Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πάει το μισό leader της Ξάνθης, πάει

Πάει το μισό leader της Ξάνθης, πάει

0
leader anaptyxi

Πρώτη στην κατάταξη στην ΑΜΘ με 9,5 εκ. ευρώ η Αναπτυξιακή Ροδόπης, αλλά από 9 εκ. ευρώ και κάτι παίρνουν Καβάλα και Έβρος και 6,5 εκ. ευρώ πάνε στη Δράμα

Με την αποτελεσματική υλοποίηση, θα διεκδικήσουμε και άλλους πόρους από το αποθεματικό, σημειώνει ο διευθυντής της ΑΝ.ΡΟ. που κάνει λόγο για μια «καλή αρχή»

Σύμφωνα με την ΥΑ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κατανέμονται συνολικά 360,6 εκ. ευρώ σε 49 τοπικά προγράμματα στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 καθώς και για την κατανομή πιστώσεων Δημόσιας Δαπάνης για τα προγράμματα αυτά ανά Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) και συγκεκριμένα εγκρίνονται 31 πολυταμειακά τοπικά προγράμματα και 18 μονοταμειακά (16 από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και 2 από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας).

34 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ από το Leader

Τα υποβληθέντα προγράμματα αξιολογήθηκαν στο χρόνο ρεκόρ των τριών μηνών, με βάση την έκταση, τον πληθυσμό, τη βαθμολογία και τη ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού τους και η πρόταση της ΑΝ.ΡΟ. κατατάχθηκε στην 8η θέση, ενώ την κορυφή «έπιασε» η Αναπτυξιακή Πάρνωνα που παίρνει 11,7 εκ. ευρώ.

Μία θέση κάτω από την ΑΝ.ΡΟ. βρέθηκε η Αναπτυξιακή Καβάλας που παίρνει 9,2 εκ. ευρώ, ακολουθεί της Δράμας με 6,5 εκ. ευρώ, στη συνέχεια η Δημοσυνεταιριστική του Έβρου 5 εκ. ευρώ, ενώ στην τελευταία θέση της κατανομής βρέθηκε με 3,9 εκ. ευρώ η Αναπτυξιακή του Βορείου Έβρου, που κατέθεσε για πρώτη φορά πρόταση σε Leader (βρισκόταν σε περιοχή ΟΠΑΧΧ).

Και πρώτοι στην Περιφέρεια και ριγμένοι;

Στην πράξη, η κατανομή αυτή καταδεικνύει ότι Ροδόπη και Ξάνθη που κατέθεσαν ενιαία πρόταση υπολείπονται, αφού λαμβάνουν όσα περίπου και οι νομοί Καβάλας και Έβρου, αλλά και αναλογικά σημαντικά λιγότερα από τη Δράμα, που είναι νομός μικρότερος και σε έκταση και σε πληθυσμό από τους νομούς για τους οποίους κατέθεσε πρόταση η ΑΝ.ΡΟ.

Αυτό συνέβη διότι Ροδόπη και Ξάνθη υπολογίστηκαν ως μία ενιαία περιοχή και, όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο: «η κατανομή των πιστώσεων έγινε στη λογική διασφάλισης της βιωσιμότητας των αναπτυξιακών εταιριών-ομάδων τοπικής δράσης για την απρόσκοπτη υλοποίηση των τοπικών στρατηγικών ανάπτυξης». Δηλαδή υπολογίστηκε ένα «πλαφόν» για τη βιωσιμότητα του συνόλου των προγραμμάτων κι εκεί προστέθηκαν οι μοριοδοτήσεις των Αναπτυξιακών εταιριών, με βάση τα κριτήρια που είχαν τεθεί.

Έτσι, η ΑΝ.ΡΟ. πέτυχε μεν για το σχήμα μία εξαιρετικά υψηλή μοριοδότηση, αλλά δεν μπορεί να φέρει για την περιοχή τους πόρους που θα αντλούνταν αν η Ξάνθη είχε δική της Αναπτυξιακή εταιρία και κατέθετε μεμονωμένη πρόταση.

Βέβαια, δεν πρέπει να παραβλέπεται και η πιθανότητα μία καινούρια εταιρία ή μία πλημμελής πρόταση να έφερνε τα ίδια αποτελέσματα.

Σ. Κεφαλίδης: «Τα 9,5 εκ. ευρώ είναι μόνο η αρχή»

Ο γενικός διευθυντής της ΑΝ.ΡΟ. επικεντρώνεται στη θετική έκβαση της υπόθεσης, κάνοντας λόγο για μια «μικρή νίκη», που ανοίγει το δρόμο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «το ποσό αυτό είναι μόνο η έναρξη. Αφού υπάρχει η δυνατότητα και επιπλέον χρηματοδότησης, μέσα από το αποθεματικό των 50 εκ. ευρώ», ενώ πρόσθεσε ότι η Ροδόπη στο προηγούμενο leader είχε στην πρώτη κατανομή λίγο περισσότερα από 6 εκ. ευρώ και «έκλεισε» με σχεδόν 10 εκ. ευρώ.

Ο ίδιος υπογράμμισε για μια ακόμη φορά ότι η φιλοσοφία του leader ως μηχανισμού επιχειρεί με αξιοκρατικό τρόπο και με χαρακτήρα ανταγωνιστικότητας να ενισχύσει την ανάπτυξη.

Ως προς το διαδικαστικό μέρος, μετά τις γιορτές θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το υπουργείο για την τροποποίηση του σχεδίου στο μέρος που μειώνεται από τα 16 εκ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση στα 9,45 εκ. ευρώ που τελικά εγκρίθηκαν. Η διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει και τις επί μέρους δράσεις και τα ποσοστά επιδότησης (πχ καταλύματα 70% επιχορήγηση) και αφότου εγκριθούν οι δράσεις, η ΑΝ.ΡΟ. θα προχωρήσει στην δημοσιοποίηση προκηρύξεων για έργα προς φορείς και ιδιώτες.

Ο κ. Κεφαλίδης εκτιμά ότι στα μέσα του α’ εξαμήνου του 2017 θα μπορέσει να ξεκινήσει η υλοποίηση.

Νέα κατανομή με βάση την αποτελεσματικότητα

Στην απόφαση του υπουργείου, σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι: «για το ΕΓΤΑΑ κατανέμονται στις Ομάδες Τοπικής Δράσης με την Υπουργική Απόφαση 290,1 εκατ. ευρώ από τα 322 εκατ. της σχετικής πρόσκλησης, ενώ τα υπόλοιπα θα κατανεμηθούν σε δεύτερη φάση στη βάση της αποτελεσματικότητας υλοποίησης των τοπικών τους προγραμμάτων. Για το ΕΠΑΛΘ κατανέμονται 70,5 εκατ. ευρώ, περισσότερα από τα 55 εκατ. που ενδεικτικά αναφέρονταν στη πρόσκληση, δεδομένου του ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε», ενώ ο υπουργός στις δηλώσεις του σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι: «με την απόφαση έγκρισης και κατανομής των πόρων στα τοπικά αναπτυξιακά προγράμματα του νέου CLLD/LEADER δρομολογείται ουσιαστικά η δυνατότητα άμεσης ενεργοποίησης των επενδυτικών και λοιπών δράσεων, ιδιωτικών και δημοσίων, από τις Ομάδες Τοπικής Δράσης σε όλη τη χώρα. Τα προγράμματα αυτά είμαι βέβαιος ότι θα κινητοποιήσουν δημιουργικά τις τοπικές κοινωνίες και τις παραγωγικές δυνάμεις των αγροτικών περιοχών της χώρας μας, και θα αποτελέσουν την κατάλληλη ώθηση για να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους οι δημιουργικοί άνθρωποι της ελληνικής υπαίθρου».

Α/Α ΘΕΣΗ

ΟΜΑΔΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ

ΔΑΠΑΝΗΣ

ΕΓΤΑΑ (€)

ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ

ΔΑΠΑΝΗΣ

ΕΤΘΑ (€)

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ

ΠΡΟΫΠ/ΣΜΟΣ

ΔΗΜΟΣΙΑΣ

ΔΑΠΑΝΗΣ

1 8η

Αναπτυξιακή

Ροδόπης Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

7.550.000 1.900.000 9.450.000
2

Αναπτυξιακή

Καβάλας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

7.050.000 2.150.000 9.200.000
3 33η

Αναπτυξιακή

Δράμας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

6.500.000 6.500.000
4 43η

Δημοσυνεταιριστική

‘’Έβρος’’ Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.

3.950.000 1.100.000 5.050.000
5 47η

Εταιρεία Έρευνας

& Ανάπτυξης Β.Έβρου

Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α. (Ε.Ε.Α.Β.Ε. Α.Ε.)

3.950.000 3.950.000

Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τη χορήγηση σύνταξης σε οφειλέτες – Η απόφαση

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα δοθούν πρώτα Έτοιμη προς υπογραφή είναι η απόφαση για τη χορή…