Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Χωρίς «δίχτυ προστασίας» από τις χελώνες και τα δελφίνια οι ψαράδες

Χωρίς «δίχτυ προστασίας» από τις χελώνες και τα δελφίνια οι ψαράδες

0
psarades lagos

Δεν αποζημιώνονται για τις καταστροφές που τους προξενούν στα δίχτυα και τις μυδοκαλλιέργειες

Πολλές οι «φουρτούνες» του επαγγελματία από τους ερασιτέχνες που πουλάνε ψάρια

Πολλούς «εχθρούς» έχουν να αντιμετωπίσουν οι ψαράδες της περιοχής μας και καμιά στήριξη με αποτέλεσμα το …πιάτο τους να παραμένει αδειανό σύμφωνα με την παροιμία. Απ’ την μια τα δελφίνια που κάνουν ζημιά στα δίκτυα και σύμφωνα με στοιχεία το Θρακικό Πέλαγος έχει τα πρωτεία σε πληθυσμούς δελφινιών απ’ την άλλη οι χελώνες καρέτα καρέτα που μεταναστεύουν και κάνουν μεγάλη ζημιά στις μυδοκαλλιέργειες και απ την άλλη η μείωση των γλυκών νερών σε συνδυασμό με την ρύπανση και η υπεραλίευση που έχουν μειώσει και απειλούν να εξαφανίσουν την γαρίδα που είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδου του ψαρά αφού έχει υψηλή αγοραστική αξία.

Απροστάτευτοι από τα δελφίνια και τις χελώνες οι ψαράδες – Δεν αποζημιώνονται για τις καταστροφές που τους προξενούν

Είναι ο μόνος κλάδος που εντάσσεται στον αγροτικό τομέα για τον οποίο δεν προβλέπεται καμιά αποζημίωση όπως προβλέπεται για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές των καλλιεργειών ή του ζωικού κεφαλαίου. Κι ενώ υπάρχει από το 1986 νόμος που επικαιροποιήθηκε το 2010 εντούτοις δεν εφαρμόζεται και οι ψαράδες δεν έχουν ένα …δίχτυ προστασία από καταστροφές που υφίστανται στον εξοπλισμός τους. Κι αυτό επειδή – όπως μας πληροφορεί ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης εθνικού Πάρκου Βιστονίδας – Ισμαρίδας Μάνος Κουτράκης – επειδή η Επίτροπος διατύπωσε το επιχείρημα πως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι πρέπει να αποζημιώνονται επειδή το ζώο τους ανήκει ή η σοδειά. Οι αλιείς όμως πιάνουν τα ψάρια που δεν τους ανήκουν (!)αγνοώντας βέβαια ότι οι αλιείς για να ψαρέψουν έχουν εξοπλισμό ο οποίος και καταστρέφεται: «Είναι γεγονός ότι οι αλιείς είναι απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι. Στη περιοχή μας έχουμε τους πιο μεγάλους πληθυσμούς δελφινιών που προξενούν μεγάλες καταστροφές στα δίχτυα των ψαράδων, κατά διαστήματα συγκεντρώνονται πληθυσμοί από χελώνες που επίσης καταστρέφουν τις μυδοκαλλιέργειες της Κεραμωτής και του Φαναρίου, έχουμε επίσης τους κορμοράνους στη Βιστονίδα που κάνουν μεγάλες καταστροφές στην ιχθυοκαλλιέργεια. Οι επαγγελματίες αυτοί δεν αποζημιώνονται από πουθενά για τις καταστροφές του εξοπλισμού τους και αυτό είναι άδικο», επισημαίνει ο κ. Κουτράκης.  

«Τις επαγγελματίας και τις ερασιτέχνης…»

Παράλληλα με τα «θεριά» θεριά της θάλασσας οι ψαράδες έχουν κι άλλες «φουρτούνες» με τους ερασιτέχνες αλιείς, όταν συμπεριφέρονται σαν …επαγγελματίες πουλώντας τα ψάρια που αλιεύουν υποτίθεται για χόμπι ή για την οικογένειά τους. Κάτι που δεν ελέγχεται από πουθενά. Ο σύλλογος Ερασιτεχνών αλιέων με ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα σε τόπο κοινωνικής δικτύωσης καταγγέλλει: «ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ για μια ακόμη φορά ,όσους πουλάνε ψάρια από τους ερασιτέχνες και αυτοί πρέπει ν’ αντιμετωπίζονται και να λέγονται «επαγγελματίες». Το σύνθημα μας είναι:

Κοινή συνιστάμενη είναι η αγάπη μας για τη θάλασσα και το νόμιμο ερασιτεχνικό ψάρεμα».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η «μάχη» για τα ψάρια στο Θρακικό Πέλαγος

Ολοκληρώθηκε η…απόβαση των τουρκικών γρι – γρι που σάρωναν όλο τον χειμώνα τα αφρόψαρα Ο μ…