Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Κλειστή η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης προς στιγμή για τις ΔΕΥΑ του νομού

Κλειστή η «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης προς στιγμή για τις ΔΕΥΑ του νομού

0
DEYAX-empros

Απορρίφθηκαν 4 προτάσεις για έργα 7, 5 εκ. ευρώ της ΔΕΥΑΞ – Απόρριψη και για 2 έργα 7εκ. ευρώ της ΔΕΥΑ Αβδήρων

Έχουν κι άλλη ευκαιρία λέει ο αρμόδιος προϊστάμενος της περιφέρειας – Η ΔΕΥΑΞ θα επανα – υποβάλλει τις 3 από τις 4 προτάσεις – Η ΔΕΥΑΑ ψάχνει χρηματοδότηση και από το Leader

«Στεγνά» από χρηματοδότηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανατολικής Μακεδονίας Θράκη 2014-2020 θα μείνουν προς το παρόν 4 έργα της ΔΕΥΑ Ξάνθης και 2 της ΔΕΥΑ Αβδήρων, αφού οι αντίστοιχες προτάσεις που υπέβαλλαν για ένταξη απορρίφθηκαν από την Διαχειριστική Αρχή Αξιολόγησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. του Περιφερείας. Την ίδια στιγμή εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ένα έργο αντικατάστασης Δικτύου Ύδρευσης στον Οικισμό Διαλαμπής του Δήμου Ιάσμου στην Ροδόπη και 2 έργα βελτίωση ύδρευσης στην πόλη του Διδυμοτείχου και των οικισμών του δήμου, ύψους 2,3 εκ. ευρώ περίπου.

Απορρίφθηκαν 4 προτάσεις της ΔΕΥΑΞ

Συγκεκριμένα εκτός …νυμφώνος μένουν προς το παρόν και έως ότου γίνουν οι απαραίτητες «διορθώσεις» οι ακόλουθες προτάσεις: «ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΕ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΞΑΝΘΗΣ» με Κωδικό ΟΠΣ 5000780 (ΑΔΑ 62Λ17ΛΒ-ΨΝΦ) Ως αιτιολογία αναφέρεται: 1. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση του τρόπου κάλυψης των δαπανών διακλάδωσης του δικτύου. 2. Στον αιτούμενο προϋπολογισμό περιλαμβάνονται μη επιλέξιμες προς συγχρηματοδότηση δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού για την εκτέλεση επιμέρους εργασιών (άντληση υδάτων). 3. Δεν έχει τεκμηριωθεί ποσοτικά επαρκώς η συμβολή της πράξης στους στόχους και δείκτες (δείκτης CO18& T1033) της πρόσκλησης.

Η 2η πρόταση αφορά το έργο: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟΥ , ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ , ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ- ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΕΛΕΓΧΟΥ/ ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ» με Κωδικό ΟΠΣ 5000873 (ΑΔΑ 6ΘΛ87ΛΒ-ΨΕΟ) Η πρόταση αξιολογήθηκε αρνητικά στο στάδιο Β’ «Αξιολόγηση των προτάσεων ανά ομάδα κριτηρίων» και συγκεκριμένα δεν εκπληρώνεται το 1ο κριτήριο «Αναγκαιότητα υλοποίησης» της 3ης ομάδας κριτηρίων με τα οποία εξετάζεται η σκοπιμότητα της πράξης.

Δεν έχουν υποβληθεί στοιχεία που να τεκμηριώνουν επαρκώς ποσοτικά το ποσοστό απωλειών ύδατος.

Η 3η πρόταση αφορά στο έργο: Απόρριψη Αίτησης Χρηματοδότησης της Πράξης «ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ» με κωδικό ΟΠΣ 5000742 (ΑΔΑ ΩΤΒΕ7ΛΒ-ΤΨΕ) Η αιτιολογία είναι: 1. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση που υποβλήθηκε δεν καλύπτει το σύνολο του φυσικού αντικειμένου. 2. Το με αριθμ. 13151/Φ.2596/09.06.2016 έγγραφο της Δ/νσης Υδάτων ΑΜΘ δεν καλύπτει το σύνολο του φυσικού αντικειμένου. 3. Δεν υπάρχει τεκμηρίωση του τρόπου κάλυψης των μη επιλέξιμων προς συγχρηματοδότηση δαπανών διακλάδωσης του δικτύου.

Η 4η πρόταση αφορά στο έργο:«ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΝΕΑΣ ΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΕΤΡΟΧΩΡΙΟΥ» με κωδικό ΟΠΣ 5000744 (ΑΔΑ ΩΩΑΝ7ΛΒ-ΟΣΥ) και «κόπηκε» επειδή:1. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση δεν καλύπτει το σύνολο του φυσικού αντικειμένου (μήκος και είδος αγωγών εσωτερικού δικτύου, εξωτερικό δίκτυο).

2. Δεν υπάρχει άδεια εκτέλεσης έργου από την αρμόδια Δ/νση Υδάτων.

3. Δεν έχουν υποβληθεί τα απαιτούμενα στοιχεία απόκτησης γης για την κατασκευή της δεξαμενής και τμήματος του δικτύου.

4. Δεν έχουν υποβληθεί επαρκή στοιχεία για την εξασφάλιση, σε περίπτωση χρηματοδότησης του έργου, της διεξαγωγής επιτόπιων ελέγχων από όλα τα αρμόδια εθνικά και ευρωπαϊκά ελεγκτικά όργανα, στους χώρους υλοποίησης της πράξης, όπως απαιτείται από το εγκεκριμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου συγχρηματοδοτούμενων πράξεων της περιόδου 2014-2020.

5. Δεν τεκμηριώνονται οι στρογγυλοποιήσεις στις ποσότητες των εργασιών στην προμέτρηση του έργου. Η συνολική δημόσια δαπάνη για τις 4 προτάσεις της ΔΕΥΑΞ ανέρχεται σε 7,6 εκ. ευρώ περίπου.

Εκτός και οι προτάσεις της ΔΕΥΑ Αβδήρων για έργα 7 εκ. ευρώ

Παράλληλα δεν ανοίγει η στρόφιγγα της χρηματοδότησης και για δύο έργα της ΔΕΥΑ Αβδήρων που αφορούν την κατασκευή και συντήρηση υδατόπυργων Κεσσάνης, Πολυσίτου, Σελίνου, Πετεινού και αντικατάσταση δικτύων συνολικού ύψους περίπου 7 εκ. ευρώ.

Να σημειώσουμε ότι το κονδύλι για όλη την περιφέρεια σ’ αυτό το μέτρο ανέρχεται σε 37 εκ. ευρώ και είναι ανοιχτό έως το 2020. Κατά συνέπεια οι δύο ΔΕΥΑ του νομού μας θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν εκ νέου προτάσεις αφού συμμορφωθούν με τις παρατηρήσεις της.

Τι φταίει;

Ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει η διερεύνηση των αιτιών που ευθύνονται για την απόρριψη των προτάσεων των δύο ΔΕΥΑ του νομού μας που δεν μπόρεσαν να εντάξουν ούτε ένα έργο τους, χάνοντας προς στιγμήν την ευκαιρία να υλοποιήσουν έργα 14 εκ. ευρώ συνολικά στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενώ την ίδια στιγμή μικρότεροι δήμοι όπως ο δήμος Ιάσμου εντάσσει έργο. Το ερώτημα είναι αν αυτό οφείλεται σε ανεπάρκεια και μη ετοιμότητα των υπηρεσιών τους να συντάξουν σωστά τους φακέλους και να τους υποβάλλουν στους προβλεπόμενους χρόνους, στην αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου που εφαρμόζεται από το 2014 ή αποτελεί πολιτική απόφαση της περιφέρειας να έχει θέσει προτεραιότητα για κάποια έργα σε όποιες περιοχές που έχει αξιολογήσει ως απολύτως αναγκαία. Στα ερωτήματα απαντούν ο προϊστάμενος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Ε.Π. Περιφέρειας ΑΜΘ κ. Βασίλης Πιτσινίνγκος και οι πρόεδροι των ΔΕΥΑ των δήμων Ξάνθης και Αβδήρων κύριοι Μαρίνος Σδρέβανος και Νίκος Χατζόπουλος αντίστοιχα.

Έχουν κι άλλη ευκαιρία λέει ο αρμόδιος προϊστάμενος της περιφέρειας

Ως αναπόφευκτο και διόλου παράξενο φαινόμενο παρουσιάζει την πράξη απόρριψης των προτάσεων ο κ. Πιτσινίνγκος αποδίδοντάς την σε πρακτικά θέματα: «Ανά πάσα στιγμή η απόρριψη δεν μπορεί να αποφευχθεί. Αν διαπιστωθεί ότι εκλείπει κάποιο στοιχείο γίνονται οι παρατηρήσεις. Οι χρόνοι όμως είναι τόσο πιεστικοί καθώς πρέπει να γίνουν οι διορθωτικές πράξεις και να υποβληθούν τα συμπληρωματικά στοιχεία εντός 5 εργάσιμων ημερών. Αυτό είναι αντικειμενικά και πρακτικά δύσκολο από τις υπηρεσίες . Επίσης το νομοθετικό πλαίσιο είναι πιο αυστηρό γι αυτή την προγραμματική περίοδο, ζητούνται περισσότερες αδειοδοτήσεις από την Διεύθυνσης Υδάτων Καβάλας που εφαρμόζει τον νόμο προκειμένου να διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των κονδυλίων. Ωστόσο δεν υπάρχει πρόβλημα καθώς η πρόσκληση είναι ανοιχτή και θα έχουν τη δυνατότητα οι ΔΕΥΑ να υποβάλλουν εκ νέου προτάσεις τους αφού φροντίσουν να συμμορφωθούν με τις παρατηρήσεις.

Η ΔΕΥΑΞ θα επανα – υποβάλλει τις 3 από τις 4 προτάσεις

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ κ. Σδρέβανος αρνήθηκε να σχολιάσει ή να κρίνει την Επιτροπή Αξιολόγησης που απέρριψε της προτάσεις της ΔΕΥΑΞ όπως και να αναφερθεί ή έστω να υπονοήσει ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση της περιφέρειας να δοθεί προτεραιότητα σε έργα άλλων νομών ωστόσο επεσήμανε πως: «Έχει αυστηροποιηθεί πολύ το νομοθετικό πλαίσιο κι αυτό μας δυσκολεύει πολύ σαν υπηρεσία. Στο προηγούμενο γινόταν δεκτές οι προτάσεις και στην πορεία υποβάλλονταν τα συμπληρωματικά στοιχεία. Πήραμε τις οδηγίες θα κάνουμε ότι πρέπει και θα τις ξαναϋποβάλλουμε τις τρεις εκ των τεσσάρων. Δεν θα υποβάλλουμε την πρόταση που αφορά κατασκευή εξωτερικού δικτύου Πετροχωρίου. Υπάρχει και μια διαφοροποίηση στους προϋπολογισμούς για 2 προτάσεις που είναι απόρροια των παρατηρήσεων. Δίνουμε προτεραιότητα στο έργο του τηλεελέγχου (2η πρόταση) που το θεωρούμε περισσότερο αναγκαίο».

Η ΔΕΥΑΑ ψάχνει χρηματοδότηση και από το Leader

Απ’ την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αβδήρων κ. Χατζόπουλος επισημαίνει πως η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στις ΔΕΥΑ: «Από την Διεύθυνση Υδάτων Καβάλας μας ζητούν και αδειοδότηση για τις γεωτρήσεις για τους υδατόπυργους. Για όλα αυτά χρειάζονται μελέτες και η διαδικασία είναι χρονοβόρα και κοστοβόρα. Εμείς βρήκαμε μόνο μια μελέτη και αυτή απλήρωτη. Τα έργα αυτά είναι απαραίτητα για το δήμο μας και θα προσπαθήσουμε να τα εντάξουμε. Κάνουμε μια προσπάθεια να τα εντάξουμε στο Leader το οποίο δεν τα αποκλείει αλλά δεν έχουν προτεραιότητα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…