Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί εδάφους – αέρος για τα κουνούπια

Ξεκίνησαν οι ψεκασμοί εδάφους – αέρος για τα κουνούπια

0
psekasmoi 2

Από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη σε Άβδηρα και Πόρτο Λάγος για το νομό μας –

Θα γίνει ακμαιοκτονία και προνυμφοκτονία – Περισσότερα κουνούπια φέτος λόγω πολλών βροχοπτώσεων

Ξεκίνησαν από χθες Δευτέρα 27 Απριλίου οι ψεκασμοί αέρος – εδάφους για την καταπολέμηση των κουνουπιών και θα συνεχιστούν μέχρι την Πέμπτη 30 Απριλίου. Το Σάββατο 25 Απριλίου πραγματοποιήθηκε η επίδειξη πτητικών και επίγειων μέσων που δραστηριοποιούνται στο έργο «Καταπολέμηση των κουνουπιών» στο γήπεδο του Φαναρίου Ροδόπης, παρουσία του προϊσταμένου της Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Λουκά Γεωργίου. Την παρουσίαση επιμελήθηκε η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης και η ανάδοχος εταιρεία, εκπρόσωπος της οποίας η εντομολόγος Αλεξάνδρα Χασκοπούλου.

Θα ψεκάσουν σε Άβδηρα και Πόρτο Λάγος στο νομό μας

Όπως μας πληροφορεί ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικών θεμάτων κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος ψεκασμοί θα γίνουν σε περιοχές της Κεραμωτής, του Πόρτο Λάγος , των Αβδήρων, του Φαναρίου και των Φερρών Έβρου. Θα είναι εναέριοι και επίγειοι και θα αφορούν ακμαιοκτονία και προνυμφοκτονία, δηλαδή θα καταπολεμούν και τις προνύμφες και τα ακμαία κουνούπια που έχουν αρχίσει και κάνουν πολύ αισθητή την παρουσία τους στην περιοχής μας. Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως σε πανελλαδικό επίπεδο πρώτη η περιφέρειά μας ξεκινά την καταπολέμηση καθώς έχει εξασφαλίσει και τα μέσα μέσω της διενέργειας διαγωνισμών έγκαιρα αλλά έχει και ιδιαίτερο πρόβλημα εξαιτίας των πλημμυρών και των πολλών βροχοπτώσεων.

Περισσότερα κουνούπια φέτος λόγω πολλών βροχοπτώσεων

Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος οι ειδικοί επιστήμονες της Γενικής Διεύθυνση Υγείας εκτιμούν ότι φέτος θα είναι ιδιαίτερα οξυμένο το πρόβλημα με τα κουνούπια γι αυτό: «Ξεκινάμε νωρίς ώστε να κάνουμε το μέγιστο δυνατό και να ελέγξουμε τους πληθυσμούς των κουνουπιών. Έχουμε ενημερώσει εγγράφως τους δήμους οι οποίοι μας έχουν ορίσει άτομα που θα επιβλέπουν τους ψεκασμούς κάτι που γίνεται για πρώτη φορά», επισημαίνει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στην Ξάνθη

Ο πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ κ. Αθανάσιος Γιαννόπουλος επισκέπτεται την περιφέρειά μας και την Ξάνθη και θα έχει συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς προκειμένου ν’ αντιμετωπισθεί υγειονομικά η εντόνως αυξημένη εισροή ατόμων χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα που λαμβάνει χώρα το τελευταίο διάστημα στις πύλες εισόδου της χώρας. Στο περιθώριο της συνάντησης που θα έχει με τον αντιπεριφερειάρχη Έβρου κ Πέτροβιτς θα τεθεί και το θέμα των κουνουπιών. Σύμφωνα με πληροφόρηση μας θα του ζητηθεί να επιτραπούν κατ’ εξαίρεση για τον νομό Έβρο οι ψεκασμοί σε μικρότερες αποστάσεις των 2 χιλιομέτρων από κατοικημένες περιοχές σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία γιατί λόγω του ποταμού και των συνόρων απομένει ένα μικρό κομμάτι όπου επιτρέπονται με αποτέλεσμα να μη γίνεται σωστή καταπολέμηση. Στο Έβρο ιδιαίτερα υπάρχει και το πρόβλημα με το νέο διαγωνισμό ο οποίος εκκρεμεί στο Ελεγκτικό συνέδριο. Η εκκρεμότητα αυτή αναμένεται να τακτοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Οι νέοι ανάδοχοι αναλαμβάνουν τον Ιούνιο όμως μέχρι τότε υπάρχει κάλυψη από τους νυν αναδόχους οπότε η εναλλαγή θα γίνει ομαλά χωρίς να υπάρχει κενό στο έργο της καταπολέμησης.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@emrpos.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εκδήλωση με θέμα τη βία στα σχολεία από την ΕΛΜΕ Ξάνθης και τον Διδασκαλικό Σύλλογο Ξάνθης

Θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι» σήμερα το απόγε…