Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Μάρτης γδάρτης…» σ’ όλο τον νομό

«Μάρτης γδάρτης…» σ’ όλο τον νομό

0
kosynthos plimmira

Στον Δήμο Μύκης το χιόνι έφτασε στο 1,5 μέτρο! Αποκλεισμένα χωριά, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο – Κλειστά τα σχολεία – Έπεσαν 250 δέντρα

Πλημμύρες στους δήμους Αβδήρων – Τοπείρου – Ξάνθη: Απεγκλωβισμός 6 ηλικιωμένων από τα ορεινά χωριά των Κιμμερίων


Ο Μάρτης έδειξε τα «δόντια» του στο νομό μας πλήττοντάς τον με ιδιαίτερης σφοδρότητας κακοκαιρία που είναι ως κύριο χαρακτηριστικό τα .,..πολυμορφικά φαινόμενα! Έτσι η ορεινή ζώνη του νομού σκεπάστηκε από χιόνι το ύψος του οποίου έφτασε έως και το 1,5 μέτρο κατά τόπους ενώ η πεδινή περιοχή βούλιαξε στο νερό από τις ακατάπαυστες βροχοπτώσεις. Κοινό χαρακτηριστικό του καιρού, οι δυνατοί βόρειοι άνεμοι που προκάλεσαν πολλές καταστροφές τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά και η χαμηλή θερμοκρασία. Η πόλη της Ξάνθης που είναι στο μέσον του νομού είχε δυνατή βροχή και αέρα από την Παρασκευή και όλο το Σαββατοκύριακο όπως επίσης και χαμηλή θερμοκρασία.

Στον Δήμο Μύκης: Αποκλεισμένα χωριά, χωρίς ρεύμα και τηλέφωνο – Κλειστά τα σχολεία

Σε λευκό κλοιό παραμένουν από την Παρασκευή όλα τα χωριά του δήμου Μύκης και της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης του δήμου Ξάνθης. Η πυκνή και σφοδρή χιονόπτωση που ξεκίνησε από την Παρασκευή είχε σαν αποτέλεσμα το ύψος του χιονιού να ξεπεράσει το 1 μέτρο. Είναι χαρακτηριστικό – όπως μας πληροφορεί ο πρώην κοινοτάρχης Θερμών κ. Ναζήρ Χασάν ότι στον οικισμό Διάσπαρτο το χιόνι έφτασε το 1.5 μέτρο. Το ένα μέτρο έφτασε το χιόνι στην Κοτάνη και στον Κίδαρη. Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας το Διάσπαρτο και ο Κίδαρις παρέμειναν αποκλεισμένα ενώ την Δευτέρα ζητήθηκε από τον αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Ζαγναφέρη η παρέμβαση του Στρατού για τη διάνοιξη του δρόμου. Επίσης όλο το οδικό δίκτυο άνοιξε την Δευτέρα όταν σταμάτησαν τα φαινόμενα ενώ κλειστά παρέμειναν και τα σύνορα προς την Βουλγαρία από τον Αγ. Κωνσταντίνο.

Ο δήμαρχος Μύκης κ. Τζεμήλ Καπζά συγκάλεσε στο δημαρχείο Μύκης το μεσημέρι της Δευτέρας έκτακτη σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου της Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Όπως αναφέρει στο «Ε» η κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και ο δήμος παρότι έχει 3 JCB ένα γκρέιντερ και 2 αλατιέρες έχει μόνο ένα χειριστή και 5 εργάτες για το λόγο αυτό κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή του Στρατού. Σε πολλές περιπτώσεις στο έργο των φορέων συνέδραμαν και πολλοί εθελοντές από τα χωριά του δήμου. Με 3 φορτηγά του Στρατού μεταφέρθηκαν στα σπίτια τους ασφαλείς οι μαθητές του ΕΠΑΛ Γλαύκης που γύρισαν το απόγευμα της Κυριακής από εκδρομή τους στην Ήπειρο. Οι υπεύθυνοι του σχολείου εξέφρασαν τις ευχαριστίες τους στο Δ’ Στρατού.

Έπεσαν 250 δέντρα προκαλώντας βλάβες στο δίκτυο της ΔΕΗ – Στο σκοτάδι πολλοί οικισμοί

Επίσης επειδή τις προηγούμενες μέρες έβρεχε και στην συνέχεια έπεσε χιόνι και παγετός «βάρυνε» τα κλαδιά των δέντρων τα οποία και έσπαζαν ενώ καταγράφηκαν 250 πτώσεις δέντρων πολλά εκ των οποίων στο δίκτυο της ΔΕΗ προκαλώντας καταστροφές και βυθίζοντας όλη την περιοχή στο σκοτάδι. Ρεύμα δεν είχαν η Γλαύκη (αποκαταστάθηκε την Δευτέρα) η Πάχνη, το Δημαρχείο (αποκαταστάθηκε την Κυριακή) Κένταυρος , Κίδαρις και Θέρμες και γίνονται προσπάθειες για αποκατάσταση των βλαβών. Επίσης …αποκομμένοι κάθε επικοινωνίας – κινητή και σταθερή και τηλεοπτική– ήταν όλη η ορεινή περιοχή ενώ ακόμη και οι οικισμοί που είχαν ηλεκτρικό δεν είχαν από την κινητή τηλεοπτικό σήμα

Τα σχολεία παρέμειναν κλειστά την Δευτέρα με απόφαση του δημάρχου Μύκης, κ. Τζεμήλ Καπζά ο οποίος μιλώντας στο «Ε» ζήτησε την κατανόηση των συνδημοτών του επισημαίνοντας ότι: η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Οι υπηρεσίες του δήμου είναι επί ποδός και σε συνεργασία με την περιφέρεια, την Πυροσβεστική και τον Στρατό την αντιμετωπίζουμε».

Πλημμύρες στους δήμους Αβδήρων – Τοπείρου

Με λιμνοθάλασσες μοιάζουν τα χωράφια στον Τόπειρο και στα Άβδηρα. Όπως μας πληροφορεί ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης στην Σκάλα Αβδήρων μέχρι το κάμπινγκ του Μυρωδάτου το νερό έχει καλύψει τα πάντα και το φαινόμενο είναι σφοδρότερο από τις πλημμύρες της 25ης του Γενάρη. Για να μειωθεί το ύψος του νερού που έχει πλημμυρίσει όλες τις εξοχικές κατοικίες έχουν διανοιχθεί δίοδοι για να κατευθύνεται στην θάλασσα. Επίσης στην περιοχή των Αβδήρων πλημμύρισε μια στάνη χωρίς όμως να κινδυνεύσουν τα ζώα καθώς επίσης και 2 μονάδες στην περιοχή των Πηγαδίων ενώ και στο Πόρτο Λάγος και στην Γενισέα υπήρξαν πλημμυρισμένες αυλές και υπόγεια. Στην Γενισέα μάλιστα χρειάστηκε να βάλουν ανάχωμα μπροστά από την πόρτα του σπιτιού για να μην πλημμυρίσει. Στα Βαφέικα, οι θυελλώδεις άνεμοι ξήλωσαν μια σκεπή από βενζινάδικο χωρίς να κινδυνεύσει κανείς! Μεγαλύτερο σε έκταση ήταν το πρόβλημα στον δήμο Τοπείρου με το Δασοχώρι κυριολεκτικά να μοιάζει με …Βενετία ενώ επίσης δεν είχαν σήμα κινητής τηλεφωνίας. Στη Γαλάνη, η στάθμη του ποταμού Νέστου ανέβηκε αισθητά καθώς η κοίτη του ποταμού τριπλασιάστηκε φτάνοντας οριακά μέχρι το δρόμο!

Στο «πόδι» η Πυροσβεστική: 39 αντλήσεις υδάτων!

Στην περιοχή επιχείρησαν τόσο η Πυροσβεστική η οποία επενέβη σε 39 αντλήσεις υδάτων, 10 κοπές δέντρων, 1 τροχαίο ατύχημα και σε 2 περιπτώσεις διάσωσης ατόμων, οι οποίοι είχαν αποκλειστεί λόγω μεγάλου ύψος χιονιού, στα ορεινά του Νομού. «Οι διασώσεις έγιναν το Σάββατο 7 Μαρτίου 2015 και συγκεκριμένα στην πρώτη περίπτωση διάσωσης, είχαν αποκλειστεί σε ορεινή περιοχή του χωριού Σάτρες, στην τοποθεσία «Τσαλαπετεινός», 8 άτομα τα οποία μετά και από την συνδρομή ειδικού ερπυστριοφόρου οχήματος της 4ης ΕΜΑΚ Κομοτηνής, απεγκλωβίστηκαν και μεταφέρθηκαν υγιείς σε ασφαλή χώρο (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ του «Ε» για το θέμα). Στη συνέχεια με το ίδιο ερπυστριοφόρο όχημα, απεγκλωβίστηκαν και 2 Αστυνομικοί Υπάλληλοι, από το συνοριακό φυλάκιο του Αγίου Κωνσταντίνου, στο οποίο είχαν αποκλειστεί, λόγω μεγάλου ύψους χιονιού», αναφέρει σχετικό δελτίο της Πυροσβεστικής Ξάνθης

Ξάνθη: Απεγκλωβισμός 6 ηλικιωμένων από τα ορεινά χωριά των Κιμμερίων

Το μεσημέρι της Δευτέρας και ενώ τα φαινόμενα είχαν σταματήσει η Πολιτική Προστασία του δήμου Ξάνθης με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Μανώλη Τσέπελη απεγκλώβισαν 6 ηλικιωμένους που εγκλωβίστηκαν στο ορεινό χωριό Άλφα Έρανο και τους μετέφεραν στα συγγενικά τους πρόσωπα στα Κιμμέρια. Ο κ. Τσέπελη ανέφερε ότι αυτή η μεταφορά έγινε για προληπτικούς λόγους και μετά από έκκληση των συγγενών τους που ανησύχησαν μήπως κινδυνεύουν. Σ’ ότι αφορά στην Ξάνθη δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα ωστόσο ο κ. Τσέπελης σημείωσε ότι η υπηρεσία είναι επί ποδός, με συνεργεία που ελέγχουν κάθε τόσο στην στάθμη του Κόσυνθου στα Κιμμέρια που: «είναι χαμηλή και δεν εμπνέει καμιά ανησυχία», όπως ανέφερε –αλλά και παρεμβαίνοντας όπου διαπιστωθεί πρόβλημα. Όπως για παράδειγμα έριξαν ψυχρή άμμο κοντά στο κόμβο εισόδου της πόλης που είχε νερό όπως επίσης και στη διασταύρωση του Ευμοίρου. Επίσης κλιμάκια ελέγχουν τα φρεάτια μήπως έχουν γεμίσει από φερτές ύλες ενώ επίσης απομάκρυναν φωτιστικό που έπεσε στην πλατεία Αντίκα μετά από πρόσκρουση αυτοκινήτου. Το ατύχημα έγινε το Σάββατο όταν η οδηγός του αυτοκινήτου εξετράπη της πορείας της και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο προσκρούοντας στο φωτιστικό χωρίς ευτυχώς να τραυματίσει κάποιον πεζό αλλά ούτε και η ίδια να τραυματιστεί. Επίσης προβλήματα από τις βροχοπτώσεις δημιουργήθηκαν στο οδόστρωμα επί της οδού 28ης Οκτωβρίου (στην πιάτσα των ΤΑΞΙ) όπου «φαγώθηκε» η άσφαλτος και δημιουργήθηκε μια τεράστια λακκούβα δημιουργώντας πρόβλημα στην διέλευση των αυτοκινήτων. Λακκούβες όμως δημιουργήθηκαν και σε πολλούς άλλους δρόμους.

Κατολίσθηση στην Εγνατία Οδό – Κλειστό το ρεύμα προς Ξάνθη

Κατολίσθηση σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής στις 12.30 στην Εγνατία Οδό.

Συγκεκριμένα, η κυκλοφορία έχει διακοπεί στο ρεύμα προς Ξάνθη, στην παράκαμψη Καβάλας, από τον ανισόπεδο κόμβο του Αγίου Σίλα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο της Άσπρης Άμμου, λόγω κατολίσθησης. Η κατολίσθηση σημειώθηκε σε δυο σημεία, κοντά στις κοιλαδογέφυρες και λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή δεν μπόρεσαν να γίνουν εργασίες απομάκρυνσης των βράχων και των φθαρτών υλικών.

Σύμφωνα με την «Εγνατία Οδό», οι εργασίες για την απομάκρυνση των βράχων και τη διάνοιξη του ρεύματος θα ολοκληρωθούν σήμερα, ως το μεσημέρι. Η κυκλοφορία όλων των επιβατικών και φορτηγών αυτοκινήτων γίνεται πλέον μέσα από την πόλη της Καβάλας

Λήξη απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων στην Εγνατία Οδό

Χθες, Δευτέρα 9 Μαρτίου ανακοινώθηκε από την περιφερειακή αστυνομική διεύθυνση η λήξη της απαγόρευσης φορτηγών οχημάτων αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων, στην Εγνατία οδό Ξάνθης – Κομοτηνής που είχε αποφασιστεί λόγω των ισχυρών ανέμων με ανάλογη ανακοίνωση 7/3. Έτσι από χθες το πρωί η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά.

Ζαγναφέρης: «Όλα υπό έλεγχο…»

Την ικανοποίησή του για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας εξέφρασε μιλώντας στο «Ε» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Ζαγναφέρης επισημαίνοντας ότι η κατάσταση ήταν ειδικότερα δύσκολη στην ορεινή περιοχή, εντούτοις έχει γίνει εκχιονισμός όλου του οδικού δικτύου, ενώ και στην πεδινή περιοχή παρότι υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα δεν είχαμε απώλεια ζωικού κεφαλαίου. Τόνισε δε ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
mxanthopoulou@empros.gr
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στην Ορεστιάδα την Πέμπτη για πρόγραμμα κατοικιών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων ο Ν. Δένδιας

Σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο κ. Δένδιας είχε ανακοινώσει την κατασκευή 700 νέων κατοικιώ…