Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα 2015: Μια χρονιά με την ψυχή στο στόμα

2015: Μια χρονιά με την ψυχή στο στόμα

0
anaskopisi2015

Ένας χρόνος που πέρασε σαν μια στιγμή που κράτησε αιώνες

Πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τη χρονιά που φεύγει μέσα από το «καλειδοσκόπιο» του «Ε». Πώς έζησε η Ξάνθη το άνευ προηγουμένου πολιτικό και κοινωνικό θρίλερ

Αναμφίβολα το 2015 ήταν η πιο πολιτική χρονιά. Μια φλογισμένη πολιτική χρονιά. Ζήσαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, ένα δημοψήφισμα, τα capital controls, τις δραματικές πολύωρες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, τις ολονύκτιες εξίσου δραματικές ψηφοφορίες στη Βουλή, τον κίνδυνο του Grexit και τα σενάρια, τις εσωκομματικές εκλογές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το φιάσκο των εκλογών της, τη στιγμή που «έκαιγαν» τα προς συζήτηση θέματα στη Βουλή.

Ζήσαμε το πρωτοφανές κύμα των προσφύγων, το καθημερινό δράμα στα νερά του Αιγαίου, τον πρώιμο και άδικο θάνατο τόσων Αϊλάν, την διαχείριση και την κρίση στην Ευρώπη για το προσφυγικό, αλλά και την ασπίδα αλληλεγγύης που ανέπτυξαν πολίτες και οργανώσεις από όλη τη χώρα με συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης στη Λέσβο, τη Λέρο, την Ειδομένη.

Ζήσαμε την ένταση των επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους και τον απόηχο της δολοφονικής επίθεσης στο περιοδικό Charlie Hebdo και το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, αυτό που μας έφερε για πρώτη φορά αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα ότι η Ευρώπη δεν είναι πια το ασφαλές καταφύγιο, καθώς και την πόλωση ανάμεσα σε Ρωσία και Τουρκία, με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού.

Ζήσαμε την ολοκληρωτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Την πρώτη και τη δεύτερη φορά Αριστερά. Την ανάγκη των πολιτών να γυρίσουν την πλάτη στο παλιό, την απογοήτευση της μετάλλαξης ενός «όχι» που έγινε «ναι», την υπογραφή του 3ου Μνημονίου, την αποδοχή ότι η χώρα αδυνατεί να ξεφύγει από νέα βαριά και επώδυνα μέτρα.

Ζήσαμε για άλλη μια χρονιά την ύφεση και την οικονομική κρίση, τα προβλήματα τα δικά μας, των φίλων, των συγγενών και των διπλανών μας. Παλέψαμε μαζί να μη χάσουμε την αισιοδοξία και το χιούμορ γιατί στο μαύρο φόντο της Ελλάδας που αποχαιρετά το 2015 υπάρχουν μικρές ή πιο μεγάλες πηγές φωτός. Είναι οι άνθρωποι που αφιερώθηκαν στην αλληλεγγύη, που χαμογέλασαν στο διπλανό τους, που συμμετείχαν σε διαγωνισμούς τεχνών και γνώσεων και διακρίθηκαν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, οι άνθρωποι που γέμισαν τη χώρα με νέες και καινοτόμες start ups, αυτοί που μας θυμίζουν ότι και βέβαια μπορούμε, και βέβαια συνεχίζουμε και βέβαια προσπαθούμε, χαμογελάμε, ελπίζουμε και κοιτάμε μπροστά. Καλή Χρονιά σε όλους!

Ε.Δ.

Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

robospecialists

Χάρη στα παιδιά των Μουσικών Σχολείων και τους Ολυμπιονίκες της Ρομποτικής που γέμισαν καμάρι και ενθουσιασμό του ξανθιώτες το 2015 άνοιξε και αποχαιρετά την Ξάνθη με την επίγευση της ελπίδας και της αισιοδοξίας από τη ζωντάνια και το μεράκι της νέας γενιάς της.

Ιανουάριος

Ποδαρικό με εκλογές κάνει το 2015 και η πρώτη φορά Αριστερά είναι γεγονός με τον ΣΥΡΙΖΑ συνεπικουρούμενο από τους ΑΝΕΛ να σχηματίζουν κυβέρνηση. Η Ξάνθη ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ ‘’δαγκωτό’’ αυξάνοντας το ποσοστό του, από 38,56% στις εκλογές του Ιουνίου του 2012, σε 45,39%, καταλαμβάνοντας τις 2 από τις 3 έδρες στο νομό μας και εκλέγοντας βουλευτές τους Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Στάθη Γιαννακίδη. Κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου επισκέφτηκαν την Κομοτηνή ο Αλέξης Τσίπρας στις 13 Γενάρη και ο Αντώνης Σαμαράς στις 5 Γενάρη και την Ξάνθη ο Π. Καμμένος στις 7 Γενάρη και Ε. Βενιζέλος στις 23 του μήνα. Το καλεντάρι του Γενάρη για την Ξάνθη περιλαμβάνει τις πλημμύρες στον δήμο Αβδήρων και σε κοινωνικό επίπεδο την αυτοκτονία 42χρονου στο Π. Εράσμιο, ενώ στα δημοτικά πεπραγμένα ξεχωρίζει η παραίτηση της επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δήμο Τοπείρου Μ. Καραλευθέρη. Αναφορικά με το δήμο Ξάνθης λαμβάνει χώρα η επιχείρηση – σκούπα στα τραπεζοκαθίσματα από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Α. Αγκόρτσα. Ο μήνας μας αποχαιρετά με μια φωτεινή στιγμή. Τη βράβευση του οδηγού σχολικού, Δημήτρη Δημητριάδη, που έσωσε μαθητή του δημοτικού!

Φεβρουάριος

Στον απόηχο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού και την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου ως ΠτΔ, έκανε την εμφάνισή της η οζώδης δερματοπάθεια, χαριστική βολή στο ζωικό κεφάλαιο της Θράκης μετά την πρόσφατη καταστροφική ευλογιά. Σαν να μην έφταναν αυτά, οι πλημμύρες από τις έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν τον δήμο Τοπείρου και το Μαγικό καταστρέφοντας περιουσίες και θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και ανθρώπινες ζωές. Είχε προηγηθεί ‘’τσουνάμι’’ στις παραλίες των Αβδήρων, που έγιναν… αγνώριστες. Γενικά ο Φλεβάρης ήταν ζόρικος, με πολλές κατολισθήσεις στα ορεινά και με τις χιονοπτώσεις να δημιουργούν προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, κυρίως στον δήμο Μύκης.

Παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες, μεγάλη ήταν η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την στήριξη της ελληνικής διαπραγμάτευσης στο Eurogroup υπό την σκιά του Grexit. Νεανική συμμορία εξαρθρώνεται στο Δροσερό, αυξάνονται όμως τα κρούσματα ληστείας σε βάρος ηλικιωμένων γυναικών από πλανόδιους πωλητές, ενώ έχουμε και δύο καταδίκες για λαθρεμπόριο τσιγάρων στην ΣΕΚΑΠ, με φυλάκιση τεσσάρων ετών για τον π. Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας και τον αγοραστή των λαθραίων.

Δύο έργα αναβάθμισης του εμπορικού κέντρο της Ξάνθης ‘’αποχαιρετούμε’’, αφού απεντάχθηκε από το ΕΣΠΑ η ενεργειακή αναβάθμιση της Δημοτικής Αγοράς και η ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας, γιατί δεν πρόλαβαν να συμβασιοποιηθούν. ‘’Φωτιές’’ στο Δημοτικό Συμβούλιο για την επαναφορά των μισθών των υπαλλήλων της ΔΕΥΑΞ και δριμεία κριτική για τις επιλογές Λύρατζη στο Καρναβάλι, καταστροφική φωτιά όμως και σε μονοκατοικία στην Παλιά Πόλη.

Μάρτιος

Το καλό νέο του μήνα είναι ότι επιτέλους ξεκινά, δειλά και διστακτικά η ανακύκλωση στην Ξάνθη. Τοποθετούνται μπλε κάδοι, γίνεται η σχετική ενημέρωση. Και δεύτερο καλό νέο η προκήρυξη θέσεων επικουρικών γιατρών για να αποφύγει το έμφραγμα η Καρδιολογική της Ξάνθης μετά από συνάντηση των δύο τότε βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με τον αν. υπουργό Υγείας.

Πρωτοφανείς ουρές στα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών με τα τάμπλετ που μοιράστηκαν από την «Ψηφιακή Αλληλεγγύη. Εκτεταμένες καταστροφές στο δήμο Μύκης από την κακοκαιρία. Στην Μάνταινα κινδυνεύουν σπίτια από τις κατολισθήσεις. Καταγγελία 21χρονης φοιτήτριας για βιασμό από δύο νέους συνταράσσει την τοπική κοινωνία. Οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους. Ληστεία με καραμπίνα σε περίπτερο του Αβάτου με λεία 3.000 € στα μέσα του μήνα.

Ο αστυνομικός διευθυντής Γ. Γκοδοσίδης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Χ. Καλογουλίδης αποστρατεύονται. Νέος διοικητής στο Δ ΣΣ ο Ι. Μαυράκης. Πιο οριστικό και θλιβερό το αντίο στην ψυχή του Γηροκομείου Βιβή Στυλιανίδου.

Σημαντική η στιγμή της πραγματοποίησης εκδήλωσης μνήμης για τους Εβραίους της Ξάνθης στην καπναποθήκη της οδού Σαλαμίνος με τη μαύρη ιστορία.

Με τρία χάλκινα μετάλλια επέστρεψαν από τη Μαθηματική Ολυμπιάδα για φοιτητές Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων της ΝΑ Ευρώπης (SEEMOUS 2015) τρεις φοιτητές του ΔΠΘ με τον καθηγητή του Β. Παπαδόπουλο.

Απρίλιος

Πρωταπριλιάτικη κλοπή των συντάξεων του ΟΓΑ από δύο επιτήδειους στα Κιμμέρια και ο μήνας προχωράει με ένα θανατηφόρο τροχαίο στο Τύμπανο Ξάνθης που στοίχισε τη ζωή σε δύο νέους ανθρώπους. Η περιφέρεια ξεκινά τους ψεκασμούς για τα κουνούπια ενώ τα… βατράχια κινδυνεύουν από μύκητα – εξολοθρευτή που τα καταδιώκει. Περί τα μέσα του μήνα ταυτοποιήθηκαν 3 δράστες για τον βιασμό της 22χρονης φοιτήτριας και στην Γενισέα άγνωστοι δράστες χτύπησαν άγρια και λήστεψαν μια ανήμπορη γιαγιά. Η ΤτΕ ανακοινώνει στοιχεία για τις καταθέσεις και γίνεται γνωστό ότι στα 906 εκ. ευρώ ανέρχεται το «κομπόδεμα» των Ξανθιωτών στις Τράπεζες. Ικανοποίησε ο TAP τους ιδιοκτήτες γης του Δήμου Αβδήρων σε ανοιχτή συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με τις αποζημιώσεις και την διαδικασία πρόσβασης στην γη, ενώ η ανθρωπιστική… κρίση «χτυπά» στα ΚΕΠ Ξάνθης, όπου συνωστίζονται οι δικαιούχοι για να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για την ένταξή τους στο σχετικό πρόγραμμα. Την ίδια στιγμή συγκλονίζει ο θάνατος νεογέννητου βρέφους από ασιτία. Την Ξάνθη επισκέπτονται 42 Ρουμάνοι δημοσιογράφοι και τουριστικοί πράκτορες και στα δημοτικά δρώμενα ο δήμαρχος Ξάνθης ανοίγει δημόσια συζήτηση για το πρόβλημα των αδέσποτων, ενώ το δημοτικό συμβούλιο διχάζει η διάθεση των αποθεματικών. Ο μήνας τελειώνει με την παρέμβαση 18 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να πιέζουν για τη βίζα 72 ωρών στους Τούρκους επισκέπτες.

Μάιος

Πλούσιο, δυστυχώς, το αστυνομικό δελτίο για τον Μάιο με σύλληψη 55χρονου με γιάφκα όπλων στην Μύκη. Συγκλονίζει ιδιαίτερα η αυτοκτονία του 25χρονου Χριστόφορου που έπεσε στο κενό στην οδό Δαγκλή, στο σημείο ακριβώς που είχε αυτοκτονήσει και ο 16χρονος πριν δύο χρόνια, αλλά και άλλες τρεις απόπειρες αυτοκτονίας μέσα σε λίγες μέρες. Ο κύκλος κλείνει με τον 27χρονο που έχασε την μάχη με την ζωή στις 8 Μαΐου μετά από σοβαρό τραυματισμό του σε τροχαίο την Πρωτομαγιά και με νέα απόπειρα ληστείας σε 77χρονη στην Γενισέα.

Την ΑΜ-Θ και την Ξάνθη επισκέπτεται ο πρ. πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ, Γιώργος Παπανδρέου, ενώ λίγες μέρες μετά, στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ για εκπροσώπηση στο συνέδριο που θα αναδείξει τον νέο πρόεδρο του κόμματος, τα αποτελέσματα στην Ξάνθη είναι απογοητευτικά με μόνο 356 ψηφοφόρους. Αιφνιδιαστική επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, στην Ξάνθη, ενώ ιδιαίτερος ντόρος προκαλείται από τις δηλώσεις του Σταύρου Θεοδωράκη για την μειονότητα της Θράκης, με αφορμή την περιφορά επιταφίου στον Εχίνο.

Παράλληλα, η φτώχεια και η πείνα ‘’θερίζουν’’ στον δήμο Τοπείρου, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα που τον ανακηρύσσει ‘’πρωταθλητή’’. Άλλη μια μάστιγα για την περιοχή και το παραεμπόριο, με τα παράνομα επαγγέλματα να μπαίνουν στο στόχαστρο του ΕΒΕ. Ο δήμος Ξάνθης προχωρά σε νέα Κανονιστική Απόφαση για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ ξεκινούν και τα έργα στην Κεντρική Πλατεία. Στα θετικά καταγράφεται η κατάθεση στο ΥΠΑΑΤ του φακέλου για την πιστοποίηση της καριόκας Ξάνθης.

Ιούνιος

Τον Ιούνιο οι ξανθιώτες μαζί με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες έζησαν την πρωτοφανή εμπειρία, την αγωνία και τις δυσκολίες των capital controls. Ουρές στα ΑΤΜ μέρα και νύχτα για 60 €. Σε παράνοια οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, σοκαρισμένοι οι πολίτες, αλλά δεν έλειψε και το χιούμορ της αναμονής για τις κωμικοτραγικές καταστάσεις.

Ολοκληρώνεται η αγωνία για τους υποψήφιους των Πανελλαδικών με την ανακοίνωση των βαθμολογιών. Φυσικό αέριο για όλες τις μεγάλες πόλεις της ΑΜΘ ζητά ο περιφερειάρχης Γ. Παυλίδης στο πλαίσιο δημιουργίας του αγωγού TAP.

Δύο δικοί μας εκπαιδευτικοί, ο Χριστόδουλος Παπαεμμανουήλ και η Ελένη Ακάμπαλη βραβεύονται ανάμεσα σε 15 άλλους από τον ΠτΔ για το εκπαιδευτικό τους έργο σε διαγωνισμό της Unesco. Ο Π. Παυλόπουλος απονέμει τιμητική διάκριση και σε 18 εθελοντές αιμοδότες της Ξάνθης, μεταξύ 125 για την προσφορά τους άνω των 50 μονάδων αίματος.

Στο αστυνομικό δελτίο, νεκρός ένας 32χρονος δικυκλιστής στο Ζυγό που έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και έπεσε σε τοίχο, ληστεία με θύμα 64χρονο ξανθιώτη με λεία 800 €. Στη σπείρα και η 18χρονη οικιακή βοηθός του! Νέα ληστεία σε βάρος ηλικιωμένης που φοβήθηκε την χρεοκοπία και έχασε 30.000 € από ληστές φεύγοντας από την τράπεζα.

Ιούλιος

«Καυτός» πολιτικά είναι ο Ιούλιος και η Ξάνθη ζει τον απόηχο της προκήρυξης δημοψηφίσματος στις 5 του μήνα με δύο συλλαλητήρια στην κεντρική πλατεία της πόλης υπέρ του ΟΧΙ με σύνθημα «ΟΧΙ στην λιτότητα – ΟΧΙ στον φόβο» και υπέρ του ΝΑΙ με σύνθημα: «Μένουμε Ευρώπη». Το δημοψήφισμα γίνεται με κλειστές τις τράπεζες και capital controls για πρώτη φορά στα χρονικά, ενώ κυριαρχούν οι εικόνες από τις ουρές στα ΑΤΜ. Παρά ταύτα το «ΟΧΙ» υπερτερεί κατά κράτος, η χώρα κλείνει συμφωνία με την Ε.Ε. στις 13 του μήνα και απομακρύνεται το ενδεχόμενο του Grexit. Η συμφωνία όμως φέρνει… ασυμφωνία στον ΣΥΡΙΖΑ και σχηματίζεται βαθύ «ρήγμα» με 39 αντιφρονούντες βουλευτές. Οι πολιτικές εξελίξεις στο κυβερνόν κόμμα είναι ραγδαίες και πυκνώνουν τα σύννεφα της διάσπασης. Στο μεταξύ οι τράπεζες άνοιξαν, αλλά τα capital controls παραμένουν. Ο μήνας κυλά με εντάσεις στο Κοινοβούλιο, αλλά και στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης με αντεγκλήσεις και αποχωρήσεις με ‘’κόκκινο πανί’’ τον Χρήστο Μούρκα για το θέμα του πρακτικού παραλαβής του δασικού δρόμου στα Κιμμέρια. Στις 17 του μήνα γίνεται ανασχηματισμός με νέα Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Στην Ξάνθη ουρές σχηματίζονται στα ΚΕΠ για τις κάρτες σίτισης και οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 2.500. Τέλος, στο ‘’παρά πέντε’’ ανοίγουν τελικά οι Κατασκηνώσεις των Αβδήρων, ενώ στην αγορά επικρατεί ένα αλαλούμ με τον ΦΠΑ!

Αύγουστος

Μήνας διακοπών και χαλάρωσης στην θάλασσα, με ‘’ναυάγιο’’ για την Σχολή Αστυφυλάκων, αφού δεν θα λειτουργήσει, παρά τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης. Λειτουργεί όμως το πρώην Δημοτικό Πάρκινγκ ως Central Parking, αφού πέρασε από… ‘’40 κύματα’’. Έντονη ανησυχία μετά τα κρούσματα οζώδους δερματοπάθειας σε βοοειδή στον Έβρο και αίτηση για εμβολιασμό των ζώων από τους αγελαδοτρόφους στην Ξάνθη.

Σοκ και πάλι στην τοπική κοινωνία από την καταγγελία 16χρονης Ρομά ότι την βίαζε ο πατέρας της κατ’ εξακολούθηση. Πονοκέφαλος αποδεικνύονται οι λίστες των ψηφοδελτίων για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου με διαρκείς ζυμώσεις και ανατροπές, με τον ‘’γάμο’’ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΔΗΣΟ να μένει στο… συνοικέσιο και την σφήνα Λαφαζάνη με την ΛΑΕ.

Στα χέρια των δήμων περνά η διαχείριση των αποβλήτων, με την Ξάνθη να πρωτοπορεί με τον ΣΔΑΝ, ενώ αναγνωρίζεται η ΔΙΑΑΜΑΘ. Τουριστική «άνθιση» για την ΑΜ-Θ, με 15 – 20% αύξηση σε αφίξεις και κρατήσεις δωματίων με τα πρωτεία σε Ρουμάνους και Βουλγάρους και ‘’ναυαρχίδα’’ του τουρισμού την Θάσο. Ξάνθη και Δράμα ουραγοί με προοπτικές σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

Συνεχίζονται τα προβλήματα στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης με τα συνεργεία της ΔΕΥΑΞ να καλούνται να αντιμετωπίσουν διαρκείς βλάβες, αλλά και το χρονίζον πρόβλημα των παράνομων συνδέσεων αποχετεύσεων στα όμβρια. Καθώς πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς, προβληματίζουν τα χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων κάνουν αγώνα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Σεπτέμβριος

Δεύτερος μήνας εκλογών για το 2015 και ο Σεπτέμβριος. Οι εκλογές έχουν κλειδώσεις για τις 20 του μήνα και η προεκλογική περίοδος ξεκινά. Στο μεταξύ, η κοινωνία της Ξάνθης στρέφει το βλέμμα στο Δροσερό με αφορμή τον θάνατο 16χρονου από εισπνοή υγραερίου. Το «Ε» κρούει τον κώδωνα για τους λεγόμενους «βενζινάδες» του Δροσερού και θέτει επιτακτικά την ανάγκη να υπάρξει μια πρόνοια επιτέλους γι’ αυτά τα παιδιά που ζουν κάτω από άθλιες συνθήκες. Την ίδια στιγμή ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, το μεταναστευτικό, κάνει την εμφάνισή του και στην περιοχή μας με 1.587 πρόσφυγες–μετανάστες να έχουν περάσει από τον Έβρο σε τρεις μήνες.

Ο Σεπτέμβριος έχει και δύο αυτοκτονίες. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει 78χρονος στο Τύμπανο. Αυτοπυροβολήθηκε με κυνηγετική καραμπίνα στην αυλή του σπιτιού του, ενώ και έκοψε το ‘’νήμα’’ της ζωής του και ένας 46χρονος. Την ίδια στιγμή μεγάλη επιτυχία σημειώνει η Αστυνομία Ξάνθης ανακαλύπτοντας 2.500 δενδρύλλια χασίς στο Πετροχώρι μέσα σε τάφρο του βιολογικού, εγκαταλελειμμένου εργοστασίου και συλλαμβάνοντας τον δράστη.

Ανοίγει για πρώτη φορά η συζήτηση για το νέο Χωροταξικό της Περιφέρειας με την κατάθεση προτάσεων από τους δήμους. Οι εκλογές διεξάγονται και η κάλπη της Ξάνθης βγάζει παντοκρατορία του ΣΥΡΙΖΑ που καταλαμβάνει και τις 3 έδρες του νομού και «ψυχρολουσία» στην ΝΔ με την απώλεια της έδρας του Αλ. Κοντού. Η μειονοτική ψήφος και η αποχή είναι οι ρυθμιστές του εκλογικού αποτελέσματος. Τρίτο κόμμα η Χ.Α. Παταγώδης αποτυχία για ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι. Η οζώδης δερματίτιδα κάνει την εμφάνισή της και στην Ξάνθη με πρώτο κρούσμα στην Κεσσάνη, ενώ στα κάγκελα βρίσκονται ακόμη οι φροντιστές με το 23% στα δίδακτρα, που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

Οκτώβριος

Ο μήνας ξεκινά με πυρκαγιά σε σπίτι στην Μάνταινα χωρίς ευτυχώς θύματα. Στα δημοτικά δρώμενα σημειώνονται αλλαγές, και συγκεκριμένα η δημοτική παράταξη «Κοινωνία Δημοτών», μείζων αντιπολίτευση στον δήμο Ξάνθης, γυρίζει σελίδα με την παραίτηση του ιδρυτή της Χρ. Πούλιου μετά από 10 χρόνια και τρεις εκλογικές αναμετρήσεις. Παραιτούνται επίσης οι: Καλογερής – Χουσεΐνογλου, ενώ θέσεις παίρνουν στα έδρανα οι: Φανουράκης – Βασιλούδης – Μυλωνάς. Στο μεταξύ, προς δημοπράτηση οδεύει ο κάθετος άξονας Ξάνθης, ενώ ο δήμαρχος Ξάνθης ανακοινώνει τον διαγωνισμό για το έργο στον ΧΥΤΑ Ξάνθης, θέτοντας τέλος στον κύκλο της αντιπαράθεσης με τον δήμο Τοπείρου, ένα θέμα για το οποίο χύθηκε πολύ μελάνη. Την ίδια στιγμή τον δήμο Τοπείρου σαρώνει ανεμοστρόβιλος που «σήκωσε» στέγες σε χωριά, αλλά και τα… νοικοκυριά της Ξάνθης που έχουν 6.000 «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια! Ο δήμαρχος Ξάνθης τολμά ρήξεις και ανατροπές στον δήμο, αλλάζοντας τέσσερεις από τους έξι αντιδημάρχους του, μεταξύ των οποίων και τον Μ. Τσέπελη μετά από 25 χρόνια στην διοίκηση του δήμου. Ένα σημαντικό έργο παραδίδεται στους Ξανθιώτες. Πρόκειται για τον χώρο Αναψυχής του Λιμνίου. Ένα θεματικό πάρκο με πρωτότυπα παιχνίδια και διακοσμητικά. Επίσης, ενόψει ασφυκτικών προθεσμιών, ολοκληρώνεται το έργο που συνδέει την Παλιά Πόλη με τον οικισμό Σαμακώβ. Τον δήμο Αβδήρων απασχολεί το κάμπινγκ Μυρωδάτου και στις αρχές του 2016 αποφασίζεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον πλειοδότη ανάδοχο, υπόθεση που τελικά δεν ευοδώθηκε. Την Ξάνθη επισκέπτεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ανακηρύσσεται Επίτιμος Δημότης της Ξάνθης από τον Δήμαρχο.

Νοέμβριος

Μήνας συλλαλητηρίων και διαμαρτυριών ο Νοέμβριος. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά στον… κυβερνητικό εαυτό του συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στα μέτρα. Στον χορό των κινητοποιήσεων και αγρότες-κτηνοτρόφοι με κεντρική διαδήλωση στην Αθήνα, Ξανθιώτικη συμμετοχή και επεισόδια. Οι πανταχού παρόντες Πόντιοι εξοργίζονται με τις δηλώσεις Φίλη σχετικά με τη γενοκτονία. Οι Πόντιοι της Ξάνθης εξορμούν για πορεία στη Θεσσαλονίκη.

Μήνας εκλογών και μεγάλου φιάσκου για τη Νέα Δημοκρατία. Την Ξάνθη επισκέφθηκαν όλοι οι υποψήφιοι, μίλησαν με φίλους και υποστηρικτές. Εν τω μεταξύ επιμένουν στην επαναλειτουργία του εργοστασίου της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Ξάνθης οι τοπικοί βουλευτές και κάνουν ερώτηση στη Βουλή.

Τον ίδιο μήνα ξεκινά η διαβούλευση για την Κυκλοφοριακή Μελέτη της Ξάνθης, μετά από μακρά πορεία σχεδιασμών και συντονισμών.

Ισχυρός ανεμοστρόβιλος πλήττει το Κατράμιο σηκώνοντας στέγες, σπάζοντας δέντρα, και προκαλώντας μεγάλες καταστροφές σε σπίτια και στο δίκτυο της ΔΕΗ βυθίζοντας τέσσερις οικισμούς στο σκοτάδι!

Αναμφίβολα η μεγαλύτερη στιγμή του μήνα η ασημένια διάκριση των μαθητών του 1ου ΓΕΛ στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής στο Κατάρ, αφού προηγήθηκε η πανελλαδική διάκριση. Περηφάνια και συγκίνηση σε όλη την Ξάνθη, εκδηλώσεις υποδοχής στην πλατεία. Άκουσε κριτική ο Δήμαρχος για τον τρόπο που αντιμετώπισε το όλο εγχείρημα των μαθητών και πριν και μετά την διάκριση.

Δεκέμβριος

O τελευταίος μήνας του χρόνου ξεκινά με την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου αναφορικά με την κατάργηση του 12% που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης κατά τη συνάντησή του με τους φορείς της Θράκης. Το Επιμελητήριο Ξάνθης διοργανώνει συσκέψεις και ενημερώνει τα μέλη του προτείνοντας να διεκδικήσουν με νομικά μέσα την παραγραφή των οφειλών από το 2010. Στις αρχές του μήνα επίσης αποκαλύπτεται οικογενειακή επιχείρηση αρχαιοκαπηλίας πατέρα και γιου να κρύβουν αρχαία νομίσματα των Αβδήρων στον στάβλο τους. Ο μήνας προχωρά δυναμικά με «μαχαιρώματα» στο Δροσερό! 18χρονος μαχαίρωσε τον 17χρονο φίλο του μετά από καυγά, ενώ ένας μαθητής παρ’ ολίγο να φάει σάντουιτς με… βελόνα! Οι γονείς του κατέθεσαν μήνυση. Ο Στ. Θεοδωράκης του Ποταμιού έρχεται στην Ξάνθη και έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη. Η Αστυνομία Ξάνθης καταδιώκει 6 διακινητές μεταναστών από Συρία και Ιράκ σε Σέλερο και Πηγάδια και συλλαμβάνει τους πέντε εξ αυτών. Το Κακουργιοδικείο Κομοτηνής ρίχνει «βαρύ πέλεκυ» με δις ισόβια σε 30χρονο από το Δροσερό για το ειδεχθές έγκλημα εις βάρος 48χρονου φύλακα σε μάντρα υλικών. Το Χωροταξικό της ΑΜ-Θ εγκρίνεται από το Περιφερειακό συμβούλιο και η Ξάνθη «παίζει» σε τρεις… πόλους στο Σχέδιο που κατατίθεται στο υπουργείο. Δασοφύλακας συλλαμβάνει φύλακα του Αλιευτικού Συνεταιρισμού να οπλοφορεί στην Βιστονίδα και αναδεικνύεται το πρόβλημα που έχουν οι ψαράδες με τους κορμοράνους, που τους θεωρούν μάστιγα για τα αλιεύματά τους. Εστία μόλυνσης η λαϊκή αγορά στο Πόρτο Λάγος με καταγγελίες από τους κατοίκους του χωριού για απαράδεκτη κατάσταση μετά από κάθε Κυριακάτικο Παζάρι. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και η φωταγώγηση του δέντρου της πλατείας, καθώς και η εκδήλωση που οργανώθηκε, άναψε τα «λαμπάκια» σε πολλούς δημότες για τα έξοδα που έγιναν, όμως στο Κέντρο Πολισμού του δήμου Ξάνθης τηρήθηκε… σιγή ιχθύος!

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…