Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

Στον «αέρα» ο προϋπολογισμός του δήμου Ξάνθης

0

Δεν εγκρίθηκαν τα δημοτικά τέλη για δεύτερη φορά ελλείψει πλειοψηφίας. Σε πολιτικό αδιέξοδο η δημοτική αρχή – Σε «αχαρτογράφητα νερά» ο δήμος

 

Καταψήφισαν τα δημοτικά τέλη 4 παρατάξεις – Κολλάρος – Γουναρίδης «υπέρ» και Λευκό ο Μπαντάκ – «Μπάζει νερά» η μελέτη για την πεζογέφυρα των Κιμμερίων;

 

Με μια λιτή και στεγνή ανακοίνωση διαγραφής του Μανώλη Τσέπελη και της Ειρήνης Πυρνάρη ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης με 36 θέματα στην ημερήσια διάταξη εκ των οποίων τα 14 πρώτα αφορούσαν το επίμαχο ζήτημα των δημοτικών τελών. Το αρχικό «μούδιασμα» από την διαγραφή δύο μελών του «Δήμου Πρότυπο» που γίνονται πλέον ανεξάρτητοι, διαδέχθηκε το «ηλεκτροσόκ» της επιστολής των Μούρκα – Κυριακίδη που μαζί με τους: Τριανταφυλλίδη, Αγκόρτζα, Μπογιάρ, Λεβέντ απουσίαζαν από την συνεδρίαση. Στην επιστολή τους καλούσαν τον δήμαρχο να αποσύρει τα θέματα για τα δημοτικά τέλη και να υπάρξει συναίνεση για τις μειώσεις, τονίζοντας παράλληλα ότι απέχουν και κάνουν έκκληση να υπάρξει αλλαγή στάσης για να προστατευτεί ο θεσμός του δημοτικού συμβουλίου.

 

Σε πολιτικό αδιέξοδο η δημοτική αρχή – Σε «αχαρτογράφητα νερά» ο δήμος

Έτσι εξ αρχής κατέστη σαφές ότι ο δήμαρχος δεν έχει την πλειοψηφία των 21 ψήφων για να περάσει η πρότασή του για τα δημοτικά τέλη. Επίσης κατέστη σαφές ότι η δημοτική αρχή βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, χάνοντας την δεδηλωμένη, γεγονός που οδηγεί το δήμο σε αχαρτογράφητα νερά και σε περιπέτειες δεδομένου ότι εφόσον δεν εγκριθούν τα δημοτικά τέλη δεν μπορεί να καταρτιστεί προϋπολογισμός και η Αποκεντρωμένη θα τραβήξει το «αυτί» της δημοτικής αρχής!

Στο κενό έπεσε η έκκληση Δημαρχόπουλου προς τις παρατάξεις να ψηφίσουν τα δημοτικά τέλη

Μπρος σ’ αυτή την κατάσταση ο δήμαρχος στράφηκε στην αντιπολίτευση κάνοντας έκκληση να συναινέσει σε μια προσπάθεια να της αποδώσει συνυπευθυνότητα αν δεν μπορέσει ο δήμος να καταρτίσει προϋπολογισμό καθότι τα δημοτικά τέλη είναι κομμάτι του προϋπολογισμού. Επεχείρησε δε να αιτιολογήσει την υπερβατική του πρόταση για 50% μείωση τελών σε κάποιες περιπτώσεις, που έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της οικονομικής επιτροπής που με την σειρά της απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσηw για μείωση 15% και εισηγήθηκε σταθερά τέλη, ο δήμαρχος είπε: «Επιλέξαμε όχι τις οριζόντιες αλλά τις στοχευμένες μειώσεις σε ομάδες που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, όπως τα νέα ζευγάρια, στους κτηνοτρόφους , στις λαϊκές αγορές γιατί το θεωρούμε πιο δίκαιο». Σημείωσε δε στέλνοντας ένα μήνυμα στους απόντες αλλά και στους παρόντες: Τα δημοτικά τέλη πρέπει να ψηφιστούν με απόφαση όλου του Δ.Σ Οι μειώσεις δε θα είναι απόφαση αυτών που επιλέγουν να λείπουν. Κάποιοι το 2014 ψήφιζαν λευκό για τις μειώσεις. Σας καλώ να ψηφίσετε τα τέλη με τις μειώσεις που προτείνω και ότι θέλετε το συζητάμε . Όμως όλο το πακέτο μαζί… Παζάρι δεν κάνουμε ούτε το παίρνουμε πίσω…»!

Κολλάρος – Γουναρίδης «υπέρ» και «Λευκό» ο Μπαντάκ

Η έκκληση του δημάρχου έπεσε στο κενό και μόνος υπερασπιστής ο Γιώργος Κολλάρος που εγκάλεσε για « πολιτική θρασύτητα» την αντιπολίτευση ενώ εμμέσως πλην σαφώς υπονόησε σχέδιο πολιτικής εξόντωσης του δημάρχου: «Έχω ακόμη τα έγχρωμα φυλλάδια του κ. Πούλιου που μιλούσαν για αύξηση των τελών. Έχει περισσέψει η πολιτική θρασύτητα. Δεν είναι αντρίκιο …βάλαμε κάτω έναν άνθρωπο και τον πετροβολάμε… Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω…», είπε ψηφίζοντας «υπέρ» σε όσα τέλη έγιναν μειώσεις και «λευκό» σε όσες εισηγήσεις παρέμειναν ίδια. Υπέρ ψήφισε και ο κ. Στέλιος Γουναρίδης από την παράταξη «Συμμετέχω» ενώ αντίθετα «Λευκό» ψήφισε ο επικεφαλής κ. Σιαμπάν Μπαντάκ, ο οποίος έκανε την καίρια ερώτηση στον δήμαρχο: «Γιατί αυτές τις μειώσεις δεν τις προτείνατε στην οικονομική επιτροπή;. Ο κ. Παπαδόπουλος δεν γνώριζε ότι θέλατε να κάνετε μειώσεις;». Η απάντηση του δημάρχου ήταν ότι έχει δίκιο και πως η απόφαση της Οικονομικής βασίστηκε στις εισηγήσεις των υπηρεσιών οι οποίες έχουν χρέος να διαφυλάττουν τα συμφέροντα του δήμου και συμπλήρωσε: «Την ευθύνη για το αν θα βγει ο προϋπολογισμός την παίρνει ο δήμαρχος».

Καταψήφισαν τα δημοτικά τέλη 4 παρατάξεις

Αιτιολογώντας την καταψήφιση των τελών ο επικεφαλής της «Κοινωνίας Δημοτών» κ. Μανώλης Φανουράκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «…εκτός από τα στοιχεία που λάβαμε από την κ. Σπανού, δεν πήραμε καμία απάντηση από τον Δήμαρχο Ξάνθης. Θεωρούμε ότι για να υπάρχει ουσιαστική και εμπεριστατωμένη πρόταση, πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί σε ένα τραπέζι και να δούμε πως μπορούμε να μειώσουμε τα τέλη, αυτό δεν έγινε και η «Κοινωνία Δημοτών» ψηφίζει κατά σε όλα τα Δημοτικά Τέλη». Αλλαγή στάσης σε σχέση με την προηγούμενη φορά από τον Σωτήρη Τσιακίρογλου ο οποίος καταψήφισε επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση και πως έχει δημιουργηθεί μια νέα πολιτική κατάσταση: «…εμείς αποφασίσαμε ότι θα καταψηφίσουμε όλα τα θέματα, αφού δεν υπάρχει επαρκής αιτιολόγηση ότι όλα πρέπει να είναι έτσι…» «Ο πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής είχε πει ότι τα οικονομικά δεν αντέχουν, ο δήμαρχος «άδειασε» τον αντιδήμαρχο του. Δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτό στο προϋπολογισμό αλλά δεν έχουμε σχηματίσει πλήρη εικόνα και θα καταψηφίσουμε κι εμείς..», υποστήριξε ο Επικεφαλής του Συνδυασμού «Ξάνθη- Σταυρούπολη, Νέα Εποχή» κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης. Για ποιοτικό αδιέξοδο έκανε λόγος ο Νίκος Ανταμπούφης επαναφέροντας την πρότασή του: Με την βοήθεια των υπηρεσιών να προχωρήσουμε λελογισμένα εξετάζοντας που μπορούν να γίνουν μειώσεις., Ας περισσέψουν οι λεονταρισμοί. Καταψηφίζουμε μέχρι και το 14ο θέμα». Τελικά τις εισηγήσεις υπερψήφισαν 18 σύμβουλοι και τα 14 θέματα ημερήσιας διάταξης δεν πέρασαν για δεύτερη φορά καθώς απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία 21 μελών.

«Μπάζει νερά» η μελέτη για την πεζογέφυρα των Κιμμερίων;

Έντονος προβληματισμός αναπτύχτηκε για το 21ο θέμα που αφορούσε την έγκριση διεξαγωγής δημοπρασίας, επιλογή διαδικασίας και ορισμό τρόπου σύνταξης και υποβολής οικονομικών προσφορών για την ανάθεση της σύμβαση της «Μελέτη Πεζογέφυρας Κιμμερίων». Ο κ. Φανουράκης έπιασε το νήμα από την αρχή ρωτώντας τον αντιδήμαρχο τεχνικών υπηρεσιών αν αληθεύει αυτό που δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ότι σε ελάχιστους μήνες θα είναι έτοιμη η μελέτη και ο δήμος θα κατασκευάσει την γέφυρα. Ο κ. Ηλιάδης με μισόλογα διέψευσε το δημοσίευμα και τότε κλήθηκε η κα Μανά για να απαντήσει . Η Προϊσταμένη των Τεχνικών Υπηρεσιών σημείωσε πως είναι ένα δύσκολο έργο πως έχει απρόβλεπτα έξοδα λόγω της ιδιαίτερης φύσης της κατασκευής τα οποία έχουν συμπεριληφθεί , σ’ ότι αφορά δε το χρονοδιάγραμμα κατασκευής εκτίμησε πως εφόσον εγκριθεί η μελέτη, η κατασκευή της δεν θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί πριν την Άνοιξη του 2019. Έντονα επικριτικός ήταν ο κ. Καμαρίδης επισημαίνοντας πως η πεζογέφυρα είναι προβληματική εξαρχής και  γι αυτό είναι κλειστή εδώ και χρόνια αλλά παρά ταύτα χρησιμοποιείται με κίνδυνο να προκληθεί κάποιο ατύχημα.: «Από το 2015 το έχετε στο τεχνικό πρόγραμμα και δεν θα γινόταν αν δεν σηκώναμε φασαρία Ο κ. Σιαμπάν έθεσε το θέμα επί τον τύπον των ήλων ρωτώντας γιατί τόσα χρόνια ο δήμος δεν έφερνε αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο όταν είναι γνωστή η επικινδυνότητα της γέφυρας για να πληροφορηθεί από τον αντιδήμαρχο Κυριάκο Παπαδόπουλο ότι υπήρξαν άλλες προτεραιότητες αλλά τώρα ήρθε η ώρα της», ενώ ανέφερε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να κατασκευάσει με δικούς του πόρους τη νέα πεζογέφυρα. Ο κ. Ανταμούηφη σημείωσε πως η συζήτηση είναι στον αέρα καθώς η λογική είναι επικοινωνιακού χαρακτήρα «ας κάνουμε μια μελέτη και όταν βρεθεί ο μερακλής να την κάνει θα γίνει το έργο…». Ο κ. Κολλάρος τόνισε την αναγκαιότητα του έργου επισημαίνοντας πως είναι λίγα τα χρήματα και πως θα έπρεπε να διατεθούν περισσότερα, ενώ ρώτησε γιατί να μην κάνει το έργο η περιφέρεια. Το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συνεδρίαση Λογοδοσίας την Παρασκευή 26 Απριλίου στον Δήμο Τοπείρου

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής θεμάτων τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2024 και ώρα 14.00 Η Ειδική…