Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Σχολική κόντρα στον δήμο Αβδήρων με τους διευθυντές των Γυμνασίων

Σχολική κόντρα στον δήμο Αβδήρων με τους διευθυντές των Γυμνασίων

0
dimotiko avdiron16

Παράπονα για την λειτουργία της σχολικής επιτροπής και της κατανομής πιστώσεων – Από το 2011 περιμένουν ‘’άνοιγμα’’ τραπεζικών λογαριασμών

Μειωμένα τα έσοδα των Λουτρών της Ποταμιάς – Τον επόμενο μήνα αναμένεται απόφαση για την παραχώρησή τους στον δήμο


Εκπαιδευτικό ‘’άρωμα’’ είχε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αβδήρων το απόγευμα της Τρίτης, 16 Φεβρουαρίου, λόγω και της παρουσίας των τριών διευθυντών σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου –ως γνωστόν, Δήμαρχος και αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι επίσης εκπαιδευτικοί. Σε ιδιαίτερα έντονους τόνους συζητήθηκε η επιστολή που κατέθεσαν οι πέντε διευθυντές: Νικόλαος Ανταμπούφης διευθυντής Λυκείου Αβδήρων, Παναγιώτης Κουτάκης διευθυντής Μουσικού Σχολείου Ξάνθης, Ολυμπία Λαμπάκη διευθύντρια Γυμνασίου Γενισέας, Χαράλαμπος Νταουτίδης διευθυντής Γυμνασίου Αβδήρων, Ελένη Τάτσιου διευθύντρια Γυμνασίου Πολυσίτου και Κλεομένης Ψωμακέλης διευθυντής ΕΕΕΕΚ Γενισέας, αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ενώ παρόντες στην συνεδρίαση ήταν οι: Χαράλαμπος Νταουτίδης, Παναγιώτης Κουτάκης και Ολυμπία Λαμπάκη.

Περιμένουν ‘’άνοιγμα’’ τραπεζικών λογαριασμών από το… 2011

Η κύρια αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του κ. Νταουτίδη και της Αντιδημάρχου Παρασκευής Ρούφου, υπεύθυνης Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, αλλά και προέδρου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δήμου Αβδήρων. Ο διευθυντής του Γυμνασίου Αβδήρων καταλόγισε ευθύνες για την κωλυσιεργία στο θέμα της δημιουργίας τραπεζικών λογαριασμών, της λειτουργίας των σχολικών επιτροπών, της κατανομής των πιστώσεων, του τρόπου και της διαδικασίας πραγματοποίησης, δικαιολόγησης και ελέγχου των πάσης φύσεως εσόδων και εξόδων των σχολικών μονάδων, ως συνέχεια της επιστολής που είχαν καταθέσει στις 2 Φεβρουαρίου 2015. Χωρίς κατανομή των χρηματικών πιστώσεων οι διευθυντές αναγκάζονταν για κάθε έξοδο και επιδιόρθωση των σχολείων είτε να πληρώνουν από την τσέπη τους, είτε να αναγκάζονται να υποβάλλουν έγγραφα και να περιμένουν μέχρι να εγκριθεί κάθε κίνηση, έστω και αν ήταν μικρή και αναγκαία. Η κα Ρούφου εξήγησε ότι από πέρυσι προσπαθεί να επιτύχει, σε συνεννόηση με την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς, την δημιουργία τραπεζικών λογαριασμών, κάτι που αναμένεται να γίνει το επόμενο διάστημα, παρότι, όπως είπε, δεν απέρριψε κανένα αίτημα των διευθυντών. Αφού απορρίφθηκε η πρόταση Τσολακίδη για ψηφοφορία ώστε ‘’να εφαρμοστεί ο νόμος’’, με τον Δήμαρχο Αβδήρων να εξανίσταται λέγοντας ότι δεν γινόταν κάτι παράνομο, αποφασίστηκε να γίνει δεκτό το αίτημα των διευθυντών και να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία.

Γεωτρήσεις και διατήρηση οικόσιτων ζώων

Αναφορικά με την έγκριση παραχώρησης χρήσης και την επανασύνδεση ηλεκτροδότησης για μια δημόσια γεώτρηση στην Δημοτική Ενότητα Σελέρου, ο κ. Τσολακίδης εξέφρασε την διαφωνία του κρίνοντας την απόφαση βεβιασμένη, αφού οι γεωτρήσεις πλέον δεν αποδίδουν. Συζητήθηκε, επίσης, το θέμα της επικαιροποίησης της απόφασης του Νομάρχη Ξάνθης από το 1987 αναφορικά με τον αριθμό των επιτρεπόμενων οικόσιτων ζώων σε χωριά και οικισμούς της Ξάνθης ανά οικογένεια. Αυτή την στιγμή οι αριθμοί που ισχύουν θεωρούνται μεγάλοι για τα σύγχρονα δεδομένα και τις αλλαγές των συνθηκών διαβίωσης, αφού, για παράδειγμα, επιτρέπονται 25 πρόβατα σε μία οικογένεια ως οικόσιτα. Παρότι εκφράστηκε η άποψη από τον κ. Κώστα Αντωνιάδη για μια κεντρική θέση μείωσης των ζώων από πλευράς δήμου, αποφασίστηκε να αποφασίσουν επί του θέματος τα τοπικά συμβούλια και να μεταφερθούν οι αποφάσεις τους στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Διαφωνίες για τα έξοδα της Μουτζουροδευτέρας

Για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, της γνωστής Μουτζουροδευτέρας στον δήμο, εγκρίθηκαν 15.500 ευρώ για τα άρματα, τον ηχητικό εξοπλισμό, την προβολή της γιορτής και την προμήθεια των τροφίμων που διανέμονται (λαγάνες, χαλβάδες, φασολάδα). Όπως διευκρίνισε ο Δήμαρχος κ. Τσιτιρίδης, το ποσό δεν αφορά μόνο την Δημοτική Ενότητα Βιστονίδας, αλλά όλα τα χωριά όπου γίνονται εκδηλώσεις, τέθηκε όμως με τον τρόπο αυτό μετά από προτροπή του Επιτρόπου, ώστε να μην υπερβεί το ποσό των 20.000 ευρώ που επιτρέπονται για πολιτιστικές εκδηλώσεις ανά Δημοτική Ενότητα. Ο κ. Αντωνιάδης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, θεωρώντας το ποσό ιδιαίτερα μεγάλο, την στιγμή που ο δήμος ψήφισε το ποσό των 8.000 ευρώ για την ενίσχυση φτωχών οικογενειών. «Τέτοιες πρακτικές δείχνουν τον κοινωνικό προσανατολισμό του δήμου Αβδήρων», τόνισε ο ίδιος, κάνοντας αναφορά και στην διοργάνωση των Δημοκριτείων το περασμένο καλοκαίρι με την συναυλία Θαλασσινού, που ανατέθηκε στην ΦΕΞ για την αποφυγή του ΦΠΑ, το οποίο τελικά πλήρωσε ο δήμος.

Τον επόμενο μήνα η απόφαση για τα Λουτρά Ποταμιάς – Μόλις στα 5.500 ευρώ τα έσοδα

Στο θέμα της ψήφισης του προϋπολογισμού της ΔΕΑΠΕΧΩ Αβδήρων, της Δημοτικής Επιχείρησης ακίνητης περιουσίας, ο πρόεδρός της κ. Γαρούφας παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν από οφειλόμενες εκμισθώσεις. Η αναφορά στα Λουτρά Ποταμιάς και το ποσό των 5.500 ευρώ που παρουσίασαν ως έσοδα την περασμένη χρονιά προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μακρή να εγκαλεί τον Δήμαρχο και τον κ. Γαρούφα για την αποδοτικότητα της επιχείρησης. «Όταν παλιότερα τα έσοδα ήταν στα 15.000 ευρώ μας μεμφόσασταν κ. Δήμαρχε, τώρα που είναι στα 5.000 γιατί δεν κάνετε κάτι;», είπε ο ίδιος απευθυνόμενος στον κ. Τσιτιρίδη. Ο κ. Γαρούφας εξήγησε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού τα Λουτρά λειτουργούν με μία μόνο βάρδια, ενώ είναι πλέον σπάνιες οι περιπτώσεις των επισκεπτών που ζητούν μασάζ, ώστε να αυξηθούν τα έσοδα. Ο Δήμαρχος Αβδήρων ανέφερε ότι τον επόμενο μήνα αναμένεται απόφαση από τον πρώην ΤΑΙΠΕΔ για την παραχώρηση των Λουτρών στον δήμο, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Στροφή» Νίκος Καλιαμπάκας τόνισε πως η παραχώρηση για 30 ή 40 χρόνια δεν είναι λύση, αφού δεν δίνει την ευκαιρία για ουσιαστικές επενδύσεις θέτοντας όριο στην χρήση.

Ανακοινώθηκαν, επίσης, από τον Αντιδήμαρχο κ. Βαλασίδη οι προσλήψεις δύο υπαλλήλων ΤΕ, διοικητικού και λογιστικού, αφού πλέον δίνεται η δυνατότητα με την νέα εγκύκλιο του αρμόδιου Υπουργείου.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η δομή στήριξης για κακοποιημένες γυναίκες στο σχεδιασμό της επιτροπής ισότητας της Π.Α.Μ.Θ.

Η ιδρυτική συνάντηση της επιτροπής πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Απριλίου 2024 με την παρ…