Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Ιστορική πανσέληνος

Ιστορική πανσέληνος

0

Αυτό που δεν κατάφερε ακόμα ο Σταύρος Μπένος με το ΔΙΑΖΩΜΑ, την ανασκαφή του αρχαίου θεάτρου των Αβδήρων, το πέτυχαν το βράδυ της Κυριακής 26/8/2018 δυο γυναίκες αρχαιολόγοι του Μουσείου των Αβδήρων. Οι κυρίες Μαρία Χρυσάφη – Δέσποινα Σκουλαρίκη.

Τη βραδιά της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου «ανάστησαν» με την ενόραση, οξυδέρκεια, φαντασία, επινοητικότητά τους το αρχαίο θέατρο. Έδωσαν μάλιστα και παράσταση, αποσπώντας το θαυμασμό του κοινού. Μόλις τριάντα μέτρα από την είσοδο του αρχαιολογικού χώρου. Στη σκηνή οι ίδιες περιστοιχισμένες από πολλά, πάρα πολλά παιδιά προσχολικής, σχολικής ηλικίας.

Στο κοίλον και τις κερκίδες οι γονείς, συγγενείς, φίλοι των παιδιών. Η παράσταση είχε θέμα τη Σελήνη. Παραμύθια για τη Σελήνη στην αρχή, με τη Μαρία Χρυσάφη. Από την εποχή του Λουκιανού, του Ιουλίου Βέρν, τη μυθοπλασία διαφόρων λαών όπου Γης.

Ήταν εκεί κοντά που ο «Φεγγαροσκέπαστος» τον οποίο αφηγούνταν η Δέσποινα Σκουλαρίκη λίγο αργότερα, δεν κατάφερε να σκεπάσει με το σεντόνι του το φεγγάρι. Στις 20.45΄ πρόβαλε πάνω από το χώρο των παιδικών κατασκηνώσεων η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος. Το ήθελε ο πρωταγωνιστής του παιδικού παραμυθιού, το ζήτησε η αρχαιολόγος, στρέψαμε όλοι τα βλέμματα στη χρυσαφένια μπάλα που έβαφε με το χρώμα της μαγείας τη βραδιά.

Νύχτα ονειρεμένη. Η μεγάλη γιορτή της φύσης στην Ελλάδα. Ο τραγοπόδαρος Θεός Πάνας τελάλης όλο το χρόνο, σέρνει έναν αλλιώτικο χορό, παρασέρνοντας μικρούς και μεγάλους.

Επιστρέφουμε στους πρωταγωνιστές μας. Στις αρχαιολόγους και τα πάμπολλα παιδιά. Ακούνε ένα ακόμα παραμύθι της Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Κωνσταντίνας Καλλιντζή, γραμμένο ειδικά για την εκδήλωση. Ετοιμάζονται στη συνέχεια να κάνουν και να ζήσουν το δικό τους παραμύθι. Αφήνουν το χώρο του θεάτρου και πορεύονται στους δρόμους της Αρχαίας Πόλης, εκεί που κάποτε η Αβδηριτοπούλα Σελήνη έμεινε ως αργά στις παραλίες, επέστρεψε στην πόλη όπου οι φρουροί παρότι την είχαν αμπαρώσει της επέτρεψαν να περάσει, περιπλανήθηκε, όμως δε χάθηκε. Με την καθοδήγηση της Ουράνιας Σελήνης βρήκε το πατρικό της, τα αδέρφια της, τους γονείς της.

Σε κάθε βήμα, μπροστά, ανάμεσα, δίπλα με τακτική που πηγάζει σαφέστατα από την εκπαίδευση, φύλακες άγρυπνοι μικρών – μεγάλων οι διαπιστευμένοι Ερυθροσταυρίτες. Είχε λίγο δρόμο ακόμα. Αυτόν της έκπληξης.  Δίπλα στο χώρο της παράστασης τα παιδιά παρατάχθηκαν για να πλάσουν σαν αγγειοπλάστες τη Σελήνη όπως την φαντάστηκαν.

Άστραφτε από χαρά, όλο και πλησίαζε η Αυγουστιάτικη Πανσέληνος. Τέτοιες τιμές ποτέ στα τόσα χρόνια δεν είχε δει, δεν είχε φανταστεί. Βραδιά Αυγουστιάτικης Πανσελήνου. Στον Αρχαιολογικό Χώρο των Αβδήρων γράφεται Ιστορία. Από τη φλόγα της ενόρασης, της καρδιάς, της ψυχής.

Στέλιος  Αρσενίου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Στέλιος Αρσενίου
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ζουν ανάμεσα μας» και το 2022….στην Ξάνθη

Αποστρέφομαι τους ανθρώπους που ξημερώνουν την μέρα και ζουν μόνο για να κατηγορήσουν και …