Αρχική ΓΝΩΜΕΣ 10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

10ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ

0

Η Παναγία των ανά τον κόσμο Θρακιωτών, η ΚΟΣΜΟΣΩΤΗΡΑ από την Βήρα έγινε πανηγυρικά δεκτή στην κεντρική μας πλατεία το εσπέρας του Σαββάτου 30/6/2018, δεύτερη μέρα του τριημέρου που διήρκεσε το Αντάμωμα.

Όπως προστάζουν οι περιστάσεις, στα χέρια νεαρών με παραδοσιακές στολές, με προπομπό το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κκ. Παντελεήμωνα, τους Αυτοδιοικητικούς Άρχοντες, πλήθος κόσμου πίσω απο την μεγάλων διαστάσεων γαλανόλευκη που θα στηθεί στο όρος Αυγό, τα Λάβαρα, τα Σύμβολα 74 Συλλόγων από τη Μητροπολιτική Ελλάδα και τον Απόδημο Ελληνισμό μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας για προσκύνημα, δοξολογία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου.

Άπαντες στο πολυδύναμο αθλητικό κέντρο Φίλιππος Αμοιρίδης μετά, γεμάτο από κόσμο, για τη μεγάλη βραδιά του Ανταμώματος. Η Μαρία Παπαδοπούλου ανέλαβε την παρουσίαση, εκπλήσσοντας μια ακόμα φορά με τη ρητορεία, ευστροφία, επινοητικότητά της.

Το 10ο Πανελλήνιο Πανθρακικό Αντάμωμα πήρε τη σκυτάλη από το 9ο της Δράμας πέρυσι. Εφέτος πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη από το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων. Συνδιοργανωτές η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης και ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης.

Πάνω από 2000 χορευτές σε κύκλους συνέθεταν ένα θέαμα χάρμα οφθαλμών. Ένα μαγικό χαλί. Διαφορετικά λίγο ως πολύ, από αυτά που πετάνε στους μύθους της Ανατολής. Ένα χαλί με ύφανση την περηφάνια, τα ιδανικά, τα όνειρα, τις προσδοκίες των Θρακιωτών.

Στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης – Οικία Μάνου Χατζιδάκι φιλοξενήθηκαν για το τριήμερο των εκδηλώσεων οι παραλλαγές από αυτές τις φορεσιές, μια εκπληκτική συλλογή του Γιώργου Τοπαλίδη. Οι Παραδοσιακές Φορεσιές της Θράκης αποτελούν κώδικα επικοινωνίας δηλωτικό της κοινωνικής θέσης ή και άλλων στοιχείων συνοχής κοινωνικών ομάδων, με έμφαση στον εντυπωσιασμό.

Καρτερικά περίμενε το ανθρώπινο ψηφιδωτό τους χαιρετισμούς.  Χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θρακικών Σωματείων Ελευθέριος Χατζόπουλος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης Απόστολος Πολυμένης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης υπογραμμίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια του Κέντρου Πολιτισμού και του Συλλόγου των Εβριτών Ξάνθης.

Αμέσως μετά, σ΄αυτό τ΄αλώνι το φαρδύ τρανός χορός που γένικι… Ζωναράδικο Μάρηδων, Συρτό Ανατολικής Θράκης, Ξεσυρτό, Χασαπιά, Μπογδάνο, Συγκαθιστό… Στο πρόσταγμα Παραδοσικών Θρακικών Οργάνων. Γκάϊντα, Μάσα, Κανονάκι, Ούτι, Ζουρνάς, Νταούλι, Κλαρίνο, Τουμπελέκι, Λάουτο, Τζαμάρα…

Με μοναδική μαεστρία απο τους Βαγγέλη Δημούδη, Βαγγέλη Παπαναστασίου, Κυριάκο Πετρά, Νίκο Βερβερίδη, Σωτήρη Ιντζούδη, Μανώλη Δημούδη, Λίτσα Ουλιανούδη.

Με φόντο τη μεγάλη Σημαία, το γράφημα του ανταμώματος, τα παρακείμενα λάβαρα. « Ο χορός είναι η πρώτη Τέχνη. Όχι μόνο στη Γη αλλά σε όλο τον Κόσμο. Είναι σα να δημιουργήθηκε το Σύμπαν μέσα από ένα φυσερό. Κάποιος φύσηξε και όλα τα πάντα άρχισαν να γυρίζουν σε αιώνιους κύκλους». Είπε ο Φέχνερ κάποτε. Διαπιστώθηκε από όλους ακόμα μια φορά.

Είχαμε εμβόλιμα και άλλα δρώμενα. Θύμισες παλιές της προσφυγιάς. Όνειρα συντρίμμια…μποχτσάδες…κουρέλια…απόγνωση. Και από την άλλη η ανάταση. Μικρά παιδιά με λευκά μπαλόνια, δάδες, καλλιτεχνικούς συνδυασμούς. Η παρουσιάστρια της βραδιάς ΄΄ γέμισε ΄΄ με μαεστρία κάποια μικρά κενά. Υπέρβαση από τα μέλη του Συλλόγου Εβριτών, τον Πρόεδρο – χρόνια του πολλά – Απόστολο Πολυμένη.

Oι Εβρίτες της Ξάνθης συγκαταλέγονται αδιαμφισβήτητα μεταξύ των κορυφαίων Συλλόγων της Ξάνθης. Αποχαιρετιστήριο γλέντι την επομένη, Κυριακή 1/7/2018. Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν τηλεοπτικά από το Xanthi Channel.

Άξιοι! Και σε άλλα με υγεία.

Στέλιος  Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προτομές και προτιμήσεις

Ο προβληματισμός μου ξεκίνησε για πλάκα. Σε μια βόλτα με τον οκτώ μηνών γιο μου στο χώρο τ…