Σχόλια 10-/03/15

0
Katseli 6-empros
(Βα)ρουφιανιά: καταδώστε ελεύθερα! Είναι για καλό σκοπό.


Πιστωτική ασφυξία
Κι ενώ η κυβέρνηση κάνει προτάσεις στο Γιούρογκρουπ που απορρίπτονται, ενώ η αγορά στενάζει από την έλλειψη ρευστού, έρχεται νέο χτύπημα στο εμπόριο. Οι ξένοι προμηθευτές ζητούν μετρητά από τις ελληνικές επιχειρήσεις για να στείλουν αυτό που ζητούν. Από την άλλη, οι τράπεζες με δεδομένο την έλλειψη ρευστότητας αδυνατούν να προπληρώσουν παραγγελίες.
Αυτά είναι προβλήματα, διότι χωρίς πρώτες ύλες παραγωγή δεν γίνεται. Και σε μια ήδη προβληματική βιομηχανία, προστίθενται νέα αρνητικά δεδομένα.
-Ασφυξία, και στον ορίζοντα δεν φαίνεται φως.
«Ε»


Σοβαρότητα μηδέν
Είναι γνωστό ότι η κυρία Λούκα Κατσέλη, ναι η γνωστή κυρία παντός καιρού, πως έγινε (μετά από καθυστέρηση) Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας. Πλήρης η δικαίωσή της. Από υπουργός του Γ. Παπανδρέου, από εισηγήτρια του περίφημου «λεφτά υπάρχουν» με μικρά πηδηματάκια βρέθηκε – πού αλλού; – στον ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτοί, αναγνωρίζοντας το τεράστιο γνωστικό της επίπεδο, την έκαναν Πρόεδρο.
Πάλι καλά λέμε που δεν την έκαναν υπουργό Οικονομίας…
-Τι σου είναι οι φιλοδοξίες. Ούτε κόμμα ούτε παρατάξεις ούτε αρχηγούς κοιτάζουν προκειμένου να πάρουν μια καρέκλα.
«Ε»


Δεν είμαστε στην Άνοιξη

Ημερολογιακά, ναι, είμαστε μέσα. Όχι όμως στην ωμή πραγματικότητα. Διότι τα καιρικά φαινόμενα που διανύουμε κάθε άλλο παρά ανοιξιάτικα είναι. Χιόνια αρκετά, κρύος αέρας, και βέβαια βροχές, πολλές βροχές που δεν λένε να σταματήσουν!
Οι βροχές έχουν κάνει ήδη μεγάλες ζημιές. Έχουν οδηγήσει τους γεωργούς μας σε απόγνωση, το ίδιο και τους κτηνοτρόφους. Η γη πλέον πολύ δύσκολα και αργά θα στεγνώσει, αφού βέβαια σταματήσουν οι βροχές επιτέλους…
«Ε»


Δικαίωση του Γιώργου;
Στο όχι και μακρινό 2011, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει και προτείνει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Έξαλλοι οι Σαρκοζί (τότε) και λοιποί το απέρριψαν. Σήμερα επανέρχεται το θέμα του δημοψηφίσματος από το ΣΥΡΙΖΑ.
Τότε είχαν βγει στα κάγκελα όλοι κράζοντας τον Γιώργο και το ΠΑΣΟΚ. Αυτοί που φώναζαν περισσότερο ήταν οι του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα όμως, αυτοί, ζητούν κάτι που τότε κατηγορούσαν με απαράδεκτες εκφράσεις. Βέβαια τα έχουμε μάθει αυτά από τα ελληνικά κόμματα. Όσο είναι στην αντιπολίτευση υπόσχονται, δίνουν ελπίδες, κατακρίνουν την κυβέρνηση και δεν συμφωνούν σε τίποτε μαζί της. Όταν γίνονται κυβέρνηση, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ τώρα, τα ξεχνούν όλα. Μα όλα και προτείνουν αυτά που καταδίκαζαν.
-Έλλειψη σοβαρότητας δηλαδή πέρα για πέρα.
«Ε»


Καλό
Το ακούσαμε: Η μόνη κόκκινη γραμμή που διατηρεί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή στο σακάκι του Βαρουφάκη!


Μπορεί;
Ο κ. Τσίπρας έχει λίγο χρόνο ακόμη να αντιληφθεί ότι πρέπει να υπερβεί τον εαυτό του και κυρίως το κόμμα του. Ότι προέχει να βγει η χώρα από το τούνελ αβεβαιότητας που βρίσκεται και όχι να συνεχίσει τις ακροβασίες με τους συντρόφους του, που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι ασκούν πλέον εξουσία, απευθύνονται στο σύνολο της κοινωνίας και όχι στα στελέχη της κομματικής νομενκλατούρας. Ούτε η χώρα ούτε η κοινωνία μπορούν να ζήσουν για πολύ ακόμη με το καθημερινό άγχος αν θα βρεθούν τα χρήματα για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις. Αυτό είναι το μείζον θέμα που πρέπει να λυθεί τώρα, σήμερα, χωρίς καθυστέρηση. Και αυτό σημαίνει – είχε αρέσει είτε όχι σε αρκετούς στην κυβέρνηση – ότι οι άκαιρες συγκρούσεις, οι άσφαιρες επιδείξεις δύναμης και η αυτοπαγίδευση στην προεκλογική ρητορική πρέπει να τελειώνουν. Ο κ. Τσίπρας έχει τη μοναδική δυνατότητα, για πρώτη φορά τα χρόνια της κρίσης, να προωθήσει μια σειρά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές με ευρύτατη συναίνεση. Αρκεί βέβαια να αποφασίσει ότι είναι ένας εθνικός ηγέτης και όχι ο εκφραστής μιας ριζοσπαστικής μειοψηφίας. Η επιλογή και η ευθύνη είναι δική του.
Σ.Π.


Ώρα καλή στο Ζερβό της ΔΕΗ
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός παραιτήθηκε και πάει σπίτι του. Οι λόγοι δύο. Του ασκήθηκε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για παράνομες οικονομικές παροχές σε 19 στελέχη και ότι παραβίασε το νόμο με τις αυξήσεις που χορήγησε με τα περίφημα «τροφεία» κλπ.
Κι όλα αυτά, όταν η ΔΕΗ είναι ζημιογόνα και οι ζημιές της καλύπτονται από τη φορολογία των πολιτών. Με ξένα χρήματα (τα δικά μας) οι άνθρωποι αυτοί έκαναν τον ωραίο.
Ας πάει τώρα στο δικαστήριο να τα πει. Να δούμε δε εάν θα πάνε σαν μάρτυρες υπεράσπισης αυτοί στους οποίους έδωσε τις αυξήσεις…
«Ε»


Έρχεται το… «Graccident»;
Ένας νέος όρος που περιγράφει την κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα έρχεται να προστεθεί στο διεθνές λεξιλόγιο, μετά το Grexit. Έτσι λοιπόν ενώ το Grexit σήμαινε την οργανωμένη έξοδο της χώρας από την ευρωζώνη, σε συνεννόηση πάντα με τους εταίρους, τώρα έχουμε και το Graccident, που σημαίνει ότι μπορεί να συμβεί και μία ενδεχόμενη έξοδος λιγότερο συντεταγμένα, αλλά ως αλυσιδωτή διαδοχή ατυχών γεγονότων (δηλαδή από ένα ατύχημα), επειδή η κυβέρνηση Τσίπρα υπερεκτιμά την πολιτική της ισχύ.
Τη θεωρία αυτή διατύπωσε η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung επιρρίπτοντας στην ελληνική κυβέρνηση επικίνδυνους χειρισμούς για την ίδια και τους εταίρους της.
Τώρα είτε από Grexit θα πάμε είτε από Graccident, η ουσία είναι ότι βαδίζουμε σε επικίνδυνα μονοπάτια…


Μετ-εξεταστέοι… οι γιατροί
Ένας πραγματικός χαμός και μια συνεχής αβεβαιότητα επικρατεί το τελευταίο διάστημα στο θέμα των εξετάσεων που μπορούν να ‘’γράψουν’’ οι γιατροί στους διάφορους ασφαλισμένους. Συγγενικό μου πρόσωπο που χρειάστηκε να περάσει αυτό τον καιρό από ιατρεία και διάφορα εργαστήρια για εξετάσεις, μου περιέγραψε την τραγελαφική κατάσταση που βιώνουν οι περισσότεροι ασθενείς. Ο γιατρός, αφού εξετάσει τον ασθενή, του γράφει το παραπεμπτικό προς το μικροβιολογικό, ακτινολογικό ή οποιοδήποτε άλλο εργαστήριο, για να πραγματοποιήσει τις εξετάσεις. Στο παραπεμπτικό αναφέρονται μεταξύ άλλων ο κωδικός που αντιστοιχεί στην συγκεκριμένη ηλεκτρονική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ (e-ΔΑΠΥ) Δηλώσεων Αναλυτικών Παραστατικών Υγείας και το κόστος συμμετοχής, εφόσον προβλέπονται από τον ασφαλιστικό φορέα. Έλα όμως που όταν φτάνεις στο εργαστήριο, μαθαίνεις ότι η δείνα εξέταση δεν περιλαμβάνεται πλέον, οπότε θα την πληρώσεις κανονικά, ο τάδε γιατρός μπορεί να γράψει πλέον μέχρι τόσες εξετάσεις, οπότε οι επιπλέον θα πληρωθούν, ή το ακόμη καλύτερο, ότι η τάδε εξέταση πλέον δεν υπάρχει! Άμεση και έγκυρη ενημέρωση γιατρών, εργαστηρίων και ασθενών με τα συνεχή και αλληλοαναιρούμενα ΦΕΚ, τις υπουργικές αποφάσεις και τροποποιήσεις. Και πλήρωνε εσύ κακόμοιρε, δήθεν, ασφαλισμένε, αφού πιθανώς έχεις μαλώσει με το εργαστήριο, γιατί φοβάσαι (και καλά κάνεις) ότι μπορεί να θέλουν να σε ξεγελάσουν. Ελλάδα 2015 – Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση: 1-0!
Χ.Δ.


Ζήσε τον μύθο σου στην Ελλάδα ως μυστικός εφοριακός
Επτά δράσεις στην επιστολή Βαρουφάκη προς τον Ντάισελμπλουμ, χωρίς δημιουργικές ασάφειες. Στην 11σέλιδη πρόταση του υπουργού Οικονομικών αναφέρεται και η αξιοποίηση τουριστών, φοιτητών, νοικοκυρών και άλλων πολιτών ως «ερασιτεχνών ερευνητών» φοροδιαφυγής. Το σχέδιο προβλέπει την εκπαίδευσή τους, καθώς και την παροχή οπτικοακουστικού εξοπλισμού για την καταγραφή των κρουσμάτων φοροδιαφυγής, ενώ οι νέοι «εφοριακοί» θα πληρώνονται με την ώρα και θα απασχολούνται το πολύ για 2 μήνες. Νέα ήθη, καταπάτηση νόμων (θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το οπτικοακουστικό υλικό ενώ στην χώρα μας θεωρείται παράνομη η απόκτησή του;) και ιδέες που προκαλούν γέλια στο εξωτερικό και κλάματα για το τι μας περιμένει. Και ευελπιστεί ο Βαρουφάκης να αποτελέσουν αυτές οι δράσεις βάση αξιολόγησης για την εκταμίευση των 7,2 δις ευρώ! Γιατί όχι; Αφού είμαστε… ωραίοι. Το άλλο τραγικό βρίσκεται στο έβδομο μέτρο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα δοθούν, με ισχύ 9 μηνών, 137,7 εκατ. ευρώ για επίδομα σίτισης! «100 ευρώ τον μήνα ανά οικογένεια σε έως 300.000 νοικοκυριά». 9x100x300.000 πόσο σας βγάζει; 270 εκατομμύρια ε; Και μένα! Δε νομίζω να το προσέξουν οι ευρωπαίοι. Χαζοί παιδί μου, τί περιμένεις; Συνεχίζουμε πάντως να μιλάμε (σαν κυβέρνηση) για εκβιασμούς, την στιγμή που το μόνο που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής είναι… να εκβιάζουμε!
Χ.Δ.


Η ΕΒΖ και ο ΣΥΡΙΖΑ
Για την επαναλειτουργία σε πρώτη φάση του εργοστασίου Ζάχαρης Ορεστιάδας δεσμεύτηκε ο αρμόδιος υπουργός κ. Λαφαζάνης σε συνάντηση που είχε με την διοίκηση και τους εργαζόμενους της ΕΒΖ. Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν σχέδια για επαναλειτουργία και του δικού μας εργοστασίου ως συσκευαστηρίου. Αυτό επιβεβαίωσε σε δήλωση του στο «Ε» ο βουλευτής κ. Χ. Ζειμπέκ ο οποίος συναντήθηκε και με τους εργαζόμενους της Ξάνθης που δουλεύουν στο Πλατύ. Βέβαια τώρα πως μπορεί να γίνει αυτό είναι ένα θέμα καθώς το εργοστάσιο δεν είναι πλέον εργοστάσιο αφού ο περισσότερος μηχανολογικός τους εξοπλισμός έχει μεταφερθεί ή πωληθεί και ότι έχει απομείνει είναι απαρχαιωμένο. Σαν συσκευαστήριο ίσως θα μπορούσε να λειτουργήσει όχι όμως σαν μονάδα παραγωγής που εκτός των άλλων προαπαιτεί τευλοκαλλιέργεια, μια καλλιέργεια που όμως έχει εξαφανιστεί από το νομό μας.
Μ.Ξ.


Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 26 Απριλίου 2024

Απόφαση- σταθμός Όταν οι θεσμοί της Πολιτείας λειτουργούν σωστά, τότε η Δημοκρατία υπάρχει…