Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

Πρόσωπα & Γεγονότα, Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020

0

Ετοιμόρροπο σπίτι
Το κτίριο είναι στο κεντρικότατο σημείο της πόλης. Βρίσκεται δίπλα και ανάμεσα στο παλιό αλλά και νέο κτίριο του ΙΚΑ. Το κρύβουν ως ένα βαθμό τα δέντρα και οι θάμνοι που έχουν ανεξέλεγκτα μεγαλώσει.  Όμως σαν κτίριο είναι πλέον επικίνδυνο να καταρρεύσει. Γι’αυτό οφείλει ο δήμος να διαπιστώσει ποιος είναι ο νοικοκύρης, να τον βρει και να του ζητήσει ή να το συντηρήσει ή να το γκρεμίσει.
Η σημερινή εικόνα είναι απαράδεκτη και πρέπει να εκλείψει. Μάλιστα είναι ευκαιρία το εκεί παρκάκι να μεγαλώσει σε έκταση εάν γκρεμιστεί το οίκημα.
Γ.Δ.


Η Ελλάδα της αισιοδοξίας
Ιδού κατ΄ αρχάς η είδηση: «Στήνουν το πιο μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο στην Ελλάδα και το τέταρτο στην Ευρώπη».
Η εταιρεία είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια και το έργο θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και θα γίνει στην Κοζάνη. Μάλιστα θα έχει ισχύ 204 μεγαβάτ,  παράγοντας 300 γιγαβατώρες ετησίως, ικανές να ηλεκτροδοτήσουν 75.000 νοικοκυριά και να μειώσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους. Το έργο θα είναι έτοιμο το 2021 και η επένδυση θα φθάσει τα 130 εκ. ευρώ και στη φάση της κατασκευής θα δημιουργήσει 350 θέσεις εργασίας.
Αυτή είναι μια είδηση θετική, μια είδηση αισιοδοξίας και ελπίδας. Πρόκειται για την «άλλη»  Ελλάδα που προσπαθεί, που δημιουργεί, που παράγει, που δουλεύει.
-Ψήγματα αισιοδοξίας λοιπόν.
Γ.Δ.


Σκουπίδια στον Κόσυνθο
Άλλη μια φορά βρέθηκα στο γήπεδο της Ασπίδας και το θέαμα είναι αποκαρδιωτικό. Για δύο λόγους: αφενός για όσους δεν σέβονται στο ελάχιστο τον δημόσιο/κοινόχρηστο χώρο και πετούν τα σκουπίδια και τα μπάζα τους οπουδήποτε αφετέρου για την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου που δεν καθαρίζει τακτικά την περιοχή.
Αλήθεια, σε λίγες μέρες θα υποδεχθούμε χιλιάδες κόσμου για τις εκδηλώσεις. Θα καταλήξουν στον Κόσυνθο για τον Τζάρο. Είναι ικανοποιημένοι με την εικόνα που έχουν οι κοίτες του Κόσυνθου; Γεμάτες σκουπίδια χρόνια τώρα…
Προλαβαίνουν μέχρι τότε να βελτιώσουν την εικόνα!
Ευχαριστώ για τον χρόνο σας.
Θ.Γ.


Η ΣΕΚΑΠ εκσυγχρονίζεται!
Την πλήρη ανακαίνιση του εργοστασιακού χώρου της ξανθιώτικης καπνοβιομηχανίας έχει σχεδόν ολοκληρώσει η νέα ιδιοκτησία, δημιουργώντας ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, προσαρμοσμένο στις προδιαγραφές και ανάγκες της εταιρείας.
Η JTI, μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, θα αντικαταστήσει εξ΄ ολοκλήρου και τον μηχανολογικό εξοπλισμό καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, το εργοστάσιο θα λειτουργεί αδιάλειπτα επτά ημέρες την εβδομάδα. Κατά συνέπεια μπορεί και να γίνουν προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού πολύ σύντομα.
Σημειωτέον ότι όλες οι εργασίες και οι προμήθειες των υλικών ανακαίνισης έχουν γίνει από την Ξάνθη, από ξανθιώτες τεχνικούς και έχουν «ζεστάνει» σημαντικά την τοπική αγορά.
Η ΣΕΚΑΠ εκσυγχρονίζεται λοιπόν, γεμίζοντας με αισιοδοξία τους ανθρώπους που εργάζονται σ’αυτήν, αλλά και όλους τους Ξανθιώτες που βλέπουν την ιστορική καπνοβιομηχανία του τόπου να δημιουργεί και νέες προοπτικές για το μέλλον…
Κ.Λ.


Τουρκικά τερτίπια
Συνηθισμένο το παιγνίδι της Άγκυρας. Όταν δεν έχει άλλο θέμα πρώτης γραμμής, ανοίγει ξανά το Θρακικό. Έτσι, μετά τα «παιγνίδια»  στην κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ, εμφανίζει με δηλώσεις και διατεταγμένη αρθρογραφία, θέμα μειονοτικό στη Θράκη.
Έτσι, οι μουσουλμάνοι της Θράκης για άλλη μια φορά γίνονται πιόνια στην τουρκική σκακιέρα.
Είναι προφανές ότι πρόκειται για ένα κατευθυνόμενο ενδιαφέρον που όχημά του έχει τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας την οποία επίμονα και μονότονα χαρακτηρίζει συνολικά τουρκική σε αντίθεση με ό,τι προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάννης.
Γ.Δ.


Οι διωγμοί
Καλό είναι η Τουρκία να μην ξεχνά όσα δεινά η ίδια οργάνωσε στο παρελθόν σε βάρος της κάποτε ανθούσας μειονότητάς μας στην επικράτειά της. Όπως τα Τάγματα Εργασίας, (Amele Taburu), τη «Νύχτα των Κρυστάλλων» του Σεπτεμβρίου του 1955, τον συστηματικό από το 1964 αφελληνισμό της Ίμβρου και της Τενέδου και τις απάνθρωπες απελάσεις του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης το 1964. Πολλά μπορούν να προστεθούν σε όσα αρνητικά μεθόδευσε η Άγκυρα σε βάρος της ελληνικής μειονότητας, που σήμερα ζήτημα είναι αν φτάνει τις 3.000 ψυχές. Ας μην προσπαθεί να πείσει με παραπλανητικά επιχειρήματα ότι ο αριθμός των μειονοτικών μας μειώθηκε κάθετα «λόγω επιλογής τους να εγκατασταθούν στην Ελλάδα για λόγους οικονομικούς», όπως πρώτος είχε ισχυριστεί ο Τουργκούτ Οζάλ. Αυτό συνέβη επειδή τα δικαιώματά τους καταπατούνταν βάναυσα και, το σημαντικότερο, ότι έγινε βάσει σχεδίου εθνικής κάθαρσης.
Πέρα από κάθε έννοια ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων και σε πλήρη αντίθεση με τη Συνθήκη της Λωζάννης. Ο,τι εφαρμόστηκε επίσης στην Ίμβρο και την Τένεδο έγινε κατόπιν σχεδίου που καταστρώθηκε μεθοδικά. Το πρόγραμμα διωγμού των μειονοτικών μας περιέλαβε την ίδρυση στην Ίμβρο αγροτικών φυλακών, με τους κρατουμένους να κυκλοφορούν στο νησί και να εγκληματούν κατά της μειονότητας, πιέζοντάς την έτσι να φύγει.
Γ.Δ.


Όλα πάνε καλά
Μέχρι στιγμής όλος ο προγραμματισμός για τις φετινές Γιορτές της Ξάνθης μας, πάνε καλά. Το πρόγραμμα υλοποιείται απόλυτα με τις εκδηλώσεις να υλοποιούνται κανονικά, τον κόσμο να συμμετέχει με κέφι και διάθεση σ’αυτήν την Λαογραφική πρώτη εβδομάδα.
Με βοηθό μέχρι στιγμής τον καιρό, όλα βαίνουν καλώς με την υψηλή εποπτεία των υπευθύνων Ασκαρίδη και Σουά. Νέοι στο αντικείμενο και οι δύο, φροντίζουν όμως την έλλειψη εμπειρίας να την καλύπτουν με τη συνεχή παρουσία τους και ενδιαφέρον όλα να προχωρούν σωστά.
Προφανώς και θα προχωρήσουν αφού υπάρχει διάθεση προσφοράς και αγάπης γι’αυτό που γίνεται.
-Καλή συνέχεια επομένως και όλα να εξελιχθούν όπως έχουν προγραμματιστεί.
Γ.Δ.


Και Ανατολή και Δύση
Δεν μας ξάφνιασε η ανταπόκριση των συμπολιτών που τηλεφώνησαν για να εκφράσουν την άποψή τους στο ερώτημα της Τετάρτης εάν η Ξάνθη βρίσκεται στην Δύση ή την Ανατολή. Λοιπόν, τα τηλεφωνήματα ήταν σχεδόν μοιρασμένα με μικρή διαφορά υπέρ της άποψης ότι είμαστε στη Δύση.
Βέβαια η άποψη περί της Ανατολής, για να είμαστε σωστοί, επηρεάστηκε από στοιχεία όπως την Μουσουλμανική Θρησκεία ως ένα βαθμό, ότι γειτνιάζουμε με την Τουρκία όπως και με την παρουσία ανθρώπων με πολύ χαμηλό μορφωτικό επίπεδο, φτωχικό και παραπέμποντας σε χώρες της Ανατολής με χαμηλό βιοτικό επίπεδο.
Συμπέρασμα; Εάν  δεν ανέβει το βιοτικό επίπεδο και το μορφωτικό πολλών συμπολιτών μας, θ΄ αργήσουμε να «ανήκουμε στη Δύση» όπως έλεγε ο μεγάλος Κωνσταντίνος Καραμανλής.
Εξάλλου, η καθ’ ημάς Ανατολή, υπάρχει ακόμη στη μνήμη χιλιάδων συμπολιτών που έχουν καταγωγή από Πόντο, Μικρασία και Ανατολική Θράκη.
Γ.Δ.


Ημερίδα χωρίς την Δόμνα Μιχαηλίδου
Δεν μας έκανε την τιμή η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα Δόμνα Μιχαηλίδου να μας επισκεφτεί παρότι αρχικά είχε ανακοινωθεί η παρουσία της στην ημερίδα του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας της Περιφέρειας  που είχε σαν θέμα την αναζήτηση ανάδοχων οικογενειών που φιλοξενούνται σε Ιδρύματα και την μετάβαση από την αναδοχή στην υιοθεσία. Αντ’ αυτής που απουσίαζε στις Βρυξέλες όπως μας ειπώθηκε ήταν παρών ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Σταμάτης. Τόσο ο κ. Σταμάτης όσο και η πρόεδρος του Κέντρου Πρόνοιας της ΑΜΘ κα Αναστασία Τζαμπαζλή που διοργάνωσε την ημερίδα μας δήλωσαν πως η ημερίδα εντάσσεται στο πλαίσιο μιας προσπάθειας που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός που  έχει ως στόχο να βοηθηθούν οι οικογένειες που θέλουν να γίνουν ανάδοχες σε παιδιά ή να υιοθετήσουν παιδιά και τα παιδιά να φύγουν από τα Ιδρύματα και να μεγαλώσουν μέσα σε οικογένεια που είναι και ο φυσικός τους χώρος.
Περισσότερα σε ρεπορτάζ στο αυριανό μας φύλλο.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Στην 4η θέση η Ελλάδα Υπάρχει κι άλλος ένας τομέας που η χώρα μας κατά τις πληροφορίες από…