Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

Πρόσωπα & Γεγονότα, Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

0

Ο ΟΑΕΔ θα πληρώνει τους εργαζόμενους στη Sunlight μέχρι να ξαναπιάσουν δουλειά
Ο ΟΑΕΔ πρόκειται να αναλάβει να καλύψει την μισθοδοσία των εργαζομένων στην Sunlight και συγκεκριμένα στο τμήμα που καταστράφηκε από την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε την φετινή πρωτομαγιά. Ήδη το σχετικό αίτημα της εταιρίας που προώθησε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρης Στογιαννίδης έχει εγκριθεί από το Δ.Σ. του ΟΑΕΔ και βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού για υπογραφή. Να σημειώσουμε πως οι εργαζόμενοι αυτοί δεν έχουν απολυθεί αλλά δεν εργάζονται γιατί δεν έχουν αντικείμενο εργασίας αφού δεν λειτουργεί το τμήμα. Η εταιρεία στο αίτημά της δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσουν την εργασία τους όταν επαναλειτουργήσει το τμήμα από τον Σεπτέμβριο αλλά δεν μπορεί να καλύπτει εξ’ ολοκλήρου την μισθοδοσίας τους και έτσι ζήτησε από τον ΟΑΕΔ να …τσοντάρει.
Μ.Ξ.


Θ’ αργήσουν τα αποτελέσματα για την πυρκαγιά στον ΧΥΤΑ
Θα περάσει καιρός μέχρι να μάθουμε τα αποτελέσματα από τις αναλύσεις της πυρκαγιάς στον ΧΥΤΑ της Ξάνθης. Σε επικοινωνία μας με τον καθηγητής κ. Σπύρο Ραψωμανίκη μας είπε επί λέξει: «Είναι αρκετά μακριά χρονικά η στιγμή που θα γίνουν ανακοινώσεις» καθώς όπως είπε οι αναλύσεις συνεχίζονται. Σύμφωνα με πληροφορίες μας έχουν σταλεί δείγματα και σε Εργαστήριο της Αγγλίας και περιμένουν και από εκεί αποτελέσματα.
Μόνο ένα ερώτημα να θέσουμε: Τώρα δεν ανησυχούν ούτε αδημονούν οι παράγοντες που πήραν σβάρνα τα κανάλια στην πυρκαγιά της Sunlight; Γιατί βλέπουμε πως το έκαναν …γαργάρα! (όπως λέει κι ο λαός)
Μ.Ξ.


Ο Πέτρος Αυγέρης
Ένας παλιός φίλος, κατά το ήμισυ Ξανθιώτης, ο Πέτρος Αυγέρης, δοκιμάζεται στο κρεβάτι του πόνου. Πληροφορίες από το οικογενειακό του περιβάλλον αναφέρουν ότι η υγεία του είναι κλονισμένη και πως δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει τη δοκιμασία αυτή.
Ο Πέτρος Αυγέρης, Πετράν, έφτιαξε εδώ στην Ξάνθη την οικογένειά του με τη σύζυγό του Σούλα και τις δύο κόρες του. Θεσσαλονικιός, ασχολήθηκε για ένα διάστημα στην εφημερίδα με τα ποδοσφαιρικά θέματα, ενώ στα νιάτα του τραγουδούσε σε μαγαζιά διότι διέθετε καλή φωνή. Παρότι εδώ και λίγα χρόνια ζούσε στη Θεσσαλονίκη, τακτικά ερχόταν στην αγαπημένη του Ξάνθη.
Γ.Δ.


Νέα μείωση στα τραπεζικά καταστήματα
Το Τραπεζικό σύστημα όπως το γνωρίζαμε μέχρι τώρα, σύντομα θ’ αποτελεί παρελθόν. Ήδη προγραμματίζονται μειώσεις καταστημάτων σ’ ολόκληρη τη χώρα. Αυτό συνεπάγεται απολύσεις ή αποχωρήσεις εργαζομένων, περίπου 7.000 ατόμων, αφού θα κλείσουν γύρω στα 700-800 καταστήματα.
Αιτία βέβαια αυτής της αλλαγής η νέα ηλεκτρονική εποχή εξυπηρέτησης των πελατών και κυρίως μέσω Ίντερνετ. Οι επιχειρήσεις κυρίως χρησιμοποιούν το Ίντερνετ όπως και οι νέοι που είναι εξοικειωμένοι με τη νέα τεχνολογία. Σε μας όμως εδώ, επειδή έχουμε πολλούς των «ευπαθών ομάδων» (αναλφάβητους-αγράμματους), θ’ αργήσει η εφαρμογή του συστήματος. Παντού πίσω μας κρατούν ως περιοχή οι «ευπαθείς ομάδες» δυστυχώς και καθορίζουν την άσχημη μοίρα μας.
Γ.Δ.


Γιατί;
Το ερώτημα υφίσταται και είναι σημαντικό. Και ετέθη προς τον δήμαρχο Ξάνθης από τον καθ’ ύλην αρμόδιο θεματικό αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού της Περιφέρειάς μας. Μάλιστα έχοντας τις απορίες του ο κ. Αντωνιάδης και θέλοντας να μάθει το γιατί, ήρθε ο ίδιος στην σύσκεψη για το θέμα που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο. Ρώτησε λοιπόν να μάθει ο κ. Αντωνιάδης γιατί ο δήμος δεν συμμετέχει στις διάφορες τουριστικές εκθέσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια. Παράλληλα ο ίδιος ενημέρωσε για τις νέες εκθέσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2018.
Το «γιατί» όμως παρέμεινε, σαφής απάντηση από το Δημαρχόπουλο δεν δόθηκε και η απορία παραμένει. Όπως παραμένει και η αχαρακτήριστη συμπεριφορά του προς εργαζόμενη της Εφημερίδας που πήγε στη συγκέντρωση για δημοσιογραφική κάλυψη αυτής.
Γ.Δ.


Στην παιδική χαρά
Το δυσάρεστο συμβάν στην Παιδική Χαρά στην περιοχή της Κυψέλης με τον τραυματισμό του 8χρονου αγοριού έχει τις δικές του παραμέτρους που αξίζει να τις δούμε. Κατ’  αρχάς ο 8χρονος τραυματίστηκε χωρίς ουσιαστικά να φταίει ο ίδιος. Η κύρια ευθύνη βαραίνει αυτούς που συχνάζουν στο Πάρκο. Νεαροί και αργά το βράδυ περιθωριακοί.
Και ενώ στην παιδική χαρά υπάρχει φύλακας μέχρι τις 9 το βράδυ, μετά ο χώρος πλέον αλώνεται από τους νέους. Οι οποίοι μπαίνουν στο χώρο είτε ανεβαίνοντας από τα κάγκελα είτε «βγάζοντας» τη συρόμενη μεταλλική πόρτα για να μπαινοβγαίνουν με άνεση. Αυτήν την πόρτα λοιπόν, αφού την έβγαλαν για τρίτη φορά, την ακούμπησαν δίπλα. Και προφανώς, αυτή η πόρτα, άγνωστο πώς, έπεσε και τραυμάτισε το 8χρονο αγόρι στο κεφάλι και το χέρι του.
Γ.Δ.


Παιδική χαρά ΙΙ
Αυτό είναι το περιστατικό του τραυματισμού που όλοι ευχόμαστε να μην έχει συνέπειες για το αγοράκι. Όμως, υπάρχει και κάτι ακόμη. Κι αυτό το κάτι δεν είναι άλλο από τις ευθύνες των νεαρών που μπουκάρουν στην παιδική χαρά μόλις φεύγει ο φύλακας. Οι οποίοι νεαροί, πέρα από τις ζημιές που προξενούν στην ενός μηνός παιδική χαρά, λειτουργούν υπό άσχημες συνθήκες. Καταναλώνουν μπύρες, θορυβούν μέχρι αργά και εν γένει δείχνουν να μην σέβονται απολύτως τίποτε και κυρίως την περιουσία του δήμου.
Όλα αυτά, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά αυτά στερούνται αγωγής και σχετικού ελέγχου από τα σπίτια τους. Η μανία τους δε να βγάζουν τη συρόμενη πόρτα για τρίτη φορά σε ένα μήνα, είναι χαρακτηριστική της μανίας καταστροφής που τους διακρίνει.
Γ.Δ.


Παιδική χαρά ΙΙΙ
Ξέρω, ότι υπάρχουν αρκετοί που θα σχολιάσουν αρνητικά τα παραπάνω εν ονόματι της γνωστής δικαιολογίας «Έλα μωρέ παιδιά είναι». Καμία αντίρρηση. Παιδιά είναι, αλλά αυτό δεν δικαιολογεί ακραίες καταστροφικές ενέργειες. Και μάλιστα σ’ ένα χώρο που μόλις ο δήμος παρέδωσε προς χρήση στη νεολαία της περιοχής και με δέσμευση μέχρι την ηλικία των 14 χρόνων και με τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα.
Αλήθεια, σκέφτεται κανείς τους γονείς του 8χρονου αγοριού; Την αγωνία τους, την ψυχική ταλαιπωρία τους, τα έξοδα, και το ερώτημα εάν όλα εξελιχθούν ομαλά για το γιό τους;. Δεν τους βασανίζει αυτούς τους ανθρώπους το ερώτημα «ποιος φταίει»;
Ήρθε η ώρα λοιπόν, έστω μετά από ένα σοβαρό ατύχημα, το δημοτικό συμβούλιο ν’ αποφασίσει να μπουν κάμερες σε παιδικές χαρές και πάρκα. Χωρίς χρονοτριβή. Κι αν αντιδρούν οι αριστεροί, ας μείνουν με την αντίδραση. Επιτέλους η δημοτική περιουσία α) να προστατευθεί και β) να μην μπορούν κάποιοι ανεύθυνοι νέοι να λειτουργούν παραβατικά. Και να ισχύσει η αρχή: « Όποιος καταστρέφει να πληρώνει». Κι αν είναι ανήλικος, την ευθύνη να την έχει ο γονιός.
Επιτέλους η ασυδοσία και ατιμωρησία να σταματήσουν!
Γ.Δ.


Συνεχίζει να είναι το πρόβλημα η ανεργία
Καίει το θέμα του ονοματολογικού για τη Μακεδονία μεν, αλλά τσουρουφλίζει ακόμη περισσότερο η ανεργία στη χώρα μας και δη στους νέους. Με ποσοστό που φθάνει το 20,1% και ενώ έχουν απορροφηθεί χιλιάδες άτομα στον τουρισμό που τον χειμώνα θα είναι πάλι άνεργοι, προοπτικές δεν βλέπεις. Η «ανάπτυξη» παραμένει έννοια κενή, διότι ουσιαστικά καμία νέα σοβαρή επένδυση δεν έγινε στο νομό μας, στην Περιφέρειά μας. Και πώς να γίνει με τόσο σκληρή φορολόγηση και υψηλές ασφαλιστικές εισφορές;
Δυστυχώς, η ανεργία σήμερα και χθες, είναι ένα βασανιστικό στοιχείο. Για τους νέους, για τις γυναίκες, όλους. Η ανεργία δημιουργεί ψυχολογικά προβλήματα, οικογενειακές κόντρες, διαλύει σχέσεις και ζωές.
Υπάρχει όμως και κάτι ακόμη. Ότι οι νέοι δεν φτιάχνουν οικογένειες πλέον. Διστάζουν διότι βλέπουν μπροστά τους ένα αβέβαιο μέλλον. Η Ελλάδα δοκιμάζεται σκληρά, γηράσκει, παθαίνει κατάθλιψη, αυτοκτονεί.
Γ.Δ.


Θέμα αξιοπρέπειας
Το πέρασμά μας από τη ζωή είναι συνυφασμένο με πολλά πράγματα και γεγονότα. Ένα πολύ σημαντικό είναι ο θάνατος αλλά και η ζωή πριν από αυτόν. Κάποιοι επιλέγουν τη ζωή έστω με την καθήλωση στο κρεβάτι, άλλοι με μια ανίατη ασθένεια που φθείρει σιγά-σιγά το σώμα, το οποίο ούτε καταλαβαίνει ούτε ζει. Άλλοι, ελάχιστοι, παίρνουν την απόφαση της «φυγής» με αξιοπρέπεια, όσο οδυνηρή και δύσκολη κι αν είναι.
Έζησαν ζωντανοί αρκετά χρόνια, με χαρές και λύπες, με αγάπη και έρωτα. Και επιθυμούν να αποχωρήσουν όρθιοι, χωρίς νοσοκομείο, γιατρούς, κρεβάτια, ταλαιπωρία και μιζέρια. Χωρίς να προβληματίσουν τους αγαπημένους τους.
Τέτοια είναι η περίπτωση του Παναγιώτη Κιγιτζή (Γάτος το καλλιτεχνικό του ψευδώνυμο). Έζησε κοντά έναν αιώνα. Τα είδε, τα έζησε, τα γλέντησε όρθιος και με διαύγεια. Έτσι αποφάσισε να φύγει και στα 95 του χρόνια. Τον γνωρίσαμε, συζητήσαμε μαζί του, μας εκμυστηρεύτηκε τη ζωή του.
Γάτε, καλό σου ταξίδι. Ήσουν ένας υπέροχος μάγος!
Γ.Δ


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…