Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Της… συνδιοργάνωσης χθες στο Κέντρο Πολιτισμού

Της… συνδιοργάνωσης χθες στο Κέντρο Πολιτισμού

0
kentro politismou10-5-17

Ευρωπαϊκή Γιορτή Μουσικής, Ερωτό-κυκλοι, αφιέρωμα στον Χρόνη Αηδονίδη, μουσική δωματίου και σεμινάρια παραδοσιακών χορών στο πρόγραμμα

Κατά κοινή ομολογία του ΔΣ οι Σύλλογοι και οι εθελοντές τους αποτελούν το καύχημα της Ξάνθης

Το αδιαχώρητο έγινε κυριολεκτικά χθες στην συνεδρίαση του ΔΣ του Κέντρου Πολιτισμού στο κτήριο της πλατείας Ματσίνη. Νέα μέλη στην σύνθεση και αυτό φάνηκε και στην μαζική συμμετοχή που υπήρχε. Εκτός από τα μέλη του Συμβουλίου και τους υπηρεσιακούς υπαλλήλους όμως ήταν παρόντες και εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων. Και αυτό γιατί τα πέντε από τα έξι θέματα της ημερήσιας διάταξης αφορούσαν προτάσεις συνδιοργάνωσης εκδηλώσεων των συλλόγων με το Κέντρο Πολιτισμού. Αρχικά ο πρόεδρος του ΔΣ του Κέντρου, Πασχάλης Λύρατζης, ενημέρωσε ότι έχει αποσταλεί επιστολή από τα Αστικά Ξάνθης για την μεταφορά επισκεπτών στο Καρναβάλι Ξάνθης, με την οποία αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν περισσότερα δρομολόγια από αυτά που αρχικά συμφωνήθηκαν, λόγω της μεγάλης προσέλευσης. Όλοι συμφώνησαν ότι το θέμα δεν πρέπει να συζητηθεί, καθώς φέτος δεν υπήρξε ενημέρωση την μέρα του Καρναβαλιού, ώστε να μεταβεί υπάλληλος και να μετρήσει τα δρομολόγια, αλλά αυτό ζητήθηκε δύο εβδομάδες μετά το Καρναβάλι.

Ποικιλία εκδηλώσεων και ακουσμάτων στις εκδηλώσεις που θα γίνουν

Εκ μέρους του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης παραβρέθηκε ο κ. Φώτης Κοντός και ενημέρωσε ότι προγραμματίζονται για το επόμενο διάστημα κάποιες μουσικές εκδηλώσεις πέρα από τις συνήθεις του Ωδείου, οι οποίες περιλαμβάνουν μουσική δωματίου και θα πραγματοποιηθούν και φέτος στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης (σπίτι Χατζιδάκι). Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξάνθης «Οι Βάτραχοι» διοργανώνει για 6η συνεχή χρονιά την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής στην Ξάνθη στις 21 με 23 Ιουνίου με σκοπό να γεμίσει πλατείες και δρόμους με ήχους, χρώματα και ελπίδα, προσφέροντας δωρεάν μουσική σε όλους. Το Κέντρο Πολιτισμού θα τεθεί συνδιοργανωτής αναλαμβάνοντας τα έξοδα εκτύπωσης φυλλαδίων και τα μπλουζάκια των εθελοντών. Ο κ. Λύρατζης αναφέρθηκε στην συνάντηση που είχαν οι Βάτραχοι με άλλους διοργανωτές από την υπόλοιπη Ελλάδα, όπου είδε την εκτίμηση που απολαμβάνει πανελλαδικά ο σύλλογος για τον τρόπο διοργάνωσης της Γιορτής. Τόνισε μάλιστα ότι η Ξάνθη έχει σχεδόν κάθε μήνα ομαδικές πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις οποίες το Κέντρο Πολιτισμού οφείλει να στηρίζει και να προβάλει. Μόνη προτροπή του κ. Ανταμπούφη, ο οποίος συνεχάρη τον Σύλλογο για τα όσα προσφέρει, ήταν να τηρηθούν οι ώρες κοινής ησυχίας το βράδυ.

Ερωτό-κυκλοι σε πρώτη εκτέλεση στην Ξάνθη και τιμητική εκδήλωση για τον Χρόνη Αηδονίδη

Η Κρητική Αδελφότητα Ξάνθης, την οποία εκπροσώπησε ο πρόεδρος κ. Εγγλεζάκης, προγραμματίζει για το Σάββατο 27 Μαΐου θεατροποιημένη συναυλία με τίτλο «Ερωτό-κυκλοι» με τον Λευτέρη Λερόπουλο και το Σύνολο Λόγου και Μουσικής. Όπως ανέφερε ο κ. Εγγλεζάκης, πρόκειται για ένα μουσικοθεατρικό μεσαιωνικό ταξίδι στο οποίο συνομιλούν ο Ερωτόκριτος του Βιτσέντζου Κορνάρου με το «Φυλακισμένο σ’ αγαπώ» του Λευτέρη Λερόπουλου, καθώς και μουσικές της Κάτω Ιταλίας μαζί με παραδοσιακές δραματοποιημένες μουσικές. Μια παράσταση που ο ίδιος ο δημιουργός της επέλεξε να παιχθεί για πρώτη φορά στην Ξάνθη, λόγω της ζωής και της πολιτιστικής ταυτότητας της Ξάνθης που τον μάγεψε. Ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης διοργανώνει το Σάββατο 13 Μαΐου ένα μοναδικό αφιέρωμα σε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της Θρακιώτικης μουσικής, τον Χρόνη Αηδονίδη. Ένας φόρος τιμής που χρόνια προσπαθούσε να αποτίσει ο σύλλογος και τελικά κατέστη δυνατόν. Εκτός από τον τιμώμενο, στο Αμφιθέατρο θα βρεθούν περισσότεροι από 150 μουσικοί και χορωδοί. Ενδεικτικά, το τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης Πανεπιστημίου Μακεδονίας με τον Σωκράτη Σινόπουλο, η παραδοσιακή χορωδία της Μητρόπολης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής, το Ωδείο Ξάνθης «Το Εύφωνον» και ο Σύλλογος Εβριτών Ξάνθης. Σε όλες τις εκδηλώσεις η απόφαση συνδιοργάνωσης ήταν ομόφωνη εκτός από το 4ο Σεμινάριο Παραδοσιακών Χορών στις 3-5 Ιουνίου που πραγματοποιείται στην Σταυρούπολη. Λόγω της σιδηροδρομικής γραμμής που δεν λειτουργεί, αποφασίστηκε να μεταφερθούν τα εργαστήρια στην Ξάνθη, εγείροντας αντιρρήσεις. Παρά την θετική γνώμη όλων για την διοργάνωση, καταγράφηκε το ‘’λευκό’’ του κ. Ανταμπούφη αναφορικά με την μερική διεξαγωγή του σεμιναρίου στην Σταυρούπολη και συμφωνήθηκε εν τέλει να αναλάβει το Κέντρο τα έξοδα της ορχήστρας ύψους 3.200 ευρώ για δύο μέρες. Αυτό που τονίστηκε είναι η έγκαιρη ενημέρωση του Κέντρου για τυχόν αλλαγές και προβλήματα τα οποία μπορούν να επιλυθούν αν γνωστοποιούνται νωρίτερα, όπως το θέμα της μετακίνησης στην συγκεκριμένη περίπτωση.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…