Αρχική ΣΥΝΤΑΓΕΣ Σουσαμόπιτα

Σουσαμόπιτα

0

-1 πακέτο φύλλο κρούστας

-2 ½ φλ. σουσάμι καβουρδισμένο

-1 ½ φλ. φρυγανιά αλεσμένη

-1 ½ φλ. καρύδι

-2 κ.σ. κανέλα

-1/2 κ.γλ. γαρύφαλλο

-1/2 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

-1 φλ. ελαιόλαδο

-μισό φλ. σπορέλαιο

Για το σιρόπι

-3 φλ. νερό

-3 φλ. ζάχαρη

-2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

-ξύλο κανέλας

-μισό λεμόνι

Καβουρδίζουμε το σουσάμι και το αφήνουμε να κρυώσει. Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το σουσάμι, τη φρυγανιά, το καρύδι, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο. Τα αλέθουμε, αλλά δεν τα κάνουμε σκόνη. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150-160 βαθμούς C, στις αντιστάσεις. Λαδώνουμε το ταψί της κουζίνας.

Ανοίγουμε ένα φύλλο κρούστας στον πάγκο και πασπαλίζουμε σε όλη την επιφάνεια 4-5 κουταλιές γέμιση. Καλύπτουμε με το 2ο φύλλο και άλλη μια κουταλιά γέμιση. Συνολικά, θα κάνουμε 4 στρώσεις φύλλο-γέμιση. Στο τελευταίο φύλλο (4ο), πασπαλίζουμε με τη γέμιση και τυλίγουμε σε ρολό, όχι σφιχτό, κατά μήκος (ξεκινάμε από τη στενή πλευρά).

Το τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω στο λαδωμένο ταψί και επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Φτιάχνουμε 3 ρολά, ακολουθώντας τις οδηγίες του πρώτου. Με μαχαίρι κοφτερό χαράζουμε τα ρολά σε φέτες. Καρφώνουμε σε κάθε φέτα από 1 γαρύφαλλο.

Ενώνουμε το ελαιόλαδο με το σπορέλαιο και το ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα να κάψει. Λίγο λίγο, με κουτάλι, περιχύνουμε τα ρολά με το καυτό λάδι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα και 15′, μέχρι να ροδίσουν καλά τα ρολά. Το αργό και παρατεταμένο ψήσιμο κάνουν τα ρολά έξτρα τραγανά.

Ετοιμάζουμε το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη και το νερό. Προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει βράση. Προσθέτουμε λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού και ολόκληρη τη λεμονόκουπα. Βράζουμε για 3-4′ λεπτά.

Τέλος, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, αφαιρούμε την κανέλα και το λεμόνι. Αφήνουμε λίγα λεπτά το σιρόπι να γίνει χλιαρό.

Βγάζουμε τα καυτά ρολά από το φούρνο και τα σιροπιάζουμε σιγά σιγά, με ένα κουτάλι. Τα αφήνουμε να κρυώσουν στο σιρόπι τους. Όσο κρυώνουν, συνεχίζουν να ρουφάνε σιρόπι.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καλαμάρια γεμιστά με πλιγούρι, σάλτσα ντομάτα κι ελιές

Για τα καλαμάρια -600 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο (6-8 καλαμάρια) -γέμιση με πλιγούρι -700 γ…