Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Σύσκεψη Δραγασάκη με τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

Σύσκεψη Δραγασάκη με τις επιχειρήσεις της ΑΜΘ

0

Ικανοποιημένος ο αντιπρόεδρος από το ποσοστό των επενδύσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, τις εξαγωγές και την καθετοποίηση. Κάλεσε να ιδρυθούν σχέσεις εμπιστοσύνης

 Προβλήματα που αναχαιτίζουν την ανάπτυξη, αλλά και καθημερινές γραφειοκρατικές δυσκολίες κατέθεσαν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών μονάδων

Η αξιοποίηση της υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικής και οι σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές που αναδεικνύονται για τη Βιομηχανία και τη Μεταποίηση στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης τέθηκαν στο επίκεντρο της σύσκεψης εργασίας που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2017, μεταξύ του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, κυβερνητικών στελεχών και εκπροσώπων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

Στη σύσκεψη εργασίας που έλαβε χώρα στο πλαίσιο του 6ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, συμμετείχαν από την πλευρά της Κυβέρνησης ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης, ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π.), Δημήτρης Κοντοφάκας και ο Συντονιστής του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥ.Σ.ΚΟΙ.Π.), Γιάννης Ευσταθόπουλος.

Ο κ. Δραγασάκης τόνισε, «σκοπός είναι η αύξηση του μεριδίου της μεταποίησης στη σύνθεση του ΑΕΠ και από το 9% περίπου της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας στο οποίο βρίσκεται σήμερα, να ανέλθει στο 15% μέχρι το 2022».

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων υπογράμμισαν τις δυνατότητες που εμφανίζει ο μεταποιητικός κλάδος στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και ανέλυσαν τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν για να εκσυγχρονίσουν περαιτέρω τις εξελιγμένες παραγωγικές μεθόδους τους, να αναβαθμίσουν τα ήδη υψηλής ποιότητας τελικά προϊόντα τους και να κερδίσουν ακόμη μεγαλύτερα μερίδα στις διεθνείς αγορές, όπου ήδη καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις. Από τις παρουσιάσεις προέκυψε ότι σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων:

  • Επενδύει 1-2% του κύκλου εργασιών του σε Έρευνα και Καινοτομία
  • Εξάγει μεγάλο μέρος της παραγωγής του
  • Διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή και συνδέει την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποίηση

Παράλληλα όμως, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων εξέθεσαν και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν και σχετίζονται τόσο με διαρθρωτικά ζητήματα που αφορούν τις αυξημένες ανάγκες σε Έρευνα και Τεχνολογία, τις συνδυαστικές μεταφορικές υποδομές, τη συγκρότηση παραγωγικών συμπλεγμάτων, όσο και «καθημερινά» προβλήματα όπως η γραφειοκρατία και οι χρονοβόρες αδειοδοτήσεις ή δυσκολίες που θέτουν το μεταφορικό και ενεργειακό κόστος.

Ο κ. Δραγασάκης, σημείωσε ότι ο δυναμισμός που επιδεικνύουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον αγροδιατροφικό τομέα, τη μεταποίηση και άλλους κλάδους τεχνολογικής αιχμής όχι μόνο γεννά αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής, αλλά και δημιουργεί καλές εμπειρίες και αξιοποιήσιμα παραδείγματα για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Γενικοί Γραμματείς απάντησαν και στις ιδιαίτερες επισημάνσεις των φορέων της πραγματικής οικονομίας. Ο μεν κ. Λαμπριανίδης παρουσίασε τις πρόνοιες και τα κίνητρα που περιλαμβάνονται στον Αναπτυξιακό Νόμο, ο δε κ. Κασσίμης τα Προγράμματα ενίσχυσης της αγροτικής οικονομίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Χαρίτσης περιέγραψε το πλαίσιο των πολιτικών που υλοποιούνται με σκοπό τη θεσμική και χρηματοδοτική στήριξη των δυναμικών παραγωγικών εγχειρημάτων σε όλη την επικράτεια, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στα χρηματοδοτικά εργαλεία τα οποία προσανατολίζονται στην ενίσχυση συμπράξεων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων, με έμφαση στους τομείς της αγροδιατροφής και της υψηλής τεχνολογίας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι των επιχειρήσεων ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ ΑΒΕΕ, ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΕΙΑ ΑΕ, ΖΥΘΟΠΟΙΪΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ ΑΕ (ΜΠΥΡΑ ΒΕΡΓΙΝΑ), ΚΑΒΑΛΑ OIL ΑΕ, ΛΑΝΤΣΙΟΝ ΜΗΤ ΕΒΡΟΥ ΑΕ  (ΥΦΑΝΤΗΣ), ΜΙΣΣΙΡΙΑΝ ΑΕ, ΝΙΚ. ΔΑΣΤΕΡΙΔΗΣ ΑΒΕΕ  (DASTERI), DASTERI SYSTEMS AE, FHL Η.ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΜΑΡΜΑΡΑ – ΓΡΑΝΙΤΕΣ ΑΒΕΕ, GREEN COLA COMPANY, OLYMPIA GROUP OF COMPANIES, REDESTOS – EFTHIMIADIS AGROTECHNOLOGY GROUP, ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ SUNLIGHT ΑΒΕΕ, ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ SUNLIGHT ΑΕ, THRACE NG S.A. και ΥΑΚΑ ΙΚΕ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σπ. Καρανικόλας: Δεν υπάρχει περιθώριο για χαλαρή ψήφο γιατί στις Ευρωεκλογές θα κριθεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας

Το πολιτικό του πρόγραμμα παρουσίασε από την Ξάνθη ο υποψήφιος ευρωβουλευτής ΝΔ, Σπύρος Κα…