Πολλά λόγια, λίγα έργα

0
dimotiko dec16

Με την πλάτη στον τοίχο ο Λομβαρδέας για το Δημοτικό Ραδιόφωνο- Τα ευχολόγια του δημάρχου για τον ΣΔΑΝ

Τέλος του Απρίλη το Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων για τον Μάνο Χατζιδάκι – ΟμόφωνoΌχι σε λατομεία στην Σταυρούπολη είπε το δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης

Μαραθώνια ήταν και πάλι η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Ξάνθης αφού συνολικά διήρκησε 6,5 ώρες! Στο διάστημα αυτό συζητήθηκαν και πάρθηκαν αποφάσεις για 36 θέματα ημερήσιας διάταξης ενώ απαντήθηκαν από την δημοτική αρχή και 7 ερωτήσεις που έθεσαν όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης για θέματα καθημερινότητας. Τα θέματα που προκάλεσαν την έντονη αντιπαράθεση και συζητήθηκαν επί μακρόν εκτός από το πρώτο θέμα που αφορούσε τα προβλήματα της Π. Πόλης (παρουσιάζεται σε ξεχωριστό ρεπορτάζ), ήταν ο προϋπολογισμός του δημοτικού ραδιοφώνου και το ζήτημα των λατομείων μαρμάρου στην Σταυρούπολη όπου υπάρχει και ομόφωνη απόφαση.

Τα ευχολόγια του δημάρχου για τον ΣΔΑΝ

Η λίστα των ερωτήσεων ξεκίνησε από την ερώτηση του Νίκου Ανταμπούφη για το αν κινδυνεύει με κατάργηση ο ΣΔΑΝ Ξάνθης και τι θα γίνει σ’ αυτή την περίπτωση με την διαχείριση απορριμμάτων των δήμων του νομού καθώς και με τις θέσεις εργασίας 74 ατόμων. Απαντώντας ο δήμαρχος έκανε μια αναφορά στην έως τώρα λειτουργία του ΣΔΑΝ την οποία έκρινε ως επιτυχή και σημείωσε πως θα είχε κατοχυρωθεί πλήρως η συνέχιση της λειτουργίας του αν κατατίθενταν Σχέδιο νόμου – που δεν κατατέθηκε λόγω του ανασχηματισμού. Εξέφρασε δε την ευχή να συνεχίσει να λειτουργεί και την εκτίμηση ότι δεν κινδυνεύουν οι θέσεις εργασίας γιατί θα συνεχίσει να λειτουργεί. Αναφορικά με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που ενέκρινε το ΠΕΣΔΑ χωρίς να υπάρχει ούτε σημείωση για τον ΣΔΑΝ ο δήμαρχος Ξάνθης επέρριψε ευθύνες στην ΔΙΑΑΜΑΘ για την καθυστέρηση με την οποία ήλθε προς έγκριση με αποτέλεσμα να μην αρκούν οι χρόνοι ώστε να τροποποιηθεί ως προς τον ΣΔΑΝ και ενημέρωσε το σώμα πως την Δευτέρα θα συνεδριάσει η ΔΙΑΑΜΑΘ και θα συμμετέχουν οι δήμαρχοι του νομού χωρίς όμως δικαίωμα ψήφου – όπως τονίστηκε – εκτός από τον δήμαρχο Αβδήρων κ. Τσιτιρίδη που είναι μέλος του Δ.Σ. της ΔΙΑΑΜΑΘ.

Καθαρή ή βρώμικη πόλη: Ιδού το ερώτημα

Από κοινού έθεσαν το ερώτημα οι Μπένης – Καμαρίδης που αφορούσε εντοπισμό προβλημάτων καθαριότητας στο δήμο διαθέτοντας μάλιστα και φωτογραφικό υλικό. Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Μποζ είπε πως πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και πως η υπηρεσία καθαριότητας παρότι δεν έχει πολύ προσωπικό λειτουργεί υποδειγματικά και πως η εικόνα της πόλης έχει αλλάξει προς την θετική πλευρά.

Τα φρεάτια στα Κιμμέρια και οι εξηγήσεις Σδρέβανου

Η δεύτερη ερώτηση των Μπένη – Καμαρίδη αφορούσε το τεχνικό πρόγραμμα και συγκεκριμένα ποια έργα έχουν προγραμματιστεί για το προσεχές εξάμηνο. Επ’ αυτού ο δήμαρχος παραδέχτηκε πως υπάρχουν κάποια έργα που έχουν καθυστερήσει και ευθύνεται γι αυτό το υπουργείο που αργεί να δώσει εγκρίσεις για να γίνουν δημοπρατήσεις. Συνεχίζοντας ο κ. Μπένης έθεσε ένα θέμα με τα φρεάτια της ΔΕΥΑΞ στα Κιμμέρια υποστηρίζοντας μαζί με τον κ. Μπαντάκ πως ο εργολάβος έχει προκαλέσει καταστροφές σε φρεάτια ιδιωτών. Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ., Σδρέβανος απάντησε πως το μόνο που έγινε είναι κατά την εκσκαφή να σπάσει ένα σημείο του σωλήνα τον οποίο και θα διορθώσει ενώ σταμάτησε τις εργασίες του μετά από παρέμβαση του κ. Μπαντάκ. Η συζήτησε επεκτάθηκε αναφορικά με τα τέλη που πληρώνουν οι δημότες Κιμμερίων, παρενέβη ο κ.Τσέπελης υποστηρίζοντας πως πρέπει τώρα να ολοκληρωθεί το δίκτυο και να συνδεθούν τα φρεάτια ώστε να πληρώσουν τέλος. Το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Σδρέβανος και πρόσθεσε πως για το τέλος σύνδεσης ο νόμος προβλέπει να καταβάλλεται όταν περάσει ο κεντρικός αγωγός από τον οικισμό.

Τέλος του Απρίλη το Φεστιβάλ των Μουσικών Σχολείων για τον Μάνο Χατζιδάκι

Ακολούθως απαντήθηκε από τον κ. Λύρατζη η ερώτηση του κ. Τσιακίρογλου αν θα υλοποιηθεί και φέτος Φεστιβάλ προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι που βασίστηκε σε μια ιδέα του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης. Ο κ. Λύρατζης είπε πως έγιναν 2 συνεδριάσεις της συντονιστικής επιτροπής για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ και αποφασίστηκε ομόφωνα να γίνει στις 27 – 28 – 29 Απριλίου του 2017. Είπε επίσης πως υπάρχει άψογη συνεργασία του Κέντρου Πολιτισμού και του Μουσικού Σχολείου. Ερωτηθείς δε για το κόστος του Φεστιβάλ είπε πως πέρσι ανήλθε στα 28.000 ευρώ. Κατόπιν πήρε τον λόγο ο κ. Καμαρίδης για να καταθέσει την παραίτηση του από την Επιτροπή του Προγράμματος Υγιών Πόλεων όπου συμμετέχει και ο κ. Λομβαρδέας εκφράζοντας την διαμαρτυρία του ότι δεν ενημερώθηκε για κάποια εκδήλωση με γιατρούς που αποφάσισε η επιτροπή που υποτίθεται ότι και ο ίδιος συμμετέχει. Ο κατάλογος των εκτός ημερησίας θεμάτων έκλεισε με τον κ. Ξυνίδη να ζητά τα πορίσματα των ΕΔΕ για τα νεκροταφεία με την κα Σπανού να απαντά πως στην προκαταρκτική που έγινε δεν διαπιστώθηκαν πειθαρχικές παραβάσεις.

Ένταση για το δημοτικό ραδιόφωνο

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης ένταση προκλήθηκε στο 22ο θέμα που αφορούσε το Δημοτικό Ραδιόφωνο και την αύξηση του ποσού στα 225.000 ευρώ για την κάλυψη των λειτουργικών του εξόδων και της μισθοδοσία του προσωπικού. Ο κ. Ξυνίδης κατηγόρησε τον αντιδήμαρχο κ. Λομβαρδέα ότι μέσω του δημοτικού ραδιοφώνου το οποίο πληρώνουν οι πολίτες καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία δεν έχει έσοδα, ασκείται ψηφοθηρική πολιτική και εξυπηρετούνται τα συμφέροντα της δημοτικής αρχής με διαφήμιση του έργου της και υπάρχει αποκλεισμός για την Κοινωνία των Δημοτών. Του ζήτησε δε να απολογηθεί γιατί μειώθηκαν τα έσοδα ενώ ο ίδιος όταν ανέλαβε υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν και γιατί γίνεται η αύξηση. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Μπένης και ο κ. Καμαρίδης και μόνο ο κ. Κολάρος τόνισε ότι το δημοτικό ραδιόφωνο παράγει ένα σημαντικό έργο στην ενημέρωση ότι έχει ακροαματικότητα και ότι οι λίγοι εργαζόμενοι που υπάρχουν υπερβάλλουν εαυτόν παρότι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών. Ο κ. Λομβαρδέας υποστήριξε πως το δημοτικό ραδιόφωνο είναι δημοτική επιχείρηση ειδικού σκοπού και πως είναι η φωνή της πόλης και ανοιχτό σε όλους.

Όχι σε λατομεία στην Σταυρούπολη

Ένα άλλο θέμα που όμως υπήρξε ταύτιση απόψεων συζητήθηκε με αφορμή τα τρία θέματα που αφορούσαν έγκριση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για μη χορήγηση συναίνεση ερευνητικών εργασιών λατομικού χώρου μαρμάρου. Το θέμα αφορούσε την περιοχή της Σταυρούπολης και το λόγο πήρε ο κ. Τσεγγελίδης. Ενημέρωσε το σώμα ότι ως κοινοτάρχης Σταυρούπολης έγινε δέκτης ενδιαφέροντος γαλλικής εταιρείας για να δημιουργήσουν μια εταιρεία εξόρυξης μαρμάρου, μια επένδυση που τελικά δεν υλοποιήθηκε. Είπε ωστόσο ότι αν η Σταυρούπολη με το μάρμαρο και την γεωθερμία της θα μπορούσε να κάνει παράδεισο όλο τον νομό. Τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα η εισήγηση της επιτροπής να μην χορηγεί άδεια για λατομικό χώρο γιατί ο δήμος δεν έχει χαρακτηρισμένη λατομική ζώνη και γιατί θέλει να προστατεύει το περιβάλλον όπως αναφέρθηκε από πολλούς επικεφαλής μηδέ του δημάρχου εξαιρουμένου;

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…