Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Δόθηκε «πράσινο φως» για τη συνεργασία του δήμου Αβδήρων με την UNESCO

Δόθηκε «πράσινο φως» για τη συνεργασία του δήμου Αβδήρων με την UNESCO

0
dimotiko avdiron16

«Γκρίνιες» από την αντιπολίτευση για την μη συμμετοχή του Δ.Π.Θ. «Δεν έδειξε ποτέ ενδιαφέρον το Δημοκρίτειο», απαντά ο δήμαρχος Γ. Τσιτιρίδης

Συνδιοργάνωση αγώνα δρόμου «Τρέχω για να έχω» αρχές Μαρτίου με την συμμετοχή μαθητών από την Σικελία που θα φιλοξενηθούν από μαθητές του Γυμνασίου Γενισέας

Μ’ ένα μόνο αστερίσκο από τις τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης του δήμου Αβδήρων εγκρίθηκε το κυριότερο θέμα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αβδήρων που πραγματοποιήθηκε της Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου το απόγευμα. Το θέμα αφορούσε στην εξουσιοδότηση του δημάρχου Αβδήρων για την υπογραφή της Προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Αβδήρων και του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το έργο «Προτάσεις και δράσεις βιώσιμης οικοτουριστικής ανάπτυξης και πολιτιστικής ανάδειξης της περιοχής του Δήμου Αβδήρων από την επιστημονική ομάδα της Έδρας UNESCO Con-E- με εισηγητή τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Γιώργο Τσιτιρίδη. Ένα θέμα που ανέδειξε το «Ε» σε ρεπορτάζ του.

Εγκρίθηκε η συνεργασία με την UNESCO – «Γκρίνιες» από την αντιπολίτευση για την μη συμμετοχή του Δ.Π.Θ.

Η ένσταση της αντιπολίτευσης δεν αφορούσε το έργο καθώς όλοι αναγνώρισαν την σημασία του για τον δήμο Αβδήρων, καθώς οι δράσεις που πρόκειται να υλοποιηθούν υπό την αιγίδα της UNESCO αναδεικνύουν τα μνημεία, τον αρχαιολογικό χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο των Αβδήρων και προβάλλουν την ιστορία και την πολιτιστική παράδοση του δήμου. Αφορούσαν τον φορέα με τον οποίο θα συνάψει την προγραμματική σύμβαση ο δήμος δηλαδή το ΤΕΙ Καβάλας, στο οποίο είναι Καθηγητής ο Διευθυντής έδρας της UNESCO που εδρεύει στην Καβάλα κ. Δ. Εμμανουλούδης. Ειδικότερα τόσο από την μείζονα αντιπολίτευση (Τσολακίδης) όσο και την ελάσσονα (Καλιαμπάκας, Αντωνιάδης) τέθηκε ο προβληματισμός για ποιο λόγο ο δήμος δεν συνεργάζεται με το δικό μας Πανεπιστήμιο το Δημοκρίτειο καθόσον και η Ξάνθη είναι η έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής. Επ’ αυτού ο δήμαρχος αντέταξε δύο επιχειρήματα. Αφ’ ενός το γεγονός ότι το έργο και οι δράσεις θα είναι υπό την «ομπρέλα» της Διεθνούς Οργάνωσης UNESCO που έχει διεθνές κύρος και αφ’ ετέρου το γεγονός ότι – όπως ισχυρίστηκε ο δήμαρχος Αβδήρων – το Δ.Π.Θ., δεν έχει καν αλληλογραφία με τον δήμο και δεν έδειξε ποτέ το παραμικρό ενδιαφέρον να συνεργαστεί με το δήμο Αβδήρων παρότι φέρει το όνομα του μεγάλου φιλόσοφου Δημόκριτου του Αβδηρίτη. Σημείωσε δε ότι παρότι πρόσφατα στην Σύνοδο των Πρυτάνεων έγινε μια αναφορά με την πρόταση που κατέθεσε ο κ. Στέλιος Αρσενίου που αφορούσε δράσεις τιμής για τον μεγάλο φιλόσοφο ωστόσο δεν υπήρξε καμιά συνέχεια και κανένα ενδιαφέρον από το Πανεπιστήμιο, εκφράζοντας την λύπη του για το γεγονός ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αδιαφορεί και δεν συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία, όπως είπε.

Στην Αθήνα ο δήμαρχος για ζητήματα του δήμου

Στην συνέχεια το Δ.Σ. ενέκρινε την μετακίνηση του δημάρχου στην Αθήνα προκειμένου να προωθήσει ζητήματα του δήμου. Συγκεκριμένα ο δήμαρχος θα έχει συνάντηση την άλλη Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα Υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος παρουσία και των βουλευτών του νομού μας προκειμένου να συζητήσουν το θέμα της ένταξης στο ΕΣΠΑ των Βιολογικών Καθαρισμών των Αβδήρων και Βελόνης καθώς και του Σελέρου που υπάρχουν έτοιμες μελέτες. Επίσης θα έχει και άλλες συναντήσεις όπως για παράδειγμα με το ΕΤΑΘ για το ζήτημα της παραχώρησης των Λουτρών της Ποταμιάς που εκκρεμεί ενώ θα συμμετέχει και στην συνεδρίαση του ΔΣ του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Ο δήμος Αβδήρων αγοραστής ακινήτων

Το πράσινο φως έδωσε το δημοτικό συμβούλιο για εκδήλωση ενδιαφέροντος του Δήμου Αβδήρων για την αγορά εκποιούμενων ακινήτων των Αγροτικών Συνεταιρισμών Πετεινού και Διομήδειας. Πρόκειται για το ακίνητο της πρώην Κοινωφελούς επιχείρησης Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Διομήδεια και ένα οικόπεδο με αποθήκη στον Πετεινό. Ο δήμος θα τα «χτυπήσει» στην δημοπρασία γιατί προτίθεται να τα χρησιμοποιήσει σαν Πολιτιστικά Κέντρα για την διοργάνωσης εκδηλώσεων όπως και για στέγαση των συλλόγων των οικισμών.

Αγώνας δρόμου «Τρέχω για να έχω» – Φιλοξενία μαθητών από την Σικελία

Τέλος αποφασίστηκε η συνδιοργάνωση του δήμου με την με τη Δ.Ε.Υ.Α.Α. Δήμου Αβδήρων και το Γυμνάσιο Γενισέας αγώνα δρόμου «τρέχω για να έχω» και η συνδρομή στη φιλοξενία της Σικελικής αποστολής . Ειδικότερα όπως εξήγησε ο δήμαρχος το Γυμνάσιο Γενισέας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος μαθητικών ανταλλαγών πρόκειται στις 13 – 15 Μαρτίου να φιλοξενήσει ένα Σχολείο από την Σικελία. Η Ημερομηνία όμως συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα του Νερού γι αυτό προτάθηκε να διοργανωθεί αυτή η αθλητική δράση που θα συμμετέχουν τα παιδιά από την Σικελία και οι μαθητές του Γυμνασίου και όποιος άλλος επιθυμεί. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίησης πάνω στο θέμα της σημασίας του νερού και στον περιορισμό της σπατάλης αυτού του φυσικού πόρου. Επίσης ο δήμος πρέπει να διοργανώσει εκδρομή στα παιδιά από τη Σικελία για να γνωρίσουν τα αξιοθέατα του δήμου Αβδήρων αλλά και του νομού μας.

Αλλαγή αντιδημάρχων και προέδρων Νομικών Προσώπων του δήμου την 1η Μαρτίου

Κλειστά κράτησε τα χαρτιά του ο δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης αναφορικά με τις αλλαγές που θα κάνει στο διοικητικό σχήμα του δήμου όπως έχει το δικαίωμα. Αποκάλυψε μόνο ότι στον οικισμό των Αβδήρων θα αντικατασταθεί ο νυν αντιδήμαρχος Μάριος Πισκιλόπουλος με τον Αθανάσιο Γεωργακάκη από το Μυρωδάτο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

mxanthopoulou10@gmail.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…