Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση «Ομοβροντία» ερωτήσεων από την αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης

«Ομοβροντία» ερωτήσεων από την αντιπολίτευση του δήμου Ξάνθης

0
dimotiko xanthis-proedreio

Στο «στόχαστρο» Ξυνίδη – Μπένη ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ Ι. Χατζηευφραμίδης – Λάθη επί λαθών για τις …μπανάνες και την αμοιβή του Ορκωτού λογιστή

Τα …παιχνίδια στην Γειτονιά του Αη Βασίλη και η …ασθενής μνήμη του κ. Λύρατζη – «Εξάψαλμος» για τα CD του Σαββιδάκη

Με ένα «βομβαρδισμό» ερωτήσεων από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης ήρθε αντιμέτωπη η δημοτική αρχή κατά την έναρξη της μαραθώνιας συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου της Τρίτης 16 Φεβρουαρίου και στα εκτός ημερησίας θέματα που είχαν και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Οι ερωτήσεις αφορούσαν μια ευρεία γκάμα θεμάτων αρχής γενομένης από την κακοκαιρία του Γενάρη και τη διαχείρισή της έως την Γειτονιά του ΑηΒασίλη και τα παιχνίδια της. Άκουσε …εξάψαλμο ο πρόεδρος του κέντρο Πολιτισμού Π. Λύρατζης για τα CD του Σαββιδάκη και τα εξ αμάξης εν τη απουσία του ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ Ι. Χατζηευφραιμίδης για τις μπανάνες!

Τα …παιχνίδια στην Γειτονιά του Αη Βασίλη και η …ασθενής μνήμη του κ. Λύρατζη  

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με το ερώτημα που κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Θ. Ξυνίδης και αφορούσε στη λειτουργία λούνα παρκ και άλλων παιχνιδιών στην Γειτονιά του Αη Βασίλη στην Πλατεία Διοικητηρίου. Η εμπλοκή του ιδιώτη στο λούνα παρκ δημιούργησε υπόνοιες για κάποια οικονομική εκμετάλλευση: «Μήπως κάποιος πήρε την πλατεία έμμεσα για να βγάλει λεφτά…», αναρωτήθηκε ο κ. Ξυνίδης και ρώτησε τον πρόεδρο του Κέντρο Πολιτισμού Π. Λύρατζη αν υπάρχει συμφωνητικό μίσθωσης με τον ιδιώτη. «Δεν υπάρχει τέτοιο συμφωνητικό παραδέχτηκε ο κ. Λύρατζης για να τον συμπληρώσει ο δήμαρχος κ. Δημαρχόπουλος λέγοντας πως «Υπάρχει συμφωνητικό για δωρεάν παραχώρηση των εσόδων προς το Λύκειο ελληνίδων». Ανέφερε δε πως αυτά ανήλθαν σε 10.500 ευρώ και μοιράστηκαν στο Γηροκομείο, στο Ψυχολογικό και σε 30 άπορες οικογένειες. Ο κ. Φανουράκης ρώτησε τον κ. Λύρατζη αν πάρθηκε κάποια απόφαση το Δ.Σ. του Κέντρου για την εγκατάσταση του λούνα παρκ και των παιχνιδιών και ο κ. Λύρατζης δήλωσε ξεκάθαρα πως: «Δεν υπάρχουν αποφάσεις του Κ.Π. για τα παιχνίδια» για να του υπενθυμίσει ο δήμαρχος πως: «Δεν θυμάται ο κ πρόεδρος. Το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή ποιότητας Ζωής». Ο κ. Ξυνίδης επέμενε να πληροφορηθεί ποιος ενέκρινε την εγκατάσταση των παιχνιδιών και ο κ. δήμαρχος του απάντησε πως η άδεια δόθηκε από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, χωρίς ωστόσο να πείθει τον Ξυνίδη για το νομότυπο της διαδικασίας.

Πού τον πονά και πού τον σφάζει…(τον Ι. Χατζηευφραιμίδη)

Ασθένεια δήλωσε ο πρόεδρο του ΚΚΠΑ κ. Ι. Χατζηευφραιμίδης κι άφησε τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Τσακίρη να αντικρούσει τα πυρά της μείζονος αντιπολίτευσης για το γνωστό θέμα με τις μπανάνες των 8.5 0 ευρώ το κιλό που εγγράφεται ως ενδεικτική τιμή στον προϋπολογισμό για την προμήθεια τροφίμων του Κέντρου και ήταν ο λόγος που ο δήμαρχος απέσυρε το θέμα στην Οικονομική Επιτροπή. Ο κ. Τσακίρης το απέδωσε σε λάθος αναλαμβάνοντας την ευθύνη ενώ παράλληλα εξήγησε πως δεν αγοράζουν τις μπανάνες σ αυτές τις τιμές και ότι οι ενδεικτικές τιμές αφορούν τον προϋπολογισμό όχι στην τιμολόγηση. Ο κ. Ξυνίδης ζήτησε να μάθει τις περσινές τιμές και ο κ. Τσακίρης του απάντησε ότι δεν έχει τα στοιχεία και επιφυλάχθηκε να τα καταθέσει σε επόμενο συμβούλιο για να λάβει την απάντηση από τον κ. Ξυνίδη: «Αν κάνετε το ίδιο λάθος επί σειρά ετών αφήστε να βγάλουμε κι εμείς τα δικά μας συμπεράσματα…»!

Οι Παιδικές Χαρές και η Πυρασφάλεια του Αμοιρίδιου στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο

Η τρίτη ερώτηση της μείζονος αντιπολίτευσης αφορούσε τις Παιδικές Χαρές και την Πράξη που έκανε η Επίτροπος κατά τον συμβατικό έλεγχο. Ο δήμαρχος όμως επικαλέστηκε την εκδίκαση της υπόθεσης την προσεχή Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και επιφυλάχθηκε να απαντήσει συνολικά στο επόμενο συμβούλιο. Επίσης μετέθεσε την απάντησή του στο επόμενο συμβούλιο και για την επόμενη ερώτηση που αφορούσε την πυρασφάλεια του Αμοιρίδιου και όλων των Αθλητικών χώρων.

Λάθος και… στην αμοιβή του Ορκωτού Λογιστή

Στο «μικροσκόπιο» της μείζονος αντιπολίτευσης και η απόφαση για την αμοιβή του Ορκωτή Λογιστή του δήμου που αρχικά αναρτήθηκε στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ το ποσό των 11.000 με ΦΠΑ (2.000 ευρώ) και μετά έγινε Ορθή επανάληψη με 11.000 ευρώ χωρίς το ΦΠΑ! Σε λάθος της υπηρεσίας το απέδωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Δρεμσίζης με τον κ. Ξυνίδη να επισημαίνει πως: «Έχετε όμως διαφορετικές εισηγήσεις στο Σώμα της αναρτηθείσας απόφαση και άλλοτε λέτε με ΦΠΑ και άλλοτε χωρίς ΦΠΑ. Όταν αλλάζεις το διατακτικό πρέπει να ρωτάς το Δημοτικό συμβούλιο…. Δεν δικαιολογείστε τα λάθη που κάνετε κάποιος τα χρεώνετε..» και τον κ. Καμαρίδη να συμπληρώνει: «Στα τελευταία συμβούλια όλο για λάθη ακούμε…».

«Εξάψαλμος» για τα CD του Σαββιδάκη

Την σκυτάλη στο … «σφυροκόπημα» πήρε ο Δ. Μπένης καταθέτοντας ανακοίνωση για το θέμα της συναυλίας του Σαββιδάκη σύμφωνα με την οποία: «Ο πρόεδρος του ΚΚΠΑ κ. Χατζηευφραμίδης ψεύδεται όταν ισχυρίστηκε στο προηγούμενο συμβούλιο πως η απόφαση της αγοράς των CD από το ΚΚΠΑ ήταν ανεξάρτητη και έγινε σε χρόνο μεταγενέστερο (12/12) από την επιλογή του καλλιτέχνη της συναυλίας από το Κέντρο Πολιτισμού, Ο Δ. Μπένης παρουσίασε ένα πρακτικό του Δ.Σ. του Κέντρου Πολιτισμού που δείχνει ότι η σχετική απόφαση είχε ληφθεί ήδη από τις 3-12. Παρενέβη ο δήμαρχος και είπε πως αυτή δεν είναι ανακοίνωση αλλά καταγγελία και είναι εκτός διαδικασίας.

Πυρ ομαδόν και από τους «μικρούς» του δημοτικού συμβουλίου

Στην συνέχεια ανέλαβε δράση ο επικεφαλής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας, Σωτήρης Τσιακίρογλου που κατηγόρησε την δημοτική αρχή για ελλειμματική διαχείριση της κακοκαιρίας και καθαρισμού της πόλης με εξαίρεση την Π. Πόλη. Απαντήσεις έδωσε ο υπεύθυνος της Πολιτικής Προστασίας κ. Ταρενίδης ο οποίος είπε πως όλος ο μηχανισμό ήταν στο πόδι νυχθημερόν και πως έριξαν 200 τόνους αλάτι σ’ όλη την πόλη. Υπενθύμισε δε ένα περιστατικό προ ετών όταν και πάλι ο κ., Τσιακίρογλου ως πρόεδρος ΟΕΒΕ ασκούσε κριτική στον πρώην δήμαρχο κ. Στυλιανίδη και έλεγε πως κι οι ίδιοι οι επαγγελματίες πρέπει να καθαρίζουν τα πεζοδρόμιά τους και παρενέβη ο κ. Στυλιανίδης που έτυχε να είναι έξω από το κατάστημά του να τον διαψεύσει! Η δεύτερη ερώτηση του κ. Τσιακίρογλου αφορούσε την κοινωνική πολιτική του δήμου και με αφορμή το περιστατικό με τον άστεγο στον παλιό νερόμυλο ζήτησε από την δημοτική αρχή να εξετάσει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια δομή φιλοξενίας αστέγων. Ο δήμαρχος όμως απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη γιατί στην Ξάνθη δεν υπάρχουν άστεγοι. Ερώτηση υπέβαλλαν και οι «μικροί» του Δημοτικού συμβουλίου με τον κ. Ανταμπούφη να αναφέρεται στο θέμα του πρώην δημοτικού πάρκινγκ και στις εξελίξεις που έχουν συμβεί με την μισθώτρια (ο δήμαρχος απάντησε αυτά που γράφτηκαν σε χθεσινό ρεπορτάζ του «Ε») ενώ ο κ., Κολάρος ζήτησε να συζητηθεί το θέμα που άναψε φωτιές την ΚΕΔΕ και αφορά την τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση για την ανάληψη της ευθύνη λειτουργίας των πρωτοβάθμιων δομών υγείας από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο δήμαρχος όμως είπε πως είναι ακόμη στα λόγια και δεν έχει νόημα να συζητηθεί στο παρόν δημοτικό συμβούλιο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…