Σχόλια-06-05-15

0
Η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης θυμίζει το ανέκδοτο με τον Εβραίο που προσευχήθηκε και ενώ γύρω γύρω ήταν Σάββατο, εκεί που ήταν αυτός ήταν Παρασκευή…


Είμαστε αποφασισμένοι;
Είναι ένα ερώτημα στις παρέες που αγωνιούν και συζητούν για τις τρέχουσες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. Τίθεται από κάποιον το ερώτημα: Μήπως είναι νωρίς και πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμη;
Και βέβαια ακολουθούν διάφορες απαντήσεις με κυρίαρχη την παρακάτω: Για να είμαστε αξιόπιστοι στην Ευρώπη πρέπει να δείξουμε αποτελέσματα, ότι αλλάζουμε το πρόσωπο της χώρας που θα έχει αξιοπρέπεια, πρέπει να πείσουμε ότι θα πάρουν τα χρήματα, καλώς ή κακώς δεν έχει σημασία, και το κυριότερο όλων ότι εμείς, λαός και κυβερνώντες και πολιτικοί εν γένει, είμαστε αποφασισμένοι ν’αλλάξουμε…
-Είμαστε όμως;
«Ε»


Ο γιος του Ερντογάν
Κάποιοι ξαφνιάστηκαν, κάποιοι όχι. Με τα όσα είπε στον Εχίνο ο γιος του Ερντογάν, Μπιλάλ. Και είπε ο ερίφης, ότι θα είμαστε δίπλα σας όταν μας χρειαστείτε και γίνει κάτι κακό!
Πέρα από το απαράδεκτο των δηλώσεών του, υπάρχει μια σοβαρή ερώτηση: Με ποια ιδιότητα επισκέφτηκε τη Θράκη ο κύριος Μπιλάλ Ερντογάν; Ως ο γιος του προέδρου; Ε, και; Πουθενά δεν υπάρχει τέτοιο πρωτόκολλο για τους γιους και τις κόρες να επισκέπτονται μια άλλη χώρα και να την απειλούν μάλιστα!
Ο ίδιος ο Μπιλάλ δήλωσε πως ήρθε ως ιδιώτης μόνον. Κάθε άλλο παρά ιδιωτική η επίσκεψή του, αλλά προφανώς ο ίδιος δεν την ένοιωθε έτσι. Διότι δεν θα έκαμνε τέτοιες δηλώσεις ένας απλός ιδιώτης. Ήρθε ως γιος του προέδρου, ήρθε για να κάνει τη «δουλειά» του και εν γένει να πουλήσει μούρη, καταχρώμενος της ελληνικής φιλοξενίας που του παρείχαν οι δήμαρχοι Μύκης και Αβδήρων.
«Ε»


Πρέπει να γίνει συμφωνία
Πλέον είναι αίτημα όλης της αγοράς και εν γένει των επιχειρήσεων. Να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους εταίρους όπως κι αν λέγονται. Να κλείσει οπωσδήποτε το κεφάλαιο αυτό, η εκκρεμότητα για να προχωρήσει η χώρα μπροστά.
Είναι αρκετοί τρεις μήνες στασιμότητας. Καιρός πλέον να κάνει μπροστά η κυβέρνηση!
«Ε»


Υποψηφιότητα για τη ΔΗΜΑΡ
Δύο εβδομάδες απομένουν για το συνέδριο της ΔΗΜΑΡ και ναι, υποβλήθηκε η πρώτη υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος. Πρόκειται για την πρώην βουλευτή Μαρία Γιαννακάκη η οποία κατέθεσε την υποψηφιότητά της δηλώνοντας ότι παρά το γεγονός ότι με λάθη και αστοχίες το κόμμα έφτασε στην εκλογική απίσχναση, ωστόσο η ίδια παραμένει πιστή στις ιδρυτικές Αρχές και αξίες του και επιθυμεί να του προσδώσει νέο πολιτικό στίγμα και να εκφράσει τις δυνάμεις της ανανεωτικής, μεταρρυθμιστικής, οικολογικής και ευρωπαϊστικής Αριστεράς.
Χαρά στο κουράγιο της θα λέγαμε, να θέλει να ηγηθεί ενός κόμματος απόλυτα απαξιωμένου από τον ελληνικό λαό. Γιατί δυστυχώς η ΔΗΜΑΡ είχε την ευκαιρία να καθορίσει την πορεία της χώρας αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε, λόγω της ατολμίας και των ιδεοληψιών του προέδρου της Φώτη Κουβέλη. Τώρα μπήκε στο χρονοντούλαπο της ιστορίας μαζί με το ΛΑΟΣ και το ΚΙΔΗΣΟ. Δεύτερες ευκαιρίες δύσκολα δίνει ο λαός πλέον…


Στον Λειβαδίτη
Όπως είναι γνωστό, ο καταρράκτης στο Λειβαδίτη ετησίως δέχεται πολλούς επισκέπτες όχι μόνον φυσιολάτρες αλλά και από μαθητές. Διάφορα σχολεία στα πλαίσια εκπαιδευτικών Σεμιναρίων επισκέπτονται την περιοχή και βέβαια και τον καταρράκτη.
Εκεί όμως, όπως πληροφορηθήκαμε, δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα που πρέπει να λυθεί οπωσδήποτε πριν συμβεί κάποιο κακό. Κι αυτό γιατί το ξύλινο περβάζι έχει σαπίσει λόγω της υγρασίας και δεν προστατεύει πλέον από πιθανή πτώση που βέβαια θα είναι μοιραία.
Αλλαγή επίσης χρειάζεται και το ξύλινο παγκάκι όπως και μια διευθέτηση στα πρανή του σημείου που γίνεται η παρατήρηση του καταρράκτη.
Προφανώς όλα αυτά θα πρέπει να φροντίσει να υλοποιηθούν ο δήμος Ξάνθης.
«Ε»


Τα πιάσαμε τα λεφτά μας
Σε δελτίο Τύπου του Δήμου Νέστου (27/4/2015) διάβασα ότι μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις του Δημάρχου Νέστου με τους Δημάρχους Ξάνθης και Τοπείρου, καθώς και τη ΔΙΑΑΜΑΘ, εγκρίθηκε τελικά η μεταφορά των απορριμμάτων του Δήμου Νέστου στο Δήμο Ξάνθης, κατόπιν προγραμματικής συμφωνίας με τον ΣΔΑΝΞ, η οποία προβλέπει ένα χρονικό ορίζοντα περίπου 10 μηνών και με οικονομική επιβάρυνση για το Δήμο Νέστου 20€ τον τόνο αντί των 35€, που είχαν αρχικά ζητηθεί από τον Δήμο Ξάνθης. Αναφέρεται εκεί και η καταλυτική παρέμβαση του Γ.Γ συντονισμού αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Καπετάνιου, προκειμένου να εφαρμοστεί η ΚΥΑ, που εκδόθηκε τον Δεκέμβριο του 2014. Η ημερήσια επιβάρυνση για το δήμο Νέστου θα ανέρχεται στα 500€, πέρα από το κόστος καυσίμων, της φθοράς των απορριμματοφόρων και της μισθοδοσίας των οδηγών. Προχωρούν μάλιστα και οι διαδικασίες επίλυσης τεχνικών προβλημάτων στον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Χρυσοχωρίου. 20 ευρώ για κάθε τόνο εισαγόμενα σκουπίδια, λοιπόν. Να δούμε πόσο γρήγορα θα επέλθει ο κορεσμός και δεν θα χωρούν ούτε τα δικά μας, αφού η νέα λεκάνη και το έργο επέκτασης ακόμη να γίνουν.
Χ.Δ.


Υπουργός… μέντιουμ
Η υπόθεση δολοφονίας της τετράχρονης Άννυ έχει συγκλονίσει τους πάντες. Ως συνήθως, έχουμε πάψει να μιλάμε πλέον για είδηση και ρεπορτάζ, αλλά για μια ακόμη στυγνή εκμετάλλευση του θανάτου ενός παιδιού και προσβολή κάθε έννοιας δημοσιογραφίας. Στην χώρα όπου μέχρι και ο ψυχίατρος που εξετάζει τους γονείς ενός δολοφονημένου παιδιού, γίνεται τηλεμαϊντανός κάνοντας δηλώσεις.
Θεσμικά όμως δεν περιμένεις τέτοιες εκπλήξεις. «Εγώ νομίζω ότι σε αυτές τις περιπτώσεις πολύ γρήγορα θα έχουμε τον θάνατο και του δράστη». Δια στόματος Γιάννη Πανούση, υπουργού Προστασίας του Πολίτη και καθηγητού Εγκληματολογίας. Αναφέρθηκε σε ‘’κώδικες τιμής’’ εντός των φυλακών και προδιέγραψε ουσιαστικά τον θάνατο του παιδοκτόνου από τους συγκρατούμενούς του. Σαν να μην είναι δική του αρμοδιότητα η διασφάλιση της ζωής εντός των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ακόμη και στον πιο ειδεχθή και απάνθρωπο εγκληματία. Δε μπήκε καν στον κόπο να πλύνει τα χέρια του. Κύριε Υπουργέ, ο Πόντιος Πιλάτος ένιψε τουλάχιστον τας χείρας του! Νίψον κι εσύ τα ανομήματα που προβλέπεις, μη μόναν όψιν!
Χ.Δ.


Θάνατος… στα λαϊκά δικαστήρια
Θα μπορούσα να γράψω για ποιο λόγο η θανατική ποινή παραβιάζει το δικαίωμα στη ζωή. Θα μπορούσα να γράψω για ποιο λόγο η θανατική ποινή είναι ένας βίαιος και απάνθρωπος θάνατος. Θα μπορούσα να γράψω για ποιο λόγο η θανατική ποινή δεν έχει καμία αποτρεπτική επίδραση και αποτελεί όπλο πολιτικής καταπίεσης. Θα μπορούσα να γράψω για ποιο λόγο η θανατική ποινή είναι φόνος εκ προμελέτης και εξευτελίζει την έννοια του κράτους, κάνοντας την κοινωνία πιο βίαιη. Θα μπορούσα να γράψω για ποιο λόγο η θανατική ποινή αμφισβητεί την ικανότητα των ανθρώπων, καθώς και το δικαίωμα, να βελτιώσουν τον εαυτό τους. Θα μπορούσα να γράψω για ποιο λόγο η θανατική ποινή δεν παρέχει καμία κοινωνική σταθερότητα, ούτε φέρνει ειρήνη στα θύματα. Θα μπορούσα να γράψω για ποιο λόγο η θανατική ποινή αρνείται την πιθανότητα λάθους από τους θεσμούς που στελεχώνονται από ανθρώπους και κρίνουν και δικάζουν.
Δεν θα το κάνω όμως. Δεν θέλω να σας στερήσω την χαρά του να συμμετέχετε σε λαϊκά δικαστήρια και να ονειρεύεστε απαγχονισμένους ανθρώπους, ίσα για να τονώσετε το λανθασμένο κριτήριο περί δικαίου, που έχετε. Συνεχίστε ακάθεκτοι. Όσο η θανατική ποινή εξακολουθεί να μην επιτρέπεται στην Ελλάδα, δεν σας φοβάμαι.
Μ.Κ.


Κατάθεση Θ. Ξυνίδης στην δίκη της Μονής Βατοπεδίου
Συνεχίζεται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στην Αθήνα η δίκη της υπόθεσης Βατοπεδίου που αφορά στις ανταλλαγή ακινήτων – φιλέτων του Δημοσίου με εκτάσεις της λίμνης Βιστονίδας. Την Δευτέρα κατέθεσε ο Θανάσης Ξυνίδης ο οποίος κατά την επίμαχη περίοδο (1999-2005) ήταν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης και είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο. Να σημειώσουμε ότι κατηγορούμενοι είναι ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος και εννέα ακόμη άτομα, Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους που χαρακτηρίζει «φωτιά» την κατάθεση του κ. Ξυνίδη, ο ξανθιώτης δικηγόρος και δημοτικός σύμβουλος αναφέρθηκε στα γεγονότα και στο ρόλο που έπαιξαν οι δύο κατηγορούμενοι. Συγκεκριμένα είπε πως ο μοναχός Αρσένιος εξέφραζε το επιχειρηματικό πνεύμα της Μονής Βατοπεδίου και προωθούσε διάφορες προτάσεις. Τις κρίσιμες όμως συναντήσεις και παρεμβάσεις τις έκανε ο ηγούμενος Εφραίμ. Ενώ τόνισε στη συνέχεια ότι οι επισκέψεις και των δύο τους γίνονταν είτε με ελικόπτερο είτε με πολυτελές τζιπ. Υποστήριξε δε πως όταν αντέδρασε ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης στην παραχώρηση της λίμνης Βιστονίδας, ζήτησαν από τον τότε πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων να τον επηρεάσει για να σταματήσει να αντιδρά. Ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος δεν εμφανίστηκαν στην δίκη η οποία και θα συνεχιστεί την Πέμπτη με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα.
Μ.Ξ.


Ο Μ. Χατζιδάκις και τα παιδιά των Μουσικών Σχολείων
Αυτό που γίνεται στην πόλη μας με την γιορτή των παιδιών των Μουσικών Σχολείων προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι είναι πολύ σπουδαίο. Πρωτίστως να ξηγήσω ότι δεν το αποκαλώ Χατζιδάκειο φεστιβάλ γιατί θεωρώ ότι ο αμερικανόφερτη λέξη, έννοια και περιεχόμενο που σημαίνουν ένα ελαφρύ πανηγυράκι δεν ταιριάζει ούτε μ’ αυτό που συμβαίνει ούτε με το ύφος και την προσωπικότητα του μεγάλου δημιουργού. Κι αυτό που συμβαίνει θεωρώ πως αν το έβλεπε ο Μάνος Χατζιδάκις θα το ενέκρινε και θα το χαιρόταν γιατί η μουσική του και το έργο του περνά στις νέες γενιές οι οποίες μελετημένα το διδάσκονται και το αποδίδουν με σεβασμό και δεν το «εκτελούν»!
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…