Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Κλείνουν το τμήμα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης

Κλείνουν το τμήμα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης

0
epal-diamartiria

Διαμαρτυρίες γονέων, μαθητών και καθηγητών προς την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Με την πρόφαση της εξοικονόμησης πόρων δεν εγκρίθηκε η λειτουργία του, ενώ οι καθηγητές διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση

Στο πλαίσιο των πανελλαδικών περικοπών στο τομέα της Παιδείας, και ειδικότερα στην κατάργηση ολιγομελών τμημάτων, «κουρεύτηκαν» ειδικότητες σε ΕΠΑΛ, μαθήματα επιλογής σε ΓΕΛ και μαθήματα ξένης γλώσσας σε Γυμνάσια. Ακολουθώντας τις οδηγίες του υπουργείου Παιδείας και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης, Παναγιώτης Κεραμάρης, δεν ενέκρινε πριν λίγες μέρες δεκάδες ολιγομελή τμήματα Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων και ΕΠΑΛ της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. Υπολογίζεται ότι στο σύνολο της Περιφέρειας τα «κομμένα» ολιγομελή τμήματα αγγίζουν τα 50, ενώ μόνο στα επαγγελματικά λύκεια έχουν «κοπεί» 18 από τα 122 τμήματα ειδικοτήτων. Ανάμεσα σε αυτά και το τμήμα Γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Ξάνθης.

Αντιδράσεις από μαθητές, γονείς και καθηγητές

Έντονες οι διαμαρτυρίες του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου ΕΠΑΛ, των μαθητών του, αλλά και των καθηγητών για το γεγονός ότι «κλείνει» η ειδικότητα Γεωπονίας του σχολείου, για λόγους εξοικονόμησης πόρων, με αφορμή και το γεγονός ότι το τμήμα δεν πληροί τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών, καθώς φοιτούν σ’ αυτό 11 παιδιά. Γονείς, μαθητές, αλλά και καθηγητές του σχολείου με την συμπαράσταση και την παρουσία της ΕΛΜΕ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Επισκέφθηκαν κατ’ αρχάς το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, Κώστα Ζαγναφέρη, ο οποίος απουσιάζει στην Λευκάδα για την συγκέντρωση της Ένωσης Περιφερειαρχών. Εν συνεχεία συνάντησαν τον αναπληρωτή προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Κώστα Τσεντικόπουλο, στον οποίο επέδωσαν επιστολή διαμαρτυρίας υπογραμμένη από τους μαθητές του τμήματος. Την ίδια επιστολή επέδωσαν στον Αντιδήμαρχο Σταυρούπολης, Κυριάκο Παπαδόπουλο, λόγω απουσίας του Δημάρχου Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλου.

Θεωρούν υπεύθυνο για την απόφαση τον Περιφερειακό Διευθυντή, Παν. Κεραμάρη

Κατά την συζήτηση με τον κ. Τσεντικόπουλο μαθητές και καθηγητές εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους, με τον αναπληρωτή Προϊστάμενο της Δευτεροβάθμιας να δηλώνει ότι κατανοεί τις αντιδράσεις τους, εξηγώντας παράλληλα ότι το θέμα της απόφασης αφορά τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, Παναγιώτη Κεραμάρη. Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, κα Τοπαλίδου, τόνισε ότι η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη ούτε την χρονική στιγμή, καθώς η σχολική χρονιά έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες, ούτε και την επιλογή των μαθητών για το συγκεκριμένο μάθημα, η οποία δεν είναι τυχαία. Μετά από προτροπή και του κ. Τσεντικόπουλου, μαθητές και γονείς προσανατολίζονται στο να μεταβούν στην Κομοτηνή, πιθανότατα την Δευτέρα, και να συναντήσουν τον κ. Κεραμάρη.

Δεν εξετάστηκε αν υπάρχει κόστος και πραγματική ανάγκη διακοπής του τμήματος

Το «Ε» επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ξάνθης, ο οποίος παραβρέθηκε και συνόδευσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών, δηλώνοντας ότι στηρίζει το δίκαιο αίτημά τους για συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος. Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Η απόφαση αφορά την εφαρμογή των εντολών του υπουργείο, χωρίς όμως να εξεταστεί χωριστά η κάθε περίπτωση. Δεν υπάρχει δημοσιονομικό κόστος για την λειτουργία του τμήματος Γεωπονίας, ούτε ανάγκη προσλήψεων, οπότε δεν ευσταθεί η αιτιολογία των περικοπών για εξοικονόμηση πόρων». Το ίδιο υποστήριξε και ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ, Αθανάσιος Τερζόγλου, ο οποίος δήλωσε ότι το θέμα μπορεί να επιλυθεί εσωτερικά με την τοποθέτηση ενός αντί δύο καθηγητών στα εργαστήρια και να καλυφθούν οι απαιτούμενες ώρες. «Κακώς προχώρησε η Περιφερειακή Διεύθυνση σ’ αυτή την απόφαση, αφού το τμήμα προσανατολισμού Γεωπονίας της Ξάνθης καλύπτει μια μεγάλη περιοχή. Δεν υπάρχει αντίστοιχο ούτε στην Κομοτηνή, ούτε στην Χρυσούπολη όπου επιχειρήθηκε, παρά μόνο στην Ελευθερούπολη. Αν δεν λειτουργήσει φέτος, θα οδηγήσει στο να μην το δηλώσουν οι μαθητές και για το επόμενο έτος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τερζόγλου στο «Ε».

Μια απόφαση σε άσχημη χρονική στιγμή, αφήνει τους μαθητές μετέωρους

Στην χειρόγραφη επιστολή που επέδωσε ο Αντιπρόεδρος του τμήματος, Ραφαήλ Αντωνίου, υπογεγραμμένη από όλους τους μαθητές, αναφέρεται ότι οι μαθητές που επέλεξαν την ειδικότητα αυτή, το έπραξαν συνειδητά και δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να αλλάξουν υποχρεωτικά ειδικότητα για να μην χάσουν την χρονιά. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην επιστολή: «Έντεκα ώρες μαθημάτων προσανατολισμού την εβδομάδα δεν μπορούν να αναπληρωθούν την επόμενη χρονιά. Επιπλέον, για την φετινή χρονιά δεν μπορούν να αναπληρωθούν ούτε τα μαθήματα της ειδικότητας, που καλούμαστε τώρα να ακολουθήσουμε, διότι οι άλλες ειδικότητες έχουν προχωρήσει στην ύλη και έχουν καλύψει το 1/3 περίπου της διδακτέας». Στην επιστολή ακόμη αναφέρουν ότι μετά από συζήτηση που είχαν μεταξύ τους οι μαθητές, κατέληξαν ότι αν αναγκαστούν να αλλάξουν αυτή την στιγμή ειδικότητα, θα παραμείνουν σ’ αυτή και την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να μην λειτουργήσει ούτε η ομάδα προσανατολισμού, ούτε και ο τομέας τις επόμενες χρονιές. Στην συζήτηση αυτή οι μαθητές ανέφεραν πως ο λόγος για τον οποίο συνέχισαν το Λύκειο, και μάλιστα το Επαγγελματικό, ήταν η ύπαρξη της ειδικότητας της Γεωπονίας, αφού οι περισσότεροι προέρχονται από αγροτικές οικογένειες και επιθυμούν να ασχοληθούν με τον κλάδο αυτό στο μέλλον. Κλείνουν την επιστολή τους με ένα ερώτημα απόγνωσης: «Γιατί κλείνετε την ομάδα προσανατολισμού τώρα, τρεις μήνες μετά την έναρξη του σχολικού έτους, γκρεμίζοντας τον κόσμο μας και τα όνειρά μας;».

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ
chdiafonidis@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Γιάννης Μάγγος: «Απαιτούμε δικαίωση για τον θανάσιμο ξυλοδαρμό του γιου μας»

Ο πατέρας του Βασίλη Μάγγου μιλά στο «Ε» για τον χαμό του, την ατιμωρησία των υπεύθυνων κα…