Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Καύση νεκρών: Μεμονωμένες οι περιπτώσεις στην Ξάνθη

Καύση νεκρών: Μεμονωμένες οι περιπτώσεις στην Ξάνθη

0

 Με αφορμή τη λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στη χώρα, στη Ριτσώνα Εύβοιας, το «Ε» διερευνά το καθεστώς για όσους έχουν ως τελευταία επιθυμία να αποτεφρωθούν

 Η Σόφια συνεχίζει να είναι πιο κοντά από την Αθήνα στην περιοχή μας, σημειώνει ο Δ. Ελευθεριάδης, αντιπρόεδρος ΜΘ της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών

 Με αφορμή την προσεχή έναρξη λειτουργίας του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα, στην περιοχή της Ριτσώνας Ευβοίας, το «Ε» διερευνά κατά πόσο η δυνατότητα χρήσης του για ανθρώπους που η τελευταία επιθυμία τους ήταν να αποτεφρωθούν από τη Ξάνθη και την ευρύτερη περιοχή διευκολύνει τη διαδικασία σε σχέση με την πάγια μέχρι σήμερα τακτική, που ήταν η μεταφορά στην Βουλγαρία για την καύση.

 Αποτέφρωση μετά από προσπάθειες χρόνων στην Ελλάδα

Με τη λειτουργία του αποτεφρωτηρίου της Ριτσώνας ικανοποιείται μετά από μακρόχρονες προσπάθειες ένα μακρό αίτημα ανθρώπων, που, λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, επιθυμούσαν την αποτέφρωση αντί της ταφής.

Το Αποτεφρωτήριο Ριτσώνας ΑΕ δημιουργήθηκε με ιδιωτικά κεφάλαια, και συνολικά υπάρχουν επτά ιδιοκτήτες, εκ των οποίων η Ελληνική Εταιρεία Αποτέφρωσης που ασχολήθηκε επισταμένως για χρόνια με το ζήτημα, κατέχει το 30% της επιχείρησης.

Η διαδικασία της αποτέφρωσης διαρκεί 75 λεπτά και γίνεται στους 700 βαθμούς κελσίου.

 Η Σόφια εξυπηρετεί μέχρι σήμερα τις λίγες περιπτώσεις της Ξάνθης

Όπως μας ενημέρωσε η Δημήτρης Ελευθεριάδης αντιπρόεδρος Ανατολικής Μακεδονίας, της Ένωσης Λειτουργών Γραφείων Κηδειών Ελλάδος, μπορεί η αποτέφρωση να μην είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην περιοχή μας, ωστόσο υπήρχαν σχετικά περιστατικά, ώστε οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των γραφείων τελετών να κληθούν να ενημερωθούν, ώστε να διεκπεραιώνουν τη διαδικασία, μέσω της μεταφοράς στη Βουλγαρία.

Ο ίδιος, τα τελευταία τρία χρόνια έχει αναλάβει την αποτέφρωση για 3-4 άτομα, ενώ συνολικά στην πόλη υπολογίζεται ότι οι περιπτώσεις είναι 2-3 το χρόνο. Μάλιστα, οι συγγενείς συνήθως, έρχονται καλά πληροφορημένοι για τη διαδικασία, η οποία και προωθείται μέσω του αποτεφρωτηρίου που υπάρχει στο κοιμητήριο του δήμου Σόφιας, το οποίο ανήκει κατά 25% στο δήμο και 75% σε ιδιώτη που δραστηριοποιείται ευρέως στο χώρο.

Ως προς το κατά πόσο διευκολύνει τους ενδιαφερόμενους η λειτουργία του πρώτου αποτεφρωτηρίου στην Ελλάδα, ο κ. Ελευθεριάδης εξέφρασε προβληματισμό, σημειώνοντας: «η Σόφια βρίσκεται σε πολύ μικρότερη απόσταση και έχουν εμπειρία και εγκαταστάσεις που μας εξυπηρετούν τα τελευταία χρόνια. Από την άλλη λόγω των μεταφράσεων που απαιτούνται η διαδικασία έχει μεγαλύτερη γραφειοκρατία».

 Το κόστος της καύσης

Το κόστος της καύσης στο αποτεφρωτήριο της Ριτσώνας εκτιμάται περίπου στα 600 ευρώ (συν ΦΠΑ) και θα συνοδεύεται από κάποια άλλα κόστη, όπως φέρετρο από ξύλο μασίφ κλπ. Αντίστοιχα, στη Σόφια το κόστος με τη μεταφορά φτάνει τις 2.000 ευρώ, ωστόσο εντός του καλοκαιριού υπήρξε μία μείωση της τάξης των 100 €. Όπως μας πληροφόρησε δε, ο κ. Ελευθεριάδης, ξεκίνησε να λειτουργεί και νέο αποτεφρωτήριο το τελευταίο διάστημα στη Φιλιππούπολη, μιας και η καύση των νεκρών είναι σημαντικά πιο διαδεδομένη στην κουλτούρα των γειτόνων.

Πάντως, σε σχέση με το κόστος των κηδειών, η καύση είναι οικονομικότερη, αφού μία κηδεία παρά τις μειώσεις των τελευταίων χρόνων 20%-30%) και την αύξηση του κόστους για τους επαγγελματίες (10%-20%) κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ στην οικογένεια, χωρίς να υπολογίζονται επιπλέον έξοδα για το μνήμα, μνημόσυνα κλπ.

Συνολικά πάντως, και με το δεδομένο της λειτουργίας νέου αποτεφρωτηρίου στη Φιλιππούπολη ενδέχεται να είναι ασύμφορη η επιλογή της Εύβοιας, αν και εκτιμάται ότι στα επόμενα δύο χρόνια θα λειτουργήσει και ο δήμος Θεσσαλονίκης αποτεφρωτήριο.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Αντώνη Αλακιώτη, πρόεδρο της Επιτροπής για το Δικαίωμα της Αποτέφρωσης των Νεκρών «μέχρι σήμερα χιλιάδες οικογένειες μετέφεραν στη Βουλγαρία και σε άλλες χώρες τούς οικείους τους, των οποίων η τελευταία επιθυμία ήταν η αποτέφρωση. Με τεράστιο οικονομικό και συναισθηματικό κόστος. Υπολογίζουμε ότι κάθε χρόνο ένα ποσό 2,5 έως 3 εκατ. ευρώ «έφευγε» στο εξωτερικό».

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…