Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Έρχονται τα ΚΕΠ των ανέργων και των φτωχών

Έρχονται τα ΚΕΠ των ανέργων και των φτωχών

0
anergoi ftoxoi

22 Κέντρα Κοινότητας σ’ όλους τους δήμους της ΑΜΘ. 4 στην Ξάνθη. Θα λειτουργήσουν για 5 χρόνια

Θα ενημερώνουν και θα κατευθύνουν του ανέργους σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ για ανεύρεση εργασίας. Θα συνεργάζονται με όλες τις Κοινωνικές δομές

Μια νέα δομή με κοινωνική αναφορά πρόκειται να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης στην περιφέρειά μας και στους δήμους του νομού μας το επόμενο διάστημα. Πρόκειται για το Κέντρο Κοινότητας για την Φτώχεια και την Ανεργία. Ένα είδος ΚΕΠ που ο ρόλος του θα είναι να συγκεντρώνει, να ενημερώνει και να κατευθύνει τους άνεργους και τις φτωχιές οικογένειες είτε σε ανεύρεση εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ και των προγραμμάτων που υλοποιεί είτε στις δομές υποστήριξης όπως Πρόνοια, Κοινωνικά Ιατρεία και άλλες δομές αλληλεγγύης απ΄όπου μπορούν να βοηθηθούν. Η παρουσίαση της νέας δομής των Κέντρων Κοινότητας και των υπολοίπων δράσεων έγινε την Τρίτη 24 Μαΐου σε ημερίδα στην Κομοτηνή παρόντος του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη και δημάρχων, αντιδημάρχων, στελέχη Κοινωνικών Υπηρεσιών και υπάλληλων των Δήμων όλης της περιφέρειας. Απ’ το δήμο Ξάνθης την ημερίδα παρακολούθησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Μέριμνας κ. Μιχάλης Λομβαρδέας και από τον δήμο Αβδήρων η Προϊσταμένη στην Κοινωνική υπηρεσία του δήμου Αβδήρων κα Δέσποινα Παραστατίδου.

22 Κέντρα σ’ όλους τους δήμους της ΑΜΘ

Τη δημιουργία των Κέντρων Κοινοτήτων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τα μέτρα από το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης. Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα σύστασης και λειτουργίας Κέντρων Κοινότητας σε κάθε δήμο. Στο άρθρο 7, αναφέρεται πως σκοπός του Κέντρου είναι η υποστήριξη των ΟΤΑ στην εφαρμογή πολιτικών κοινωνικής προστασίας και στην ανάπτυξη ενός τοπικού σημείου αναφοράς για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης, που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας του. Τα Κέντρα θα χρηματοδοτηθούν μέσω ΕΣΠΑ 2014-2020 και θα λειτουργήσουν για 5 χρόνια και στους 22 δήμους της ΑΜΘ ανεξάρτητα από τα πληθυσμιακά κριτήρια που προβλέπονταν αρχικά κι αυτό έγινε μετά από παρέμβαση του περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη που ανέδειξε το χαμηλό ΑΕΠ της περιφέρειας και τους υψηλούς δείκτες ανεργίας. Να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό χρηματοδότησης των Κέντρων Κοινοτήτων στην ΑΜΘ είναι 6,5 εκατομμύρια ευρώ, με δυνατότητα προσαύξησης. Μέσω αυτής της χρηματοδότησης θα γίνουν προσλήψεις προσωπικού για τη στελέχωση τους.

Κάθε δήμος και ένα Κέντρο Κοινότητας

Σ’ ότι αφορά τον δήμο Ξάνθης όπως μας πληροφόρησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Λομβαρδέας το δημοτικό συμβούλιο θ’ αποφασίσει αν το Κέντρο Κοινότητας θα το λειτουργήσει ο δήμος ή το Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης. Ο κ. Λομβαρδέας αναφερόμενος στο σκοπό και στον ρόλο του Κέντρου είπε πως θα αναλάβει την πληροφόρηση αλλά και τον συντονισμό όλων των κοινωνικών δράσεων υποστήριξης των ανέργων και των φτωχών και θα δημιουργήσει ένα δίκτυο συνεργασίας με όλες τις άλλες υπάρχουσες δομές. Αναφορικά με το χώρο που θα στεγαστεί ο κ. Λομβαρδέας σε μια πρώτη σκέψη υπέδειξε τα Γραφεία Δια βίου Μάθησης μέσα στο Παζάρι που λειτουργούσε ως ΚΕΠ. Στο δήμο Αβδήρων το Κέντρο Κοινότητας θα λειτουργήσει μέσα από το αρμόδιο τμήμα των Κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου. Η κα Παραστατίδου ανέφερε πως είναι μια δομή που θα ενώσει όλες τις υπάρχουσες όπως το Επισιτιστικό πρόγραμμα (ΤΕΒΑ) και θα συντονίσει τις υποστηριχτικές δράσεις με στόχο να συμβάλλει στην μείωση της ανεργίας και στην στήριξη των οικονομικά αδύναμων και των ευπαθών πληθυσμιακών ομάδων. Για παράδειγμα θα παραπέμπει αιτήματα σε άλλες υπηρεσίες, που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του Κέντρου Κοινότητας. Τέτοιες υπηρεσίες μπορούν να παρασχεθούν από κοινωνικούς ξενώνες αστέγων, κοινωνικά φροντιστήρια, δομές ψυχικής υγείας, δομές για ΑμεΑ, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, προγράμματα για ηλικιωμένους, προγράμματα για ρομά, προγράμματα για μετανάστες. Επίσης τα Κέντρα Κοινότητας θα προχωρούν σε παραπομπή αιτημάτων σε υπηρεσίες απασχόλησης για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης και επιμορφωτικά σεμινάρια. Στους απευθυνόμενους στο Κέντρο Κοινότητας θα μπορούν να παρέχονται υπηρεσίες που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική τους ένταξη. Και ο δήμος Τοπείρου θα λειτουργήσει Κέντρο Κοινότητας όπως μας διαβεβαίωσε ο δήμαρχος κ. Θωμάς Μίχογλου. Πρόκειται για ένα δήμο με μεγάλη ανεργία και μετανάστευση καθώς και πολλές φτωχιές οικογένειες που έχουν ανάγκη τέτοιων δομών υποστήριξης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…