Σχόλια 05/06/15

0
Ο νέος ΦΠΑ θα πρέπει να λέγεται στο εξής ΠΦΑ (Πρώτη Φορά Αριστερά)….»


Το ΠΑΣΟΚ κυβερνά;
Διαβάστε: Ο Βαρουφάκης στο Οικονομικών, ο Κοτζιάς στο Εξωτερικών, Ο Κουρουμπλής στο Υγείας, η Κατσέλη στην Εθνική, η Παναρίτη στο ΔΝΤ.
Ερώτημα: Ποιος τους επιλέγει; Μήπως ο Γιώργος Παπανδρέου; Διότι τελικά χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν γίνεται όπως δείχνουν οι επιλογές της Αριστερής κυβέρνησης, όπως και με Μνημονιακούς, διότι όλοι οι παραπάνω συμμετείχαν σε Μνημονιακές κυβερνήσεις, για όσους πιθανόν το ξέχασαν.
Αλλά για όλους αυτούς τσιμουδιά, εκτός της Παναρίτη!
«Ε»


Η οδός Καπνεργατών
Δεν κομίζουμε γλαύκα εις Αθήνας όπως έλεγαν οι παλιοί δημοσιογράφοι-σχολιαστές, αλλά η εικόνα της οδού Καπνεργατών, προφανώς και δεν τιμάει τη δημοτική μας αρχή.
Είναι δε απορίας άξιον εάν την εν λόγω οδό περπατούν ή περνούν οι δημοτικοί σύμβουλοι. Και μάλλον θα αγνοούν τα χάλια της διότι εάν γνώριζαν το χάλι της θα φρόντιζαν να την επισκεφθεί το αρμόδιο τμήμα των Τεχνικών Υπηρεσιών για να την διορθώσει τουλάχιστον.
Τουλάχιστον να κλείσουν τα ανοίγματα και να γίνει μια βατή οδός. Τουλάχιστον…
«Ε»


Και τώρα τι;
Αυτό είναι το ερώτημα πλέον που έχουν όλοι οι Έλληνες και ζητούν απάντηση από την κυβέρνηση. Και τώρα τι θα γίνει που ο Τσίπρας απέρριψε το πακέτο μέτρων των δανειστών που του παρουσίασε ο κ. Γιούνγκερ; Ένα πακέτο που όπως λένε υπουργοί είναι πολύ πιο βαρύτερο και επαχθέστερο του mail Χαρδούβελη;
Μάλιστα ο Τσίπρας και οι υπουργοί χαρακτήρισαν ως απαράδεκτο το πακέτο. Γι’ αυτό και οι συζητήσεις συνεχίστηκαν και την Πέμπτη με άγνωστη κατάληξη. Εκείνο όμως που θα πρέπει να μη γίνει στην παρούσα φάση είναι εκλογές. Θα πρέπει να τις αποφύγει με κάθε τρόπο η κυβέρνηση. Διότι εάν τελικά επιλέξει αυτή τη λύση στο πρόβλημα είναι βέβαιο ότι η ελληνική οικονομία θα καταστραφεί και ενταφιαστεί. Και μαζί της και οι χώρα. Οι ώρες είναι κρίσιμες και απαιτούν σοβαρές αποφάσεις, όχι λάθη και εγωισμούς.
«Ε»


Μέγα λάθος
Το να προχωρήσει η κυβέρνηση σε εκλογές είναι μέγα λάθος. Δεν λαμβάνονται υπόψη αυτές οι … λεπτομέρειες στα ευρωπαϊκά λόμπι των δανειστών. Το είπε και ο «γερά-γερά» Ντάισελμπλουμ: «Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από τους Έλληνες θα πρέπει να είναι τόσο σταθερά, όπως είχαμε συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση». Μα βρε καλό μου, βρε χρυσό μου, αλλάξαμε κυβέρνηση, ο κόσμος θέλει άλλη πολιτική, τίποτα αυτός. Από την άλλη, έχουμε τον Αλέξη, ο οποίος λέει ότι «η Ευρώπη πρέπει να προσχωρήσει στον ρεαλισμό»; Εκείνος όμως μία βόλτα από το ρεαλισμό δεν έκανε προεκλογικά και τώρα ορίστε.
Με δυο λόγια… μπρος γκρεμός, πίσω ρέμα, δεξιά εκλογές, αριστερά ρεαλισμός και γυρω-γύρω ευρώ και δραχμή να αντιμάχονται… Καλά κουράγια.
Κ.Η.


Ανθρωπιστική κρίση
Ξεπέρασαν τις 300.000 οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων εξέπνευσε το Σάββατο και με την ολοκλήρωση της παράτασης που είχε δοθεί.
Ο αριθμός των αιτήσεων έφτασε τις 300.226, οι οποίες αντιστοιχούν σε 633.312 άτομα. Πιο συγκεκριμένα, 140.366 αιτήσεις αφορούν την επανασύνδεση ρεύματος και την παροχή δωρεάν ηλεκτρικής ενέργειας, 90.015 το επίδομα ενοικίου και 293.786 την επιδότηση σίτισης.
Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τόνισε «το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα μας, αφού αυτά τα νούμερα αφορούν μόνο την ακραία φτώχεια».
«Στη συνέχεια του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί η αξιολόγηση και η διασταύρωση των στοιχείων όσων έχουν υποβάλει τις αιτήσεις και αφού προκύψουν οι κατάλογοι των ωφελούμενων θα αρχίσει και υλοποίηση των παροχών» πρόσθεσε.


Κάποιος να μας σώσει από τους διαπραγματευτές!
Η ιστορία επαναλαμβάνεται ξανά και ξανά. Ο σοφός λαός ψηφίζει όποιον του υπόσχεται ότι θα μπορεί να δανείζεται χωρίς δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, στη συνέχεια έχουμε μία «σκληρή» διαπραγμάτευση για την επίτευξη του ανέφικτου στόχου. Τελικά έρχεται ο συμβιβασμός που μας βρίσκει πάντα σε χειρότερη θέση από πριν και πληρώνουμε ακριβά το μάρμαρο.
Εν αρχή ην o Eυάγγελος Βενιζέλος ο οποίος ανέλαβε τη διαπραγμάτευση ως υπουργός Οικονομικών (ο Γιώργος δεν μπήκε στον κόπο καν να διαπραγματευτεί), αφού ο ΓΑΠ υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο. Υπερεκτίμησε όμως τις ικανότητές του και σύντομα διαπίστωσε ότι δεν αρκεί η διαλεκτική του δεινότητα για να πείσει τους δανειστές. Έδιωξε κακήν κακώς την τρόικα για να την επαναφέρει πολύ σύντομα παρακαλώντας και με τίμημα το χαράτσι στα ακίνητα που επιβλήθηκε τότε. Πληρώσαμε πολύ σκληρά λοιπόν την διαπραγμάτευση του Ευάγγελου.
Στη συνέχεια ήρθε ο αντιμνημονιακός Σαμαράς με σύνθημα την «επαναδιαπραγμάτευση» και τα Ζάππεια 1, 2 και 3, στο πρόγραμμά του. Σύντομα όμως ο Αντώνης Σαμαράς οδηγήθηκε στο mea culpa ενώπιον της κυρίας Μέρκελ και στο δεύτερο μνημόνιο με νέα επώδυνα μέτρα.
Και φτάσαμε στη διαπραγμάτευση της αριστεράς, που υπόσχονταν να χορεύει με νταούλια τις αγορές αλλά μετά από τέσσερις μήνες παλληκαρισμών και καινοτομιών η χώρα οδηγήθηκε πίσω στην ύφεση, με άδεια ταμεία, σε εσωτερική παύση πληρωμών και στο χείλος της χρεοκοπίας. Και τώρα για να βγούμε από το αδιέξοδο θα πρέπει να πάρουμε τρισχειρότερα μέτρα. ΦΠΑ 23% στο ηλεκτρικό, 11% στα φάρμακα, νέες μειώσεις συντάξεων, άλλα 5 δις μέτρων.
Και όλοι αναρωτιόμαστε; Γιατί οι άλλοι λαοί που δεν διαπραγματεύτηκαν τόσο σκληρά όπως εμείς και τήρησαν από την αρχή τις υποδείξεις των ειδικών, βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα από μας και βγαίνουν ένας ένας από την κρίση;
-Έλεος, σταματήστε να διαπραγματεύεστε! Μην μας σώσετε άλλο!


Το καλό, το κακό, το άσχημο και το φρικτό σενάριο…
Τα τέσσερα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα, μετά και τη συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ στις Βρυξέλλες, καταγράφει ο γνωστός δημοσιογράφος και οικονομικός αναλυτής του Reuters, Ούγκο Ντίξον. Ο Ντίξον παραθέτει τα τέσσερα πιθανότερα ενδεχόμενα, χαρακτηρίζοντάς τα ως το «καλό», το «φτωχό», το «κακό» και το «φρικτό».
Το καλό σενάριο, είναι ο Αλέξης Τσίπρας να συμφωνήσει με τους δανειστές, να μην μπορεί, όμως, να «πουλήσει» τη συμφωνία στους σκληρούς του κόμματός του, να προκαλέσει εκλογές και να κερδίσει.
Το δεύτερο «φτωχό» σενάριο θέλει τον Τσίπρα να συμφωνεί με τους πιστωτές, να κρατάει τις σκληρές γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, να αποτυγχάνει να εφαρμόσει επαρκώς τα όσα συμφωνήθηκαν και την κρίση να επιστρέφει σε λίγους μήνες.
Στο άσχημο σενάριο δεν υπάρχει συμφωνία, υπάρχει χρεοκοπία και επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων μετά την οποία ο Τσίπρας παραδίδει την διακυβέρνηση σε κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.
Το φρικτό σενάριο θέλει, τέλος, τον πρωθυπουργό να μην επιτυγχάνει συμφωνία, να υπάρχει χρεοκοπία, να διατηρεί, όμως, την εξουσία (ίσως μετά από νέες εκλογές) και να συνεχίζει τη σύγκρουση.
Στη δική μας δραματική –και όχι γουέστερν- ταινία, εκτός από την καλή, την κακή και την άσχημη, υπάρχει και η φρικτή εκδοχή. Βρισκόμαστε τώρα στο σημείο που όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά…


Οι σημαίες υποστέλλονται σταδιακά
Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν να συγκληθεί άμεσα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ώστε να ενημερωθούν για την πορεία της διαπραγμάτευσης και την υπό διαμόρφωση συμφωνία. Κάποια βασικά σημεία της πρότασης, τόσο της κυβέρνησης, όσο και των εταίρων, έγιναν γνωστά, αλλά κανείς δεν είχε πλήρη εικόνα του τι περιλάμβανε η ‘’δική’’ μας πρόταση των 47 σελίδων. Όχι ότι είχαμε πλήρη εικόνα στο παρελθόν, αλλά όταν μιλάς συνεχώς για νωπή λαϊκή εντολή και ζητάς την στήριξη του λαού, θα πρέπει να παρέχεις και μια πρόσβαση στην πρόταση που καταθέτεις (κάτι πολύ εύκολα στις μέρες μας). Εκτός και αν θες λευκή επιταγή και τυφλή στήριξη. Ισχυρίστηκαν μέλη της κυβέρνησης ότι υπάρχουν διαρροές από το Μαξίμου, γι’ αυτό δεν γίνεται πλήρης ενημέρωση ακόμη και των βουλευτών. Ίσως βέβαια ο κ. Τσίπρας να φοβόταν τις αντιδράσεις που άρχισαν μετά τις πρώτες συγκρίσεις των δύο προτάσεων. Όπως αυτή του υπουργού Εσωτερικών κ. Βούτση, που χαρακτήρισε λιγότερο επώδυνο το mail Χαρδούβελη από το σχέδιο των πιστωτών. Μετά τον ΕΝΦΙΑ και τον κατώτατο μισθό, κατέβηκε ακόμη μία σημαία του προεκλογικού αγώνα του ΣΥΡΙΖΑ. Και φαίνονται τραγικά τα λόγια του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλη τον Φεβρουάριο: «Αν δεν είχαμε κυβέρνηση με κορμό του ΣΥΡΙΖΑ, τώρα θα εφαρμοζόταν το mail Χαρδούβελη».
Χ.Δ.


Τα κακά νέα ή τα χειρότερα;
Το σχέδιο συμφωνίας των εταίρων – δανειστών περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα, αλλά και κάποιες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις. Λείπει βέβαια η δέσμευση για την μείωση του χρέους, που ίσως έρθει το φθινόπωρο με το νέο πακέτο. Με την οικονομία να έχει φτάσει σε οριακό σημείο και την αγορά να μην αντέχει άλλο, μάλλον έφτασε η ώρα να εξηγήσει ο κ. Τσίπρας πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα. Είπε πολλά ο ΣΥΡΙΖΑ ως Αντιπολίτευση, όντως, αλλά μια ηγεσία δεν κρίνεται από τις υπερβολές που θα διατυπώσει ως αντιπολίτευση, ούτε και από τις ασυνέπειες (για να μην πούμε κάτι άλλο) ακόμη που θα εκστομίσει ως κυβέρνηση. Κρίνεται κυρίως για το αν θα επιμείνει στο λάθος που βλέπει πλέον δια γυμνού οφθαλμού. Ο κ. Τσίπρας σήμερα φαίνεται να βρίσκεται στο δίλημμα της επιλογής μεταξύ του καταστροφικού και του δυσάρεστου. Το δίλημμα βέβαια ήταν εκεί από την πρώτη μέρα που ανέλαβε την διακυβέρνηση, αλλά η αναβλητικότητα στην λήψη μιας γενναίας απόφασης έκανε την επιλογή ακόμη πιο δύσκολη και δυσάρεστη. Ακόμη και το ‘’καταστροφικό’’ θα αποβεί πολύ πιο έντονο, αφού έχουμε εξαντλήσει όλα τα αποθεματικά για μια πραγματική ανθρωπιστική κρίση. Η απραξία πέντε ολόκληρων μηνών με δήθεν διαπραγμάτευση και κόκκινες γραμμές, ‘’επιτρέπει’’ στους δανειστές να επιβάλουν επιπλέον μέτρα. Ας προσέχαμε.
Χ.Δ.


Λύση στον κόμβο… εδώ και τώρα
Λύση στην επικινδυνότητα του κόμβου δυτικής εισόδου της πόλης ψάχνει να βρει ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Ζαγναφέρης καθώς προβληματίστηκε και ανησύχησε από τα πολλά ατυχήματα που έχουν συμβεί στο σημείο αυτό. Όπως γράψαμε γι αυτό τις προάλλες είχε συνάντηση με εκπροσώπους της Εγνατίας η οποία είχε κάνει την μελέτη μέχρι εκείνο το σημείο. Το πρόβλημα επικεντρώθηκε στην αναστροφή που κάνει ο δρόμος που είχε γίνει απ΄ την ΔΕΚΕ( πρώην ΔΕΣΕ). Στο πλαίσιο ανατέθηκε σε κάποιον εμπειρογνώμονα να καταγράψει ακριβώς το πρόβλημα που δημιουργεί η αναστροφή και τι μπορεί να γίνει. Το θέμα θα συζητηθεί εκτενώς σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με πρωτοβουλία του κ. Ζαγναφέρη με συμμετοχή των τεχνικών υπηρεσιών της Π.Ε. Ξάνθης και του δήμου για να βρεθεί η δέουσα λύση.
Μ.Ξ.


Καλό Ιούλη για κατασκήνωση…
Μπήκε ο Ιούνιος τα σχολεία θα κλείσουν στις 14 του μήνα και ενώ όλα θα έπρεπε να είναι έτοιμα στην μοναδική κατασκήνωση του Υπουργείου Παιδείας στο νομό μας, και την πιο παλιά ίσως αφού κατασκευάστηκε το 1958, την κατασκήνωση «Αρχαία Άβδηρα», υπολείπονται πολλά να γίνουν και κυρίως να έρθουν τα λεφτά! Όπως πληροφορηθήκαμε από τον προϊστάμενο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Μάρκου έχει παρατηρηθεί μια καθυστέρηση καθώς μόλις προσφάτως συστάθηκε σε σώμα – μετά τις αλλαγές – η νέα Κεντρική Επιτροπή Κατασκηνώσεων. Τώρα χρειάζεται αυτή να …συνεδριάσει και να κάνει την κατανομή των χρημάτων που είναι 280.000 ευρώ για τις 4 – 5 κατασκηνώσεις του υπουργείου. Στην κατασκήνωση των Αβδήρων αντιστοιχούν 50.000 ευρώ. Επίσης πρέπει να βγει η υπουργική απόφαση για την κατανομή και για την πρόσληψη προσωπικού. Ζήσε Ιούλη δηλαδή για να πας κατασκήνωση! Απ’ την πλευρά της πρωτοβάθμιας έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες όπως: Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των αιτήσεων των παιδιών, έχουν οριστεί οι ομαδάρχες έχει γίνει ο καθαρισμός του χώρου απ τον δήμο και απομένει αναγόμωση των πυροσβεστήρων. Γι αυτό χρειάζονται και τα χρήματα καθώς αυτή την κάνει ειδική εταιρεία και μετά περνά για έλεγχο η Πυροσβεστική.,
Με τους ρυθμούς αυτούς μάλλον τέλος Ιουνίου θ’ αρχίσει η κατασκηνωτική περίοδος.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Σάββατο 27 Απριλίου 2024

Μία απαραίτητη Επιτροπή Υπάρχουν Επιτροπές και Επιτροπές. Ό,τι επιθυμείς θα το βρεις. Άλλε…