Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ «Παρκάρει» στο τεχνικό πρόγραμμα ο νέος χώρος στάθμευσης στο Αμοιρίδειο

«Παρκάρει» στο τεχνικό πρόγραμμα ο νέος χώρος στάθμευσης στο Αμοιρίδειο

0

Μετά από αίτηση του Εντεταλμένου Αθλητισμού Α. Σαββίδη και με ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα

 

Απορρίφθηκε πρόταση  ψηφίσματος καταγγελίας για την κατάργηση του «Φιλόδημου»

Επιστολή διαμαρτυρίας από τις γραμματείς του Δημοτικού συμβουλίου

Ξέσπασμα Ζερενίδη: «Καλά τα οράματα αλλά να είμαστε ρεαλιστές …Όλα ξεκινούν από το τι δήμο παραλάβαμε»

 

 Την απόφαση να μη δώσει συνέχεια στο θλιβερό περιστατικό του βανδαλισμού του Χριστουγεννιάτικου δέντρου αποφάσισε το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης που συνεδρίασε το απόγευμα της Παρασκευής με 15 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η απόφαση να μην κινηθεί νομικά ο δήμος είναι αποτέλεσμα της μεταμέλειας που επέδειξε ο νεαρός που συνελήφθη και ο οποίος με Υπεύθυνη Δήλωσή του η οποία αναγνώστηκε στην συνεδρίαση ζήτησε δημόσια συγγνώμη ζητώντας να αναλάβει το κόστος της αποκατάστασης των βλαβών που προκάλεσε.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Ξάνθης εκτός κάποιων εξαιρέσεων δεν υπερασπίστηκε τον «Φιλόδημο»

Πρόταση ψηφίσματος καταγγελίας  στην κατάργηση του «Φιλόδημου» που ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος έφερε στο δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης η παράταξη «Πολίτες για την Ξάνθη» τονίζοντας πως ήταν το πρόγραμμα που στήριξε την τοπική αυτοδιοίκηση στα χρόνια της κρίσης και πως ουσιαστικά με την κατάργησή του μένουν στο αέρα πολλά έργα που έχουν ενταχθεί. Επίσης πως ο δήμος Ξάνθης έχει ωφεληθεί από το πρόγραμμα και θα μπορούσε και περισσότερο αν είχε ώριμες μελέτες όπως ο δήμος Αβδήρων. Υπέρ του Φιλόδημου και την πρόταση για ψήφισμα τάχθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης Ξάνθη για όλους κ. Σάββας Μελισσόπουλος τονίζοντας την χρησιμότητα του προγράμματος και παράλληλα εκφράζοντας την ανησυχία του ότι δεν ανακοινώθηκε κάτι άλλο ως διάδοχη κατάσταση παρά μόνο αοριστολογίες. Αντίθετα με τους προλαλήσαντες ο αντιδήμαρχος Μανώλης Φανουράκης εξέφρασε την διαφωνία του για ψήφισμα καταγγελίας επιχειρηματολογώντας με τις θέσεις του υπουργού ότι σύντομα θα ανακοινωθεί αναπτυξιακό σχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση και πως ο Φιλόδημος κλείνει γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε τα χρήματα για να υποστηρίξουν τις εντάξεις και πως  τα έργα που είχαν ενταχθεί σε αυτό το πρόγραμμα, είχαν χρηματοδότηση 134 εκ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός τους είναι περίπου 1,3 δισ. ευρώ και πως η σύμβαση της ΕΤΕπ με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λήγει  τέλος του έτους. Συνεπώς τα έργα δεν έχουν καμία γραπτή διασφάλιση. Ωστόσο ανέφερε όπως και ο υπουργός ότι τα έργα δεν θα απενταχθούν αλλά θα χρηματοδοτηθούν από άλλο πρόγραμμα. Τελικά δεν εγκρίθηκε η πρόταση για ψήφισμα καταγγελίας.

Επιστολή διαμαρτυρίας από τις γραμματείς του Δημοτικού συμβουλίου

Αίσθηση προκάλεσε η επιστολή διαμαρτυρία των γραμματέων του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου που αναγνώστηκε από τον πρόεδρο κ. Μπούτο. Ειδικότερα οι υπάλληλοι εκφράζουν την διαμαρτυρία τους από το γεγονός ότι παρότι υπερβάλλουν εαυτόν ξεπερνώντας τα όρια των βιολογικών αντοχών τους από τις πολύωρες συνεδριάσεις και την απομαγνητοφώνηση  και συγγραφή των πρακτικών, η εργασία τους όχι μόνο δεν αναγνωρίζεται αλλά αντιμετωπίζεται και με καχυποψία από κάποιους. Συγκεκριμένα ανέφεραν πως δημοτικός σύμβουλος προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη εναντίον τους  υποστηρίζοντας πως σκοπίμως μεταφέρθηκε στα πρακτικά διαστρεβλωμένη η άποψή του.  Παρότι ζητήθηκε από πολλούς συμβούλους να γνωστοποιηθεί το όνομα αυτού που έκανε την προσφυγή αυτό δεν έγινε αλλά εκφράστηκε από όλους η στήριξη στις γραμματείς και ζητήθηκε η σωστή στελέχωση του γραφείου του προέδρου ώστε να μην έχουν αυτό τον φόρτο εργασίας.

Κόπηκαν δέντρα στην Σταυρούπολη με απόφαση του προέδρου της Τοπικής κοινότητας

Το θέμα έφερε στο δημοτικό συμβούλιο με ερώτηση ο επικεφαλής της παράταξης «αγάπη για την Ξάνθη μας Γιάννης Παπαχρόνης. Ειδικότερα ζητούσε να πληροφορηθεί με απόφαση ποίοι και με ποια νομιμοποίηση κόπηκαν καλλωπιστικά δέντρα στην Σταυρούπολη. Ο κ. Φανουράκης απάντησε ότι έγινε με απόφαση του προέδρου της τοπικής κοινότητας μετά από άδεια που έλαβε από το Δασαρχείο και πως είναι μέσα στις αρμοδιότητες τους ενώ όπως έγινε γνωστό δεν είχε ενημερωθεί ο αντιδήμαρχος Σταυρούπολης.

Αίτηση για προ ημερησίας συζήτηση για κατασκευή του πάρκινγκ στο Αμοιρίδειο από τον Μ. Σαββίδη

Ενεργώντας ως εντεταλμένος Αθλητισμού ο κ. Ματθαίος Σαββίδης κατέθεσε αίτηση για συζήτηση με την μορφή του κατεπείγοντος και λήψη απόφασης για ένταξη στην α’ αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος τον Ιανουάριο το έργο κατασκευής του πάρκινγκ στο Αμοιρίδειο. Αφού εκφράστηκαν από συμβούλους πολλές ενστάσεις επί της διαδικασίας όπως από τον κ Λύρατζη που απηύθυνε ερώτημα προς τον νομικό σύμβουλο αν μπορεί να ενταχθεί προς συζήτηση και μετά από πολλές διαβεβαιώσεις τέθηκε τελικά προς συζήτηση και κατέληξε να εγκριθεί ομόφωνα. Όπως  έγινε γνωστό υπάρχει η σχετική άδεια και το έργο θα συνδυαστεί  με την κυκλοφοριακή μελέτη.  Η κα Μανά διευκρίνισε πως δεν είναι εφικτό να ενταχθεί τώρα το έργο στο τεχνικό πρόγραμμα αλλά αυτό μπορεί να γίνει στην α’ τροποποίηση με δέσμευση χρημάτων από τα υπόλοιπα των εκπτώσεων.

Ξέσπασμα Ζερενίδη: «Καλά τα οράματα αλλά να είμαστε ρεαλιστές …Όλα ξεκινούν από το τι δήμο παραλάβαμε»

Με αφορμή την συζήτηση για το πάρκινγκ και το τεχνικό πρόγραμμα και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι το τεχνικό πρόγραμμα στερείται οράματος τόνισε: «Καλά τα οράματα αλλά καλύτερα να είμαστε ρεαλιστές. Όλα ξεκινούν από το τι δήμο παραλάβαμε», είπε και άρχισε να πετά βολές προς την κατεύθυνση της πρώην δημοτικής αρχής: «Ο ΧΥΤΑ είναι μια …βόμβα, η Πολιτική Προστασία είναι σχεδόν ανύπαρκτη , οι περισσότεροι αθλητικοί χώροι χωρίς άδεια, υπάρχουν σχολεία χωρίς άδεια, η Π. Πόλη είναι χωρίς πυρασφάλεια… Καθημερινά αγωνιζόμαστε για να δώσουμε λύσεις»!

Συνοψίζοντας ο κ. Φανουράκης, συνεχάρη τόσο τον κ. Σαββίδη όσο και τον αντιδήμαρχος κ. Σουά Μπεκήρ Ογλού σημειώνοντας  ότι: «δεν είναι κακό να πει μια δημοτική αρχή ότι ένα θέμα δεν ήταν στις άμεσες προτεραιότητες και επίσης δεν είναι κακό, ένας σύμβουλος με την βοήθεια του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Σουά Μπεκήρ Ογλού αλλά και του κ. Νικολόπουλου, να δει το θέμα». Ο δε δήμαρχος υπερθεμάτισε λέγοντας:  «το να υπάρχουν συνάδελφοι και να προτείνουν πράγματα δεν είναι κακό, όπως επίσης δεν είναι κακό που δεν ήταν στις προτεραιότητες. Πέρα από το πάρκινγκ και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν, θα δούμε και το κόστος της δαπάνης αλλά και από που θα χρηματοδοτηθεί».

Οικονομικές ενισχύσεις συλλόγων

Αρκετές εντάσεις υπήρξαν στο 15ο θέμα που αφορούσε οικονομικές ενισχύσεις συλλόγων και σωματείων για τους ενεργούς ή μη συλλόγους και τις δράσεις τους. Αυτό που ειπώθηκε είναι ότι τέτοιο θέμα δεν θα τεθεί προς συζήτηση από την νέα χρονιά, αφού υπάρχει και το «μητρώο» συλλόγων και αυτά τα θέματα θα τα εξετάζει πλέον η Οικονομική επιτροπή.

Συναυλία του Αντώνη Ρέμου τον Μάρτιο στο Αμοιρίδειο

Με αφορμή το 6ο θέμα της ημερήσιας διάταξης που αφορούσε  «Έγκριση παραχώρησης του κλειστού γυμναστηρίου «Φ. Αμοιρίδης» στην Galaxis Live Productions» γνωστοποιήθηκε ότι πρόκειται για την συναυλία του Αντώνη Ρέμου που περιοδεύει στην Ελλάδα και θα διεξαχθεί την Τετάρτη 18 Μαρτίου. Ο Δήμαρχος Ξάνθης μάλιστα πρότεινε να παραχωρηθούν εισιτήρια στα παιδιά του Παραρτήματος Ατόμων με Αναπηρία Ξάνθης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

Mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…