Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Πετρέλαιο θέρμανσης 2015: Πόσο θα πληρώσουμε;

Πετρέλαιο θέρμανσης 2015: Πόσο θα πληρώσουμε;

0
petrelaio thermansis -empros

Στο ‘’μισό’’ αναμένεται φέτος η τιμή, στο ‘’μισό’’ όμως και το επίδομα θέρμανσης – Αγώνας δρόμου για αλλαγή της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης

Συμβουλές προς τους καταναλωτές από τον πρόεδρο του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, Γιάννη Σιούτα

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, αφού αναμένεται να επιστρέψει σε τιμές του 2010, εξαιτίας της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου. Επίσημα εκτιμάται πως η μέση τιμή του θα διαμορφωθεί γύρω στα 0,80 ευρώ το λίτρο έναντι 1,05 ευρώ το λίτρο, που είχε κάνει ‘’πρεμιέρα’’ τον Οκτώβριο του 2014. Τα τελευταία χρόνια η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έφτασε ακόμη και το 1,20 ευρώ/λίτρο, οδηγώντας πολλούς καταναλωτές να διακόψουν την παραδοσιακή κεντρική θέρμανση σε οικοδομές και μονοκατοικίες και να οδηγηθούν σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Με βάση λοιπόν την τρέχουσα εικόνα των διεθνών τιμών (στα 46-48 δολάρια τις τελευταίες ημέρες), η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης υπολογίζεται να ξεκινήσει χαμηλότερα κατά 20% από πέρυσι. Ο πρόεδρος του Σωματείου Βενζινοπωλών Ξάνθης, Γιάννης Σιούτας, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, αφού με την τιμή του πετρελαίου κίνησης στο 1,05 ευρώ/λίτρο, το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να κυμανθεί, όπως μας είπε, στο 0,75 ευρώ/λίτρο. Τόνισε, όμως, ότι η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει τις επόμενες μέρες, με την επίσημη έναρξη διάθεσης πετρελαίου στις 15 Οκτωβρίου. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει και μείωση, σημαντική και αυτή, στην τιμή του φυσικού αερίου, που διαμορφώνεται κάτω από τα 60 λεπτά του ευρώ/λίτρο, μειωμένη σε σχέση με πέρυσι κατά 15%. Έτσι, στην μάχη αερίου-πετρελαίου, το φυσικό αέριο παραμένει φθηνότερη λύση, καθώς και με τα φετινά δεδομένα οι τιμές του θα διαμορφωθούν χαμηλότερα από αυτές του πετρελαίου.

Επαναφορά του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.), ζητά με επιστολή της, προς το Υπουργείο Οικονομικών, την άμεση επαναφορά του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα επίπεδα του Μαρτίου 2011 στα 60 ευρώ το χιλιόλιτρο, από τα 230 ευρώ που ισχύει σήμερα, για να ανακουφίσει την συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Στην επιστολή τονίζεται ότι: «Η ενέργεια αποτελεί κοινωνικό αγαθό πρώτης ανάγκης και είναι απαραίτητο για την θέρμανση, τον φωτισμό, την συντήρηση και το μαγείρεμα των τροφίμων, την τροφοδοσία με ζεστό νερό και την εκτέλεση οικιακών εργασιών. Η πρόσβαση και η χρήση ενέργειας καθορίζουν, ως εκ τούτου, την δυνατότητα των πολιτών να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση». Η Π.Ο.Π.Ε.Κ. συνεχίζει λέγοντας ότι, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.). Χαρακτηρίζεται επίσης «απαράδεκτο και αναποτελεσματικό» το μέτρο της εξίσωσης των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου, κάτι που οδήγησε, όπως αναφέρεται στην επιστολή, τα νοικοκυριά στις πιο κρύες περιοχές της χώρας να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης. Το μέτρο της εξίσωσης του φόρου αποδεδειγμένα, πλέον, έφερε απώλεια δημοσίων εσόδων, δημιουργώντας ένα ευρύ κοινωνικό πρόβλημα με το ζήτημα της θέρμανσης, προκαλώντας ταυτόχρονα οικολογική καταστροφή από την ατμοσφαιρική μόλυνση και την λαθροϋλοτομία.

Γ. Σιούτας: «Η Ο.Β.Ε. ήταν εξαρχής κάθετη στην μη εφαρμογή της εξίσωσης»

Σχολιάζοντας την επιστολή της Π.Ο.Π.Ε.Κ. ο κ. Σιούτας, που τυγχάνει μέλος της Ο.Β.Ε. (Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος) εκπροσωπώντας το Σωματείο Ξάνθης, τόνισε ότι η Ο.Β.Ε. ήταν εξαρχής κάθετη στο θέμα της εξίσωσης. «Δεν υπάρχει λογική στην εξίσωση του φόρου σε πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Απλά τα περισσότερα μέλη της Π.Ο.Π.Ε.Κ. προέρχονται από Κρήτη και Ν. Ελλάδα και στήριξαν τότε την απόφαση της κυβέρνησης, μη έχοντας συναίσθηση των συνθηκών που βιώνουμε στην περιοχή μας τον χειμώνα και των αναγκών που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας, για να συμπληρώσει: «Δεν είναι κακό να παραδεχθεί κάποιος ότι έκανε λάθος. Να το παραδεχθούν και να πάρουν το μέτρο πίσω. Αν και λόγω των δεσμεύσεων προς τους δανειστές, είναι μάλλον δύσκολο να γίνει τόσο άμεσα». Ο κ. Σιούτας, επίσης, κατέρριψε την δικαιολογία της πάταξης του λαθρεμπορίου, αφού αυτή επιτυγχάνεται πλέον με το σύστημα εισροών-εκροών, που έχει εγκατασταθεί εκτός από τα πρατήρια και στις εγκαταστάσεις των εμπόρων θέρμανσης, αλλά και σε όλα τα υπόλοιπα στάδια εισαγωγών, εμπορίας, αποθήκευσης, διακίνησης και διάθεσης καυσίμων. «Προσωπικά πλήρωσα 20.000 ευρώ πέρυσι για εγκατάσταση του συστήματος. Να ενταθούν οι έλεγχοι και να αυξηθούν τα πρόστιμα, όχι να επιβαρύνουμε τον κόσμο», δήλωσε ο ίδιος.

Πετρέλαιο θέρμανσης: ‘’τσεκούρι’’ 50% στο επίδομα

Οι προεκλογικές αλλά και μετεκλογικές αναγγελίες της κυβέρνησης διά χειλέων Δημήτρη Μάρδα για κατάργηση του ΕΦΚ έμειναν στο κενό, και εκεί θα παραμείνουν αν δεν ψηφιστούν μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. Εκτός από αυτό, όμως, αναμένεται περικοπή του επιδόματος θέρμανσης σε ποσοστό 50%, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερους περιορισμούς στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στο πλαίσιο της εφαρμογής της μνημονιακής δέσμευσης για μείωση στο μισό του κονδυλίου επιδότησης δικαιούχων πετρελαίου θέρμανσης για το 2016. Ωστόσο, για να καλυφθεί το εν λόγω μνημονιακό προαπαιτούμενο, το υπουργείο Οικονομικών έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δύο σενάρια: Είτε να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια χορήγησης του επιδόματος, που σήμερα ξεκινάει από τις 30.000 ευρώ για τον άγαμο και κλιμακώνεται ακόμη και στις 46.000 ευρώ για την οικογένεια με τα δύο παιδιά, είτε να καταργηθεί πλήρως το επίδομα θέρμανσης, κάτι που θα οδηγήσει στην εξοικονόμηση επιπλέον 120 εκατ. ευρώ πέραν του μνημονιακού στόχου. Αυτά τα χρήματα, έχει προταθεί να αξιοποιηθούν για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης. Αν υλοποιηθεί αυτή η λύση, τότε ένα εκατομμύριο δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα πληρώσουν ακριβότερα το πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ωφελημένοι θα βγουν οι έχοντες τα υψηλότερα εισοδήματα, καθώς γι’ αυτούς το κόστος θα πέσει σε σχέση με πέρυσι και λόγω της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης.

ΧΑΡΗΣ ΔΙΑΦΩΝΙΔΗΣ

chdiafonidis@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…