Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Σε ρυθμούς… οικολογικούς η Ξάνθη το Σαββατοκύριακο

Σε ρυθμούς… οικολογικούς η Ξάνθη το Σαββατοκύριακο

0
dimarxos aferitria

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο Καθαρής Κινητικότητας

Μεγάλη συμμετοχή στο 1ο Eco Rally Xanthi με νικητές από την Βουλγαρία

Με απόλυτη ικανοποίηση για τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες ολοκληρώθηκε την Κυριακή 26 Απριλίου το διήμερο Καθαρής Κινητικότητας στην Ξάνθη. Η πρώτη μέρα περιελάμβανε Ημερίδα με θέμα «Ηλεκτροκίνηση: τρέχουσα κατάσταση και προοπτικές» και διακεκριμένους ομιλητές από το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο.), την εταιρία SUNLIGHT, την εταιρία ΕΛ.ΠΕ. και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, το Σάββατο 25 Απριλίου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, με την παρουσία πλήθους κόσμου. Μια ιδιαίτερα σημαντική ημερίδα, τόσο για το επίπεδο, όσο και για το περιεχόμενο της, αναφορικά με την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις, κατά την διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα ηλεκτρονικά οχήματα και την τεχνολογία που χρησιμοποιούν, καθώς και το ποια είναι η παρούσα κατάσταση στη χώρα και οι προοπτικές στον χώρο.

Eco Rally: τρέχουμε… οικονομικά

Οι εκδηλώσεις της ημερίδας συνεχίστηκαν το πρωί της Κυριακής με το αγωνιστικό μέρος, καθώς έντεκα αυτοκίνητα που κινούνταν αποκλειστικά με εναλλακτικής μορφής ενέργεια/καύσιμα πραγματοποίησαν τη διαδρομή Ξάνθη – Σταυρούπολη – Άβδηρα – Ξάνθη σε ένα πρωτότυπο ράλι, με τους διοργανωτές να μετρούν το χρόνο και τις επιδόσεις των οχημάτων συγκριτικά με την κατανάλωση. Τα οχήματα συγκεντρώθηκαν από νωρίς το πρωί στην περιοχή του «Λιμνίου», ενώ στις 10.30 ξεκίνησε ο αγώνας, με τα αυτοκίνητα να παίρνουν θέση στην γραμμή εκκίνησης με διαφορά ενός λεπτού. Κατά την έναρξη του αγώνα, στην αφετηρία βρέθηκε και ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από τους κατασκευαστές σχετικά με τα πλεονεκτήματα που έχουν τα συγκεκριμένα οχήματα, ενώ έδωσε και την ‘’εκκίνηση’’ για να ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους οι οδηγοί. Ο αγώνας ολοκληρώθηκε χωρίς προβλήματα, ενώ στο τέλος αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα, από τα οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα. Ανάμεσα στα έντεκα αυτοκίνητα που συμμετείχαν, υπήρχε και ένα με πλήρωμα οδηγών-δημοσιογράφων από τη Βουλγαρία, με αρκετά μεγάλη εμπειρία σε αυτούς τους αγώνες, οι οποίοι μάλιστα τερμάτισαν με την καλύτερη επίδοση και αναδείχθηκαν νικητές του αγώνα. Οι νικητές, που ασχολούνται με θέματα μηχανοκίνητου αθλητισμού, πέραν της συμμετοχής τους, φρόντισαν να καλύψουν δημοσιογραφικά το γεγονός, ώστε να το μεταφέρουν στα Μέσα που εργάζονται.

Επιθυμία για ετήσια διεξαγωγή του αγώνα

Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίθηκε η διοργάνωση του Διεθνή αγώνα οδήγησης τύπου «Eco-Rally» για Ηλεκτρικά, Υβριδικά Ηλεκτρικά και Εναλλακτικής Ενέργειας Οχήματα, με αφετηρία και τερματισμό την πόλη της Ξάνθης. Ο αγώνας, με συμμετοχή ενός ξένου πληρώματος από τη Βουλγαρία, αλλά και πληρωμάτων από Αθήνα, Καβάλα και Ξάνθη ξεκίνησε από το «Λιμνίο» Ξάνθης το πρωί της Κυριακής, διέσχισε την ορεινή Σταυρούπολη, όπου στους οδηγούς προσφέρθηκε καφές και αναψυκτικά από τον Δήμαρχο Ξάνθης, τα Κομνηνά, τους Τοξότες, τα ιστορικά Άβδηρα, όπου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη στάση με την φιλοξενία του Δημάρχου Αβδήρων, κ. Τσιτιρίδη, και κατέληξε στο Μοτέλ Νατάσσα, όπου πραγματοποιήθηκε δεξίωση για τους συμμετέχοντες και τους διοργανωτές και απονεμήθηκαν τα έπαθλα στους νικητές. Ο συγκεκριμένος αγώνας πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Ξάνθη και, κυρίως, πρώτη φορά εκτός Αθηνών και οι άριστες εντυπώσεις που άφησε στους συμμετέχοντες αλλά και στους διοργανωτές, αποτελούν την βάση ώστε να καθιερωθεί σε ετήσια βάση η διεξαγωγή του στην πόλη μας και -γιατί όχι- να ενταχθεί στις επίσημες διεθνείς οργανώσεις τέτοιων αγώνων, ώστε να προσελκύσει συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη γενικότερα και ειδικότερα από τις όμορες χώρες (Βουλγαρία, Τουρκία, κλπ).

Οι τοπικοί φορείς ‘’αγκάλιασαν’’ την εκδήλωση

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο., οι Δήμοι Ξάνθης και Αβδήρων, η Αυτοκινητιστική Λέσχη Ξάνθης, το Σωματείο Επισκευαστών Ν. Ξάνθης «Προφήτης Ηλίας» και το Επιμελητήριο Ξάνθης, ενώ τέθηκε υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Εξαιρετικά σημαντική ήταν η βοήθεια και η συνεισφορά εκ μέρους των μελών του φοιτητικού Παραρτήματος της IEEE IAS του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΔΠΘ στην επιτυχία της όλης εκδήλωσης. Η οργανωτική επιτροπή εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες προς τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Παυλίδη για τη θεσμική και οικονομική στήριξη της εκδήλωσης, καθώς και στους χορηγούς: εταιρίες ELPEDISON και SUNLIGHT, ξενοδοχεία ELISSO και XANTHIPPION και το συνεργείο αυτοκινήτων ΑΦΟΙ ΜΑΝΤΖΙΔΗ Ο.Ε. για τις πολύτιμες συνεισφορές τους.

Δημαρχόπουλος: «Στόχος ο αγώνας να αποκτήσει διεθνή διάσταση»

Ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή του για το γεγονός ότι το διήμερο και το ράλι πραγματοποιήθηκαν στην Ξάνθη και τόνισε ότι η διαδρομή από την πόλη προς τα ορεινά και στην συνέχεια στα Άβδηρα εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες. Όπως ανέφερε, στόχος είναι ο αγώνας να αποκτήσει διεθνή διάσταση και να προσμετρείται στο σχετικό διεθνές πρωτάθλημα. Ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος ΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής του ΔΠΘ και Αντιπρόεδρος του ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο., κ. Αθανάσιος Καρλής, που αποτελεί τον πρωτεργάτη των δράσεων για την ηλεκτροκίνηση στην περιοχή, τόνισε σε δηλώσεις του ότι ήταν μια απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση, που ολοκληρώθηκε με την επιτυχημένη, οργανωτικά και αγωνιστικά, πραγματοποίηση του Eco Rally. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλους τους φορείς που στήριξαν την διοργάνωση και έθεσε ως στόχο την ενίσχυση και εδραίωση του θεσμού τα επόμενα χρόνια στην περιοχή.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αυξημένα μέτρα από την Τροχαία κατά την περίοδο εορτασμού του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς

Κατά την εορταστική περίοδο θα ισχύουν οι απαγορεύσεις κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων μέγιστ…