προκειμένου μέσω προγραμματικών με τον δήμο Ξάνθης να διατεθούν για τον ίδιο σκοπό. Με’ αυτό τον τρόπο το 2017 έγινε η αλλαγή κουφωμάτων στο 2ο Λύκειο που κόστισε 100.000 ευρώ και υπάρχει πρόθεση να διατεθούν και τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ σε αλλαγή κουφωμάτων στο νηπιαγωγείο του Δαφνώνα. Το μόνο πρόβλημα και στην πρώτη περίπτωση και στην δεύτερη είναι η τεράστια χρονική καθυστέρηση να ολοκληρωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και να υπογραφεί η προγραμματική. Στην πρώτη περίπτωση διήρκησε 3 χρόνια και στην δεύτερη διανύει ήδη 2 μήνες από τότε που υπογράφηκε σχετικό αίτημα από τον αντιπεριφερειάρχη και εστάλη στο δήμο Ξάνθης. Το πότε θα υπογραφεί η προγραμματική και πότε θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί το έργο εξαρτάται από το πόσο χρόνο θα κάνουν οι υπηρεσίες του δήμου να τρέξουν τη διαδικασία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ανάσα» για τη σύνδεση του νοσοκομείου με οξυγόνο

Αναδείχθηκε μειοδότης για την κατασκευή του δικτύου – Με ρυθμούς χελώνας όλες οι δια…