Αρχική Χωρίς κατηγορία Όταν η επιστήμη διαχρονικά υπηρετεί την διαπολιτισμική προσέγγιση και την ειρήνη

Όταν η επιστήμη διαχρονικά υπηρετεί την διαπολιτισμική προσέγγιση και την ειρήνη

0

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα του 1ου Διεθνούς Συμποσίου «από το Δημόκριτο στο CERN», στα Άβδηρα

 Ακαδημαϊκοί, ερευνητές, φοιτητές και τοπικοί φορείς συμμετείχαν στις εργασίες

Στις κατακτήσεις του CERN, του μεγαλύτερου σε έκταση (πειραματικού) κέντρου πυρηνικών ερευνών, που εδρεύει στη Γενεύη, αλλά με τους ερευνητές και τις συνεργασίες του «φτάνει» σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, αλλά και τη φιλοσοφία που διέπει τον οργανισμό σχετικά με την προαγωγή της έρευνας, τη συνεργασία και την οχύρωση της ειρήνης μέσω της επιστήμης επικεντρώθηκε η πρώτη μέρα του 1ου Διεθνούς Συμποσίου «από το Δημόκριτο στο CERN» που διοργανώνεται από τον δήμο Αβδήρων και την έδρα της Unesco Con-e-ect, σε συνδιοργάνωση με το ΤΕΙ ΑΜΘ, το ΔΠΘ, την ΠΑΜΘ, το Μετσόβιο Πολυτεχνείο, την Ελληνική Εθνική Επιτροπή Unesco, καθώς και τον ίδιο τον οργανισμό, στο αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων.

Ο δήμαρχος Αβδήρων, ο Γ. Κολλάρος, ακαδημαϊκοί, τοπικοί φορείς και φοιτητές παρακολούθησαν τις εργασίες της πρώτης μέρας του συνεδρίου

Στο χώρο του συμποσίου βρέθηκαν από χθες το πρωί ακαδημαϊκοί, τοπικοί φορείς και φοιτητές από το ΤΕΙ ΑΜΘ και την Πολυτεχνική του ΔΠΟ, προκειμένου να συμμετέχουν στις εργασίες του, που περιλάμβαναν μια σειρά από θεματικές, με έμφαση στην επιστήμη, τη νέα τεχνολογία των επιταχυντών του CERN, τις εκτεταμένες έρευνες που διεξάγει για το μποζόνιο του Higgs, καθώς και για τη συνολική δράση και ιστορία του οργανισμού.

Ο Maurizio Bona, Δρ. Σωματιδιακής Φυσικής και σύμβουλος του CERN σε θέματα διεθνών σχέσεων με τις εθνικές κυβερνήσεις στον τομέα της Επιστήμης ανέδειξε το χαρακτήρα της παγκόσμιας δράσης του CERN, ανέπτυξε την αποστολή του και εξήγησε τους τρόπους με τους οποίους διευρύνει τις δραστηριότητές του. Έδωσε βαρύτητα, στον πλήρη αποκλεισμό οποιωνδήποτε δράσεων που ενέχουν πολεμικά ή στρατιωτικά χαρακτηριστικά, καθώς και τον χαρακτήρα της διαφάνειας όλων των ενεργειών μέσω της πλήρους δημοσιότητας και ενημέρωσης. Στην εισήγησή του έδωσε το στίγμα του παράλληλου συναγωνισμού και συνεργασίας, μέσω της καλλιέργειας εμπιστοσύνης σε όσους συμμετέχουν στις δράσεις του οργανισμού και ανέδειξε τη συνδρομή της επιστήμης στο διαπολιτισμικό διάλογο και την παγκόσμια ειρήνη.

Σήμερα, στο πλαίσιο του συνεδρίου, πέραν των εισηγήσεων ενδιαφέρον έχει το βιωματικό εργαστήριο με τη συμμετοχή των μαθητών του λυκείου, καθώς και το στρόγγυλο τραπέζι, όπου θα συζητηθεί η δημιουργία οδικού χάρτη για την εδραίωση της συνεργασίας του δήμου Αβδήρων με τον CERN.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Χωρίς κατηγορία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λύση με προγραμματική για τις εστίες και τη λέσχη της πανεπιστημιούπολης

Υπογράφεται σύμβαση ανάμεσα στον πρύτανη του ΔΠΘ και τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ  Με προγραμμ…