Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Πολιτική Επικαιρότητα Η πιο κρίσιμη ώρα είναι τώρα!

Η πιο κρίσιμη ώρα είναι τώρα!

0
kalph ekloges-empros

Σε οριακό σημείο η διαπραγμάτευση: Χ. Ζεϊμπέκ: «Αν μας επιβάλλουν νέο μνημόνιο τη λύση θα την δώσει ο λαός με δημοψήφισμα»

Κοντός: «Εκτιμώ πως οδηγούμαστε σε εκλογές. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση. Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι σκληρότερα μέτρα…»

«Γόρδιος δεσμός» παραμένει 6 μήνες τώρα η διαπραγμάτευση για την επίτευξη νέας συμφωνίας της χώρας μας με τους εταίρους δανειστές,. 6 μήνες τώρα με κομμένη την ανάσα ένας ολόκληρος λαός παρακολουθεί ένα πολιτικό θρίλερ για γερά νεύρα. Μια κυβέρνηση και έναν πρωθυπουργό να ακροβατεί και να προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των απαιτήσεων των δανειστών και τις «κόκκινες γραμμές» που έθεσε ο ίδιος ο ελληνικός λαός εγκρίνοντας το πρόγραμμά της με τη ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου. Όμως το χάσμα φαντάζει αγεφύρωτο και οι δόσεις με πρώτη αυτή τις 6ης Ιουνίου στο ΔΝΤ επικρέμεται σαν λαιμητόμος την ίδια στιγμή που τα ταμιακά αποθέματα έχουν στραγγίξει… Παρακολουθούμε μια απίστευτη πίεση στην κυβέρνηση και αντικρουόμενες δηλώσεις που έχουν βαρύτητα σε επικοινωνιακό επίπεδο απομακρύνοντας το ενδεχόμενο σύγκλισης. Την ίδια στιγμή στην ενδοχώρα η οικονομία βουλιάζει μέσα σε μια παρατεταμένη και ασφυκτική ύφεση και η αβεβαιότητα, η αστάθεια και κυρίως η έλλειψη ρευστότητας συνθλίβουν κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια καταδικάζοντας μια χώρα και ένα λαό σε μια ανακύκλωση μιας μίζερης πραγματικότητας, σε μια περιδίνηση που δεν έχει τελειωμό. Έτσι αποτυπώνεται η υφιστάμενη κατάσταση σε μια οριακή στιγμή που ο κόμπος έφτασε στο χτένι … Μια τελευταία προσπάθεια επιχειρείται τις τελευταίες μέρες από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που πήρε την υπόθεση στα χέρια του καταθέτοντας ένα εθνικό σχέδιο 49 σελίδων. Παρότι ο ίδιος έχει δηλώνει ότι έχουν γίνει πολλές παραχωρήσεις από την κυβέρνηση οι εταίροι μας προφανώς δεν τις βλέπουν και – μέχρι σήμερα τουλάχιστον δείχνουν να έχουν στυλώσει τα πόδια και να εμμένουν στα μνημονικά μέτρα που είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση. Είναι προφανές ότι συγκρούονται δύο διαφορετικές οπτικές, δύο διαφορετικοί κόσμοι, δύο διαφορετικές πολιτικές και στις περιπτώσεις αυτές – συνήθως υπερισχύει το δίκιο του δυνατού… και του δανειστού!

Και στο βάθος δημοψήφισμα βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ

«Αν μας επιβάλλουν νέο μνημόνιο τη λύση θα την δώσει ο λαός με δημοψήφισμα»

Στο σκεπτικό και στην επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και στο πως εκτιμά την κατάσταση και την πορεία της διαπραγμάτευσης αναφέρεται ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ: «Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Επιλέξαμε τον δύσκολο δρόμο και δεν συνεχίσαμε στο δρόμο της κυβέρνησης Σαμαρά- Βενιζέλου. Κάναμε αυτό που δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε προεκλογικά. Πρώτη φορά η χώρα μας διαπραγματεύεται τόσο σκληρά για να ελαφρύνουμε τον λαό από την σκληρή λιτότητα και να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση. Ξέραμε ότι δεν θα ήταν εύκολο. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσπάθησαν και προσπαθούν πολύ για μια έντιμη συμφωνία η οποία όμως θα δίνει και την αναπτυξιακή προοπτική και . Το ζητούμενο για μας δεν είναι να έχουμε πλεόνασμα βάζοντας φόρους και καταδικάζοντας σε φτώχεια τον λαό», επισημαίνει ο κ. Ζεϊμπέκ. Όμως τι θα γίνει αν ναυαγήσει και το τελευταίο στάδιο της διαπραγμάτευσης, είναι το ερώτημα: «Αν μας επιβάλλουν νέο μνημόνιο τότε τη λύση θα την δώσει ο λαός μ’ ένα δημοψήφισμα. Εκλογές δεν έχει νόημα γιατί έχουμε νωπή εντολή. Και φυσικά το δημοψήφισμα έμμεσα θα σημαίνει ευρώ ή δραχμή γιατί εκεί μας εξωθούν. Αυτό θα σημαίνει τελική ρήξη όμως θέλω να πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί… πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική και οι εταίροι μας θα μας δώσουν μια ευκαιρία για ζωή…», καταλήγει ο κ. Ζεϊμπέκ.  

«Εκτιμώ πως οδηγούμαστε σε εκλογές. Αυτό που πέτυχε η κυβέρνηση είναι σκληρότερα μέτρα…».

Διαφορετική είναι η προσέγγιση αλλά και οι πολιτικές εκτιμήσεις του βουλευτή της ΝΔ Ξάνθης κ. Αλέξανδρου Κοντού, ο οποίος βλέπει εκλογές και όχι δημοψήφισμα και ότι η διαπραγμάτευση που επικαλείται η κυβέρνηση οδήγησε σε πιο σκληρά μέτρα: «Εκτιμώ πως οδηγούμαστε σε εκλογές και είμαι βέβαιος ότι η ΝΔ θα τις κερδίσει. Δεν υπήρξε διαπραγμάτευση . Η κυβέρνηση έχασε πολύτιμο χρόνο προκαλώντας μεγάλη ζημιά στην οικονομία της χώρας και αυτό που πέτυχε είναι σκληρότερα μέτρα…». Αναφερόμενος δε στην προσπάθεια αναδιάταξης της ΝΔ που επιχειρείται με τις Συνδιασκέψεις καθώς και στις ζυμώσεις που γίνονται είπε: «Μετά την Συνδιάσκεψη της Ξάνθης έγινε και στην Κρήτη ενώ θα γίνει Εθνική Συνδιάσκεψη τον Ιούλιο στην Αθήνα. Όμως αυτή την ώρα αυτό που προέχει είναι να βγει η χώρα από αυτή την κατάσταση, δεν ενδιαφέρουν τον κόσμο τα εσωτερικά των κομμάτων».

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxnthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Πολιτική Επικαιρότητα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αν. Τσελεπή: «Με την ψήφο μας σε αυτές τις εκλογές πρέπει να πούμε ένα ηχηρό ΟΧΙ στην τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς»

Η Τοπική Οργάνωση της Νέας Αριστεράς παρουσίασε την υποψήφια ευρωβουλεύτρια, Αννέτα Τσελεπ…