Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Εργασία Πριν το Πάσχα αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι επιτυχόντες της β’ φάσης Κοινωφελούς

Πριν το Πάσχα αναμένεται να πιάσουν δουλειά οι επιτυχόντες της β’ φάσης Κοινωφελούς

0
oaed

Αναρτήθηκαν οι Προσωρινοί Πίνακες και εξετάζονται οι εντάσεις από τον ΟΑΕΔ- Εν αναμονή της ανάρτησης των οριστικών πινάκων. Για τον νομό μας προβλέπονται 192 προσλήψεις και στους 4 δήμους

Αναρτήθηκαν χθες Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, οι Προσωρινοί πίνακες στο Πρόγραμμα Κοινωφελούς Χαρακτήρα σε όλους τους Δήμους της χώρας, για 24.251 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων έληξε στις 18 Φεβρουαρίου και αξιολογούνται από τον ΟΑΕΔ προκειμένου να βγουν οι οριστικοί πίνακες επιτυχόντων και επιλαχόντων. Η διαδικασία προχωρά κανονικά και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται το Πάσχα οι επιτυχόντες να παίρνουν τα παραπεμπτικά από τον ΟΑΕΔ ώστε να υποβάλλουν τα δικαιολογητικά του στους δήμους.

192 προσλήψεις στους 4 δήμους του νομού μας

Υπενθυμίζουμε πως το νέο πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας που «τρέχει» σε 274 δήμους η κατανομή στους δήμους ου νομού μας έχει ως εξής: Δήμος Αβδήρων: 55 – Δήμος Μύκης:59 – Δήμος Ξάνθης:32 -Δήμος Τοπείρου:26.

182 άτομα έχουν ήδη πιάσει δουλειά από το πρώτο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας

Συνεχίζονται οι αντικαταστάσεις αυτών που δεν πληρούν τα προσόντα

Δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμη η πρώτη φουρνιά των επιτυχόντων της α’ φάσης του προγράμματος Κο8ινωφελούς Εργασία στον δήμο Ξάνθης. Σύμφωνα με πληροφόρησή μας από το Γραφείο Προσωπικού του δήμου Ξάνθης έχουν ήδη προσληφθεί 182 άτομα και έχουν ξεκινήσει δουλειά στις υπηρεσίες του δήμου και στα νομικά πρόσωπα (Κέντρο Πολιτισμού, ΚΚΠΑ) από τα 250 που περιλαμβάνει η πρώτη φάση του προγράμματος. Κατά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών που γίνεται από το δήμο έχουν απορριφθεί αρκετοί που δεν πληρούσαν όλα τα τυπικά προσόντα (τίτλους σπουδών , πιστοποιητικά κ.λ.π.) και γίνεται η αντικατάστασή τους από τον ΟΑΕΔ από τους πίνακες των επιλαχόντων. Να σημειώσουμε τέλος η β΄ φάση του προγράμματος θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση του 8μηνου και θα εκδοθεί νέα Προκήρυξη από τον ΟΑΕΔ.

6 προγράμματα από τον ΟΑΕΔ για 65.000 ανέργους

Κατάρτιση & Απασχόληση σε κλάδους αιχμής

Με πέντε προγράμματα που θα απευθύνονται συνολικά σε 42.000 ανέργους και θα πλαισιώσουν τη Νέα Γενιά Κοινωφελούς Εργασίας (24.000 θέσεις) κλείνει η βεντάλια των προγραμμάτων απασχόλησης για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Ο προγραμματισμός του υπουργείου Εργασίας και ειδικότερα του επιτελείου της αν. υπουργού, Ράνιας Αντωνοπούλου, προβλέπει τα εξής:

1. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων και γενικά εργοδοτών για την απασχόληση 10.000 δικαιούχων «επιταγής επανένταξης στην αγορά εργασίας». Πρόκειται για το πρόγραμμα μετατροπής του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα εργασίας, εφόσον το επιθυμεί ο άνεργος, για την πρόσληψη προσωπικού σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 1 έως 10 άτομα (κόστος 40 εκατ. ευρώ).

2. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε επιχειρήσεις και καλύπτει μέρος του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους σε επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν ανέργους.

3. Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού και άλλων δημόσιων φορέων για την απασχόληση 10.000 ανέργων ηλικίας 55-67 ετών (κόστος 60 εκατ. ευρώ).

4. Πρόγραμμα Νέων Θέσεων Εργασίας για 6.000 νέους ηλικίας 25-29 ετών. Πρόκειται για τη β’ φάση του προγράμματος Εργασιακής Εμπειρίας (κόστος 24 εκατ. ευρώ).

5. Πρόγραμμα υποστήριξης της απασχόλησης ΑμεΑ σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις. Απευθύνεται σε 1.000 άτομα (κόστος 2 εκατ. ευρώ).

Όλα τα προγράμματα θα υλοποιηθούν μέσω του ΟΑΕΔ και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ μετά την ανάρτηση των σχετικών προσκλήσεων.

6. Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η επαγγελματική κατάρτιση 23.000 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών που μετέχουν στο πρόγραμμα Κατάρτισης και Πιστοποίησης σε κλάδους αιχμής της οικονομίας. Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου και συνολικά υποβλήθηκαν 133.873 αιτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, θα ακολουθήσει νέα πρόσκληση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα εγγυημένης απασχόλησης στο 45% των ωφελουμένων σε επιχειρήσεις των κλάδων αιχμής της οικονομίας.

Θέσεις μαθητείας με μισθό 439,60 ευρώ και πλήρη ασφαλιστική κάλυψη

Όσες επιχειρήσεις «προσλαμβάνουν» μαθητή, σε θέση μαθητείας – εργασίας θα δίνουν το 75% του κατωτάτου ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη (δηλαδή 439,60 ευρώ), μαζί με την ασφάλιση στον ΕΦΚΑ. Αυτό υπογραμμίζεται στο κανονιστικό πλαίσιο ποιότητας μαθητείας που καθορίζει με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργείων Εργασίας, Οικονομίας, Οικονομικών και Παιδείας, σύμφωνα με την οποία οι ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν εργαζόμενο, μπορούν να δέχονται έναν μαθητευόμενο. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι εργοδότες που απασχολούν από ένα έως δέκα άτομα μπορούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας που αντιστοιχούν στο 25% (ένα έως δύο άτομα) των εργαζομένων εξαρτημένης εργασίας.

ergazomenosΕπιδοτήσεις 238 εκατ.€ για μικρές και νέες επιχειρήσεις

Μέχρι τον Απρίλιο εκτιμάται ότι θα προκηρυχθεί ο δεύτερος κύκλος των τριών δράσεων του επιχειρησιακού προγράμματος «Επανεκκίνηση» του ΕΣΠΑ, που αφορά την ενίσχυση των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αλλά και των υφιστάμενων μικρών και νεοφυών επιχειρήσεων.Η ενίσχυση των πτυχιούχων ΑΕΙ και ΤΕΙ που θέλουν να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι αγγίζει το 100%. Ο συνολικός προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου προκήρυξης των τριών προγραμμάτων έχει εκτιμηθεί στα 238 εκατ. ευρώ.Μέσα από τα προγράμματα αυτά, που στον πρώτο κύκλο τους κέρδισαν το ενδιαφέρον χιλιάδων υποψηφίων, για την ακρίβεια 34.000, προβλέπονται κοινοτικές ενισχύσεις έως και 100% για επενδύσεις. Συνοπτικά οι τρεις δράσεις έχουν ως εξής:1. «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» που θα έχει προϋπολογισμό 50 εκατ. ευρώ.2. «Νεοφυής Επιχειρηματικότητα» με τον προϋπολογισμό του δεύτερου κύκλου να σχεδιάζεται στα 48 εκατ. ευρώ.3. «Αναβάθμιση πολύ μικρών & μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές»: Ο προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου θα είναι της τάξης των 140 εκατ. ευρώ.Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποσοστά επιδότησης για όσους υπαχθούν στα προγράμματα δεν θα αλλάξουν σε σχέση με εκείνα του πρώτου κύκλου.Ετσι στο 100% θα είναι και η ενίσχυση της δράσης «Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Σκοπός της δράσης που καλύπτει εξ ολοκλήρου τις δαπάνες των δικαιούχων είναι να ενισχυθούν άνεργοι πτυχιούχοι της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά και όσοι εργάζονται προκειμένου να γίνουν αυτοαπασχολούμενοι.

Έμμισθη πρακτική έως 12 μήνες στην Εθνική Τράπεζα

Πρόγραμμα πρακτικής άσκησης για 20 φοιτητές υλοποιεί η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Οι κατάλληλοι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι μεταπτυχιακών σπουδών και θα κληθούν να ενισχύσουν τα υποκαταστήματά της, στο πλαίσιο του προγράμματος «Internship i-work@nbg», το οποίο αποσκοπεί στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε φοιτητές υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου. Αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τη Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου. Πληροφορίες: https://www.nbg.gr/greek/i-work_nbg

Επιμέλεια: Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

mxanthopoulou10@gmail.com

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εργασία
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εργασιακό, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Δύο προσλήψεις στον δήμο Ξάνθης Δίμηνες συμβάσεις για το Τμήμα Πρασίνου Ο Δήμος Ξάνθης ανα…