Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αυξάνεται αναδρομικά η προκαταβολή φόρου, δεν κατατίθενται όμως οι επιστροφές φόρου

Αυξάνεται αναδρομικά η προκαταβολή φόρου, δεν κατατίθενται όμως οι επιστροφές φόρου

0
mpatzakidou

Επιστολή των λογιστών Ξάνθης προς τον αναπλ. Υπουργό Οικονομικών και την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων

Ζητούν τον αυτονόητο συμψηφισμό οφειλών και οφειλομένων μέσω του συστήματος taxis και όχι από τις ΔΟΥ και τους λογιστές

Οι πολλαπλές και συνεχόμενες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς της χώρας έχουν προκαλέσει προβλήματα όχι μόνο στους φορολογούμενους που τα επιβαρύνονται, αλλά και στους φοροτεχνικούς που διαχειρίζονται τα οικονομικά των πελατών τους. Ο τομέας που συνήθως πλήττεται βάναυσα είναι αυτός του επιχειρείν, με αυξήσεις σε φορολόγηση και τελευταία με αύξηση της προκαταβολής φόρου. Η Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελεύθερων Επαγγελματιών Ξάνθης, αφουγκραζόμενη την αγωνία του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και βιώνοντας καθημερινά τα προβλήματα που προκύπτουν από τις επιλογές του πολιτικού προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών, απέστειλε επιστολή προς τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, κοινοποιώντας την προς τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ιωάννη Μπάκα και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών. Στην επιστολή αναφέρεται ότι παρά την αύξηση με αναδρομική ισχύ της προκαταβολής φόρου από 80% σε 100%, δεν έχει ληφθεί μέριμνα για τον συμψηφισμό των πιστωτικών υπολοίπων, των ποσών δηλαδή που έχουν να λαμβάνουν ως επιστροφή φόρου πολλές επιχειρήσεις.

Το κείμενο της επιστολής της Ένωσης Φοροτεχνικών Ξάνθης

«Mε τον νόμο 4336/2015 αυξήθηκε αναδρομικά η προκαταβολή φόρου από 80% σε 100%, για τα κέρδη των νομικών προσώπων που αφορούν φορολογικά έτη τα οποία εκκινούν από την 1.1.2014 και μετά (σχετική απόφαση ΠΟΛ.1217/24.9.2015). Ήδη στο taxis αναρτήθηκαν οι οφειλές από την επιπλέον προκαταβολή φόρου, ωστόσο έχει παρατηρηθεί το εξής παράδοξο: Κατά την αρχική υποβολή των δηλώσεων Ν, φορολογικού έτους 2014, προέκυψε πιστωτικό υπόλοιπο σε πληθώρα νομικών προσώπων και ενώ κατά τη νέα εκκαθάριση, λόγω της αύξησης της προκαταβολής, θα έπρεπε άμεσα η διοίκηση να συμψηφίσει τα ποσά των πιστωτικών υπολοίπων, αυτό δεν έγινε και στο taxis εμφανίζει την επιπλέον προκαταβολή στα στοιχεία οφειλών. Το γεγονός αυτό δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα για άλλη μια φορά στις Δ.Ο.Υ και κατ’ επέκταση στους φορολογούμενους και στους λογιστές τους».

Προτείνουν το αυτονόητο, τον αυτόματο συμψηφισμό μέσω του taxis

«Επειδή δεν είναι δυνατόν να πληρώσουν τα νομικά πρόσωπα το πρόσθετο ποσό ενώ έχουν να λαμβάνουν από την υποβολή της δήλωσης Ν του φορολογικού έτους 2014, επειδή υφίστανται ρυθμίσεις που ενδεχομένως να ακυρωθούν αν δεν συμψηφιστεί άμεσα το ποσό, επειδή θα χαθούν αμέτρητες εργατοώρες από τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ και τους λογιστές-φοροτεχνικούς για συμψηφισμούς, που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα από το ίδιο το σύστημα του taxis, παρακαλούμε όπως μεριμνήσετε ώστε να γίνουν άμεσα οι συμψηφισμοί, χωρίς τη συνδρομή των υπαλλήλων των Δ.Ο.Υ ή των εκπροσώπων των νομικών προσώπων ή των λογιστών-φοροτεχνικών, όπως άλλωστε έγινε και με τα φυσικά πρόσωπα – αγρότες».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Φορολογικές δηλώσεις 2024: Άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή τους

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι φορολογούμενοι – Οι νέες προθεσμίες Την αυλαία για την υποβολή τ…