Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η Μητρόπολη ετοιμάζει το Γηροκομείο «Άγιος Παντελεήμων»

Η Μητρόπολη ετοιμάζει το Γηροκομείο «Άγιος Παντελεήμων»

0

Προσπάθεια για λειτουργία της Μονάδας Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων Ξάνθης παράλληλα και ως Γηροκομείο

 

Μιλά στο «Ε» ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων – Μια προσφορά της Μητρόπολης Ξάνθης στην τρίτη ηλικία

 

Μια προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη από την Μητρόπολη Ξάνθης. Με πρωτοβουλία του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα επιχειρείται η Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων «Άγιος Παντελεήμων» που βρίσκεται στο 4ο χιλιόμετρο Ξάνθης – Σταυρούπολης να λειτουργήσει παράλληλα και ως μόνιμη δομή Γηροκομείου για ηλικιωμένα άτομα μοναχικά που χρειάζονται βοήθεια νυχθημερόν.

Και ημερήσια φροντίδα και φιλοξενία και γηροκομείο

Όπως μας πληροφόρησε ο σεβασμιότατος η πρωτοβουλία του αυτή είναι αποτέλεσμα της ανάγκης που υπάρχει σε αρκετούς ηλικιωμένους να παραμείνουν και το βράδυ για φροντίδα και φιλοξενία στην Μονάδα και όχι μόνο την ημέρα: «Διερευνούμε όλες τις παραμέτρους πως θα μπορούμε να το λειτουργήσουμε γιατί αν λειτουργήσει και ως γηροκομείο τότε διπλασιάζεται το κόστος , ενώ αν επεκταθεί η φιλοξενία και τα Σαββατοκύριακα τετραπλασιάζεται και πρέπει να βρούμε τρόπους να το καλύψουμε. Θα προσπαθήσουμε να το λειτουργήσουμε και ως Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδα και παράλληλα όσοι το επιθυμούν να φιλοξενούνται συνεχώς. Θα έχουν φροντίδα και φαγητό», ανέφερε ο κ. Παντελεήμων.

Λειτουργεί με 6 άτομα προσωπικό η Μονάδα Ημερήσιας Φροντίδας – Φιλοξενεί 25 ηλικιωμένους κάθε μέρα

Αυτή τη στιγμή η Μονάδα λειτουργεί με 6 άτομα προσωπικό. Ειδικότερα μία Κοινωνική Λειτουργό, 1 νοσηλευτή, μία μαγείρισσα , 1 καθαρίστρια και έναν φύλακα καθώς και την Διευθύντρια της Μονάδας.

Σε καθημερινή βάση φιλοξενεί και παρέχει υπηρεσίες σε 25 συμπολίτες μας. Στην μεταβατική φάση της παράλληλης λειτουργίας της και ως γηροκομείο θα ξεκινήσει με 5 και σταδιακά έχει δυναμικότητα για να εξυπηρετεί και να φιλοξενεί 50 άτομα. Η μονάδα άρχισε να λειτουργεί το 2015. Καθημερινά με TAXI που μισθώνει η Μητρόπολη μεταφέρονται οι ηλικιωμένοι και παραμένουν όλη την  ημέρα έχοντας ιατρική φροντίδα, παρέα και φαγητό και φυσικά θέρμανση ή κλιματισμό ανάλογα με την εποχή. Το βράδυ και πάλι γίνεται η μεταφορά στα σπίτια τους.

XANTHIS_PANTELEIMON-empros
 

Προσφορά της Μητρόπολης Ξάνθης στην τρίτη ηλικία

Να σημειώσουμε πως η Μονάδα είναι ένα υπερσύγχρονο κτήριο με πολλούς και ευρύχωρους χώρους, μεγάλο αύλειο χώρο και υπέροχη θέα. Κόστισε περίπου 5,3 εκατ. ευρώ και εγκαινιάστηκε στις 1 Σεπτεμβρίου του 2014. Διαθέτει 50 κλίνες, 4 σαλόνια, τραπεζαρία, μαγειρείο και βοηθητικούς χώρους και είναι επιπλωμένο με εξαιρετικής καλαισθησίας έπιπλα. Η Μονάδα Ανοιχτής Φροντίδας Ηλικιωμένων «Ο Άγιος Παντελεήμων», η οποία αποτελούσε ένα όνειρο ζωής του Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα είναι μια προσφορά της Μητρόπολης Ξάνθης στην τρίτη ηλικία.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ο Σ. Μαυρίδης πρόεδρος της Δ.Ε. του Περιφερειακού Τμήματος Ξάνθης των Διπλωματούχων Μηχανικών-Ηλεκτρολόγων

Στη Διοικούσα Επιτροπή συμμετέχουν επίσης οι: Β. Γιαννίκης, Μ. Ψωμάς, Θ. Ιωαννίδης και Γ. …