Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Σουσαμόπιτα

Σουσαμόπιτα

0

-1 πακέτο φύλλο κρούστας

-2 ½ φλ. σουσάμι καβουρδισμένο

-1 ½ φλ. φρυγανιά αλεσμένη

-1 ½ φλ. καρύδι

-2 κ.σ. κανέλα

-1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

-1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

-1 φλ. ελαιόλαδο

-μισό φλ. σπορέλαιο

Για το σιρόπι

-3 φλ. νερό

-3 φλ. ζάχαρη

-2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

-ξύλο κανέλας

-μισό λεμόνι

Καβουρδίζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το σουσάμι, τη φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Τα αλέθουμε, αλλά δεν τα κάνουμε σκόνη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς C, στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας.

Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια 4-5 κουταλιές γέμιση. Καλύπτουμε με το 2ο φύλλο και άλλη μια κουταλιά γέμιση. Συνολικά, θα κάνουμε 4 στρώσεις φύλλο-γέμιση. Στο τελευταίο φύλλο (4ο), πασπαλίζουμε με τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, όχι σφιχτό, κατά μήκος (ξεκινάμε από τη στενή πλευρά).

Το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω στο λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Φτιάχνουμε 3 ρολά, ακολουθώντας τις οδηγίες του πρώτου. Με μαχαίρι κοφτερό χαράζουμε τα ρολά σε φέτες. Καρφώνουμε σε κάθε φέτα από 1 γαρύφαλλο.

Ενώνουμε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα να κάψει. Λίγο λίγο, με κουτάλι, περιχύνουμε τα ρολά με το καυτό λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά. Το αργό και παρατεταμένο ψήσιμο κάνουν τα ρολά έξτρα τραγανά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ολόκληρη τη λεμονόκουπα. Βράζουμε για 3-4′ λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και το λεμόνι. Αφήνουμε λίγα λεπτά το σιρόπι να γίνει χλιαρό.

Βγάζουμε τα καυτά ρολά από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε σιγά σιγά, με ένα κουτάλι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους. Όσο κρυώνουν, συνεχίζουν να ρουφάνε σιρόπι.

  • Φοκάτσια με μαύρα σταφύλια

    για την ζύμη 350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 185 ml. χλιαρό νερό 6 gr. μαγιά στιγμής 1…
  • Τάρτα με Μπέικον και Σύκα

    6 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού 150 γρ. βούτυρο αγελάδος 1 κ.σ. ελαιόλαδο 2 μεγάλα κρεμμύδια σε…
  • Κέικ με σύκα και καρύδια

    -350 γρ. αλεύρι φουσκώνει μόνο του -150 γρ. ηλιέλαιο -220 γρ. ζάχαρη -3 αυγά -160 γρ. γάλα…
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
  • Φοκάτσια με μαύρα σταφύλια

    για την ζύμη 350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 185 ml. χλιαρό νερό 6 gr. μαγιά στιγμής 1…
  • Μπρόκολο τηγανητό με σάλτσα γιαουρτιού

    -700 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου (χωρισμένα) -330 ml μπίρα -2/3 φλιτζανιού κεφαλογραβιέρα τρ…
  • Τάρτα με Μπέικον και Σύκα

    6 φύλλα κρούστας ή Βηρυτού 150 γρ. βούτυρο αγελάδος 1 κ.σ. ελαιόλαδο 2 μεγάλα κρεμμύδια σε…
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φοκάτσια με μαύρα σταφύλια

για την ζύμη 350 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 185 ml. χλιαρό νερό 6 gr. μαγιά στιγμής 1…