Αρχική ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

0

4.990.000 ευρώ στην ΑΝΡΟ για το νέο Leader
Ανακοινώθηκαν τα ποσά που θα κατανεμηθούν στις Αναπτυξιακές εταιρείες που θα υλοποιήσουν το νέο Leader, το οποίο θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2024. Στην Αναπτυξιακή Ροδόπης που υλοποιεί το Leader Ξάνθης – Ροδόπης κατανέμονται 4.990.000 ευρώ. Τα περισσότερα τα παίρνει η Αναπτυξιακή Δωδεκανήσου (6.200.000) . Όπως είναι γνωστό αυτό το ποσό είναι στην α’ φάση και αν οι προτάσεις το υπερβούν μπορεί απορροφήσει και άλλα χρήματα. Θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον και το ύψος των υποβληθέντων προτάσεων. Ήδη ακόμη τρέχει το μίνι Leader των 1,5 εκ. που δόθηκε ως μπόνους και αυτό έχει υπέρβαση, όπως μας είπε τις προάλλες ο Διευθύνων σύμβουλος της ΑΝΡΟ. Πράγμα που  σημαίνει ότι κάτι κάνει σωστά η εταιρεία και ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την τοπική κοινωνία για επενδύσεις στον τουρισμό αλλά και για τον εκσυγχρονισμό εξοπλισμού των επιχειρήσεων, δύο άξονες που καλύπτει το πρόγραμμα. Το ζήτημα είναι να συμμετέχουν με μεγαλύτερο ποσοστό οι φορείς της Ξάνθης και όχι μόνο με 6,5% για να έχουν και μεγαλύτερη συμμετοχή στην διοίκηση της εταιρείας. Αλλά αυτό παραμένει ζητούμενο.
Μ.Ξ.


Ζόρικοι οι αγρότες
Δυσαρεστημένοι είναι οι αγρότες από τα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός γι’ αυτό και παραμένουν στα μπλόκα οι Θεσσαλοί και συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε άλλες περιοχές της χώρας. Στην περιφέρειά μας οι αγρότες χθες έκαναν πορεία διαμαρτυρίας  στην Κομοτηνή χωρίς τρακτέρ και κατέληξαν στο κτήριο της περιφέρειας όπου αντιπροσωπεία του συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Χ. Τοψίδη.  Ήταν μάλιστα αρκετοί και από τους πέντε νομούς. Ζητούν επίμονα ραντεβού με τον υπουργό Λευτέρη Αυγενάκη για να τα που τα πουν διά ζώσης και ο κ. Τοψίδης τους διαβεβαίωσε ότι την επόμενη  εβδομάδα θα τον συναντήσουν.
-Η αλήθεια είναι ότι έχουν δίκιο σε πολλά οι αγρότες. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται στήριξη και η νέα ΚΑΠ τους έκοψε στο μισό τις επιδοτήσεις. Στην χώρα μας είναι γερασμένος ο αγροτικός πληθυσμός, οι νέοι δεν ασχολούνται γιατί η αγροτική δουλειά είναι ζόρικη, έχει πολύ δουλειά και πολύ επισφάλεια, γιατί εξαρτάται από τον καιρό αλλά και δεν έχει καλές τιμές. Το εισόδημα από τις παραγωγές χωρίς τις επιδοτήσεις δεν φτάνει για να ζήσουν και να ξανακαλλιεργήσουν. Μη γελιόμαστε…Χρειάζεται γενναία στήριξη και όχι ψίχουλα…
Μ.Ξ.


Είναι προοδευτικά κόμματα;
Η απορία εκφράστηκε το πρωί της Δευτέρας από γνωστό μου «παλιοπασόκο» (με την έννοια φυσικά του χρόνου…), ο οποίος δικαιολογημένα εξέφρασε ένα παράπονο με αφορμή το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Ο άνθρωπός μας είχε την απορία πόσο προοδευτικά είναι κάποια κόμματα που εκφράζουν αντίθεση στον γάμο μεταξύ ομόφυλων ατόμων. Σ’ αυτά, φυσικά συμπεριέλαβε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο αυτό πρώτο ήταν που πήρε δύσκολες αποφάσεις, ερχόμενο σε σύγκρουση με την εκκλησία κατά το παρελθόν.
Διερωτάται σήμερα ως εκ τούτου με τα «όχι», αλλά και διάφορες δικαιολογίες. Αφήνει έτσι τον χώρο ελεύθερο για τη ΝΔ να εμφανίζεται πιο προοδευτική κι αυτό δεν μπορεί να το δεχτεί ο συμπολίτης μας.
Γ.Δ.


Τι έχουν απογίνει;
Το σχόλιο αφορά άμεσα στον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Σάκη Χατζηαντωνίου και έμμεσα βέβαια τον δήμο.
Αναφέρομαι στις κατά καιρούς αγορές διαφόρων μηχανημάτων και έγιναν για την ενίσχυση της καθαριότητας στην πόλη. Τα μηχανήματα αυτά δούλεψαν για κάποιο διάστημα και μετά για άγνωστο λόγο παροπλίστηκαν.  Μάλιστα κατά την θητεία Τσέπελη δεν εμφανίστηκαν σχεδόν καθόλου.
Το ερώτημα είναι, τι απέγιναν αυτά τα μηχανήματα; Γιατί παροπλίστηκαν; Έχουν χαλάσει; Δεν επισκευάζονται ή υπάρχει κάποιος άλλος λόγος;
Θα άξιζε να το ψάξει το όλο θέμα ο αεικίνητος αντιδήμαρχος Σάκης Χατζηαντωνίου και να μάθουμε γιατί η απόσυρσή τους.
Γ.Δ.


Μάχη για δύο στις Ευρωεκλογές
Στις επικείμενες εκλογές του Ιουνίου η «μάχη» ουσιαστικά θα είναι μεταξύ δύο κομμάτων.
Έτσι, η ΝΔ θα διατηρήσει την πρώτη θέση χωρίς αμφισβήτηση. Μπορεί να έχει κάποιες απώλειες αλλά δεν θα επηρεάσουν τις εξελίξεις και την πρωτοκαθεδρία της.
Εκεί που θα γίνει πραγματικός αγώνας είναι μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Για τον μεν ΣΥΡΙΖΑ να μην χάσει τη δεύτερη θέση, για τους «Πράσινους» αντίθετα ο στόχος είναι ένας και μοναδικός, η κατάκτηση της δεύτερης θέσης έστω και στις ευρωεκλογές.
Παρά την λεγόμενη «χαλαρή» ψήφο, το ΠΑΣΟΚ έχει αυτόν τον στόχο και για καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Θέλει, επιθυμεί, να εμφανιστεί η δημοσκοπική του άνοδος και στις ευρωεκλογές, γι’ αυτό τόσο ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης όσο και τα στελέχη του κόμματος βρίσκονται σε κίνηση εντός κι εκτός βουλής.
Για το ΠΑΣΟΚ η δεύτερη θέση είναι στόχος μοναδικός στην παρούσα χρονική περίοδο.
Γ.Δ.


Ναι, χρειάζονται αλλαγές Ι
Είναι κανόνας. Ό,τι δεν αλλάζει, δεν ανανεώνεται, πεθαίνει.
Αυτή η βασική αρχή ισχύει και στις Θρακικές Λαογραφικές Γιορτές- Ξανθιώτικο καρναβάλι.
Η ανανέωσή του, οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν σ’ αυτό, είναι απαραίτητες.
Το θέμα το θίγουμε για λίγο, το συζητάμε λιγότερο αλλά  τελικά δεν αναλαμβάνεται καμία πρωτοβουλία αλλαγής, για ανανέωση, έτσι ώστε ν’ αποκτήσει νέο ενδιαφέρον και για μας τους Ξανθιώτες που έχουμε αποστασιοποιηθεί από τον θεσμό.
Ίδια, σχεδόν, πράγματα χρόνια τώρα κουράζουν, χάνουν το ενδιαφέρον τους και τελικά όλη η υπόθεση να εστιάζεται στις 3 ημέρες.
Γ.Δ.


Ναι, χρειάζονται αλλαγές ΙΙ
Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα ξεκινώ από τον υπεύθυνο της όλης υπόθεσης, τον Μιχάλη Τσέπελη.
Είναι ένα άτομο με ιδέες και αποδεδειγμένη δράση. Μπορεί και πρέπει να δει το θέμα των αλλαγών μετά τη φετινή υπόθεση.
Καλώντας για συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και ιδεών με ανθρώπους που αρχικά γνωρίζουν τον θεσμό, που έχουν εγνωσμένα ιδέες, άτομα με ταξίδια και παραστάσεις και κυρίως με ανοιχτό μυαλό.
Αν γίνει αυτό για δύο-τρεις φορές, από τις συναντήσεις θα βγουν τα συμπεράσματα για ποιες πρέπει να αναθεωρηθούν και ποιες θα είναι οι νέες ιδέες.
-Εάν δεν τολμήσουμε σαν Ξανθιώτες, θα χάσουμε.
Γ.Δ.


Ναι, χρειάζονται αλλαγές ΙΙΙ
Και κάτι τελευταίο: Όταν γύρω σου ξεκινάνε κι ετοιμάζονται αντίστοιχες γιορτές, θ’ αποτελεί τραγικό και καταλυτικό λάθος, εσύ ο αδιαφιλονίκητος πρώτος να συνεχίζεις να επαναπαύεσαι στην προσφορά  του ίδιου προϊόντος. Μοιραία θα σου μειώσουν την «πελατεία». Κι αυτό γιατί δεν φρόντισες εγκαίρως να προβληματιστείς και να αλλάξεις.
Φυσικά χρόνος υπάρχει για ν’ αλλάξουν τα πράγματα. Άνθρωποι με ιδέες και όρεξη για δουλειά χρειάζονται.
Σίγουρα μην περιμένετε από εμένα να αναφέρω σήμερα ιδέες. Όχι. Αυτό είναι υπόθεση άλλων ανθρώπων που γνωρίζουν, έχουν προτάσεις, σχέδια, ιδέες. Όλοι αυτοί να συγκεντρωθούν και με την δημοτική ομάδα συνεργαζόμενοι ν’ αλλάξουν τις Θρακικές Γιορτές.
Γ.Δ.


Άδεια χωριά
Όπως σας έχω γράψει πριν δύο εβδομάδες, η εφημερίδα μας φιλοξένησε για 4 ημέρες δύο δημοσιογράφους, την Οντίν Λιναρδάτου και τον Μιχάλη Μητσό (ΝΕΑ, ΒΗΜΑ).
Ήταν η πρώτη τους επίσκεψη στην Θράκη. Ξεκίνησαν από τον Έβρο, συνέχισαν στη Ροδόπη και κατέληξαν στην περιοχή μας.
Η ξενάγηση περιλάμβανε βεβαίως τα Πομακοχώρια· όπως και άλλα χωριά. Κοινή διαπίστωση για τα χωριά μας. Ερημιά. Ο κόσμος ή φευγάτος Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία ή γηρασμένος, διότι νέοι ελάχιστοι έως καθόλου.
Άδεια χωριά παντού. Από τον Έβρο μέχρι την Ξάνθη. Η Θράκη που μαζεύτηκε στις πόλεις, που εγκατέλειψε την ύπαιθρο χώρα, που γερνάει επικίνδυνα. Μία Θράκη πανέμορφη, με εναλλαγές όλων των φυσικών μορφών, με εργατικούς και φιλόξενους ανθρώπους, εύπιστους και ολίγον αφελείς·να βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ανάπτυξης η Περιφέρειά της.
Τα είδαν οι φίλοι μας, τα συζητήσαμε, τα διαπιστώσαμε για άλλη μια φορά. Πότε άραγε θα ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία; Τελευταία ελπίδα όλων ο Τοψίδης. Εάν και τώρα δεν αλλάξει η περιοχή, ε, τότε δεν θα υπάρχει αλλαγή για αρκετά χρόνια.
Γ.Δ.


Πόσο χρόνο χρειάζονται;
Το ερώτημα μου τέθηκε από συμπολίτη για την Περιφέρεια και τον δήμο Ξάνθης.
Όντως, είναι ένα δικαιολογημένο ερώτημα ως προς τον χρόνο ενημέρωσης και προσαρμογής αυτών που ανέλαβαν να διοικήσουν περιφέρεια και δήμο.
Απαντώντας λοιπόν και εκτιμώντας κάποια πράγματα και από το παρελθόν, σ’ ότι αφορά την Περιφέρεια, ο Χριστόδουλος Τοψίδης σίγουρα προσαρμόστηκε γρήγορα λόγω της προηγούμενης εμπειρίας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Αυτό εξάλλου διεφάνη με την ταχύτητα που κάλυψε τις θέσεις και στους πέντε νομούς.
Ως προς τον δήμο Ξάνθης, ο νέος δήμαρχος δεν γνωρίζουμε τον ρυθμό οργάνωσης και τον απαραίτητο χρόνο προσαρμογής διότι το αντικείμενο του είναι τελείως καινούργιο.
Ήδη έχει περάσει ένας μήνας, αισίως βρισκόμαστε στις αρχές του δεύτερου και από τους συνεργάτες του Στράτου Κοντού εισπράττουμε το «ενημερώνομαι», «μην βιάζεστε», «σιγά-σιγά» και άλλα παρόμοια.
Οι αγαπητοί σύμβουλοι έχουν προφανώς άλλη αίσθηση του χρόνου και δίνουν στον εαυτό τους μεγάλα περιθώρια, κι καυτό είναι λάθος.
Γ.Δ.


 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…