Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πρώτο κόμμα και στην Ξάνθη το μειονοτικό ΚΙΕΦ

Πρώτο κόμμα και στην Ξάνθη το μειονοτικό ΚΙΕΦ

0

Στα γκρι ο νομοί Ξάνθης και Ροδόπης λόγω πρωτιάς του ΚΙΕΦ 

 Στην Ξάνθη 21,75% με πρώτη την ΝΔ  26,21% και τρίτο τον ΣΥΡΙΖΑ στα 19,23%.    

  Μπορεί η ΝΔ να είναι η νικήτρια των εκλογών και να έβαψε στα γαλάζια τον πολιτικό χάρτη της χώρας από τα ποσοστά της στις ευρωεκλογές αλλά και στις αυτοδιοικητικές ωστόσο στην Ξάνθης και στην Ροδόπη  ο χάρτης αυτός  χρωματίστηκε στα γκρι από τα μεγάλα ποσοστά που πήρε το μειονοτικό κόμμα «Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας» ΚΙΕΦ. Να σημειώσουμε ότι στην εκλογική περιφέρεια της Ξάνθης αναδείχθηκε σε πρώτο κόμμα με ποσοστό 25,24% έναντι 24,43% της ΝΔ και 19,16% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ στην Ροδόπη συγκέντρωσε μεγαλύτερο ποσοστό. Συγκεκριμένα: ΚΙΕΦ 37,69 με την ΝΔ 19,85% κ και τον ΣΥΡΙΖΑ στα 13,79%.

Στα γκρι Ξάνθη και Ροδόπη λόγω πρωτιάς του μειονοτικού  ΚΙΕΦ

Το ΚΙΕΦ είναι το μειονοτικό κόμμα της Θράκης, με πρόεδρο την Τσιγδέμ Ασάφογλου, το οποίο κατήλθε ως ανεξάρτητο στις Ευρωεκλογές.

Η συμμετοχή του, είχε γίνει αισθητή και στις προηγούμενες ευρωεκλογές του 2014, όταν το γκρίζο χρώμα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης του εκλογικού χάρτη, επεσήμανε την πρωτιά με 25% και 42%  αντίστοιχα. Το κόμμα, που είχε ιδρύσει ο Σαδίκ στη Θράκη επανήλθε το 2014 στην επικαιρότητα, μετά από δύο δεκαετίες αποδυνάμωσης της αυτόνομης παρουσίας του.

Να σημειώσουμε πως το ΚΙΕΦ χρησιμοποιεί μια επιθετική ρητορική ενώ συχνά θέτουν θέμα «ανεξάρτητης δημοκρατίας της Δυτικής Θράκης» και μιλούν για δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας, τα οποία θίγονται από την ελληνική πλευρά.

Είναι χαρακτηριστική η διακήρυξή του για τις ευρωεκλογές όπου αναφέρεται σε «Τουρκική Μειονότητα Δυτικής Θράκης»: «Βλέπουμε τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία για να διαδώσουμε τη φωνή μας, να τραβήξουμε την προσοχή. Συμμετέχουμε στις ευρωεκλογές του Μαΐου για να δώσουμε ένα μήνυμα στη νοοτροπία και τις πολιτικές που δεν λαμβάνουν υπόψη τα δημοκρατικά αιτήματα της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης».

Σύντομο ιστορικό του ΚΙΕΦ

Το κόμμα ιδρύθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1991 από τον Σαδίκ Αχμέτ ο οποίος προήδρευσε μέχρι το θάνατό του το 1995. Ο διάδοχος του ήταν η σύζυγός του, Ισίκ Αχμέτ, η οποία προήδρευσε μέχρι το 1999.

Ο επόμενος επικεφαλής ήταν ο Αχμέτ Χατζηοσμάν μέχρι το 2007, όταν ο Χατζηοσμάν εξελέγη μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου με το ΠΑΣΟΚ.

Ο επόμενος πρόεδρος, Μουσταφά Μποσνάκ, αντικαταστάθηκε τον Ιούλιο του 2010 από τον Μουσταφά Αλή Τσαβούς. Ο Αχμέτ Χατζηοσμάν εξελέγη το 2002 και το 2006 για το Νομό Ροδόπης με το ψηφοδέλτιο ΠΑΣΟΚ-Συνασπισμού, ενώ ήταν και αντινομάρχης από το 2002 έως το 2007.

Το 5ο τακτικό γενικό Συνέδριο του ΚΙΕΦ έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου 2019, στα γραφεία του κόμματος.

Η Τσιγδέμ Ασάφογλου, η μοναδική υποψήφια στο συνέδριο, το οποίο έλαβε χώρα στα κεντρικά του κόμματος, εξελέγη ως η νέα πρόεδρος του κόμματος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…