Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σφίγγουν το ζωνάρι» τα νοικοκυριά της Ξάνθης

«Σφίγγουν το ζωνάρι» τα νοικοκυριά της Ξάνθης

0
market karotsi

«Βαραίνει το φορτίο από την αύξηση του ΦΠΑ – Σε αγορά προϊόντων 100 ευρώ με συντελεστή 24% το κράτος εισπράττει το ¼ της τιμής των προϊόντων!

Μιλούν στο «Ε» 3 ιδιοκτήτες Μάρκετ: Μειωμένη αγοραστική δύναμη , αρνητική ψυχολογία, αγορές με το σταγονόμετρο και τεφτέρι!

Τραβάει την ανηφόρα ο ΦΠΑ στα τρόφιμα και βαραίνει ο οικογενειακός προϋπολογισμός για τα νοικοκυριά. Την ίδια στιγμή ελαφρύτερο γίνεται το καλάθι της νοικοκυράς αφού μειώνεται η αγοραστική δυνατότητα. Κι όποιος υποστηρίζει ότι είναι μόνο 1% η αύξηση και κατά συνέπεια αμελητέα ας αναλογιστεί ότι σε αγορά προϊόντων 100 ευρώ με συντελεστή 24% το κράτος εισπράττει το ¼ της τιμής των προϊόντων. Κι αυτό δεν είναι διόλου αμελητέο και θα’ ταν υπερβολή να πει κάνει ότι «Μας παίρνει την μπουκιά απ’ το στόμα…»! Όταν δε σ’ αυτό προστεθούν οι ανατιμήσεις στα καύσιμα και σε όλα τα καθημερινά είδη κατανάλωσης από τον καφέ, την μπίρα, τα τσιγάρα έως τη συνδρομητική τηλεόραση, ακόμη και το Internet τότε δικαίως κάποιοι αναρωτιούνται γιατί ο ΦΠΑ χαρακτηρίζεται έμμεσος φόρος αφού πιο άμεσος δεν γίνεται! Το «Ε» καταγράφει τις αντιδράσεις του κόσμου για τις επικείμενες αυξήσεις στην …πηγή εκεί που καθημερινά κερδίζεται ή χάνεται η «μάχη» σακούλας στα σούπερ μάρκετ και τα συνοικιακά παντοπωλεία της Ξάνθης. Επιλέξαμε τυχαία τρία απ’ αυτά και παρουσιάζουμε τις απόψεις των ιδιοκτητών τους που έχουν καθημερινή επαφή και προσωπική σχέση με τους πελάτες τους και ως εκ τούτου γίνονται αποδέκτες της συμπεριφοράς και των αντιδράσεων τους.

Ε. Τζιβανόπουλος: «Ο κόσμος είναι ήδη ζορισμένος και με κάθε αύξηση δυσανασχετεί, το τεφτέρι πάει σύννεφο…»

«Ο κόσμος είναι ήδη ζορισμένος και οποιαδήποτε αύξηση τον κάνει να δυσανασχετεί. Μπορεί αυτή να μην φανεί σε κάποια προϊόντα γιατί θα απορροφηθεί από μας και σε άλλα να είναι μικρή ωστόσο δεν παύει να είναι αύξηση και αυτό συνήθως το αντιμετωπίζει περιορίζοντας αυτά που αγοράζει. Εκεί που παλιά αγόραζε ένα κιλό τώρα αγοράζει ένα τέταρτο. Αυτό βλέπουμε… Να αγοράζουν 3 ντομάτες 3 λεμόνια και βέβαια το τεφτέρι να πηγαίνει σύννεφο», αναφέρει ο πρόεδρος του Σωματείου Παντοπωλών κ. Τζιβανόπουλος Ελευθέριος, ιδιόκτητης Μάρκετ στην οδό Σάρδεων.

Η. Δουκίδης: «Θα απορροφήσουμε τις αυξήσεις αλλά ο κόσμος έχει αρνητική ψυχολογία…»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αναφορά του κ. Ηλία Δουκίδη, ιδιοκτήτη του Μάρκετ «Φτηνή Αγορά» έναντι της Πλατεία Ελευθερίας: «Εκεί που θα φανεί η αύξηση θα είναι για παράδειγμα στο ποτά. Στα πιο πολλά προϊόντα εμείς θα κρατήσουμε τις τιμές σταθερές και θα απορροφήσουμε εμείς τις αυξήσεις αλλά υπάρχει μια δυσφορία στον κόσμο. Είναι δυσαρεστημένος και ταλαιπωρημένος Είναι φανερό ότι έχει μειωθεί πολύ η αγοραστική του δυνατότητα. Μόνο σε περιόδους όπως το Πάσχα, τα Χριστούγεννα βλέπουμε να αγοράζουν κάτι παραπάνω και λίγο προς το τέλος του μήνα που δίνονται οι συντάξεις. Θέλει αλλά δεν μπορεί …Μεγάλο ρόλο παίζουν και όλα αυτά που ακούει στην τηλεόραση για φοροκαταιγίδα, για αυξήσεις – φωτιά. Όλα αυτά του δημιουργούν φόβο και μια αρνητική ψυχολογία και για να κινηθεί η αγορά χρειάζεται καλή ψυχολογία και …λεφτά και ο κόσμος δεν έχει τίποτε απ’ τα δύο!».

Δ. Κίσσας: «Το κράτος βάζει βαθειά το χέρι στην τσέπη του νοικοκυριού Το ¼ απ’ αυτό που αγοράζει είναι φόρος….»

«Τις μικροαυξήσεις θα τις απορροφήσουμε εμείς . Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο στην αύξηση του ΦΠΑ από 23 σε 24% αλλά στα είδη που θα ανεβούν από 13% στα 24%. Αν όπως ακούγεται γίνει με τα αλλαντικά ναι εκεί θα φανεί η αύξηση γιατί είναι 11% πάνω. Δηλαδή στα 50 ευρώ θα είναι αύξηση 5 ευρώ μόνο σ’ έναν κωδικό. Ναι θα έχει αντίχτυπο στους καταναλωτές και θα το καταλάβουν στην πράξη από την 1η Ιουνίου που θα εφαρμοστεί. Το κράτος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη του νοικοκυριού. Το ¼ απ’ αυτό που αγοράζει είναι φόρος. Αυτό δεν γίνεται πουθενά Πόσο ν’ αντέξει ο κόσμος! Συνέχεια σφίγγει το ζωνάρι! Κάποτε έλεγε «Βάλε μου ένα κομμάτι τυρί» κι όσο έβγαινε …Τώρα προφασίζεται ότι θα χαλάσει και αγοράζει 300 γραμμάρια! Αγοράζει 2 ντομάτες, 2 πορτοκάλια… όταν αγόραζε 2 κιλά α’ αυτά τα είδη! Άλλαξε η αγοραστική δύναμη, άλλαξε και η νοοτροπία», επισημαίνει ο κ. Δημήτρης Κίσσας, ιδιοκτήτης του Super Market «ΑΡΙΣΤΑ» στην πλατεία των Αβδήρων.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Συντάξεις Ιουνίου: Οι νέες ημερομηνίες πληρωμής και τα αναδρομικά λόγω επανυπολογισμού

Μέσα στον Μάιο θα λάβουν αναδρομικά 10.000 πρώην τραπεζοϋπάλληλοι Νέες ημερομηνίες πληρωμή…