Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Στα χέρια ενός …Στρατηγού ο υπηρεσιακός συντονισμός του δήμου

Στα χέρια ενός …Στρατηγού ο υπηρεσιακός συντονισμός του δήμου

0
godosidis 10

Ανέλαβε καθήκοντα γενικού Γραμματέα ο Γιώργος Γκοδοσίδης – Πρώην Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης που αποστρατεύτηκε το 2015 με το βαθμό Στρατηγού

Γ. Γκοδοσίδης: «Η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή για το προσωπικό του δήμου και τους πολίτες…»

Στα χέρια ενός …Στρατηγού παρέδωσε τον συντονισμό των υπηρεσιών του δήμου ο δήμαρχος Ξάνθης Χ. Δημαρχόπουλος! Ο λόγος για τον Γιώργο Γκοδοσίδη, πρώην Αστυνομικό Διευθυντή Ξάνθης που αποστρατεύτηκε το 2015 με το βαθμό του Στρατηγού αφού υπηρέτησε στην Αστυνομία της Ξάνθης επί 28 συναπτά έτη. Ο κ. Γιώργος Γκοδοσίδης με απόφαση του δημάρχου ανέλαβε από την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2016 Γενικός Γραμματέα του Δήμου Ξάνθης. Μια θέση που – όπως ορίζει ο Καλλικράτης – είναι στη δικαιοδοσία του δημάρχου να την ενεργοποιήσει αλλά και να ορίσει το πρόσωπο που θα την πραγματώσει.

Ο δήμαρχος αξιοποιεί την εμπειρία του και την επαγγελματική του καταξίωση

Και βέβαια ο κ. Γκοδοσίδης επιλέχθηκε γι αυτή τη θέση που είναι ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών του δήμου επειδή εκτός των τυπικών προσόντων που διαθέτει είναι ένα πρόσωπο με αναγνωρισιμότητα και θετική αποδοχή από την τοπική κοινωνία, μεγάλη εμπειρία στην άσκηση διοίκησης και επαγγελματική καταξίωση με μεγάλες επιτυχίες στο ενεργητικό του δεδομένου ότι κατά την θητεία του εξιχνιάστηκαν 7 ανθρωποκτονίες, 2 από τις οποίες από τις πιο ειδεχθείς (υπόθεση Δαλακλίδου και αδελφών στα Κομνηνά). Επίσης τον χαρακτηρίζει η ηπιότητα και, η μεθοδικότητα δύο στοιχεία πολύ σημαντικά για τη θέση του γραμματέα του δήμου, στοιχεία που έγιναν φανερά κατά την θητεία του ως αστυνομικού διευθυντή στο χειρισμό εξάρσεων βίας μιας περιόδου με κοινωνική αναταραχή.

Γ. Γκοδοσίδης: «Η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή για το προσωπικό του δήμου και τους πολίτες…»

Το συναντήσαμε στο νέο του γραφείο στο δημαρχείο Ξάνθης και με μεγάλη σεμνότητα (ένα ακόμη χαρακτηριστικό του) μας είπε για τα νέα του καθήκοντα: «Με απόφαση του δήμαρχου Ξάνθης τοποθετήθηκα γενικός γραμματέας του δήμου Ξάνθης. Μου δίνεται έτσι η δυνατότητα να ασχοληθώ και με θέματα τοπικής αυτοδιοίκησης. Ένα από τα κυριότερα καθήκοντα του γενικού γραμματέα είναι ο συντονισμός των υπηρεσιών. Πιστεύω ότι με την συνεργασία – που πιστεύω – πως θα είναι άψογη, των διευθυντών, των αντιδημάρχων, των τμηματαρχών και του προσωπικού του δήμου θα πετύχουμε τον πρωταρχικό μου στόχο που είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Με την εντιμότητα και την εργατικότητα των υπαλλήλων διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία του δήμου. Η πόρτα μου θα είναι ανοιχτή τόσο για το προσωπικό όσο και για όλους τους πολίτες που έχουν κάποιο πρόβλημα και μπορώ μέσα στα πλαίσιο της νομιμότητας να δώσω λύση Και στην προηγουμένη δουλειά μου αυτό προσπάθησα, να εξυπηρετήσω τους πολίτες».

Δημαρχόπουλος: «Θεωρώ ότι θα ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο του…»

Μιλώντας για την επιλογή ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Δημαρχόπουλος τόνισε: « Είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, άσκησε διοίκηση σ’ ένα πολύ σημαντικό πόστο με επιτυχία και έχει καλή έξωθεν μαρτυρία και θεωρώ ότι θα ανταποκριθεί επάξια στο ρόλο του. Οι αρμοδιότητες που ανέλαβε είναι η οργάνωση των υπηρεσιών με στόχο την μεγιστοποίηση της απόδοσής τους και όπως λέει ο ίδιος υπάρχει ένα τρίπτυχο για να πετύχεις σ’ αυτή τη θέση: Να είσαι αξιόπιστος, δίκαιος, και με στόχο να ανεβάσεις την παραγωγικότητα των υπηρεσιών με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση του πολίτη. Πιστεύω ότι είναι και απαραίτητο και ο κ. Γκοδοσίδης θα εξυπηρετήσει αυτή την ανάγκη».

Τι ορίζει ο Καλλικράτης για τη θέση του Γ., γραμματέα του δήμου

Σύμφωνα με τον Καλλικράτη ο γενικός γραμματέας του δήμου είναι μετακλητός υπάλληλος, είτε υπάλληλος εν ενεργεία από άλλο δήμο ή από την περιφέρεια. Κατ’ εξαίρεση λέει ο νόμος μπορεί να είναι συνταξιούχος του δημοσίου. Πρέπει επίσης να είναι ΠΕ. Έχει δικαίωμα υπογραφής σ’ ότι αφορά υπηρεσιακά θέματα (τις άδειες, τις μετακινήσεις των υπαλλήλων) όχι όμως για εντάλματα πληρωμής. Είναι έμμισθη θέση και ο Καλλικράτης προβλέπει για μεν τον εν ενεργεία υπάλληλο, διακοπή της μισθοδοσίας του και καταβολή των κρατήσεων της θέσης του ενώ του καταβάλλεται κατ΄ αποκοπή το ποσό του γενικού γραμματέα που είναι το 60% του μισθού του δημάρχου. Αν είναι συνταξιούχος του καταβάλλεται το ίδιο ποσό αλλά είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει τον συνταξιοδοτικό του φορέα για να του παρακρατηθούν τα 2/3 της σύνταξής του.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnathopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…