Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

0

Μας πήρε η κατηφόρα
Στεναχώρια και λύπη προκαλεί στους αγνούς φιλάθλους της Ξάνθης η άσχημη πορεία της ποδοσφαιρικής ομάδας. Η αγαπημένη ομάδα της πόλης δείχνει σα να έχει χάσει τον προσανατολισμό της, σα να μην είναι η ίδια ομάδα της αρχής της περιόδου.
Οι ήττες και οι αδικαιολόγητες απώλειες βαθμών, την οδηγούν σε μια καθοδική πορεία που δυστυχώς δεν φαίνεται να έχει τέλος.
Η προχθεσινή ήττα με το βαρύ 5-0, σίγουρα σηματοδοτεί πολλά. Αυτά όλα οφείλουν να τα εντοπίσουν και διορθώσουν οι έχοντες της ευθύνη της ομάδας. Μιας ομάδας που διέθετε γρανιτένια άμυνα και εδώ και καιρό δέχεται εύκολα γκολ απ’ όλους. Μιας επίθεσης που σκόραρε εκτός κι εντός και τώρα έχει πάθει αφλογιστία.
Παράξενα που πρέπει να λυθούν οπωσδήποτε για να σταματήσει ο βαθμολογικός κατήφορος.
Γ.Δ.


Φαινόμενο παρακμής
Όσοι γνώρισαν οι ίδιοι ή το πληροφορήθηκαν από άλλους πώς διενεργείται η τελετή αποφοίτησης σε ΟΛΑ τα Πανεπιστήμια του κόσμου, σίγουρα θα απορούν με όσα συνεχίζουν να γίνονται κατά τη διάρκεια της τελετής στα Πανεπιστήμια της χώρας μας.
Φωνές, σφυρίγματα, κόρνες, σερπαντίνες, κομφετί, ουρλιαχτά από παρόντες φίλους των αποφοίτων.
Μάλιστα προχθές στη Νομική Κομοτηνής, στην τελετή αποφοίτησης 85 νέων Νομικών, διέκοψε ο κοσμήτωρ την τελετή λόγω ηχορύπανσης που προκάλεσε μερίδα παρευρισκόμενων νέων που χρησιμοποιούσε κόρνες, μη σεβόμενοι τους κανόνες της τελετής παρά τις πολλαπλές επιπλήξεις.
Το ότι μετά από λίγη ώρα επανήλθε ο κοσμήτωρ, λίγη σημασία έχει. Το ζητούμενο είναι όλη αυτή η χωρίς νόημα νοοτροπία των νέων που υποβιβάζει μια τελετή με κερκίδα χουλιγκάνων σε γήπεδο…
Γ.Δ.


Τα νέα από τη Βαγδάτη…
Η Βαγδάτη, ναι, είναι μακριά. Χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά η πρωτεύουσα του Ιράκ από μας. Το ίδιο και του Ιράν η Τεχεράνη. Επομένως γιατί μας νοιάζει, γιατί να μας ενδιαφέρουν αυτές οι δύο μακρινές χώρες, που είναι μουσουλμανικές.
Ο λόγος βέβαια δεν είναι ένας. Όμως ο πρώτος και κύριος είναι ότι ο λαός στις δύο αυτές χώρες έχει ξεσηκωθεί. Κι αντί οι κυβερνήσεις να σκύψουν στα προβλήματα και τις αιτίες, χρησιμοποιούν μέσα καταστολής. Έτσι, μόνον σ΄έναν μήνα έχουμε άγριο κύμα βίας με 200 νεκρούς και χιλιάδες συλλήψεις στο Ιράν, το ίδιο αναλογικά και στο Ιράκ. Το κύμα βίας είναι άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη ιστορία των δύο λαών. Το αίμα ρέει καθημερινά.
Αυτά τα νέα από τα Βαγδάτη και την Τεχεράνη που είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά…
Γ.Δ.


Να τα δούμε πρώτα
Οι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται πως στα σχόλιά μας για τις διάφορες δηλώσεις των κυβερνητικών του ΣΥΡΙΖΑ πως χρησιμοποιούσαμε τον ίδιο τίτλο. Να δούμε, γράφαμε τότε, οι δηλώσεις να γίνουν έργα. Δυστυχώς, ελάχιστα έγιναν. Τα περισσότερα ήταν λόγια, υποσχέσεις.
Έτσι και τώρα. Ακούμε για τη μείωση έως κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το ίδιο για το τέλος επιτηδεύματος και μείωσης του ΕΝΦΙΑ. Όλα αυτά είναι θαυμάσια εφόσον βέβαια πραγματοποιηθούν.
Επειδή όμως έχουμε άσχημη πείρα από τους προηγούμενους, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας, παρότι ο Μητσοτάκης δείχνει πιο αξιόπιστος σ΄αυτά που δηλώνει.
-Εν αναμονή λοιπόν.
Γ.Δ.


ΚΑΣ: Αυτή η μάστιγα…
Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο της χώρας, το καινούριο, με τη νέα κυβέρνηση, αποφάσισε μετά από πέντε χρόνια αδράνειας να ξαναρχίσει τις εργασίες αποκατάστασης του Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη. Επί πέντε χρόνια είχε αφήσει αυτό το μοναδικό μνημείο να ρημάζει, ενώ παράλληλα έδινε λυσσαλέο αγώνα να χαρακτηρίσει αρχαιολογικό χώρο το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού (!) εμποδίζοντας την μεγάλη επένδυση αξιοποίησής του.
Δεν έβλεπε τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης και τον τεραστίου μεγέθους και ιστορικής αξίας τύμβο, αλλά βάφτιζε τα τσιμέντα των αεροδιαδρόμων «πολιτιστική κληρονομιά». Χωρίς αιδώ και προφάσεις, υπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες που ήθελαν την ακύρωση του έργου.
Τα ίδια και με το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Έχουν περάσει δεκαπέντε χρόνια και τα εμπόδια που βάζει το ΚΑΣ, με την πρόφαση της διάσωσης των μνημείων που υπάρχουν στο υπέδαφος, δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση του ζωτικού αυτού έργου για τη συμπρωτεύουσα.
Ευτυχώς με την αντικατάσταση όλων αυτών των φονταμενταλιστών της αντιανάπτυξης, τα πράγματα προχωράνε. Όλοι θέλουμε την προστασία της κληρονομίας μας, αλλά δεν μπορεί να εμποδίζεται διαρκώς η σύγχρονη ζωή και ανάπτυξη ενός τόπου με την πρόφαση αυτή.
Η ιστορία είναι γνωστή σ’ όλη τη χώρα, και στον τόπο μας. Οικολογούντες με επιλεκτική ευαισθησία σε ορισμένα έργα έναντι άλλων (βλ. αρδευτικό Ξάνθης και Καβάλας), δασάρχες που εμποδίζουν τη δημιουργία δρόμων για την προστασία του δάσους (βλ. Θηλιά), ενώ κλείνουν τα μάτια στα αυθαίρετα που «φυτρώνουν» μέσα σ’ αυτό, και άλλα πολλά…
Να δούμε πότε θα μπει επιτέλους τέλος σε όλα αυτά!


Ανοιχτό αλλά χωρίς χιόνι το χιονοδρομικό του Φαλακρού
Έτοιμο από τις 20 Δεκεμβρίου είναι το χιονοδρομικό του Φαλακρού Δράμας, το μοναδικό της περιφέρειάς μας, για να υποδεχτεί τους εκδρομείς μόνο που έχει ένα αντικειμενικό αλλά και πολύ βασικό πρόβλημα. Δεν έχει χιόνι! Ναι ήρθαν τα Χριστούγεννα και το Φαλακρό είναι …φαλακρό από χιόνι! Ας ελπίσουμε ότι θα έχει την Πρωτοχρονιά ώστε να έχει κίνητρο να το επισκεφτεί κανείς. Όπως μάθαμε υπάρχουν ανάδοχοι ιδιώτες που έχουν αναλάβει τα καφέ και όλες οι εργασίες στις υποδομές έχουν ολοκληρωθεί. Όλοι τώρα περιμένουν να …χιονίσει για να δουν μια άσπρη μέρα!
Ας το ελπίσουμε…
Μ.Ξ.


Παραλίγο να καεί το σπίτι της
Φωτιά ξέσπασε στην κουζίνα διαμερίσματος όπου κατοικεί μια ηλικιωμένη στην οδό Σωκράτους το μεσημέρι της Κυριακής. Ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική η οποία και έσπευσε με δύο οχήματα και 4 άνδρες και κατέσβησαν την φωτιά χωρίς να επεκταθεί σ’ όλο το σπίτι. Από την πυρκαγιά προκλήθηκαν υλικές ζημιές στην κουζίνα. Μια συχνή περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς. Συνήθως ξεχνούν λάδι σε σκεύος και αρπάζει φωτιά είτε από λάδι στο καντήλι.  Ευτυχώς δεν κινδύνευσε η ζωή της κυρίας και δεν καταστράφηκε ολοσχερώς το σπίτι της να μείνει άστεγη Χριστουγεννιάτικα.
Μ.Ξ.


Πάλι ο προϋπολογισμός
Ο προϋπολογισμός δεν είναι κείμενο προθέσεων αλλά οδηγός εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής, δομημένος με μέσα και μετρήσιμους στόχους. Η αντιπολίτευση επιμένει να χαϊδεύει αφτιά επαναλαμβάνοντας την παλιά συνταγή και ο κ. Τσίπρας δεν το απέφυγε για να κάνει διαφορά.
Ο κ. Μητσοτάκης ορθώς επιλέγει να ρίξει το βάρος στη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων για την προσέλκυση επενδύσεων, τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, τη μείωση της φορολογίας, την υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων έτσι ώστε το κράτος να εξυπηρετεί πολίτες και επιχειρήσεις για να δημιουργούν και όχι να τους δυναστεύει για να το θρέφουν.
Η κυβέρνηση θα κριθεί αυστηρά την επόμενη χρονιά από το πώς οι μεγάλες προσδοκίες που τη συνοδεύουν θα εναρμονιστούν με τις πράξεις επανεκκίνησης της πραγματικής οικονομίας. Όπως πάντα, αυτό που μετράει είναι ο προϋπολογισμός να συμβαδίσει με τον απολογισμό, γιατί αλλιώς…
Γ.Δ.


Στις εκδηλώσεις και τους δρόμους
Γιορτινές ημέρες, παραμονή Χριστουγέννων, οι Ξανθιώτες έξω για τα ψώνια τους σε μια όμορφα στολισμένη πόλη για πρώτη φορά, με μουσική εορταστική επί πολλές ώρες.
Το όλο κλίμα θετικό, που ανεβάζει τη διάθεση.
Μέσα λοιπόν σ’ αυτό το ωραίο κλίμα βλέπει κανείς τον δήμαρχο Ξάνθης να κυκλοφορεί με δημοτικούς συμβούλους, να εύχεται στους συνδημότες για τις Γιορτές των Χριστουγέννων και παράλληλα να δέχεται τα συγχαρητήρια για τον όμορφο στολισμό, για το ωραίο δέντρο στην πλατεία και για το διαφορετικό κλίμα.
Παράλληλα, ο δήμαρχος παρίσταται και παρακολουθεί τις διάφορες εκδηλώσεις Σωματείων, Συλλόγων και γενικά Ξανθιώτικων εορταστικών κοινωνικών εκδηλώσεων.
Οι μέρες το ζητούν, οι άνθρωποι να είναι κοντά, να συνεορτάζουν.
Γ.Δ.


Τώρα τρέχουμε…
Σε έναν διπλωματικό μαραθώνιο επιδόθηκε τις τελευταίες μέρες ο υπ.Εξωτερικών Νίκος Δένδιας προκειμένου να συγκροτηθεί μέτωπο των χωρών της Αν. Μεσογείου και να προχωρήσει ο αγωγός Eastmed που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τεράστια κοιτάσματα της ΑΟΖ του Ισραήλ μέσω Κύπρου και Ελλάδος προς την Ιταλία, ανακόπτοντας τους σχεδιασμούς της Τουρκίας.
Η κυβέρνηση «γκάζωσε» διπλωματικά και έτσι στις 2 Ιανουαρίου θα υπογραφεί η συμφωνία μεταξύ των 4 χωρών που καθυστερούσε χρόνια. Οι καθυστερήσεις αυτές αποθράσυναν τον Ερντογάν που κλιμακώνοντας τις προκλήσεις του, έφτασε να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών της Αν. Μεσογείου και να ορίζει κατά το δοκούν τα δικά του, περιφρονώντας το διεθνές δίκαιο.
Λίγο τα εσωτερικά προβλήματα στο Ισραήλ, πολύ περισσότερο η δική μας ολιγωρία και αναβλητικότητα, έφτασαν τα πράγματα στο μη περαιτέρω. Τώρα τρέχουμε και δεν φτάνουμε να σταματήσουμε τον σουλτάνο Ερντογάν, που απειλεί να «τρυπήσει» στα έξι μίλια από την Κρήτη!
Ας μας γίνει επιτέλους μάθημα ότι η αναβλητικότητα και έλλειψη συνέχειας στην εξωτερική μας πολιτική, έχει ολέθρια αποτελέσματα…


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Όλα ήσυχα, ήρεμα στη Σμίνθη Ησυχία, ηρεμία και κανονικότητα υπήρξε στο τζαμί της Σμίνθης τ…