Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Γιορτές αλλά με… προσοχή συστήνει η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης

Γιορτές αλλά με… προσοχή συστήνει η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης

0
gkikas

Συμβουλές και παραινέσεις από τον Αστυνομικό Διευθυντή, Ευάγγελο Γκίκα, λόγω της ιδιαιτερότητας των ημερών

Τι πρέπει να προσέχουμε όταν φεύγουμε από το σπίτι, όταν πρόκειται να ταξιδέψουμε, κατά την διαμονή μας στο ταξίδι, αλλά και τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο μετά τα γιορτινά τραπέζια

Η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης απευθύνθηκε σε όλους τους Ξανθιώτες μέσω των τοπικών ΜΜΕ σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης, Ευάγγελος Γκίκας. Με αφορμή το γεγονός ότι το διάστημα αυτό αρκετοί συμπολίτες μας θα μετακινηθούν για τον εορτασμό των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανείων, εκτός από τις ευχές προς όλους, θέλησε να υπενθυμίσει ορισμένες βασικές και χρήσιμες συμβουλές. Η εμπειρία της αστυνομίας από τα συχνά κρούσματα διαρρήξεων και ληστειών μεταφέρεται μέσα από τις κατωτέρω παραινέσεις.

Τι πρέπει να προσέχουμε φεύγοντας από το σπίτι

Όπως ανέφερε ο κ. Γκίκας απευθυνόμενος σε όλους τους Ξανθιώτες: «Πριν φύγετε για διακοπές, βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Ενημερώστε για την απουσία σας µόνο συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονες που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας και αν υπάρχουν ιδιαίτερα σοβαροί λόγοι και το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας. Μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε. Μην αφήνετε, επίσης, μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια γεμάτα από έντυπα, που θα μαρτυρούν ότι απουσιάζετε καιρό. Αποφύγετε, ακόμη, να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη αντικείμενα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του. Το σπίτι ή το διαµέρισµά σας να µη δείχνει ‘’εντελώς κλειστό’’ με πλήρως κατεβασμένα παντζούρια και, αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού ανά διαστήματα. Επίσης, εάν υπάρχει, το σύστημα συναγερμού. Μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας. Σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες ή φιλικά σας πρόσωπα ότι παρατηρούν κάτι ύποπτο στην οικία σας, µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνομικό Τµήµα της περιοχής σας, όπως επίσης και σε περίπτωση κλοπής.

Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ταξιδέψουν

Για όσους ταξιδέψουν αυτές τις μέρες ο κ. Γκίκας συνέστησε: «Μην αφήνετε ποτέ εκτεθειμένα τσάντα, πορτοφόλι, χρήματα, πιστωτικές κάρτες, κλειδιά μηχανής ή αυτοκινήτου, όπου κι αν βρίσκεστε, όπως και τις αποσκευές σας. Σε περίπτωση μετακινήσεων με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, μην έχετε μαζί σας μεγάλα χρηματικά ποσά. Να κάνετε τις συναλλαγές σας στα ΑΤΜ με μεγάλη προσοχή και διακριτικότητα». Για κάποια θέματα που ισχύουν γενικά για τα οχήματα, καθώς τα κρούσματα είναι πολλά και μέσα στην Ξάνθη, τόνισε: «Στην περίπτωση που χρησιμοποιείτε δικό σας μεταφορικό μέσο (αυτοκίνητο ή μηχανή), μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα σ’ αυτό ή τοποθετήστε τα σε μη ορατό σημείο. Μην αφήνετε ποτέ τα κλειδιά της μηχανής ή του αυτοκινήτου σας επάνω σ’ αυτά, ακόμη και εάν πρόκειται να λείψετε για ελάχιστο χρόνο. Να φροντίζετε πάντοτε να παρκάρετε σε καλά φωτιζόμενες οδούς τις νυκτερινές ώρες και ποτέ σε ερημικά μέρη. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να ενεργοποιείτε το σύστημα συναγερμού, εφόσον διαθέτετε». Τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος όταν βρισκόμαστε σε πολυσύχναστα μέρη, σημείωσε: «Μην μεταφέρετε μεγάλα χρηματικά ποσά στο πορτοφόλι σας, την τσάντα ή την τσέπη σας. Μη βάζετε το πορτοφόλι σας σε πίσω τσέπη παντελονιού και για κανένα λόγο μην αφήνετε ανοιχτές τις τσάντες σας. Κρατήστε το κινητό σας τηλέφωνο αθέατο, στην τσέπη σας ή την τσάντα σας, όταν δεν το χρησιμοποιείτε».

Οδήγηση με νηφαλιότητα και προσοχή των καιρικών συνθηκών

Αναφορικά δε με τις οδικές μετακινήσεις, ο κ. Γκίκας επέστησε την προσοχή στον έλεγχο του οχήματος και στην ενημέρωση για τις καιρικές συνθήκες που πιθανώς να συναντήσουμε, καθώς και στον εξοπλισμό του οχήματος με αντιολισθητικές αλυσίδες και κουτί πρώτων βοηθειών. Επανέλαβε ως υπόμνηση τους βασικούς κανόνες του ΚΟΚ, όπως την ζώνη ασφαλείας και το κράνος, την χρήση των παιδικών καθισμάτων για την προστασία των παιδιών, την μη παραβίαση σηματοδοτών και ορίων ταχύτητας, τονίζοντας την θανατηφόρα σε πολλές περιπτώσεις οδήγηση μετά την κατανάλωση αλκοόλ, που οδηγεί σε υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων του οδηγού και μειωμένα αντανακλαστικά. Έκλεισε δε σημειώνοντας ότι η ευγένεια είναι στοιχειό πολιτισμού, λέγοντας: «Πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να προστατεύουμε τους συνεπιβάτες και τους υπολοίπους χρήστες του οδικού δικτύου, οδηγώντας το όχημά μας με υπευθυνότητα και περίσκεψη, γιατί το ατύχημα δεν είναι μακριά από κανέναν μας».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Προσωρινά ελεύθεροι οι 49 συλληφθέντες του ΑΠΘ

Αναβλήθηκε η δίκη των 49 συλληφθέντων από την αστυνομική επιχείρηση στη Σχολή Θετικών Επισ…