Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ανθίζουν… «δέντρα καλοσύνης» στην Ξάνθη

Ανθίζουν… «δέντρα καλοσύνης» στην Ξάνθη

0
dentro kalosynis

Οι Πρόσκοποι της Ξάνθης δίνουν το παράδειγμα με το Γηροκομείο Ξάνθης και την Φιφή Χατζηστόικου να ενισχύουν εικαστικά την πρωτοβουλία

Οι «τοίχοι της καλοσύνης» γίνονται ευπρεπή σημεία για να αφήσει κάποιος ρουχισμό ή τρόφιμα σε συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη

Ο εθελοντισμός, η προσφορά και η αλληλεγγύη δεν σταματούν στην Ξάνθη, που αποδεικνύει σε καθημερινή βάση το ‘’περίσσευμα καρδιάς’’ των κατοίκων της. Δράσεις και πρωτοβουλίες από εθελοντικές ομάδες και πολιτιστικούς συλλόγους σε έναν άτυπο αγώνα ανθρωπιάς επισφραγίζουν του λόγου το αληθές, με τους συμπολίτες μας να προσφέρουν με όσα μέσα διαθέτουν σε κάθε ανάγκη που παρουσιάζεται είτε εντός Ξάνθης, είτε όπου μπορούν να φτάσουν για να θεραπεύσουν την ανθρώπινη ανέχεια. Πίσω από όλες αυτές τις πρωτοβουλίες και κινήσεις βρίσκονται συγκεκριμένοι άνθρωποι, φίλοι και συγγενείς μας, άνθρωποι της διπλανής πόρτας που δραστηριοποιούνται σε κάθε ευκαιρία.

ΟΙ Πρόσκοποι Ξάνθης υπόδειγμα αλληλεγγύης σε καιρούς δύσκολους

Η αλληλεγγύη και η στήριξη ανθρώπων που βρίσκονται σε ανάγκη δεν θα μπορούσε να μην αγγίξει και τους Προσκόπους της Ξάνθης, που για μια ακόμη φορά αποδεικνύουν ότι «όλοι μαζί, ενωμένοι, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά». Αυτή την φορά η στήριξη στον συνάνθρωπο που έχει ανάγκη έρχεται μέσα από το «δέντρο της καλοσύνης». Πρόκειται για ένα… δέντρο διαφορετικό από τα άλλα, που μπορεί να ‘’ανθίσει’’ με μαγειρεμένο φαγητό, αλλά και με σακούλες που περιέχουν ήδη ρουχισμού ή ακόμη και παιχνίδια. Όπως εξηγεί ο έφορος Δημοσίων Σχέσεων του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων Ξάνθης, Χαράλαμπος Νασσόπουλος: «Η ιδέα αυτή ήρθε από το εξωτερικό και ξεκίνησε για πρώτη φορά στο Ηράκλειο», επισημαίνοντας ότι «πέρα από το μαγειρεμένο φαγητό που μπορούν όσοι το επιθυμούν να κρεμάσουν στις κρεμάστρες, μπορούν να τοποθετήσουν ακόμη και ρούχα, αντί να τα αφήνουν δίπλα σε κάδους. Έτσι θα είναι πιο καθαρά. Τις κρεμάστρες μας τις χάρισε η Φιφή Χατζηστόικου, από το Γηροκομείο Ξάνθης, η οποία έχει χαρίσει αρκετές κρεμάστρες σε πολλά καταστήματα, και οι έφηβοι Πρόσκοποι, οι Ανιχνευτές, δημιούργησαν το ‘’δέντρο’’ αυτό της καλοσύνης».

Μετά το κτήριο των Προσκόπων σειρά έχει η Δημοτική Αγορά Ξάνθης

Πρόκειται για ένα εικαστικό έργο, που ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα. Μάλιστα, εκτός από αυτόν τον «τοίχο της καλοσύνης», λίγο πιο μακριά, και συγκεκριμένα μέσα στη Δημοτική Αγορά, αναμένεται να τοποθετηθούν άλλες δυο κρεμάστρες για τον ίδιο σκοπό. «Θα τοποθετηθούν εκ μέρους μας δύο κρεμάστρες σε συνεργασία με την Δημοτική Αγορά, από το άλλο σύστημα Προσκόπων», αναφέρει ο κ. Νασσόπουλος, εξηγώντας ότι η τοποθέτηση αυτή θα γίνει με την ευθύνη των εφήβων προσκόπων, οι οποίοι θα φροντίζουν για την συντήρησή του. «Νομίζω ότι αντί να αφήνουμε δίπλα στους κάδους τα ρούχα ή οπουδήποτε αλλού ένα μαγειρεμένο φαγητό, είναι καλύτερα να τα κρεμάμε σε ένα καθαρό σημείο», συνεχίζει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για μια δράση που υλοποιείται με την προοπτική να πάρει κάποιος φαγητό ή και ρούχα, διατηρώντας την ανωνυμία του και κρατώντας την αξιοπρέπειά του, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Το «δέντρο της καλοσύνης» βρίσκεται στο κτίριο του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, επί της οδού Χατζησταύρου 8 στην Ξάνθη.

Η Ξανθιώτισσα εικαστικός με την φιλότεχνη αλληλεγγύη

Η Φιφή Χατζηστόικου εργάζεται στο Γηροκομείο Ξάνθης ως διοικητικό προσωπικό τα τελευταία 17 χρόνια. Όλοι οι εργαζόμενοι του Γηροκομείου προσπαθούν παρά τις οικονομικές δυσκολίες, να παρέχουν τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στους παππούδες και στις γιαγιάδες, τους οποίους μετά από τόσα χρόνια συμβίωσης νιώθουν πλέον συγγενείς τους. Πέρα από την καθημερινή φροντίδα τους, θέλουν να τους προσφέρουν και έναν όμορφο διάκοσμο, τόσο στους κοινόχρηστους χώρους, όσο και μέσα στα δωμάτιά τους. Αυτή είναι η ξεχωριστή προσφορά της Φιφής Χατζηστόικου στους ηλικιωμένους. Η Ξανθιώτισσα με τις καλλιτεχνικές ανησυχίες ομορφαίνει με τις προσωπικές της δημιουργίες το Γηροκομείο. Πρόσφατα ανέλαβε μία πρωτοβουλία αλληλεγγύης στο πρότυπο κάποιων πρωτοβουλιών που έχουν αναληφθεί παγκοσμίως. Είχε την ιδέα και φροντίζει να φιλοτεχνεί τις πινακίδες-κρεμάστρες που αρχίζουν να τοποθετούνται σε όλη την πόλη και σε όσα μέρη και καταστήματα το επιθυμούν. Ήδη κάποιες επιχειρήσεις συμμετέχουν στην κίνηση αυτή, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να αφήνουν φαγητά που έχουν πάρει από τα καταστήματα ή έχουν μαγειρέψει, καθώς και άλλα είδη που μπορεί να είναι χρήσιμα σε συμπολίτες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…