Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Θερμά «ευχαριστώ» από Καβάλα σε Ξάνθη για την βοήθεια με τους πρόσφυγες

Θερμά «ευχαριστώ» από Καβάλα σε Ξάνθη για την βοήθεια με τους πρόσφυγες

0
tsanaka 1

Μιλά στο «Ε» η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα

Πρότυπο οργάνωσης, υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων πανελλαδικά η γειτονική μας πόλη

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς απευθύνει η δήμαρχος Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα προς τους Θρακιώτες, χριστιανούς και μουσουλμάνους και ιδιαίτερα προς τους Ξανθιώτες για την μεγάλη τους συνεισφορά στο έργο της υποδοχής και της περίθαλψης των προσφύγων που έχει κληθεί ο δήμος Καβάλας να φιλοξενήσει προσωρινά. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Καβάλας πανελλαδικά έχει αναγνωριστεί ως πρότυπο για τον τρόπο που διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση και τον συντονισμό και την οργάνωση που επέδειξε και επιδεικνύει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των προσφύγων σε εγκαταστάσεις του δήμου όπως επίσης και την ανθρωπιστική διάθεση που διέπει την προσέγγισή του στο δράμα αυτών των ανθρώπων έχοντας ως στόχο να τους παρέχει τα απαραίτητα βελτιώνοντας έτσι τις συνθήκες παραμονής τους.

Όλα για τους Πρόσφυγες… Επί ποδός όλοι…

«Είμαι περήφανη για όλους του πολίτες της Θράκης. Είμαι περήφανη για την ανθρωπιά τους και την άμεση ανταπόκριση και την βοήθεια που μας προσφέρουν. Αναλάβαμε ως δήμος ένα δύσκολο έργο.΄ Όταν δόθηκε η εντολή να παραμείνουν οι πρόσφυγες στην Καβάλα για να μην δημιουργηθεί συμφόρηση στην Ειδομένη έπρεπε σε ελάχιστο χρόνο να φιλοξενήσουμε 700 πρόσφυγες. Αρχικά επιλέξαμε το Δημοτικό Κολυμβητήριο και οργανώσαμε την παραμονή τους. Κινητοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός του δήμου μας. Είχαμε πολύ μεγάλη βοήθεια από εθελοντές. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική. Οργανώθηκαν ιατρείο από εθελοντές γιατρούς είχαμε και δυο γέννες …δυο δηλωμένα Καβαλιωτάκια…», τονίζει με εμφανή ικανοποίηση η κα Τσανάκα. Το δημοτικό Κολυμβητήριο όμως κρίθηκε πως δεν ήταν ο κατάλληλος χώρος για την φιλοξενία των προσφύγων που στην πλειοψηφία τους είναι μικρά παιδιά και νεαρές γυναίκες και έτσι μετά από ιδιωτικό συμφωνητικό με το Εμπορικό Επιμελητήριο Καβάλας παραχωρήθηκε το συνεδριακό του κέντρο μέχρι τις 31 Μαρτίου στο οποίο και φιλοξένει 800 άτομα – όπως έκρινα ο νομίατρος – ενώ 200 άτομα ανέλαβε να φιλοξενήσει ο δήμος Παγγαίου μετά την σύσκεψη που είχαν σε επίπεδο περιφέρειας. Όπως ανέφερε η κα Τσανάκα από την πρώτη μέρα έχει γίνει μια τιτάνια προσπάθεια από τους υπαλλήλους του δήμου, από τους Παιδικούς σταθμούς που μαγειρεύουν και διαθέτουν καθημερινά φαγητό από τους Γιατρούς χωρίς Σύνορα, την Εκκλησία, τον Ερυθρό Σταυρό που είναι καθημερινά εκεί καθώς υπάρχουν πολλά άρρωστα παιδιά. Έχει γίνει επιμερισμός εργασιών και έτσι ελέγχεται η κατάσταση σε σημείο μάλιστα που να μην επιτείνεται η ταλαιπωρία των προσφύγων και όσοι φεύγουν για την Ειδομένη τώρα που έκλεισαν τα σύνορα να τους διαμηνύουν να παραμείνουν εκεί!

Να σημειώσουμε επίσης πως τον δήμο Καβάλας επισκέφτηκε πρόσφατα και ο αντιδήμαρχος επί των δημοσίων σχέσεων του δήμου της Νυρεμβέργης που είναι αδελφοποιημένη πόλη με την Καβάλα μαζί με κλιμάκιο και – όπως ανέφερε η κα Τσανάκα – εντυπωσιάστηκε από τον συντονισμό και τον τρόπο υποδοχής και φιλοξενίας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…